Permalänk
Medlem

Nas trubbel

Under några år har min Nas stått i garderoben oanvänd.
Tog fram den för att se om det var ngt liv i den, den innehåller massor av gammal info, som är viktig för mig.
ReadyNas Duo RND2000.

Det visar sig att den inte är kompatibel till W10, jag ser Nasen i programmet "raidar" och att den verkar fungera finfint
(friska diskar)

Jag behöver en lagringsplats och tänkte titta på en ny nas.. eller det behöver inte vara en nas utan en SK Das skulle funka oxå

Nu kommer frågorna:
För att komma åt informationen på bef. Nas
skall man gå den långa vägen att försöka få kontakt via w10..??

Nasen är raidad till raid1 kan jag plocka ut en av diskarna och sätta i ett vanligt HDD-chassi
och plocka infon på det sättet...??

Har även tillgång till en W7-maskin men jag får inte kontakt med den heller.. Ide..??
(tar gärna emot tips hur jag skall gå till väga)

---
Jag behöver skaffa en ny modern maskin, tänkte då på
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5304622
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5292954
Synpunkter...???

Men är det någon som har något bra tips på das
som inte kostar skjortan max 4000kr inkl. 4TB (raid)

//BE

Visa signatur

BYNE

Permalänk
Medlem

Det enklaste är att logga in på nasen via webbläsaren med ip-nummret som den har, eller ansluta den genom nätverk i utforskaren för att se dina filer.

Angående filsystemet så är det med all förmodan ext3,ext4 som nasen har formaterat diskarna till, då är det enklast att stoppa diskarna i din dator och boota upp med t.e.x ubuntu live usb för att få åtkomst till filerna.

Permalänk
Medlem

För netgears NAS så fins ett program som kallas 'RAIDar' för windows och som skannar nätet och plockar fram readyna-NAS om det finns några synliga i nätverket.

Jag har också ett par ReadyNAS av en enda anledning - 4-disk versionerna har en display på sig så att man ser vad som händer samt vilken IP-adress enheter blev given. displayen är _mycket_ värdefull om man är på LAN eller andra ställen när många datorer kopplas in under samma LAN.

---

Beroende på hur gammal den är så är det ext3 eller ext4 och torde diskarna automatiskt monteras om båda diskarna kopplas in via sata och/eller USB-diskdocka in i en live Ubuntu - försöker du med bara ena disken är det inte säkert att det monteras automagiskt då det uppfattas som en felsituation och man måste manuellt tala om för mdadm att disken ändå skall monteras med någon form av forcering fast det bara är en enda disk. - man får kort sagt läsa på hur mdadm fungerar.