Detta behöver du göra med Samsung TV

Som direkt underlag för artikeln används en 55QN95B som är 4K-modellen i toppklass för 2022. One Connect-box med fyra HDMI som alla klarar 4K/144 Hz och VRR. Överlag fungerar Samsungs 2021 och 2022-modeller likadant. En del av funktionerna (och besvären) är även bekräftade med QN95A samt en variation av enklare 2021- och 2022-modeller.

42C2_Subsampling_NOT_pc_mode.jpg

Hos en TV är den interna bildprocessningen baserad på subsamplad videosignal. Då reduceras färgupplösningen med en RGB-signal från en dator eftersom den konverteras för att kunna köras igenom bildprocessningen.

42C2_Subsampling_pc_mode.jpg

För att åtgärda detta behöver TV:s ställas i ett PC-läge där signalen hanteras intakt. Detta kan då stänga av vissa funktioner och förändra annat beteende i TV:n.

För att Samsungs TV ska fungera optimalt med en PC som källa för arbete vid skrivbord och spelande är det följande moment som behöver följande steg genomföras:

Steg 1: HDMI-anslutningen ska ställas på högre bandbredd. Annars kan funktioner som 4K/120 Hz, HDR och VRR inte alltid aktiveras eftersom TV:n utelämnar informationen om deras existens.

Steg 2: PC-läget behöver aktiveras för full färgupplösning. Du vill använda bildläget Grafik, men den inställningen körs sedan över av steg 3 nedan.

Steg 3: Spelläge och VRR:På ger bäst förutsättningar. Dessa är inte nödvändiga för fungerande bild från PC, men du lär vilja aktivera dessa i alla fall eftersom VRR ger mindre PWM-flimmer från belysningen.

Steg 4: Energisparläget kan låsa ut vissa inställningar som rör ljusstyrkan på bakgrundsbelysningen.

Alla dessa inställningar är utspridda i olika menyer och olika platser operativsystemet. Samsungs TV-apparater är komplicerade, röriga och omständliga på många sätt. Men det är just därför den här guiden finns.

Observera att det är en del skillnader mellan Samsungs olika TV-modeller och det är omöjligt att ta reda på hur exakt alla hundratalet modeller i olika storlekar och med olika paneler beter sig i fråga om flimmer. Intrycket av att ha fipplat med dussinet Samsung-exemplar från 2021 och 2022 är att själva handhavandet är densamma.

RTX2080_super-9.jpg

Det är HDMI och modernaste generationen grafikkort som gäller för 4K/120 och 4K/144 över HDMI. Du kan fortfarande köra 1080p och 1440p i 120 Hz med VRR över äldre grafikkort.

Kort om kraven på dator och grafikkort

För att nå 4K/120 Hz och 4K/144 Hz ut ur datorn trots att allt är aktiverat rätt i TV:n kan det kräva att du manuellt aktiverar dessa lägen genom Windows inställningar och inställningarna i drivrutinerna för grafikkortet.

För 4K/120 Hz krävs en HDMI-kabel som klarar hög bandbredd och rekommendationen för alla HDMI-kablar är Ultra High Speed-certifiering.

Mer om HDMI 2.1 och vad detta innebär

För att få 4K/120 och VRR att fungera över HDMI behöver du också ett modernt grafikkort:

  • Nvidia Geforce RTX 3000-serien eller RTX 4000-serien

  • AMD Radeon RX 6000-serien eller nyare

Äldre grafikkort klarar inte samma bandbredd för 4K/120 Hz, men kan fungera med VRR i exempelvis 1080p och 1440p. VRR är också viktigt eftersom det kan minska flimret i Samsungs TV även om du inte alls har användning för själva VRR-funktionen. Mer om vilka äldre grafikkort som fungerar med HDMI VRR finns att läsa i SweClockers tidigare guide till adaptiv synkronisering. Kortfattat är det följande vilka inte klarar VRR och alltså riskerar bli en flimrig upplevelse med Samsungs TV:

  • Nvidia Geforce GTX 900-serien och äldre

  • AMD Radeon R9-modeller och äldre, typiskt äldre än 2013-2014

  • Intels grafikkort, inklusive integrerad grafik

De ovanstående klarar alltså inte VRR över HDMI vilket kan bli besvärligt om du störs av flimmernivåerna. Beroende på exakt grafikkortsmodell kan det med äldre grafikkort också vara svårt att ens få till 4K/60 Hz över HDMI.

Samsung_PC_dra_sladden-in-ut.jpg

Får du upp denna ruta behöver du dra HDMI-kabeln in- och ut igen. Förekommer ofta medan man testar olika inställningar.

När du meckar med en TV och dator för första gången – var beredd på oväntade händelser. Första försöket med QN95B gav en bild där ena bildhalvan var ljusare. Detta försvann efter att jag testat att starta om datorn och dök inte upp igen.

Det kan underlätta ifall du har en sekundär skärm ansluten, från vilken du alltid kan nå gränssnittet i datorn genom ifall TV:n inte vill synka bilden.

Fotnot: Jag har valt att hålla den här delen av fixande och fipplande med själva datorn separat från informationen som är specifik för Samsungs TV. Tänkbart att det blir framtida artikel om kraven på PC och grafikkort, hur det fungerar i Windows och vanliga felsökningstips. Använd gärna forumtråden knuten till artikeln med synpunkter och frågor!