Samsung 840 krasch.. Vad göra?

Permalänk

Samsung 840 krasch.. Vad göra?

Hej,

Gick nyss och satte mig vid datorn och då hade allt fryst. Så startade om datorn och då hittades inte hårddisken alls. Stängde av igen, kopplade ut min extra disk och körde igång datorn. Då fungerade den som vanligt igen konstigt nog. Men efter jag startat Overwatch och kört i 2 minuter så frös allt igen. Startade om, in i bios och disken är borta.. Har provat byta sladdar, portar osv men inget fungerar.

2 frågor..

Går det att rädda disken på något sätt? Läste att man kan prova ge den ström i 30 minuter för att sen avbryta i 30 sek och göra om det igen, då skulle cyklerna på något sätt Kanske fixa den. Detta provar jag just nu.

Andra frågan, om disken e körd. Går det att rädda någon data på den?

Mvh

Visa signatur

Citera!

Permalänk
Medlem

Det jag gissar har skett är att någon kritisk info som tex metadata/partitions info har blivit oläslig, och därför "startar" inte disken.

Bästa du kan göra är att ta ur den, sätt den i en annan dator och ge den en chans att lyckas läsa. Sen kopiera din data från den (det som är viktigt). Mao.. låt den sitta med ström i iaf 5+ min... hittas den inte, bryt strömmen och försök igen. Men ha allt redo för att rädda din data direkt om den kommer till liv.

Sen (förutsatt att du gjort ovan och kan nu prata med den) ta hem diskfresh och välj RAW versionen av hela disken och låt den gå igenom den. Med lite tur så kommer då hela disken till liv igen som vanligt. Vad detta gör är att läsa och skriva om hela disken, så att all data på den bör vara färsk och frisk.

Är det en 840 EVO så efter diskfresh, ta ner nyaste FW med senaste Samsung magician. "vanliga" 840 tror jag ska ha fått en ny FW den med, men jag har inte sett resultat från den.

Permalänk
Medlem

@TheMuffinMan:

Passar även på att tipsa om den här firmware fixen om du får igång disken igen:
Samsung 840 Evo performance fix

Efter att ha uppdaterat firmware på min 840 Evo så startade datorn mkt snabbare bland annat.

Visa signatur

Greetings chummer, welcome to the shadows

Permalänk
Medlem

Stardardreflexen är att bota upp på en lämplig system-resque-linux på en USB - se om disken syns där och om den syns - omedelbart gör en diskimage på hela disken med 'ddrescue' till en USB-disk så fort det går - för man kanske bara har _en enda chans_ att läsa!!!

Detta gör man innan man gör något annat alls på disken.

När man senare provar filräddningsprogram på imagen (eller imagen skriven på en annan lika stor SSD) så gör man det alltid på en kopia av imagen - aldrig originalet.