Den 5 april 1993 gjorde Jensen Huang, Chris Malachowsky och Curtis Priem slag i saken och startade ett företag ihop. Med det föddes det yngsta syskonet i entusiastsfärens heliga treenighet – Nvidia. Idag är därmed det gröna lagets födelsedag och med hela 30 år fyllda har det föga förvånande hunnit hända en hel del på vägen.

För att fira tänkte vi ge hän åt nostalgin och blicka tillbaka på lite historia, med fokus på en handfull prylar, anekdoter och minnen som varit lite extra utmärkande för redaktionen och såklart på SweClockers.

De första stapplande åren

Mycket av det som tas för givet vid datoranvändande tog form i början av 1990-talet, när det grafiska gränssnittet fick fäste och vitsen med dedikerade grafikkort blev tydlig. I takt med att spel och arbete med digital grafik växte, uppstod därmed en skriande efterfrågan på hårdvara för ändamålet. Nvidia stegade då in på marknaden som en av flera nystartade företag att konkurrera med marknadsdominerande 3dfx.

NV1.jpg

Debutkretsen NV1 på bild.

Nvidias första tid var ingen dans på rosor. År 1995 såg debutkretsen NV1 dagens ljus, en krets med grafik- och ljudfunktioner för att passa kraven från kunden och tillika konsoljätten Sega. NV1 såldes också till tillverkare av grafikkort, men utan stöd för de då utbredda grafikgränssnitten Glide och Open GL, varför den inte blev någon succé.

Videodjupdyk i Nvidias framgångssaga

Framgångarna dröjde ytterligare några år och gav Nvidia tid att ändra fokus och strategi, men också ge Microsoft tid att fila på det av spelutvecklarbranschen bespottade grafikkgränssnittet Direct3D och DirectX. Nvidia satsade på Microsoft, lade stort krut på att skapa stabila drivrutiner utan att lägga ansvaret på partnertillverkare, samt att lägga sig i teknikens framkant genom att överlämna tillverkningen till TSMC.

riva 128.jpg

Riva 128 blev ett lyckat projekt från Nvidias sida.

Resultatet blev kretsen Riva 128, som fick stöd för Direct3D och Open GL, men också grafik i både 3D- och 2D-format. Med facit i hand var det en lyckad kombination av egenskaper, som kunde börja knapra marknadsandelar från 3D-exklusiva 3dfx Voodoo-familjen. Därefter skruvade Nvidia upp utvecklingstakten för att klämma fram en ny generations grafikkrets varje halvår, ett tempo som skrämde bort aktörer som Intel, medan 3dfx undan för undan tappade fotfästet.

André minns budgetvinnaren 8800 GT

Vi snabbspolar lite i tiden, fram till sent 2007. Det är ungefär ett år sedan de första Geforce 8-korten lanserades och här fylls det på med en färsk modell. Det för oss till vårt första val, där det är SweClockers redaktionschef André som plockar fram sitt bästa minne.

8800001.jpg

Den platsen går till inget mindre än 8800 GT, som var ett riktigt kap för den som ville pressa prestanda per krona. Trots lite smalare 256-bitars minnesbuss presterade det mycket nära syskonen med GTS- och GTX-ändelse, men till ett betydligt lägre pris.

Today we decided to raise the bar and deliver GeForce 8800 GT with 112 stream processors, a fast 256-bit memory interface, and our second-generation PureVideo HD technology, giving our customers an incredible value proposition. At this price point, gamers are getting more performance and features than ever before. – Ujesh Desai, dåvarande Geforce-chef.

Den dåvarande Geforce-chefen Ujesh Desai sa bland annat 8800 GT skulle ge gamers mer prestanda och funktioner än vad någon annan produkt hittills kunnat utlova vid den prislappen, en prislapp som vid lansering låg på cirka 2 000 kronor i Sverige. Det var chockerande billigt, ställt mot de ungefär 6 000 kronor som 8800 GTX kunde gå loss på.

Det stora Ti-mysteriet

När turen kommer till testredaktören Calle att minnas Nvidia blir första instinkt att sälla sig till perioden strax innan, när CUDA föddes. Namnet betecknar inte bara kärnor, utan även plattformen och ramverket Compute Unified Device Architecture. Det används för att bygga applikationer för att dra nytta av beräkningskraften i grafikhårdvara, i det här fallet endast i kombination med Nvidias produkter.

Efter en stunds funderande flyttades det ned till andraplats, för det finns en fråga som även efter 30 år gäckar även den mest insatte entusiasten – hur uttalas egentligen Ti?

2022-01-04 17_32_30-Greenshot.png

Jeff Fisher, som föredrar att säga "tai", håller upp RTX 3090 Ti.

Ti-tillägget har använts redan sedan tidigt 2000-tal, där bland annat en Geforce 2-variant bestyckades med ändelsen. Medan ändelser som GTX flyttades fram till innan siffrorna har Ti fått stå kvar efter. På senare tid markerar det mellanmodellerna, som är lite bättre än de Ti-lösa syskonen men inte riktigt når upp till nästa modell med en högre siffra på slutet.

Hur det uttalas är däremot ett frågetecken. Vissa föredrar det lite bokstavligare "Te-i", medan andra kör på "Tai". Mysteriet tycks vara något inte ens Nvidia har svaret på, eftersom de själva blandar friskt.

Det hettar till i testlabbet när GTX 590 står i brand

Det går inte att ha "SweClockers" och "minnesvärda Nvidia-händelser" i samma mening utan att åtminstone nämna följande nu 12 år gamla klassiker. När testlabbet skulle ställa det då färska GTX 590 på prov gick "grafikkort för sisådär 12 000 kronor gick upp i rök", för att citera oss själva.

I dagsläget låter det kanske inte som några enorma summor, inte när ett toppkort kostar det dubbla, men då var det inte en helt oansenlig peng. Boven i dramat var en felaktig drivrutin och såhär i efterhand är det ändå en ganska festlig smäll att se tillbaka på.

Geforce GTX Titan bekänner färg i testlabbet

Vi kan såklart inte minnas Nvidia utan att flika in något från vår testredaktör Jonas många rundor i testlabbet. Där faller valet på det ursprungliga Geforce GTX Titan från år 2013, som stack ut på fler vis än ett. Det jättelika grafikkortet var bestyckat med grafikkretsen GK110, som tidigare endast använts till beräkningskort i Tesla-serien.

gtx titan.webp

Titanen GTX Titan.

Tillsammans med en minnesbuss på 384-bit och inget mindre än 6 GB GDDR5 klockat till 6 008 MHz bjöd det på för tiden mäktig prestanda. Detta särskilt för ett grafikkort med endast en grafikkrets, under en tid när många flaggskepp var "dubbelmackor" med två grafikkretsar. Imponerade gjorde också byggkvaliteten, som var ett stort steg upp från de många plastiga designer som var vanliga då.

Geforce GTX 1060 lärde frilansproffset "wittwang" vikten av det finstilta

Med endast 12–13 år av hårdvaruintresse i bagaget är äldre hårdvara aningen främmande för mig, särskilt som jag under mina första år förde en ganska trevande tillvaro i de prestandakategorier som en 13-årings plånbok tillåter. När det kring 2016 blev dags att uppgradera datorn från det åldrande Radeon HD 7770-kortet fick jag dock all anledning till att dyka djupare i träsket, där jag än idag står med gyttja upp till axlarna. Detta har jag Nvidia att tacka för, eller kanske snarare skylla på.

msi_1060_gx-8.jpg

En av väldigt många GTX 1060-modeller.

Mellanklassen med AMD:s "Polaris" och Nvidias "Pascal" och Geforce GTX 1000-serie var mycket spännande, dels eftersom de nådde grundkraven för snackisen Steam VR, dels eftersom det på papperet var mycket prestanda för pengarna. Men så var det just den lilla detaljen att Nvidia hade många olika papper med små men viktiga skillnader. Att GTX 1060 med 6 GB grafikminne hade en mer kraftfull krets än det billigare syskonet med 3 GB minne är en läxa jag fick lära mig först efter köpet, en miss som fortfarande gnager en aning.

Att det är detaljerna och det finstilta som skiljer prisvärt från dumsnålt är däremot en av de viktigaste erfarenheterna jag skrapat ihop under min hyfsat korta karriär som hårdvaruentusiast. Det är denna vetskap som numera ligger i bakhuvudet när jag nagelfar specifikationer, för att kunna peka ut de fall där tveksamma namnsättningar inte verkar vara annat än snikna försök att lura och bedra. Hörde jag Geforce RTX 4080 12 GB?

Den seglivade Tegra-familjen

Nvidia förknippas såklart med sina grafikkort, men det är långt från det enda de pysslar med. Utöver satsningar på datacenter produceras även enklare systemkretsar. En som väcker både goda minnen och viss fascination, åtminstone för SweClockers nyhetsredaktör Noelia, är Tegra-familjen.

shield tablet.jpg

Nvidia Shield Tablet K1 med tillhörande handkontroll.

tegra x1.webp

Specifikationer för uppföljaren Tegra X1.

Den första egna erfarenheten var med Nvidia Shield Tablet K1 från år 2014, en något udda produkt i Nvidias historia. Det var som namnet avslöjar en Android-baserad surfplatta bestyckad med Tegra K1, där fokus låg på spel. Den lanserades ungefär samtidigt som de första mediaspelarna i Shield-serien och marknadsfördes tillsammans med Geforce Now, för den som ville ta med sig spelet till soffan.

ShieldTV-5.jpg

Nvidia Shield TV

Nintendo-Switch-OLED-3.PNG

Spelkonceptet var inte helt moget då och surfplattan blev inte alls lika långlivad som mediaspelarna. De bestyckades dock med Tegra X1, en systemkrets som sedan kom att husera i miljontals enheter. Det är nämligen vad Nintendo valde att bygga Switch med, varför kretsen är aktuell även idag, trots att den är ungefär åtta år gammal. Därtill uppdateras fortfarande Nvidia Shield TV, som fått nya versioner med uppfräschade Tegra X1+, och utmanar bland annat Apple TV.

Vad minns du?

Det finns såklart många hundratals saker som hänt sedan 1993 och ovan är bara några exempel – och det är där du kommer in i bilden. Berätta om dina bästa eller sämsta minnen från de senaste 30 åren. Fick du gåshud vid någon specifik lansering, eller har du bilder kvar på ditt första grafikkort? Bygg på vår nostalgiska resa med både gamla och nya minnen!