Permalänk

Investera pengar i fonder?

Ok, har straxt över 100 000:- på ett vanligt sparkonto nu och med räntan på det idag så är det inte någon super bra investering att bara ha dem så. Det är inte pengar jag har tänkt att spendera i år eller nästa år. Utan tanken är att köpa en trevlig bil under 2017. Jag har planer på att fortsätta att fylla på pengar varje månad då min familj ändå klarar sig utan dem.

Har läst om att öppna ett så kallat "ISK-Konto", men vad är fallgroparna i det? Jag räknar inte med att göra någon vinst, men lik väl som att inte få något från mitt nuvarande sparkonto.

Citat:

Investeringssparkonto – frågor och svar

Vad är ett Investeringssparkonto?
Investeringssparkontot är en sparform som infördes 1 januari 2012. Det är en sparform för dig som vill investera i aktier, fonder eller andra finansiella instrument utan att behöva deklarera för enskilda transaktioner.

Kan jag öppna ett Investeringssparkonto hos Handelsbanken?
Ja, du kan öppna ett Investeringssparkonto i Internettjänsten under Spara och Placera eller på ditt närmaste Handelsbankskontor.

Vilka sparformer är tillgängliga i Investeringssparkonto?
Investeringssparkontot kan bestå av tre delar; ett konto, en depå för värdepapper och fonder. Exempel på sparprodukter som är tillgängliga är fonder och värdepapper som handlas på reglerad marknad.
Godkända investeringar

Hur gör jag för att överföra pengar till eller från mitt Investeringssparkonto?
Uttag och insättningar från ISK-kontot görs som från ett vanligt konto via Internettjänsten, Handelsbanken Direkt eller på ditt närmaste Handelsbankskontor.

Kan jag månadsspara i fonder/konto i Investeringssparkonto?
Ja.

Vilka kan inneha ett Investeringssparkonto?
En fysisk person eller ett dödsbo. Även omyndig kan inneha ett Investeringssparkonto

Vilket skydd finns för mig som öppnar ett Investeringssparkonto?
Investeringssparkontot omfattas av investerarskydd och insättningsgaranti.

Hur fungerar beskattningen av Investeringssparkonto?
Varje år beräknas en schablonintäkt som beskattas. Kapitalunderlaget beräknas till en fjärdedel av värdet vid varje kvartals ingång med tillägg för insättningar. Sedan multipliceras underlaget med statslåneräntan från den 30:e november året innan, 0,90 % för 2014. Denna beräknade schablonintäkt beskattas sedan med 30 procent. Schablonintäkten utgör inkomst av kapital och får kvittas mot utgifter i samma inkomstslag, t ex ränteutgifter.

Kan jag göra skattefria omplaceringar och ta emot utdelningar inom mitt Investeringssparkonto?
Ja, inom Investeringssparkontot kan man göra skattefria omplaceringar och ta emot utdelningar. Utdelningarna räknas inte heller som insättningar.

Kan man överföra värdepapper eller fonder till Investeringssparkonto?
Du kan flytta in aktier och fondandelar som du redan äger till Investeringssparkontot. Det ses då som en skattemässig försäljning vilket betyder att du blir beskattad som om instrumenten sålts för marknadsvärdet vid överföringen. Överföringen ses också som en inbetalning som läggs till kapitalunderlaget som är underlag för schablonintäkten.

Hur gör jag om jag vill flytta mitt sparande i en Kapitalförsäkring till ett Investeringssparkonto?
Då Kapitalförsäkring och Investeringskonto täcker olika behov genom sina olika egenskaper rekommenderar vi att du först tar kontakt med ditt Handelsbankskontor.

Visa signatur

Workstation:*Acer TimelineX 4830tg *8gb DDR3 1066MHz *Core i5, 2410M, *GeForce GT 540M 2gb, *80gb ssd intel x-25 g2*Griffin Elevator
HTPC:*Lian Li C36B*Gigabyte GA-MA78GM-UD2H*AMD Athlon X2 4850e 2.5GHz + Scyte Shuriken*2x1gb pc8500 corsair dominator*XFX Radeon HD5450 512MB - passivt*40gb ssd intel x-25 g2

Permalänk
Medlem

Fördelen med ISK är att man betalar en schablonskatt vilken är 0,27% 2015.
http://investeringssparkonto.org/berakna-isk-skatt/
Nackdelen är att du betalar även denna om du går med förlust.

Sparande i fonder skall ses som ett sparande under flera år.
Har du otur hamnar du i en dipp 2017 när du behöver dina pengar.

Själv tappade jag drygt 22% i somras vilket i stort sett har återhämtat sig i nuläget.

Permalänk
Medlem

Ska du köpa bil för pengarna 2017 ska du absolut inte köpa fonder nu.

Börja med ett nytt sparande i fonder där du spara varje månad. ISK såklart också. Avanza är bra, bäst tycker jag.

Edit: Pengar som man måste/ska använda dom kommande 1-2, kanske 3 åren tycker jag inte man ska ha på börsen. Kolla vad som hände 2007 och 2009.

Visa signatur

Intel i7 2700k | Asus P8Z77-V PRO | Noctua NH-D14 | Gigabyte GTX 670 | Corsair 8GB LP | Samsung 830 128GB | Define R3 | Corsair HX 650W
Thinkpad X41 | Thinkpad X200 - RIP | Thinkpad X220 | Thinkpad T480s | Fri frakt - Inet.se | Dagens fynd

Permalänk
Medlem

ISK ska du absolut alltid skaffa. Dock först efter årsskiftet då du annars åker på skatt på hela beloppet på bara 1 månads användande annars. 1 år är väldigt kort som de andra säger, en annan sak är att föra över lite pengar varje månad istället för att undvika potentiella dippar och få det mer stabilt, säg 5-10kkr varje månad. Vilka fonder du ska ha kan jag inte rekommendera, men huvudsaken är att undvika avgifter!