Permalänk
Medlem

Hur koppla routern?

Ska köpa en router och har lite frågor kring det.

Det är så att jag har en internetleverantör som heter Transit, (relativt okänd och lokal) och det internetet är nu kopplat med först en typ av antennsladd från vägguttaget till en dosa, därifrån sitter internetsladden kopplad till den nuvarande datorn.
Nu har jag köpt en till dator och v0ill då såklart ha internet till båda, hur ska jag koppla detta nu och vilken router passar bäst till det?
Kommer trådlöst fungera då det är 1-2 väggar imellan, mitt rum där datorn och internet och dosan finns sedan en hall och sedan det andra rummet där den andra datorn finns.
Btw, klarar mig nog på en som är under 50 mbit/s.
Tips?

Permalänk
Vila i frid

Du bör koppla kabelmodemets LAN-port till routerns WAN-port och dina datorer till routerns LAN-portar.

Angående router @ http://www.sweclockers.com/forum/14-internet-uppkoppling-och-...

Permalänk
Medlem

Mm ok, men tror ni att det funkar med trådlöst utan att tappa någon bandbredd?

Permalänk
Skrivet av Niklas_L:

Mm ok, men tror ni att det funkar med trådlöst utan att tappa någon bandbredd?

Nej, det är klart att du tappar bandbredd.

Permalänk
Medlem

Hur mycket då på ett ungefär, vad finns det för varianter på ej trådlösa varianter?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Niklas_L:

Hur mycket då på ett ungefär, vad finns det för varianter på ej trådlösa varianter?

Det är väldigt svårt att säga hur mycket du kommer att tappa. Det beror på vad väggen består av, hur tjock den är samt andra prylar som kan störa på vägen, t.ex. trådlösa DECT-telefoner, mikrovågsugnar, bluetooth-apparater mm.

Om du får fler än en extern IP-adress så räcker det med att du köper en vanlig switch, men får du bara en IP-adress så måste du ha en router som stödjer NAT (vilket alla konsumentroutrar gör idag).

Om du köper en trådlös router så kan du välja om du vill köra trådlöst eller inte, för det finns alltid en funktion så att du kan stänga av det trådlösa.

Permalänk
Medlem

Mm ok, tack för det svaret, hur vet man om man bara får en extern IP-adress eller inte?
Jag kan verkligen ingenting om routers/switchar så behöver verkligen hjälp.

Permalänk
Medlem

Det beror på vad din ISP (bredbandsleverantör) ger dig, så kolla det med dem. Oftast så är det bara en extern IP-adress när det kommer till ADSL och kabel, men t.ex. Bredbandsbolaget brukar ge ut fem.

Hur som helst så tycker jag att du ska köpa en WLAN-router om du har fler än en dator i hushållet. Alla routrar har en inbyggd switch dessutom. Kika på denna från D-Link: D-Link DIR-655 - Hitta lägsta pris, omdömen och information om Routrar

Permalänk
Medlem

Okej, vad är egentligen skillnaden på en switch och en router, är det att om man har tillgång till flera IP-adresser så skaffar man en switch eller?

Permalänk
Medlem

En router har många fler inställningsmöjligheter och funktioner och brukar oftast vara "portalen" ut mot Internet från ditt lokala nätverk (LAN). Den översätter din externa IP-adress till interna IP-adresser och tvärt om. Den har oftast en inbyggd brandvägg, DHCP-server (utdelning av interna IP-adresser) och en rad olika inställningsmöjligheter för nätverket.

En switch styr bara trafiken inom det lokala nätverket om man har många enheter anslutna med kabel.

Permalänk
Medlem

Tittade lite på den D-Link du rekommenderade där och hittade en för ett bra pris på blocket, vad tycker du om den? D-Link DIR 655 Trådlös N-router + DWA-140 | Stockholm | Blocket
Man får med något trådlöst USB-nätverkskort, är det något som behövs för att kunna använda routern eller?

Permalänk
Medlem

Jag tycker att du ska köpa en ny 655 i såna fall, för du vet aldrig om de är 100% felfria på Blocket (om det inte är oöppnade kartonger). USB-stickan kan ju vara bra att ha om du har en äldre laptop eller stationär dator utan något trådlöst kort, men det är absolut inget som behövs för att routern ska fungera.

Permalänk
Medlem

Okej.
Hur är det förresten med en router, gör den så att man får två skiljda IP-adresser till de två datorerna man kopplar till routern eller delar de på samma IP-adress man hade sen tidigare?

Permalänk
Medlem

Det är så att oftast har du en IP adress ut mot internet och den kan inte delas ut till mer än en dator. Om du sen har en router så delar den ut IP adresser till dom anslutna datorerna i nätverket(max 250st). En IP adress t.ex 192.168.1.32 kan inte delas ut till två datorer. Varje dator har alltså sin egen IP adress.

Visa signatur

CITERA FÖR SVAR!

i5 3570K||ASRock Z77M||Corsair 16GB@1866MHz||Intel 530 SSD||Fractal Design Define Mini