Icke tjutande nätagg. Finns det idag ?

Permalänk
Avstängd

Mitt HX750 piper inte en ljudet från min dator är fläkt sus

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Nej i normalfallet så är ju jordningen endast ett "skydd" när fel uppstår. Så när elektrisk utrustning fungerar felfritt är jord eller icke jord av mindre betydelse förutom ur säkerhetsskäl.

Dock fungerar jorden lite annorlunda när det gäller sådan här "finelektronik". Den ska hjälpa till och få ner elektromagnetisk störning.

Förstår inte riktigt du skriver nej men sen påstår du samma sak med undantag för det med elekromagnetisk störning.

Hur fungerar det?

Visa signatur

Be wiser than other people if you can; but do not tell them so.

►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Jag menade att eftersom skyddsjorden ska skydda mot elfel i elförbrukare så är den ju i stort sett onödig så länge elförbrukarna är felfria. Precis som brandlarm i normalfallet... och alla andra saker.

Man får se det som en slags försäkring... den behövs i normalfallet inte... men sker en olycka så ska man vara glad för att den är där.

Vet inte riktigt hur det där med elektromagnetisk avstörning fungerar.

Så då sa vi samma sak från början ju XD

Visa signatur

Be wiser than other people if you can; but do not tell them so.

►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Skrivet av Jonas740:

Hejsan.

Har pysslat en hel del med burken på senare tid och även ett försök att uppgradera burken en del med Crosshair IV, Phenom II X6 1090T och lite andra gosiga saker.

MEN mitt nätagg vill liksom tjuta lite högfrekvent(ta inte ordagrant på Tjut där nu men ni förstår säkert) och jag misstänkte direkt att jaha nu är nätagget slut eller räcker inte till längre. Har ett Coolermaster Real power 520W(inte det häftigaste på marknaden men ändå). Jag testade då helt enkelt ett Corsair AX850w agg eftersom alla tester säger att de är så tysta under 50% användning. Ja, fläkten hörs ju inte såklart men ehh det låter högfrekvent om det oxå, det växlar lite i frekvens beroende på vad man gör.

Jag stog inte ut med detta utan agget, moderkortet och processorn åkte tillbaks tills jag kunde reda ut va fasen är det för SKIT som byggs idag. Nån nätaggs tillverkare bara måste ju ha detta ljud i åtanke och även sett till att det inte finns.

Hur som helst, sitter med gamla systemet nu igen, en Phenom II X3 720 samt ett Gigabyte 790xt kort(AM3) med 8g corsair minne och ett 9800gtx+. Visst det låter lite lite om agget med detta också, har troligen inte tänkt på det innan jag fick det högre tjutet med de nya sakerna.

Men jag vill ha information på tänkbara orsaker om det finns några. Enda orsaken jag kommer fram till är den att när agget får ge ut mera ström så blir det mera "Coil Whine" om det nu är "coil whine". Har till och med testat att limma spolarna i agget utan resultat. Främst vill jag ha info från folk på agg som inte skapar dessa ljud utan som är skottsäkra oavsett vad om man får uttrycka sig så

/Jonas

Det högfrekventa ljudet du hör kan man inte göra så mycket åt det sitter i chippen eller i motstånden och hörs när ström går igenom kretsarna, och detta kan förekomma på vilken tillverkare som helst och vilken modell som helst. Det kan även vara så att man har 2 delar som är exakt lika dana från samma tillverkare och samma modell men det ena låter högfrekvent och det andra inte.

Visa signatur

Phenom II X6 1090T BE, GA-790x-ud3p, 8gb Corsair XMS2 800Mhz, Radeon R9 270x, 120gb Kingston HyperX Fury, 500GB Seagate, 2TB Seagate.

Permalänk
Medlem

Jag har ett Fractal Design Newton R2 650w och det är tyst som i graven.

Visa signatur

I5 4670K - Asus Maximus VII Gene - 16Gig Corsair Vengeance - Asus GTX 780 DCII OC - Jonsbo/Cooltek W2[spoiler][/spoiler]

Permalänk

Samtliga Corsair jag haft har haft "spoltjut", CX400W (2 st) samt ett VX450W. Hörs vid belastning, typ spelandes, Crysis etc. Systemet toppade dock aldrig över 250W.

Permalänk
Hedersmedlem

Verka finnas en del okunskap om vad Coil whine (spol tjut är för något) Så är kommer lite upplysning:

Coil whine måste in nödvändigtvis uppstå i en spole (även om det är vanligast därav namnet) Det som händer är, att när en elektrisk ström leds genom en komponent skapas en mekanisk vibration denna bildar i sin tur ljudvågor som om man har otur ligger inom vårt område för hörsel.

Olika tekniska designer kan ha olika stor sannolikhet för att få problem med detta, därför finns det tex PSU-er där många har exemplar har problem med coilwhine och andra modeller där problemet i princip inte har upptäckts. Det är dock så att både strömmen genom komponenterna samt komponenterna egenskaper i sig påverka huruvida coilwhien uppstår så det är i princip omöjligt att säga att denna psu kommer garanterat ha det eller inte. Det går däremot att säga om det är troligt eller ej.

Hur gör man nu om man har problem med coilwhine?

Detta kan du göra

Köp en lite mer påkostad produkt från början. En del tillverkare tillåter rma på sina dyrare modeller och med lite tur får man en ny där problemet inte uppstår.

Testa att ändra spänningarna eller omfördela effektuttaget på olika sett. Det kan krävas ytters lite skillnader för att problemet skall försvinna eller i alla fall avta markant. OBS påverka inga spänningar om du inte vet vad du gör då kan ditt system gå sönder.

Ett annat sett är att man dämpar de mekaniska svängningarna. Detta görs redan som standard i många psu-er, slutsteg etc.
OBS detta kräver lite vana av elektronik samt att ni kommer bli av med alla former av garantier på er produkt. Det man gör då är:
1 lokalisera den produkt som låter (skruva upp och lyssna ta en tops eller annat ej ledande käckt litet tillhygge och testa att hålla emot delen du misstänker och se om ljudet ändras)
2 Dämpa den eller byt ut den (vid byte är det verkligen viktigt att man vet vad man gör. Gör inte detta själva om ni är det minsta osäkra. Det kan vara både farligt och innebära att era grejer går sönder)

Dämpa kan ni däremot göra mer safe observera att inte ta mer dämpning än nödvändigt precis som med kylpasta gäller det att vara lite sparsam så mycket så det avhjälper felet inte mer. OBS även här är ju eran garanti bort så tänk över det hela i förväg. Ok dämpmaterial är tex https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=80-858-16&t...

Visa signatur

Kontakta mig direkt vid frågor om eller synpunkter på min moderering.
Glöm inte att tala om vilken tråd ditt ärende gäller.
Kontaktvägar: via PM eller via E-post: michaswe@sweclockers.com
Mina System: HePC och Gaming

Permalänk
Medlem

Har.

Har testat ett Fractal Design Newton R2 1000w nu och kan meddela att det tjuter ju inte iaf men det brummade och hade sig på ett väldigt speciellt sätt. Det åkte tillbaks direkt.

Får leva med prylarna man har nu ett tag till. Kanske kommer nån nisse på att det är dags att bygga kvalitet. Kan man åka till månen så ska de allt gå att göra ett knäpptyst nätagg utan missljud också.

Agget jag har nu låter väl pytte pytte lite men det är väldigt svårt att höra det. Så det blev ingen uppgradring denna gång även fast man såg fram emot det

/Jonas

Visa signatur

Asrock P67 Extreme 4 | Intel i7 2600K@4ghz | 8GB Crucial Ballistix DDR3 1600mhz | Gigabyte GTX660Ti 2gb | SB X-Fi | HDD Total 2TB | Coolermaster Realpower 520w | Coolermaster Stacker | All Components are watercooled ||

Permalänk

Mitt Corsair 450VX tjuter när man greppar scrollbaren och drar den uppåt eller neråt. Dock inte när man scrollar med screollhjluet. Spännande va? Det tjuter även vid andra tillfällen men inte lika specifikt som när man "scrollar"

Visa signatur

---Under uppbyggnad----

Permalänk
Medlem

mitt sprillans nya ax1200 lät avstängt, men efter en dag tjöt det idle på också :S
köpte det för att folk samt corsair sa dom va så jäkla bra & tysta nuförtin, men inte stämde det?

hade kontakt med corsair i deras forumdel, han trodde klart att det var en gammal revision, webhallen är på G att skicka ett nytt när som helst.
hur stor chans är det att få coil whine i 4st grafikkort, moderkort samt nätagg?
skitkvalite, rakt igenom, och inte ett skit hjälper (oftast).

dyrare är inte bättre, hade ett silverstone 1500w för 4000kr, det lät konstigt och rasslade också lite så lämnade tillbaka efter ett år, nu detta för 2400 låter som en stucken gris...

Vad jag också har läst kan vara orsaken är att vissa komponenter som tex grafikkort kan skicka tillbaka till nätagget, så att det börjar låta, ev också defekta komponenter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MichaSWE:

Corsair HX750 samt HX850 har jag använt i rätt många system och de har alla varit befriade helt från coilwhine i alla fall vad jag kunnat höra, OBS dessa är inte samma OEM som HX1000 eller HX650.

Besserwisservarning, men jo: HX750/850 har samma OEM som HX1000, dvs CWT (Channel well technology)
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story3...

HX650 är däremot som du säger annan OEM. (Seasonic - tror inte den bytt OEM, som tex TX650 gjort)

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem

Inget av mina mer seriösa nätagg har haft coil whine, OCZ PowerStream 520W, Thermaltake ToughPower 750W samt Corsair HX 750W. Däremot har mina grafikkort haft det (vsync off->hög fps i menyer och dyl.), 7900GTO (jävligt mycket), 8800GT (ganska mycket), 9800GT (föräldrarnas dator, ganska mycket), GTX 260 (sådär), GTX 280 (sådär, lite mer än GTX 260), GTX 460 (väldigt lite).

Visa signatur

Intel® Core i7-13700K @ 5.7/5.6GHz | ASRock Z690 Extreme | G.Skill Trident Z 32GB @ DDR4-3400 CL14 | Samsung EVO series M.2 + Sata SSDs 2TB | Intel Arc A750 | SuperFlower Titanium 1000W | Gigabyte M32Q 32"/1440p 165Hz | Arctic Freezer II 360 AIO | Phanteks P500A D-RGB | Windows 10 & 11 x64 Professional

Permalänk
Medlem

Mitt nya AX850 tjuter/piper inte däremot så har jag märkt att mitt gamla HX650 som tjöt/pep när det var nytt har slutat med det efter ca 1 års användning...

Visa signatur

Abashed the devil stood and felt how awful goodness is.

Permalänk
Medlem
Skrivet av RPGWiZaRD:

Inget av mina mer seriösa nätagg har haft coil whine, OCZ PowerStream 520W, Thermaltake ToughPower 750W samt Corsair HX 750W. Däremot har mina grafikkort haft det (vsync off->hög fps i menyer och dyl.), 7900GTO (jävligt mycket), 8800GT (ganska mycket), 9800GT (föräldrarnas dator, ganska mycket), GTX 260 (sådär), GTX 280 (sådär, lite mer än GTX 260), GTX 460 (väldigt lite).

Så det är alltså själva grafikkorten som låter, och inte nätagget i dessa fall?

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Roger W:

Besserwisservarning, men jo: HX750/850 har samma OEM som HX1000, dvs CWT (Channel well technology)
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story3...

HX650 är däremot som du säger annan OEM. (Seasonic - tror inte den bytt OEM, som tex TX650 gjort)

Besservisser varning här med då Dem har inte samma OEM- Design jag kanske inte var helt tydlig HX1000 är en mycket äldre design än 750 och 850.

Visa signatur

Kontakta mig direkt vid frågor om eller synpunkter på min moderering.
Glöm inte att tala om vilken tråd ditt ärende gäller.
Kontaktvägar: via PM eller via E-post: michaswe@sweclockers.com
Mina System: HePC och Gaming

Permalänk
Medlem

Jag ska skicka in mitt AX850 till Corsair på RMA nu i veckan, då vet man i alla fall att man får den senaste versionen och då ska det enligt Corsair inte vara några problem med coil whine. Det enda sura är att det kostar väl runt 300 kronor att skicka paketet till Nederländerna. :/

Permalänk
Medlem

Jag fick mitt andra AX1200 för ett tag sedan, whinar när det står i standby som det förra... Tänkte kanske köpa ett nätfilter från clas ohlsson för 200kr. Men iaf, nya versionerna av aggen funkar inte heller, blackbeard i corsairforumdelen (engelska) har kollat upp, det är senaste, jag fick dessutom skriva ner nummer på agg, mina komponenter osv, så antar han kollar upp något mer. Han antar det är 5v som pökar då bland annat usbenheter påverkar ljudet, även om det existerar direkt det kopplas till moderkort utan enheter.

Nän som testat nätfilter?
Sitter i ett 100 årigt hus så hur stabil strömmen är här vet man inte. Dock bara corsairs agg som låtit på just detta sätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dalton Sleeper:

Han antar det är 5v som pökar då bland annat usbenheter påverkar ljudet, även om det existerar direkt det kopplas till moderkort utan enheter.

Hmm, det slog mig att om du monterat in USB-kontakten för frontpanelen, så kanske det räcker för att generera oväsen? (Eller kör du öppet utan chassi än?)

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Roger W:

Hmm, det slog mig att om du monterat in USB-kontakten för frontpanelen, så kanske det räcker för att generera oväsen? (Eller kör du öppet utan chassi än?)

Det existerar när jag endast har mb (cpu+ram) samt nätagget också tyvärr, men om jag stoppar i 3G modemet så blir det säkert dubbelt så högt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dalton Sleeper:

mitt sprillans nya ax1200 lät avstängt, men efter en dag tjöt det idle på också :S
köpte det för att folk samt corsair sa dom va så jäkla bra & tysta nuförtin, men inte stämde det?

hade kontakt med corsair i deras forumdel, han trodde klart att det var en gammal revision, webhallen är på G att skicka ett nytt när som helst.
hur stor chans är det att få coil whine i 4st grafikkort, moderkort samt nätagg?
skitkvalite, rakt igenom, och inte ett skit hjälper (oftast).

dyrare är inte bättre, hade ett silverstone 1500w för 4000kr, det lät konstigt och rasslade också lite så lämnade tillbaka efter ett år, nu detta för 2400 låter som en stucken gris...

Vad jag också har läst kan vara orsaken är att vissa komponenter som tex grafikkort kan skicka tillbaka till nätagget, så att det börjar låta, ev också defekta komponenter.

låter nästan som du har för mycket otur. kollat så att det inte är nåt konstigt med elen i huset?

Visa signatur

Be wiser than other people if you can; but do not tell them so.

►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kogster:

låter nästan som du har för mycket otur. kollat så att det inte är nåt konstigt med elen i huset?

frågan är hur man kollar det, men rätt sugen på nätfilter från clas ohlsson för 200kr...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Dalton Sleeper:

Det existerar när jag endast har mb (cpu+ram) samt nätagget också tyvärr, men om jag stoppar i 3G modemet så blir det säkert dubbelt så högt.

låter inte helt som vanligt coilwhine snarare som dålig jordning. Dubbelkolla jordflärparna på din I/O

Visa signatur

Kontakta mig direkt vid frågor om eller synpunkter på min moderering.
Glöm inte att tala om vilken tråd ditt ärende gäller.
Kontaktvägar: via PM eller via E-post: michaswe@sweclockers.com
Mina System: HePC och Gaming

Permalänk
Medlem
Skrivet av MichaSWE:

låter inte helt som vanligt coilwhine snarare som dålig jordning. Dubbelkolla jordflärparna på din I/O

jordflärparna?