OLED, inbränningar och eftersläp

Panasonic LZ2000E är en modell känd för att den serien var först ut med extra kraftfull kylning av OLED-panelerna och kan tangera 1 000 nits i HDR. Detta utan att få allt för tydlig retention. Prisnivån och den begränsade marknadsräckvidden gör dock att det är få dokumenterade fall av hur någon använt Panasonics OLED mer långsiktigt som bildskärm till datorn.

LZ2000E_retention_1000nits_2min-10s.jpg

Retention på LZ2000E 10 sekunder efter jag kört en vit fyrkant 1000 nits i flera minuter och klivit runt de normala dimmingfunktionerna. Detta är helt bort efter ca 30 sekunder.

42C2_burn_in_retention.jpg

Som exempel LG 42C2 efter samma typ av test. Denna når 700 nits och avklingningen av retention tar längre tid samt är skarpare/tydligare de första sekundrarna.

Det jag kan konstatera är att LZ2000E samt de enklare modellerna LZ1500E och LZ1000E, inklusive de äldre föregångarna, är tåligare kring just retention. Alltså kortsiktig efterglöd som kommer av att pixlarna arbetat hårdare en stund.

Inga eftersläp och ständigt dimmande

LZ2000E är likt andra OLED-modeller fri från något som helst betydande eftersläp. Du lär ändå uppleva eftersläp eftersom 120 Hz är för låg temporal upplösning. Öga/hjärna hinner sätta samman bilderna så att du i vilket fall uppfattar en form av eftersläp även om den inte finns där.

Likt andra OLED-TV kommer panelen att automatisk dimmas vid någon minuts stillastående bild. Detta som ett extra lager av inbränningsskydd. Effekten kan irritera en del vid användning mot dator. Samma problem gäller även exempelvis LG:s C2-modeller vilka är populära som skärmar.