Om du känner att det tar för mycket tid att lösa tekniska fel på jobbet är du inte ensam. Svenskar lägger sammanlagt två veckor om året på att lösa tekniska fel på sin arbetsplats eller i snitt 75 minuter i veckan. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av it-företaget Avoki där 1 071 personer har deltagit.

Hälften av de svarande tycker att logga in på olika system är den största tidsboven. Efter det är det 32 procent som tycker att hitta rätt dokument tar mest tid, följt av dålig internetanslutning med 27 procent och dålig videokonferensteknik med 16 procent.

It-strul är vår tids stora energitjuv på arbetsplatsen. Enligt vår undersökning lägger varje svensk två veckors arbetstid på it-strul varje år. Det är tid vi hade kunnat använda för att öka produktiviteten och stärka den svenska konkurrenskraften. Eller ge våra medarbetare längre semester och återhämtning. –Peter Uddfors, vd på Avoki

De svarande fick även berätta vad de stör sig på hos sina kollegor. Med 18 procent är kommunikationsvägen som kollegor väljer – mejl, chatt eller telefon – det mest irriterande. På andraplats är det 15 procent som irriteras av kollegor som inte slår på mute under videosamtal följt av att inte följa it-säkerhetsregler med 12 procent.

Hur mycket tid lägger du på att lösa teknikstrul på jobbet?