Spelläget inte ett måste

Generellt vill man ha så låg latens – fördröjning av bilden – som möjligt vid anslutning till dator. Bättre för koordinationen i musrörelser och särskilt för spelande med så låg latens som det går. Idag är de flesta TV-apparater nere på ett tiotal millisekunder av latens vilket är jämförbart med moderna spelskärmar. Vad som avgör det exakta antalet millisekunder är mer den mätmetod och mätutrustning som används. Här användes en Murideo 7 med ljussensorn i mitten av panelen.

För en TV är det ofta spelläget eller ett PC-läge som gäller för att få ned latens. Detta stänger också av ett antal funktioner i syfte att minska just latens. Finesser som brusfilter, interpolering och annat som ökar latens kommer istället att kringgås och då gråas ut i menyerna.

Pana_alternativa_inst.jpg

Funktioner för låg latens, VRR och full färgupplösning från PC nås via denna meny och kan aktiveras även utanför själva spelläget.

Spelläget kan aktiveras som en egen bildsinställning men det är inte ett måste för Panasonic. Spelfunktionerna och låg latens kan nås även via andra bildlägen och aktiveras separat. Det kan vara värt att utforska då Spel-läget är för blått, överskärpt och överstyrt (klipper mot vitt) direkt ur kartong. Mer om färgerna längre ned.

Menyn heter Alternativa inställningar och ligger en bit ned i de vanliga bildsinställningarna

► Ingångsfördröjning: Snabb för att alltid hålla låg latens. Normal innebär full bildprocessning och hög latens. Auto styrs av ALLM nedanför. Generellt för en PC håller du denna inställning på Snabb hela tiden.

Med Ingångsfördröjning: Normal är latensen hos LZ2000E cirka 115 ms vid 60 Hz. Med Ingångsfördröjning: Snabb är det istället lägre:

  • ≈5 ms vid 120 Hz-signal

  • ≈10 ms med 60 Hz-signal

ALLM: Automatic Low Latency Mode, automatiskt spelläge där källan kan begära spelläge via HDMI, vilket är något en modern konsol kan göra.

Nvidia auto-spelläge: TV:n känner ska känna av att det är ett Nvidia-kort i andra änden och dra igång spelläget

VRR: Variable Refresh Rate, Adaptiv synk av/på och används för spelande. Men bör stängas av ifall du upplever flimmer vid

1080p/4K Pure Direct: Återger 1080p och 4K-signaler i upp till 60 Hz direkt utan omvägar via TV:ns bildprocessning. Detta ger full färgupplösning på signalerna.

4K 120 Hz-bypassläge: Full färgupplösning för 4K/120 Hz-signaler. Det du vill köra.

60 Hz uppdateringsläge: En funktion där panelen ställs om till 60 Hz vid 60 Hz-signal. Snarare än panelen kör 120 Hz och repeterar varje bildruta. Vilket påstås ger lägre latens för exempelvis konsoler som matar ut 60 Hz-signal. I praktiken är det ingen skillnad när jag mäter.

Orsaken till att vissa menyer är gråa är att du kör en signal där den inställningen inte längre applicerar. Kör du 4K/60 kan du alltså aktivera 4K Pure Direct, men inte 4K 120 Hz-bypassläge och viceversa.