Mest använda programmeringsspråk

Permalänk
Medlem

Mest använda programmeringsspråk

-

Permalänk
Medlem

1: Alldeles för många för att lista alla...

2: Finns nog inget som används "mest" ange ett område, så kan jag svara bättre... C# kanske?

3: Oj oj oj generell fråga. De flesta språk används till det mesta på olika sätt... Som sagt går inte riktigt att lista alla...

4: Jaa, alla språk lever kvar längre än vad de borde göra, program byggs i dem sedan måste programmen uppdateras och underhållas vilket betyder att det behövs folk som kan dem.. Ond cirkel men billigare än att bygga nya system/program.

5: Alla är mer eller mindre olika varandra finns nog inga som är mest olika varandra..

Läs på lite mer vad ett programmeringsspråk är, är mitt förslag. Läs på dig, Dessa frågor är för generella imho.

//Daniel

Visa signatur

| CPU: Intel Core i5 3570K | Mobo: MSI Z77A-GD65 ATX | Ram: Corsair 16GB (4x4096MB) CL9 1600Mhz VENGEANCE | GFX: Gigabyte HD7970 OC 3GB | SSD: Corsair Force 3 120GB | HDD: Diverse Mekaniska 4TB | Chassi: Corsair 800D | PSU: Corsair AX 850W 80+ Gold Modulär | CPU Cooler: Corsair H50 |
Citera mig så hittar jag tillbaka hit :)

Permalänk
Medlem

1. För många och för få på samma gång. Sök efter en referens på hello world så borde du hitta några

2. Tror det är gamla hederliga c om man räknar in embed, annars är det nog c++ sen java och sen C#.

3. Seriöst? Räcker det med att lista hundra språk eller måste det vara alla?

4. Definiera framtiden, men ja?

5. Err... assembler och G kanske?

Det borde inte handla om läxor väl? I vilket fall så är det så pass abstrakta frågor så om det är läxor så är det tänkt att du ska tänka.

Permalänk
Medlem
  1. Många. Wikipedia har en lista, men den lär inte vara komplett.

  2. Oklart. Det finns några försök att ta reda på detta, men de är inte definitiva. De ger en någorlunda bra uppfattning om magnituder i alla fall. Det beror även på vilken plattform man jobbar på; Obj-C är väldigt ovanligt på alla plattformar utom OSX, där det är "the language of choice". Samma sak gäller C# på Windows.

  3. Varje språk har sina styrkor och svagheter, men man kan omöjligt kategorisera så hårt att "programmeringsspråk X används till Y och bara Y".

  4. Well, BASIC finns fortfarande, C är 40 år gammalt och finns fortfarande, APL (som är sjukt obskyrt och knappt används) finns fortfarande, C++ är 30 år gammalt och används flitigt... ett programmeringsspråk "dör" aldrig riktigt. Vissa blir omoderna, men de dör inte.

  5. Omöjligt att svara på. Tar du två språk i samma paradigm kommer de vara lika varandra, oavsett syntax. Tar du två språk ur olika paradigmer kommer det vara stor skillnad, oavsett syntax.

I allmänhet går dina frågor inte att svara på, de är för generella. Varför undrar du, förresten?

Listformat
Permalänk
Sötast

Skolarbete ^^

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erben:

1:Hur många programmeringsspråk finns det?

2:Vilket är det programmeringsspråk som används mest?

3:Inom vilka områden använder man de olika programmeringsspråken?

4: Finns det något språk som kommer att finnas även i framtiden?

5: Vilka programmeringsspråk är mest olika varandra?

1. Många...

2. På ohloh finns statistik från väldigt många open source-projekt; topp 5 utgörs av C, C++, Java, PHP samt C#. XML är också med där på tredje plats, men det kanske inte är vad man brukar förknippa med "programmeringsspråk".

3. C/C++ är framtaget för systemprogrammering (drivrutiner, realtidssystem m.m.) och i viss mån applikationer. Väldigt mycket bygger på C och/eller C++:
- operativsystem: Windows, Linux, Mac OS
- kontorsprogram: OpenOffice
- verktyg och terminalprogram: GNU coreutils
- databashanterare: MySQL, PostgreSQL m.fl.
- spelmotorer: id tech, cryengine, source osv.
- webbläsare: Firefox, Chrome
- webbservrar: Apache HTTP Server
- många virtuella maskiner för andra programmeringsspråk: CPython, Java Virtual Machine (Java + mycket annat), SpiderMonkey (JavaScript) osv.

PHP och JavaScript är framtaget för att skripta webbservrar respektive webbläsare, men i synnerhet JavaScript har blivit populärt för att skripta lite allt möjligt.

Java och C# är framtaget för applikationsutveckling.

4. Många av de mest populära programmeringsspråken idag kommer knappast försvinna inom överskådlig tid, helt enkelt för att så många system bygger på dem. Cobol är t.ex. inte dött ännu, trots att det funnits sedan 1959, eftersom det finns många banksystem som är Cobolbaserade. Även Fortran och Lisp hänger med ännu, två ytterligare 50-talister.

5. Det är stor skillnad på funktonell och procedurell programmering. Den senare är vanligast (C, Java osv.), men inte nödvändigtvis "bäst" för det. Lisp och Erlang är exempel på funktionella programmeringsspråk. Erlang har vuxit i popularitet på senare tid pga sitt fiffiga (?) sätt att strukturera flertrådade program.

Det är också stor skillnad på hur objektorientering är implementerat i objektorienterade programmeringsspråk; i det avseendet är klassbaserade Java helt olikt prototypbaserade JavaScript.

Det finns också olika typsystem: statiska och dynamiska. C/C++, Java, C# m.fl. är statiskt typade medan PHP, JavaScript, Python, Ruby, Perl m.fl. är dynamiskt typade. Den korta versionen är att statisk typning innebär att en variabels/konstants typ måste anges i källkoden. Vilken paradigm som är bäst är en het potatis, men argumenten för dynamisk typning brukar vara kortare utvecklingstid och koncisare källkod, medan statiskt typning innebär fler möjligheter till verifiering, optimering och typangivelserna kan tjäna som dokumentation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erben:

5: Vad jag vet så ingår 0 och 1 i alla programmeringsspråk. Detta har och göra med att koden är ett binärt talsystem med talbasen 2. Finns det programmeringsspråk med andra talbaser ex talbas 10 så skulle jag säga att det sticker ut ur mängden. Ett programmeringsspråk där flera perssoner sammtidigt kan skriva på en gemensa kod i realtid skulle också sticka ut ur mängden.

Det binära talsystemet är inget man brukar använda när man programmerar, undantaget bitmaskar och liknande. Dessa är dock ingen konsekvens av programmeringsspråk utan snarare av hur det binära talsystemet fungerar (och att det lämpar sig för just bitmaskar). Känner inte till något programmeringsspråk som endast låter dig representera tal i binär form; oftast brukar man kunna representera tal i decimal, hexadecimal och oktal form.

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Medlem

1. Jag skulle tro att en rätt vanlig labb-uppgift i kompilatorkurser är att skapa en liten kompilator eller tolk för ett egenpåhittat språk så är nog wikipedialistan bara toppen på ett isberg
2. Vad är används mest? Flest antal personer som skrivit en rad i språket? Rader som skrivs per minut? Antal program skapade? Det beror på hur man frågar.. Här finns i vilket fall en lista: TIOBE Software: The Coding Standards Company
4. Hur långt är framtiden? Spontant skulle jag gissa på att C blir ett av dom mest seglivade språken. Det känns absolut inte som att utvecklingen trappat ner utan det har stått emot bra. Cobol nämnde Atomizer men även om det skrivs mycket kod så är det inget nytt, det är liksom ingen som bestämmer sig för att bygga sitt nya banksystem i Cobol även om många gamla banker kör det. C däremot används varje dag för helt nya saker.
5. Malbolge och python?

Den här länken kanske är intressant, en jämförelse mellan dom stora språken på ett gäng områden: Browse the rankings · Programming Languages

Permalänk
Medlem

2. Min gissning är att HTML är det mest använda språket.

Visa signatur

Im just newbie

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pulser:

2. Min gissning är att HTML är det mest använda språket.

HTML är inte ett programmeringsspråk — det är ett märkspråk.

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Permalänk
Medlem
Skrivet av Pulser:

2. Min gissning är att HTML är det mest använda språket.

Som You säger så är det inte ett programmeringsspråk, däremot används mkt Javascript på HTML-sidor, och det är ett programmeringsspråk som tillhör de största.
Så helt fel ute är du inte.

Permalänk
Medlem

COBOL, skulle jag svara på fråga 2.
"In 1997, the Gartner Group reported that 80% of the world's business ran on COBOL with over 200 billion lines of code in existence and with an estimated 5 billion lines of new code annually." (http://en.wikipedia.org/wiki/COBOL#Legacy)

Permalänk
Medlem
Skrivet av teejee:

Som You säger så är det inte ett programmeringsspråk, däremot används mkt Javascript på HTML-sidor, och det är ett programmeringsspråk som tillhör de största.
Så helt fel ute är du inte.

Javascript är ett scriptspråk som i sin tur är ett programmeringsspråk ^^

Så jag röstar mellan tummen och pekfingret på att javascript är det största språket.

Visa signatur

Köp ny mus för 800:- JA, du kommer bli GRYM på cs och sätta huvudskott hela tiden. Du får heller ALDRIG ont i leder.
Eller är det bara så att e-pen*** förlängs om du har en dyrare mus?

Permalänk

1: Hur många talspråk finns det, ska man räkna med dialekter? Samma dilemma med programmeringsspråk.

5: Hårdvarubeskrivande och mjukvarubaserade språk skiljer sig en hel del, då den första är till för att beskriva hur hårdvara ska "konstrueras" (t.ex. brännas med en programmerare). En lurig tabbe många gör när de skriver denna kod är att de inte tänker på att kod ofta exekveras parallellt.

Psedo ex, nu var det länge sedan jag kodade språk med parallell exekvering men om jag minns rätt.
Loop
A=5
Disp " Första:" + A
A= A +6
Disp " Andra:" + A
end Loop

Så ska både första och andra Disp visa numret 11, eftersom koden innanför loopen exekverades parallellt. Och ibland så kodar man vanlig sekventiell kodning, och för såna som mig som inte har sysslat med detta på runt 10år blir det en sabla röra.

Nu var mitt exempel ovanför inget praktisk bra, iaf var min poäng att man vid hårdvarubeskrivande språk ofta får tänka lite utanför konventionelll programmering.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Skrivet av Erben:

Jo vist är det så att man inte använder det binära talsystemet i programmerandet.

Men jag tror (hoppas någon vet bättre och kan förklara) att man kan dra alla programmeringsspråk över en kam och säga att konsekvensen av allt programmerande, oavsätt språk är en översättning till 0 och 1 i någon form.
Detta för att en transistor, i slutändan ska kunna veta om att den är på eller av.

Nej, då det finns hårdvarubeskrivande språk som jag nämnde ovanför. Man kan alltså programmera en "processor" om man så skulle behöva, där denna processor sedan kan köra vanlig programkod. I praktiken så gör man sällan mer än någon ALU, ty mer "komplicerade processorer" programmeras inte fram på någon FPGA krets eller liknande.

Ett programmeringsspråk är ett kommunikationsmetod för att få något att bete sig på ett visst sätt efter kommandon. Detta "något" behöver inte ha binär representation utan kan vara tristate, analog etc.

Alltså språket innehåller en samling instruktioner(ej förväxla med instruktionslista (plc), eller maskinkodinstruktioner) gjorda efter en bestämd mall som talar om hur något ska bete sig.
Hur denna samling instruktioner ser ut är ganska "oväsentligt", det viktiga är att mallen (syntaxen) är entydig så att den makapär som tolkar koden är konsekvent. (man kan förutse hur den kommer tolka koden)
Dock är utformningen knappast oväsentligt för den programmerar, likaså är olika språk formade för olika ändamål.

Jag tycker även att prata om 1:or och nollor blir fel på scriptspråk. Det är för programmeraren ofta oväsentligt om hur datorn i grunden utför ett visst arbete. Det programmeraren vill med språket/scriptet är att få en mjukvara att fungera på ett visst sätt, hur mjukvaran sköter detta är inte programmerarens problem. (vid enkla script som ej är resurskrävande)
*edit*
Förr i tiden skulle jag säga att hårdvara ska bete sig på ett visst sätt, men jag vi går mot allt högre nivå på språk, så att jag tycker att man generellt kan säga att mjukvara ska bete sig på ett visst sätt.

*edit2*
Ta exempel med människospråk, vad är syftet med dessa? Jo kommunicera, börja prata om hur ljudvågor utbreder sig så tycker jag man är ute och cyklar.. Samma med programmeringsspråk, det viktiga är inte hur de av målsystemet implementerat, även om många programmerare måste veta detta.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Skrivet av Erben:

Hur programmerar man denna maskin, tror inte det är med C iallafall.

Så vitt jag kan förstå så är inte kvantdatorer någonting som kommer att ersätta dagens datorer, utan de kommer att kunna utföra vissa beräkningar väldigt effektivt, medan de är närmast inkompetenta på andra saker som vi förväntar oss av dagens datorer.

Om du är intresserad av grunderna inom beräkningsvetenskap kan den här Wikipedia-sidan fungera som en utgångspunkt: http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_computation

Värt att ha i bakhuvudet medan du funderar på det är citatet av Edsger Dijkstra: “Computer science is no more about computers than astronomy is about telescopes.”

Här är en populärvetenskaplig bok som jag tyckte var ganska bra som rör liknande saker: http://www.amazon.com/Engines-Logic-Mathematicians-Origin-Com...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erben:

Så därav tror jag att kvantumfysik och teknisk biologi är ämnen att studera om man vill programera i framtiden.
Eller befinner vi oss redan i framtiden ?
http://www.dwavesys.com/en/products-services.html
Hur programmerar man denna maskin, tror inte det är med C iallafall.

Varför det? Du programmerar ju inte dagens datorer med någon kunskap om exakt hur processorn fungerar (oftast)? Merparten av kunskapen om arkitekturen kommer att ligga hos de som skriver kompilatorer; för programmerare på "högre" nivå (i bemärkelsen "närmre användaren") kommer det inte spela någon större roll huruvida datorn är en kvantdator eller inte.

Moores lag har ingenting med saken att göra.

Permalänk
Medlem

-]

Permalänk
Medlem

-

Permalänk
Medlem

TIOBE är ett företag som har en hel del statistik om olika programmeringsspråk. Enligt de så är Java det mest använda programmeringsspråket.

Permalänk
Medlem

en fråga bara; varför är inte CSS med i listan??

Permalänk

För det är inget programmeringsspråk.