Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Självklart. Men om företaget inte tar in 25000 i moms så kan de inte dra av momsen så då blir det en utgift.

Oj, wall of text, du är verkligen mån om att odla myten om att ”vi betalar nog inte så mycket skatt egentligen”.

Men måste bara sticka in att bortsett ifrån allt du valt att missförstå så är ovan direkt felaktigt. Har man inte tillräckligt med moms att kvitta mot så betalar faktiskt skatteverket ut överskottet. En del momsbedrägeri bygger på det faktumet. Har själv varit med om det av helt lagliga skäl, men blev lika paff när utbetalningen kom för det.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Många verkar bara inte förstå skillnaden på ett statistiskt snittvärde och vad som gäller för en specifik person. När jag var tonåring hände den stora branden i Backa där en massa ungdomar dog, flera i min bekantskapskrets menade då att vi borde vara odödliga typ för statistiskt sett så har vi gått förbi de förväntade dödsfallen i regionen för åldersgruppen. Men så funkar det ju inte. På samma sätt kan man inte säga att en IT-anställd betalar X i skatt för det varierar rejält. Däremot kan man säga att en IT-anställd i genomsnitt betalar X i skatt om man har tillgång till sån statistik. Men det är förstås inte lika slagkraftigt.

Ser det som ör vi är mer eller mindre överens om detta.

Citat:

Jo men då förstår man ju inte hur det fungerar. Budgeterade intäkter går till staten och budgeterade utgifter betalas av staten när det gäller olika departement och liknande. Höjs skatten på exempelvis sjöfart så betyder inte det att sjöfartsverket får mer pengar utan staten bestämmer ju vad de ska göra med de "extra" pengarna i sin budget. Sen finns det förstås undantag där pengarna är öronmärkta för något specifikt syfte, men även då är ju inte förhållandet direkt liksom. Trängselskatten här i Göteborg ska finansiera ett stort infrastrukturprojekt exempelvis men om trängselskatten inte drar in så mycket pengar som väntat så betyder inte det att infrastrukturprojektet får mindre pengar liksom eller tvärtom. Däremot kan de ju besluta att öka trängselskatten, eller minska scope på projektet, i nästa budget för att täcka upp de lägre intäkterna men de kan lika gärna välja att dra ner på något helt annat som vikarier i förskolan eller vad som helst i budgeten.

Har ju inte påstått att det är på ett 1:1 förhållande för den delen...

Citat:

Det är förstås bara en spekulering, men jag kan inte se att något annat gynnas av att priser visas exklusive moms.

Jag kan se det som ett sätt att hålla folket informerade om var staten tar sina pengar ifrån och öka intresset och förståelsen för statliga finanser och främja debatt.

Citat:

Självklart. Men om företaget inte tar in 25000 i moms så kan de inte dra av momsen så då blir det en utgift.

Sorry, men det är fel, skatteverket betalar ut pengarna till företaget om det inte kan kvittas mot utgående moms.

Citat:

Men det var som sagt bara ett exempel. Vi kan lika gärna titta på själva stolen i exemplet. Företaget anställer dig och behöver köpa en stol, är det en del av din ersättning? En stol är ju ett arbetsredskap så det är ju inte så konstigt att det inte är så förstås, men säg företagets julfest, kaffebudget eller liknande. Anser du att det ska räknas in i din ersättning? Det är ju en av många kostnader som kommer av att ha en anställd precis som arbetsgivaravgiften. Sen är arbetsgivaravgiften direkt relaterad till lön vilket inte en stol eller en julfest är förstås, men likväl är det ju en utgift för företaget snarare än för individen.

Som du skriver, arbetsredskap bör direkt inte räknas med då dessa är nödvändiga för att utföra arbetet.

Övrigt är svårt, men utlöser det en skatteeffekt bör det räknas med, t.ex. förmånskattning eller löneskatt (då är det av staten och skatteverket likställs med lön/ersättning) eller om det är direkt gagnande enbart den anställda, t.ex. friskvårdsbidrag.
Det sista, skattefria förmåner som kaffe, julfest m.m. bör inte klassas ersättning då syftet är delat, det är personalvård, nöjd personal är en tillgång för företaget, lite som att serva maskininerna regelbundet

Citat:

Jo men det påverkar inte din lön direkt. Indirekt finns det kanske mindre utrymme för löneökningar eller liknande på grund av arbetsgivaravgiften, men det är ju en budgetfråga för företaget hur de väljer att fördela inkomster och utgifter liksom.
Ja men varför ska jag bry mig om företagets fördelning av intäkter och utgifter? De anställer mig för att de räknar med att jag kommer att dra in mer pengar än vad min anställning kostar, vi kommer överens om en lön och den lönen får jag och betalar skatt på. Alla övriga kostnader som en anställning innebär är inte mitt problem, oavsett om det handlar om arbetsgivaravgifter eller kontorsmateriel, och framför allt är det inte jag som betalar dem hur man än vänder och vrider på dem.
Nu börjar vi trilla in på mer komplexa saker dock. Pensionsavsättningar utöver den allmänna pensionen regleras i kollektivavtal mellan ditt företags representanter och din fackförenings representanter. Och beskattningen är också komplicerad med avdrag för pension och förstås skatt på den sen när man tar ut pengarna. Det räknas ibland med i ens ersättning och ibland inte, men det ligger ju utanför arbetsgivaravgifterna. Å andra sidan är det ju också en kostnad för att ha en anställd precis som avgifterna eller kontorsmateriel.
Jo kanske, men det gör ju analysen väldigt komplicerad och möjliggör ju att vinkla den väldigt mycket åt ena eller andra hållet beroende på hur man räknar. Inkomstskatt är förhållandevis enkelt, och moms är ju väldigt enkelt att räkna är för en individ, men väldigt svårt att dra några generella slutsatser av.

Poängen med de sociala avgifterna är ju att det är en avgift som direkt kan översattas till en skatt, och egentligen skulle skatt på lön flyttas över till de sociala avgifterna ( du har samma lön som tidigare, företaget betalar lika mycket, och staten får in lika mycket, det är bara att allt kallas för avgift och inte för skatt).

Håller med om att det är komplicerat och svårt att ovinklad data för större grupper, men är det inte en orsak att önska mer transparens och regler som är enklare att förstå och följa?

Citat:

Någon kanske lägger väldigt mycket pengar på hushållsnära tjänster exempelvis, som man betalar moms på men man får också tillbaka bra mycket mer än momsen i avdrag. Räknas det med i analysen? Inte så sannolikt i Timbros analys i alla fall. Eller en genomsnittlig IT-arbetare kanske har ganska höga bostadslån och får därmed ganska mycket i ränteavdrag, alltså pengar tillbaka på skatten för att man har köpt en dyr bostad, är det medräknat? IT-anställda är i relativt stor utsträckning egenföretagare som kan fördela intäkter ganska fritt mellan lön och kapitalinkomster, räknas de lägre skatterna för dessa inkomster med?

Fast Timbros analys handlar inte specifikt om IT-arbetare, utan om hög inkomsttagare, det var någon i tråden som skriv det.
De räknar på 20% för konsumtionsskatt, utan att närmare beskriva den (vilket är dåligt av dem), men tar vi bort den hamnar de på 69% jfr 76% som de skriver, så kan alla själva beräkna hur mycket av deras återstående lön nyttjas för att fördela mellanskillnaden.

Visa signatur

| Intel i2500k | 16g Ram | ASUS ROG STRIX RX460 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

"De anställer mig för att de räknar med att jag kommer att dra in mer pengar än vad min anställning kostar"
"Alla övriga kostnader som en anställning innebär är inte mitt problem"

Du säger det själv. Indirekt kommer antingen den anställde genom produktivitet eller merarbete, alternativt kund betala för kostnadsökningen, det är möjligtvis så att man kan nalla av en hög vinstmarginal om sådan finns.

Men kvartalsrapporterna kan inte komma in röda årtal efter årtal, antingen kommer befintliga aktieägare behöva skjuta till kapital alternativt får man låna till löpande kostnader såvida inte verksamheten ska upphöra.

Nu lever vi förvisso i ett Europa med negativa räntor och riksbanker som stödköper företagsobligationer rakt över marknaden med nytryckt bläck, så teoretiskt är det kanske möjligt att göra förlust i oändligheten och bara låna vidare. Excessive market competition, alla tävlar numera om market share, inte lönsamhet.

Jag undrar varför du ifrågasätter ett statistiskt exempel på 73%, helt osannolikt är det nog ändå inte, och du vet vad de säger "The man who fears no truth has nothing to fear from lies"

Visa signatur

=)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maarus:

Jag undrar varför du ifrågasätter ett statistiskt exempel på 73%, helt osannolikt är det nog ändå inte, och du vet vad de säger "The man who fears no truth has nothing to fear from lies"

Tror alla skulle behöva driva bolag minst två år i sitt liv för att förstå hela kedjan o.s.v., tittar jag på senaste året (eftersom det just är slut) så har jag betalat 66% skatt (då räknat med att arbetsgivareavgift är en skatt, bara för att man väljer ett annat namn ändrar det inte syftet att få in pengarna till staten) från första kronan till sista jag tar ut som lön ur mitt bolag i år. Ingen statistik eller konstiga uträkningar utan fakta.

Sen använder jag mina 34kr per hundring till att betala ytterligare skatter på vägen, så kommer personligen över 73% i totalt skattetryck (alltså inte marginalskatt)

Jag har inget emot att betala skatt, tycker det är toppen med fri utbildning för alla (så vi alla får samma chans som inte är beroende av vilken familj vi råkat födas i) o.s.v., men jag har ändå synpunkter på nuvarande nivå.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Tror alla skulle behöva driva bolag minst två år i sitt liv för att förstå hela kedjan o.s.v., tittar jag på senaste året (eftersom det just är slut) så har jag betalat 66% skatt (då räknat med att arbetsgivareavgift är en skatt, bara för att man väljer ett annat namn ändrar det inte syftet att få in pengarna till staten) från första kronan till sista jag tar ut som lön ur mitt bolag i år. Ingen statistik eller konstiga uträkningar utan fakta.

Sen använder jag mina 34kr per hundring till att betala ytterligare skatter på vägen, så kommer personligen över 73% i totalt skattetryck (alltså inte marginalskatt)

Jag har inget emot att betala skatt, tycker det är toppen med fri utbildning för alla (så vi alla får samma chans som inte är beroende av vilken familj vi råkat födas i) o.s.v., men jag har ändå synpunkter på nuvarande nivå.

Jodå, jag är endast vanlig anställd inom privatsektor. Men jag har märkt att många tror vi har låga skatter eftersom dem endast noterar den kommunala löneskatten mellan 31-34% på deras lönespecifikation.

Sen ropar många på höjda kapitalskatter, men Sverige ligger inte lågt direkt inom bolagsskatt utan runt resten av OECD, och där konkurrerar man delvis globalt.

Visa signatur

=)

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mindfighter:

Oj, wall of text, du är verkligen mån om att odla myten om att ”vi betalar nog inte så mycket skatt egentligen”.

Jag är bara trött på hela "skatt är stöld"-ligan som gör allt för att få alla att tro att de betalar så mycket i skatt när skatten ändå har gått ner rejält på senare tid.

Citat:

Men måste bara sticka in att bortsett ifrån allt du valt att missförstå så är ovan direkt felaktigt. Har man inte tillräckligt med moms att kvitta mot så betalar faktiskt skatteverket ut överskottet. En del momsbedrägeri bygger på det faktumet. Har själv varit med om det av helt lagliga skäl, men blev lika paff när utbetalningen kom för det.

Ok, konstigt men så är säkert fallet om ni säger det.

Skrivet av during:

Ser det som ör vi är mer eller mindre överens om detta.

Har ju inte påstått att det är på ett 1:1 förhållande för den delen...

Många verkar dock tro att staten består av giriga gubbar som sitter och lägger pengar på hög eller på något sätt får dom i egen ficka, men så är det inte.

Citat:

Jag kan se det som ett sätt att hålla folket informerade om var staten tar sina pengar ifrån och öka intresset och förståelsen för statliga finanser och främja debatt.

Fast det handlar ju bara om att skapa onödig irritation, mot staten. Vilket förstås kan främja ens agenda om den är att få alla att vara arga på staten och skatterna, men knappast annars.

Citat:

Sorry, men det är fel, skatteverket betalar ut pengarna till företaget om det inte kan kvittas mot utgående moms.

Ok.

Citat:

Som du skriver, arbetsredskap bör direkt inte räknas med då dessa är nödvändiga för att utföra arbetet.

Arbetsgivaravgifter är också nödvändiga om man ska vara en arbetsgivare, om man ska hårdra det.

Citat:

Övrigt är svårt, men utlöser det en skatteeffekt bör det räknas med, t.ex. förmånskattning eller löneskatt (då är det av staten och skatteverket likställs med lön/ersättning) eller om det är direkt gagnande enbart den anställda, t.ex. friskvårdsbidrag.
Det sista, skattefria förmåner som kaffe, julfest m.m. bör inte klassas ersättning då syftet är delat, det är personalvård, nöjd personal är en tillgång för företaget, lite som att serva maskininerna regelbundet

Jag menar bara att företag har kostnader för att ha anställda utöver lön. Dessa genererar skatteinkomster för det allmänna även om de inte genererar några momsintäkter. Om man ska börja räkna med en del kostnader som företaget har för att ha en anställd i den anställdes ersättning (eller skatter), som arbetsgivaravgiften, varför sluta där? Städaren som städar kontorsutrymmet lär ju betala skatt på sina inkomster, och dess företag betalar (sannolikt) arbetsgivaravgifter, borde inte de räknas med som skatter från de som jobbar på kontoret också liksom? Hade det varit hälften så många anställda på kontoret borde ju kostnaden för städning, och de skatteintäkter detta genererar, också minska med ungefär hälften. Eller varför inte skatten som fastighetsägaren kanske betalar på vinsten för kontorshyran? Eller så gör man det logiska och betraktar det som man betalar i skatt på sina inkomster som ens egen skatt och det som företaget betalar som företagets skatt.

Citat:

Poängen med de sociala avgifterna är ju att det är en avgift som direkt kan översattas till en skatt, och egentligen skulle skatt på lön flyttas över till de sociala avgifterna ( du har samma lön som tidigare, företaget betalar lika mycket, och staten får in lika mycket, det är bara att allt kallas för avgift och inte för skatt).

Jag vet inte vad det hade gjort för skillnad om allt ändå är samma. Däremot skulle det ju komplicera avdrag och liknande.

Citat:

Håller med om att det är komplicerat och svårt att ovinklad data för större grupper, men är det inte en orsak att önska mer transparens och regler som är enklare att förstå och följa?

Jag vet inte riktigt vilka regler du menar är svåra att följa eller vad som inte är transparent? Arbetsgivaravgiftens storlek är känd liksom.

För mig har jag dessutom tillgång till ett överflöd av information som inte är så relevant. Tittar jag på "Min kompensation" på samma sida där jag ser min lönespec så står allt med, arbetsgivaravgift, semestertillägg, friskvårdsbidrag, pensionsinbetalningar till och med de obligatoriska försäkringar som arbetsgivaren måste ha för arbetsskador och liknande. Det är ju fint att de exempelvis har försäkrat mig, som de är tvungna att göra, men jag har svårt att se det som en del av min kompensation och samma gäller förstås arbetsgivaravgiften.

Citat:

Fast Timbros analys handlar inte specifikt om IT-arbetare, utan om hög inkomsttagare, det var någon i tråden som skriv det.
De räknar på 20% för konsumtionsskatt, utan att närmare beskriva den (vilket är dåligt av dem), men tar vi bort den hamnar de på 69% jfr 76% som de skriver, så kan alla själva beräkna hur mycket av deras återstående lön nyttjas för att fördela mellanskillnaden.

Jo, alltså handlar det om att trixa med statistiken för att försöka framställa skatterna som högre än de är. Marginalskatt är ett problematiskt begrepp tycker jag, det får det att framstå som att det är så mycket skatt man betalar när det bara handlar om hur mycket man får betala på en löneökning, speciellt om man inte specificerar för vem det gäller. De säger "höginkomsttagare" men det säger väldigt lite. Tittar jag på min skattetabell och inkomster över 80K i månaden så är det bara en procentsats som dras, mellan 40 och 52 procent, för att nå upp till 50% (vilket också blir marginalskatten för de med sådana inkomster) måste man ha en inkomst över 256000 i månaden. Sen är ju skattetabellen bara en approximering förstås, den slutliga skatten vet man ju inte helt säkert förrän deklarationen, men samtidigt är det ju den skatten som arbetsgivaren drar och den är snarare i överkant än i underkant. Alltså får de flesta tillbaka på skatten om man har haft en arbetsgivare och ungefär samma lön över året, då skattetabellen har marginaler.

Sen räknar de med arbetsgivaravgiften vilket är oärligt i mina ögon. Men även med den medräknad så är siffrorna högre än vad andra kommer fram till. Till exempel säger Marginalen Bank: "Marginalskatten kan som högst bli ungefär 55 % eller omkring 60% om man även räknar arbetsgivaravgiften som en skatt." Men det är ju också det högsta man kan betala, om man har de högsta inkomsterna. Det är inte relevant för 99,9% av löntagarna liksom.

Skrivet av Maarus:

Du säger det själv. Indirekt kommer antingen den anställde genom produktivitet eller merarbete, alternativt kund betala för kostnadsökningen, det är möjligtvis så att man kan nalla av en hög vinstmarginal om sådan finns.

Nja, men det gäller ju som sagt alla utgifter arbetsgivaren har. Sen blir det ju löjligt att diskutera företagets ekonomi i förhållande till löner, jag har varit med om företag med dålig ekonomi där den årliga löneökningen har landat bra mycket lägre än "märket" men jag har aldrig varit med om att företag ger en generell löneökning mer än någon promilleenhet över märket oavsett hur bra företaget går. Däremot kan man ju få ut mer i bonus och det kan förstås finnas större utrymme för individuella förhandlingar om företaget har bra marginaler. Men i allmänhet så har löneökningar inte så mycket att göra med företagets vinstmarginaler om de inte är katastrofala.

Citat:

Men kvartalsrapporterna kan inte komma in röda årtal efter årtal, antingen kommer befintliga aktieägare behöva skjuta till kapital alternativt får man låna till löpande kostnader såvida inte verksamheten ska upphöra.

Självklart. Men det gäller som sagt alla utgifter företaget har. Om de exempelvis inte byter ut kontorsstolarna var femte år utan var tionde så hade det också bidragit till bättre marginaler. Så varför ska arbetsgivaravgiften räknas med i min ersättning men inte stolen?

Citat:

Nu lever vi förvisso i ett Europa med negativa räntor och riksbanker som stödköper företagsobligationer rakt över marknaden med nytryckt bläck, så teoretiskt är det kanske möjligt att göra förlust i oändligheten och bara låna vidare. Excessive market competition, alla tävlar numera om market share, inte lönsamhet.

Yes, men det är en helt annan diskussion.

Citat:

Jag undrar varför du ifrågasätter ett statistiskt exempel på 73%, helt osannolikt är det nog ändå inte, och du vet vad de säger "The man who fears no truth has nothing to fear from lies"

För att statistiken är extremt vinklad av flera orsaker. Dels handlar det om "marginalskatt" vilket många misstar för faktisk skattenivå (i denna tråd exempelvis), för de med extremt höga inkomster dessutom. Dels räknar de med arbetsgivaravgift som inte är en skatt på individen åtminstone. Dels lägger de på försäljningsskatt (moms) som inte är en del av marginalskatten för den har inget att göra med inkomsten. Dessutom lägger de på väldigt mycket moms, 20% av nettolönen, vilket innebär att de räknar med att man köper saker med 25% moms för alla pengar man får ut. Ingen mat, ingen kultur, inga begagnade saker, ingen kollektivtrafik, inget sparande, bara konsumtion av nya saker.

Skrivet av Mindfighter:

Tror alla skulle behöva driva bolag minst två år i sitt liv för att förstå hela kedjan o.s.v., tittar jag på senaste året (eftersom det just är slut) så har jag betalat 66% skatt (då räknat med att arbetsgivareavgift är en skatt, bara för att man väljer ett annat namn ändrar det inte syftet att få in pengarna till staten) från första kronan till sista jag tar ut som lön ur mitt bolag i år. Ingen statistik eller konstiga uträkningar utan fakta.

Sen använder jag mina 34kr per hundring till att betala ytterligare skatter på vägen, så kommer personligen över 73% i totalt skattetryck (alltså inte marginalskatt)

Det låter väldigt högt. De egenföretagare jag känner brukar ju ta ut en lön som ligger under gränsen för statlig skatt och ta ut resten som utdelning, av det som de inte vill återinvestera i bolaget förstås. Sen är det förstås lättare att se arbetsgivaravgiften som en skatt om man har ett eget enmansbolag då det förstås blir väldigt tydligt med pengar in kontra pengar ut där och man tenderar att blanda ihop sin egen ekonomi med företagets. Å andra sidan betalar du ju inga sådana avgifter på utdelningen så man har ju mer möjligheter att skatteplanera.

Citat:

Jag har inget emot att betala skatt, tycker det är toppen med fri utbildning för alla (så vi alla får samma chans som inte är beroende av vilken familj vi råkat födas i) o.s.v., men jag har ändå synpunkter på nuvarande nivå.

Jo, självklart bör man diskutera sådana saker. Och jag tycker att vi beskattar personer eller inkomst av tjänst väl högt här, samtidigt beskattar vi företag rätt lågt generellt och stora företag med mer avancerade planeringsmöjligheter betalar knappt skatt alls liksom. Många påstår ju att företagen hade flyttat om de fick betala mer skatt, men jag vet inte, det borde ju gå att få till någon bättre lösning än idag. Men det är väl lite därför vi har i alla fall delar av arbetsgivaravgiften liksom, det är en skatt som företagen inte kan planera bort oavsett upplägg med skalbolag och internfakturering.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jag är bara trött på hela "skatt är stöld"-ligan som gör allt för att få alla att tro att de betalar så mycket i skatt när skatten ändå har gått ner rejält på senare tid.
...
Många verkar dock tro att staten består av giriga gubbar som sitter och lägger pengar på hög eller på något sätt får dom i egen ficka, men så är det inte.

Bara speculation, men tror mer det är så folk reagerar på alla kostnader, speciellt där de upplever att man inte får tillbaka värdet på pengarna betalar in eller att det går till onödiga saker, men att det just är upplevelse inte fakta.
Som exempel, Uppsala Kommun där jag bor fick för sig att de ville ha en "speakers corner" för det är en häftig sak någon politiker hittat fanns i London. Så de köper en plattform som ser ut som en skrivbordslampa där folk ska kunna stå och tala. Den har flyttats flera gånger och enligt uppgift kostat 200-400 tkr allt som allt.
Man vet att det är en skitsumma för en kommun med 200+ invånare, men lik förbannat önskar man att det hade gjort något viktigare för pengarna eller att pengarna kunnat vara kvar i egen ficka.

Citat:

Fast det handlar ju bara om att skapa onödig irritation, mot staten. Vilket förstås kan främja ens agenda om den är att få alla att vara arga på staten och skatterna, men knappast annars.

Fast du förklarar inte hur allt är så välkänt som att momsen är 25% och arb. giv. avgiften på 31,42% så alla vet det redan, men att folk skulle bli irriterade om de påmindes om det.

Igen, kanske bara jag, men tycker alltid transparens är bra, även att de ska vara tydligare med som går ut från staten och "vad man får för pengarna".

Citat:

Arbetsgivaravgifter är också nödvändiga om man ska vara en arbetsgivare, om man ska hårdra det.
Jag menar bara att företag har kostnader för att ha anställda utöver lön. Dessa genererar skatteinkomster för det allmänna även om de inte genererar några momsintäkter. Om man ska börja räkna med en del kostnader som företaget har för att ha en anställd i den anställdes ersättning (eller skatter), som arbetsgivaravgiften, varför sluta där? Städaren som städar kontorsutrymmet lär ju betala skatt på sina inkomster, och dess företag betalar (sannolikt) arbetsgivaravgifter, borde inte de räknas med som skatter från de som jobbar på kontoret också liksom? Hade det varit hälften så många anställda på kontoret borde ju kostnaden för städning, och de skatteintäkter detta genererar, också minska med ungefär hälften. Eller varför inte skatten som fastighetsägaren kanske betalar på vinsten för kontorshyran? Eller så gör man det logiska och betraktar det som man betalar i skatt på sina inkomster som ens egen skatt och det som företaget betalar som företagets skatt.
Jag vet inte vad det hade gjort för skillnad om allt ändå är samma. Däremot skulle det ju komplicera avdrag och liknande.
Jag vet inte riktigt vilka regler du menar är svåra att följa eller vad som inte är transparent? Arbetsgivaravgiftens storlek är känd liksom.

Enligt ditt exempel kan staten ju sänkta det till 0% då, som jag skrev tidigare, flytta bara inkomstskatten på lön till sociala avgifter. Samma belopp överallt, för företaget, personen och staten, bara ändrat en ruta i skattedeklarationen för företaget. (ok inte så enkelt med slutskatt osv, men de skulle kunna sänka det till valfri % utan att det påverkar något i verkligen bara lite lagstiftning och regler).

Orsaken att man tar med lön och allt som kan likställa med med lön är för att det är totalen av en anställds ersättningen, det du tar upp är kostnader för att driva en verksamhet.

Om inget annat övertygar dig, kolla på löneväxlingsuträkningar, orsaken att de är föredelsamma för den anställde är att man växlar in lön X kr, men får tillbaka X+sociala avgifter - tillkommande kostnad för företaget.
T.ex Växla 1000kr i lön mot pension, värdet är då 1314 kr inkl soc avg. Beloppet till pensionen blir 1058 kr (1314 / 1,2426) och företaget betalar 256 i löneskatt (+/- öresavrundningar).
Staten har totalt fått mindre pengar, företaget har samma kostnad, den anställde har får mer om än i sparande.

Citat:

För mig har jag dessutom tillgång till ett överflöd av information som inte är så relevant. Tittar jag på "Min kompensation" på samma sida där jag ser min lönespec så står allt med, arbetsgivaravgift, semestertillägg, friskvårdsbidrag, pensionsinbetalningar till och med de obligatoriska försäkringar som arbetsgivaren måste ha för arbetsskador och liknande. Det är ju fint att de exempelvis har försäkrat mig, som de är tvungna att göra, men jag har svårt att se det som en del av min kompensation och samma gäller förstås arbetsgivaravgiften.

Visst löpande är det kanske inte så intressant, men säg att du ska byta jobb är det inte intressant att se allt då för att jämföra? Hur är friskvårdsbidrag inte en del av ersättningen förutsatt att du använder det, om företaget höjer det med t.ex. 1200 är det inte som att få en löneökning med 1200 kr + skatt?

Citat:

Jo, alltså handlar det om att trixa med statistiken för att försöka framställa skatterna som högre än de är. Marginalskatt är ett problematiskt begrepp tycker jag, det får det att framstå som att det är så mycket skatt man betalar när det bara handlar om hur mycket man får betala på en löneökning, speciellt om man inte specificerar för vem det gäller. De säger "höginkomsttagare" men det säger väldigt lite. Tittar jag på min skattetabell och inkomster över 80K i månaden så är det bara en procentsats som dras, mellan 40 och 52 procent, för att nå upp till 50% (vilket också blir marginalskatten för de med sådana inkomster) måste man ha en inkomst över 256000 i månaden. Sen är ju skattetabellen bara en approximering förstås, den slutliga skatten vet man ju inte helt säkert förrän deklarationen, men samtidigt är det ju den skatten som arbetsgivaren drar och den är snarare i överkant än i underkant. Alltså får de flesta tillbaka på skatten om man har haft en arbetsgivare och ungefär samma lön över året, då skattetabellen har marginaler.

Sen räknar de med arbetsgivaravgiften vilket är oärligt i mina ögon. Men även med den medräknad så är siffrorna högre än vad andra kommer fram till. Till exempel säger Marginalen Bank: "Marginalskatten kan som högst bli ungefär 55 % eller omkring 60% om man även räknar arbetsgivaravgiften som en skatt." Men det är ju också det högsta man kan betala, om man har de högsta inkomsterna. Det är inte relevant för 99,9% av löntagarna liksom.

Timbro är iof publicerad 2019 och de 76% beräknat med 2019 år siffror , och tar upp just att värnskatten avskaffas vilket påverkar tabellen du länkat, https://www.skatteverket.se/download/18.309a41aa1672ad0c83758... är den korrekta, där börjar 50% redan vid 134601 kr / månad (fortfarande en väldigt hög lön, men markant lägre än 256 tkr)

Marginalens beräkning är utan värnskatten, dvs 2020 och framåt, orkar inte göra alla beräkningar för att bevis / motbevisa den ena eller andra uträkningen, utan fortsätter mantrat av att allt ska granskas och transparens är bra, ifrågasättande är bra.

Citat:

För att statistiken är extremt vinklad av flera orsaker. Dels handlar det om "marginalskatt" vilket många misstar för faktisk skattenivå (i denna tråd exempelvis), för de med extremt höga inkomster dessutom. Dels räknar de med arbetsgivaravgift som inte är en skatt på individen åtminstone. Dels lägger de på försäljningsskatt (moms) som inte är en del av marginalskatten för den har inget att göra med inkomsten. Dessutom lägger de på väldigt mycket moms, 20% av nettolönen, vilket innebär att de räknar med att man köper saker med 25% moms för alla pengar man får ut. Ingen mat, ingen kultur, inga begagnade saker, ingen kollektivtrafik, inget sparande, bara konsumtion av nya saker.

Definitionen enligt skatteverket är "Marginalskatt är den skatt du betalar på din sist intjänade tusenlapp", och enligt Wiki "...på sista kronan" , så tolkningen kan ju vara lite fri när det inte finns en ersättande begrepp för uträkningen för det faller inom definitionen även om det kräver sin egen vinkel (t.ex. allt sparande spenderas till slut om det så tar gåva/arv osv).

Kan inte svara för om 20% är korrekt, men folk köper även alkohol, bensin, tobak, bilskatt, energiskatter osv, varav vissa har moms på skatten...

Visa signatur

| Intel i2500k | 16g Ram | ASUS ROG STRIX RX460 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Nja, men det gäller ju som sagt alla utgifter arbetsgivaren har. Sen blir det ju löjligt att diskutera företagets ekonomi i förhållande till löner, jag har varit med om företag med dålig ekonomi där den årliga löneökningen har landat bra mycket lägre än "märket" men jag har aldrig varit med om att företag ger en generell löneökning mer än någon promilleenhet över märket oavsett hur bra företaget går. Däremot kan man ju få ut mer i bonus och det kan förstås finnas större utrymme för individuella förhandlingar om företaget har bra marginaler. Men i allmänhet så har löneökningar inte så mycket att göra med företagets vinstmarginaler om de inte är katastrofala.
Självklart. Men det gäller som sagt alla utgifter företaget har. Om de exempelvis inte byter ut kontorsstolarna var femte år utan var tionde så hade det också bidragit till bättre marginaler. Så varför ska arbetsgivaravgiften räknas med i min ersättning men inte stolen?

Fast man kan ju bli trött på "alla företagare är giriga skattesmitare" ligan också?
Varför är det löjligt att diskutera företagets ekonomi i förhållande till löner? Är det inte relevant att diskutera kostnaden på arbetskraft vilket för många företag är största utgiften?

Varför ska företaget ge en löneökning långt över märket? Det finns en anledning till att industriavtalet sätter "märket" så det blir ett kostnadstak för löneutvecklingen även inom andra branscher. 70-80talet är annars en bra period innan industriavtalet då lönebildningen fungerade dåligt med löpande inflation som följd. Då var löneökningar huller om buller i olika sektioner. Vill du ha högre är det givetvis individuell förhandling.

Jodå det gäller samtliga utgifter företaget har, men dem flesta har ju lite struktur i rapporten. Att byta ut kontorsstolar är ett valfritt beslut för ledningen, dessutom tillhör stolen företaget, en materiell tillgång. En höjd arbetsgivaravgift är däremot en icke valfri skatt på den anställde, och någon ska betala, antingen kund eller så ska den anställde höja sin produktivitet alternativt personalneddragningar med bestående arbetsbörda.

Sverige ligger förövrigt inom snittet på Oecd på både bolagsskatt och kapitalskatt, det blir lite svårt att konkurrera globalt med det kostnadsläge som gäller på marknaden om andra får betala mycket mindre skatt etc. Skattekonkurrens samt valutakonkurrens är mycket av drivkrafterna. Eu kommissionen har föreslagit en gemensam bolagsskatt.

Det finns en anledning att Fransk och Italiensk exportindustri inte är speciellt konkurrens kraftig, det finns en anledning till att italiensk börs inte rest sig från 2007, det är liksom inget alternativ längre för investerare. Det är inte tillräckligt attraktivt, risken samt priset motsvarar inte avkastningen.

Visa signatur

=)

Permalänk

Surt när sådan skatt tas ut, jag själv fick slutlönen betald under dom 3 sista månaderna bara för att slippa skatten

Visa signatur

Kebabrulle

Desktop = AMD A10-6800K, 8GB, AMD R9 290 4GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av quattro-2.6:

Surt när sådan skatt tas ut, jag själv fick slutlönen betald under dom 3 sista månaderna bara för att slippa skatten

Fast man få ju såklart betala precis lika mycket skatt i slutändan ändå.

Permalänk
Skrivet av joakim99:

Fast man få ju såklart betala precis lika mycket skatt i slutändan ändå.

Nja, 32% är lite lägre.
Hade jag fått allt sista lönen hade det varit högre skatt då, inklusive vanliga lönen.
Dom hade delat upp det så det hamnade precis under nivån, var slutlönen högre skulle det blivit över fler månader.
Lite flexibel uppsägnings tid där.

Nuvarande har jag mellan 2 veckor till 6 månader.

Är inte med i facket så kanske därför det "fulas" lite

Visa signatur

Kebabrulle

Desktop = AMD A10-6800K, 8GB, AMD R9 290 4GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av quattro-2.6:

Nja, 32% är lite lägre.
Hade jag fått allt sista lönen hade det varit högre skatt då, inklusive vanliga lönen.
Dom hade delat upp det så det hamnade precis under nivån, var slutlönen högre skulle det blivit över fler månader.
Lite flexibel uppsägnings tid där.

Nuvarande har jag mellan 2 veckor till 6 månader.

Är inte med i facket så kanske därför det "fulas" lite

Skatt räknas på årsbasis så att så länge det inte betalades ut olika år så blir det ingen skillnad, bara för att man betalar högre preliminärskatt betyder det inte att den faktiska skatten blir högre. Vet däremot att det är vanligt att sprida ut avgångsvederlag över 2 år om möjligt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av during:

Bara speculation, men tror mer det är så folk reagerar på alla kostnader, speciellt där de upplever att man inte får tillbaka värdet på pengarna betalar in eller att det går till onödiga saker, men att det just är upplevelse inte fakta.
Som exempel, Uppsala Kommun där jag bor fick för sig att de ville ha en "speakers corner" för det är en häftig sak någon politiker hittat fanns i London. Så de köper en plattform som ser ut som en skrivbordslampa där folk ska kunna stå och tala. Den har flyttats flera gånger och enligt uppgift kostat 200-400 tkr allt som allt.
Man vet att det är en skitsumma för en kommun med 200+ invånare, men lik förbannat önskar man att det hade gjort något viktigare för pengarna eller att pengarna kunnat vara kvar i egen ficka.

Jo det är klart att man kan ha åsikter på hur pengarna används, men man få ju ha lite rimlighet i sina förväntningar och lite koll på vad kostnaderna faktiskt är liksom. Uppsala kommun har uppenbarligen bedömt att det var värt de pengarna och det är en extremt liten del av deras budget. Uppsala drar vad jag kan se in över tio miljarder i kommunalskatt så det handlar om några promille av en procent av deras budget. Och vad får man för en sådan summa? Fem hantverkare som bygger något i en vecka med en timkostnad på 1000 kr är inte orimligt på något sätt. Och det är inte säkert att det hade lönat sig att diskutera detta även om man hade bestämt sig för att inte bygga det med tanke på politikernas och tjänstemännens arvoden och så. Ett extra budgetmöte på en timme med förarbete, lokaler, kaffe, transport av politiker, säkerhet för politikerna och så kostar ju en del också liksom.

Och tro inte att jag inte känner igen känslan. Göteborgs kommun är världsmästare i konstiga prestigeprojekt för att locka hit turister, konferenser eller vad nu meningen är. Exempelvis en jätteful fontän som kostade 30 miljoner att bygga och som har gått sönder flera gånger och ett tag krävde konstant bevakning för att folk inte skulle köra upp på den med sina bilar och för att barn som lekte i den inte skulle bli påkörda.

I mina ögon är det förstås ett rejält slöseri, bättre om de anställt 30 nya förskolelärare exempelvis. Men samtidigt bidrar ju dessa projekt positivt ändå. De skapar, visserligen kortvariga, arbetstillfällen så en del av kostnaden kommer ju tillbaka i skatt igen exempelvis. Och någonstans lönar det ju sig att försöka locka turister och så, annars hade väl inte kommunerna fokuserat så mycket på det.

Citat:

Fast du förklarar inte hur allt är så välkänt som att momsen är 25% och arb. giv. avgiften på 31,42% så alla vet det redan, men att folk skulle bli irriterade om de påmindes om det.

Nej, påmind om momsen blir man om man tittar på sitt kvitto. Irriterad blir man när priset på hyllan eller i annonsen inte är vad man sen får betala i kassan.

Citat:

Igen, kanske bara jag, men tycker alltid transparens är bra, även att de ska vara tydligare med som går ut från staten och "vad man får för pengarna".

Transparens är bra, men systemet är transparent. Statens och kommunernas budgetar är offentliga. Vill man skapa uppmärksamhet kring detta så finns det en massa sätt att göra det på som inte är konsumentfientliga. Till exempel kan man starta en (till) lobbygrupp som "skattebetalarna" eller så. Kanske skriva debattartiklar som svenskt näringsliv eller Timbro gör.

Citat:

Enligt ditt exempel kan staten ju sänkta det till 0% då, som jag skrev tidigare, flytta bara inkomstskatten på lön till sociala avgifter. Samma belopp överallt, för företaget, personen och staten, bara ändrat en ruta i skattedeklarationen för företaget. (ok inte så enkelt med slutskatt osv, men de skulle kunna sänka det till valfri % utan att det påverkar något i verkligen bara lite lagstiftning och regler).

Jo visst kan absolut göra stora skattereformer och det kan ju vara kul att räkna på. Personligen hade jag gärna sett ett skifte mot mer koldioxidbaserad skatt snarare än inkomstskatt. Det hade pushat folk att göra smartare val och de som förstör miljön mest hade fått betala mest. Samtidigt är det ju väldigt svårt att göra det rättvist. Ska man inte exempelvis omöjliggöra flygresor för de med inkomster under snittet så kan man inte beskatta de så hårt att höginkomsttagare skulle påverkas särskilt liksom. Men det system vi har är ju framarbetat under lång tid av politiker från alla ideologier typ. Det är inte enkelt att bygga upp något helt nytt och kostnaderna hade förstås varit enorma. Och din modell gör ju ingen skillnad egentligen, om samma skatt ändå ska betalas.

Citat:

Orsaken att man tar med lön och allt som kan likställa med med lön är för att det är totalen av en anställds ersättningen, det du tar upp är kostnader för att driva en verksamhet.

Nej, jag ser bara inte att arbetsgivaravgifter är att likställa med lön på något sätt. Det är inte dina pengar, om vi skulle få ett stimulanspaket idag som tar bort arbetsgivaravgiften för dig eller mig så påverkar det inte våra pengar ett skit.

Citat:

Om inget annat övertygar dig, kolla på löneväxlingsuträkningar, orsaken att de är föredelsamma för den anställde är att man växlar in lön X kr, men får tillbaka X+sociala avgifter - tillkommande kostnad för företaget.
T.ex Växla 1000kr i lön mot pension, värdet är då 1314 kr inkl soc avg. Beloppet till pensionen blir 1058 kr (1314 / 1,2426) och företaget betalar 256 i löneskatt (+/- öresavrundningar).
Staten har totalt fått mindre pengar, företaget har samma kostnad, den anställde har får mer om än i sparande.

Tja, samtidigt får man väl betala skatt på sina pensionsuttag i framtiden, eller? Så det är ingen enkel kalkyl. Men staten vill ju gärna att folk pensionssparar, det brukar löna sig för dem i slutändan, och därför stimulerar de det, inget konstigt med det.

Citat:

Visst löpande är det kanske inte så intressant, men säg att du ska byta jobb är det inte intressant att se allt då för att jämföra? Hur är friskvårdsbidrag inte en del av ersättningen förutsatt att du använder det, om företaget höjer det med t.ex. 1200 är det inte som att få en löneökning med 1200 kr + skatt?

För en del är det säkert det, för mig vars friskvårdsbidrag brukar "brinna inne" varje år så gör det varken till eller från. Men det är ändå liksom bredvid poängen. Företag har ett antal kostnader för att ha en anställd, lön, försäkringar, kontorsutrymme, arbetsredskap, pensionsinbetalningar, föräldralön och så vidare. Arbetsgivaravgiften är en del av det. Som privatperson har man en lön som man betalar skatt på, sen betalar man mer skatt på diverse andra sätt som moms eller punktskatter exempelvis, men arbetsgivaravgiften påverkar inte det precis som vilken kontorsstol företaget köper åt dig inte påverkar det. Söker jag nytt jobb så kan många av dessa saker påverka mitt val, får jag en bra kontorsstol exempelvis, eller har de pensionsinbetalningar enligt det ena eller andra kollektivavtalet? Men hur mycket arbetsgivaravgift företaget betalar för att anställa mig är totalt ointressant för mig förstås.

Citat:

Timbro är iof publicerad 2019 och de 76% beräknat med 2019 år siffror , och tar upp just att värnskatten avskaffas vilket påverkar tabellen du länkat, https://www.skatteverket.se/download/18.309a41aa1672ad0c83758... är den korrekta, där börjar 50% redan vid 134601 kr / månad (fortfarande en väldigt hög lön, men markant lägre än 256 tkr)

Tja, jag tog bara den skattetabell som gäller. Men tittar jag på min deklarationer så har jag betalat under 30% i skatt ganska länge.

Citat:

Marginalens beräkning är utan värnskatten, dvs 2020 och framåt, orkar inte göra alla beräkningar för att bevis / motbevisa den ena eller andra uträkningen, utan fortsätter mantrat av att allt ska granskas och transparens är bra, ifrågasättande är bra.

Transparens är bra, ifrågasättande är bra inom vissa gränser. Att fortsätta att dra upp påhittade siffror eller "kreativa beräkningar" som inte håller om och om igen är inte bra, speciellt inte när folk tar dem som fakta.

Citat:

Definitionen enligt skatteverket är "Marginalskatt är den skatt du betalar på din sist intjänade tusenlapp", och enligt Wiki "...på sista kronan" , så tolkningen kan ju vara lite fri när det inte finns en ersättande begrepp för uträkningen för det faller inom definitionen även om det kräver sin egen vinkel (t.ex. allt sparande spenderas till slut om det så tar gåva/arv osv).

Tolkningen är inte så fri, marginalskatt är inkomstskatten man betalar på sista hundralappen. Det innefattar inte moms, arbetsgivaravgifter eller liknande. Hade tolkningen varit fri så hade det varit ett helt värdelöst begrepp. För att kunna diskutera något måste ju ramarna, begreppen, vara definierade annars är det ingen mening.

Marginalskatt är ändå ett ganska kasst begrepp för det säger ju inget om vem det gäller. Timbro säger bara "höginkomsttagare" men hur hög säger de inget om. Min marginalskatt är inte i närheten av deras siffror. Skulle min lön öka med en tusenlapp så hade jag betalat runt 330 kronor mer i skatt, alltså har jag en marginalskatt på runt 33%.

Citat:

Kan inte svara för om 20% är korrekt, men folk köper även alkohol, bensin, tobak, bilskatt, energiskatter osv, varav vissa har moms på skatten...

Med tanke på siffran så känns det ganska uppenbart att de inte har räknat så mycket på det. Och allt handlar ju om utgifter här, de räknar inte med bidrag/avdrag och höginkomsttagare har ju generellt större möjligheter att få dessa. Jag är inte en höginkomsttagare och jag har väldigt få möjligheter att göra avdrag, men jag får ju exempelvis barnbidrag som är rena pengar in på mitt konto varje månad.

Skrivet av Maarus:

Fast man kan ju bli trött på "alla företagare är giriga skattesmitare" ligan också?
Varför är det löjligt att diskutera företagets ekonomi i förhållande till löner? Är det inte relevant att diskutera kostnaden på arbetskraft vilket för många företag är största utgiften?

Det är absolut en diskussion värd att ha, men inte inom ramen för hur mycket skatt en individ betalar.

Citat:

Varför ska företaget ge en löneökning långt över märket? Det finns en anledning till att industriavtalet sätter "märket" så det blir ett kostnadstak för löneutvecklingen även inom andra branscher. 70-80talet är annars en bra period innan industriavtalet då lönebildningen fungerade dåligt med löpande inflation som följd. Då var löneökningar huller om buller i olika sektioner. Vill du ha högre är det givetvis individuell förhandling.

Jag har på flera företag varit med om att löneökningarna har fått stå tillbaka under flera år för att företaget gått dåligt, med utlovad kompensation när företaget väl går bättre, som har uteblivit när så har skett. Så om facket/de anställda gått med på säg 1% under tre år när företaget har gått knackigt så har de ändå landat i märkets ~2% när företaget har börjat göra stora vinster igen. Facket har inget att sätta emot det tyvärr då de ju har gått med på lägre löneökningar.

Angående märket så är det ju bra att ha någon form av riktmärke att förhålla sig till, å andra sidan är det inte industrin som driver produktivitetsökningarna i landet längre så det är inte så relevant för många. Går Volvo och LKAB dåligt så borde det inte påverka mig som jobbar med IT om mitt företag eller min bransch ökar produktiviteten och gör vinstökningar på tiotals procent varje år.

Citat:

Jodå det gäller samtliga utgifter företaget har, men dem flesta har ju lite struktur i rapporten. Att byta ut kontorsstolar är ett valfritt beslut för ledningen, dessutom tillhör stolen företaget, en materiell tillgång. En höjd arbetsgivaravgift är däremot en icke valfri skatt på den anställde, och någon ska betala, antingen kund eller så ska den anställde höja sin produktivitet alternativt personalneddragningar med bestående arbetsbörda.

Det är en skatt på att ha en anställd, inte en skatt på den anställde. Jag tror det är där våra synvinklar skiljer sig åt och det verkar inte som om vi kommer att komma närmare varandra.

Citat:

Sverige ligger förövrigt inom snittet på Oecd på både bolagsskatt och kapitalskatt, det blir lite svårt att konkurrera globalt med det kostnadsläge som gäller på marknaden om andra får betala mycket mindre skatt etc. Skattekonkurrens samt valutakonkurrens är mycket av drivkrafterna. Eu kommissionen har föreslagit en gemensam bolagsskatt.

Vi ligger stadigt ett par procent under OECD-snittet de senaste åren, och då är vi ändå ett välfärdsland med höga skatter generellt vilket inte gäller alla OECD-länder. Jag säger inte att vi borde ligga i toppen där på något sätt, bara att relativt varandra så har vi hög skatt på arbete och låg skatt på företag (och kapital). Företag hotar gärna med att de skulle flytta om skatten höjdes och så, vilket det säkert ligger en del sanning i, men samtidigt har ju företagen stora vinster av att finnas här med sociala skyddsnät, fri utbildning osv.

Citat:

Det finns en anledning att Fransk och Italiensk exportindustri inte är speciellt konkurrens kraftig, det finns en anledning till att italiensk börs inte rest sig från 2007, det är liksom inget alternativ längre för investerare. Det är inte tillräckligt attraktivt, risken samt priset motsvarar inte avkastningen.

Det finns många anledningar skulle jag säga. Varför går det inte så bra för Uzbekistan eller Bosnien eller Makedonien när de har så låg företagsskatt? Är de stora exportländer? Frankrike har hög företagsskatt men är ändå femte största exportnationen i världen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Transparens är bra, men systemet är transparent. Statens och kommunernas budgetar är offentliga.

På vilket sätt är ett system transparent när man delar upp det i flera delar och kallar vissa delar avgift istället för skatt? Det är klassiska knep som brukar användas för att förvilla de inte fullt så intelligenta, fullt jämförbart med sms-lån o.s.v. i hur man marknadsför sig och sina kostnader.

Vore det inte bättre om man kallade allt insamlade till stat/kommun/landsting för skatt? Och ha det i en enkel lättförståelig del (och effektiv ränta istället för uppläggningsavgift, administrativ avgift, fakturaavgift o.s.v. för snabba/”billiga” lån/avbetalningar?)

Så alla lätt kan ta till sig och förstå, varför utesluta grupper i samhället som inte har förmågan eller orken att ta reda på information och räkna på det?

För med ditt sätt att se det så skulle ingen någonsin ta sms-lån o.s.v. eftersom all information finns att ta fram den och man lätt kan räkna den ut faktiska kostnaden.

Du ser ju TS att hen orkar ju inte ens gå in i sin skattetabell och där se varför löneavdelningen gjort det skatteavdrag de gjort utan frågar här på swec istället...

Visa signatur

Apple

Permalänk

Säkert nån som sagt innan men du får väl tillbaka en sudd senare om du inte jämkar ihjäl dig..

Visa signatur

Ryzen 5 3600|Asus X-470|32Gb DDR4|Asus 2060 Super
Ryzen 5 3600|ASRock B-450 itx|32Gb DDR4|2060FE
2xE5-2630v3|DL360G9|256Gb|8Tb|Server 2019|4 Windows 10 & 11 VM |
NES|SNES|N64|Wii|Switch|PsOne|PS1|PS2|PS3|PS4|PS5|Xbox|Xbox360s|Xbox One X|Xbox Series X|

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Nej, jag ser bara inte att arbetsgivaravgifter är att likställa med lön på något sätt. Det är inte dina pengar, om vi skulle få ett stimulanspaket idag som tar bort arbetsgivaravgiften för dig eller mig så påverkar det inte våra pengar ett skit.

Har nog inte stött på ett enda företag som inte räknar totalkostnad när de anställer personen, väljer man bort en sak (som högre pension) ger de högre lön istället. Så om arbetsgivaravgiften försvinner kan de helt klart erbjuda högre lön. Huruvida de skulle göra det handlar mest om ifall det finns många andra tillgängliga som kan göra lika bra jobb för mindre pengar eller inte. Ett företag kommer ju aldrig betala högre lön än de måste göra så vad som kommer bestämma ifall man får mer eller inte hänger helt enkelt på värdet man skapar.

Jag hade garanterat fått motsvarande kostnadsbesparingar på direkten mest för att annars kan andra bolag locka med högre lön enkelt.

Permalänk
Medlem

Framför
allt är det relevant när man jämför lön/skatt mellan olika länder. I många länder betalar du pension från din lön, men i Sverige är det inbakat i arbetsgivaravgiften istället.
Så för att jämföra måste man slå ihop avgifter,skatt och pensionsavsättningar.
Hade varit tydligare för alla inblandade om arbetsgivaravgiften låg som skatt på lönespecen.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mindfighter:

På vilket sätt är ett system transparent när man delar upp det i flera delar och kallar vissa delar avgift istället för skatt? Det är klassiska knep som brukar användas för att förvilla de inte fullt så intelligenta, fullt jämförbart med sms-lån o.s.v. i hur man marknadsför sig och sina kostnader.

Vore det inte bättre om man kallade allt insamlade till stat/kommun/landsting för skatt? Och ha det i en enkel lättförståelig del (och effektiv ränta istället för uppläggningsavgift, administrativ avgift, fakturaavgift o.s.v. för snabba/”billiga” lån/avbetalningar?)

Så alla lätt kan ta till sig och förstå, varför utesluta grupper i samhället som inte har förmågan eller orken att ta reda på information och räkna på det?

Men vad gör det för skillnad? Jag argumenterar inte för att arbetsgivaravgift inte är en skatt utan att det inte är en skatt på individen utan på företaget.

Men jag håller med om att en del sådana här begrepp används för att föra fram sin politiska agenda liksom. Avdrag är fint, bidrag är fult, så vi kallar stöd för hushållsnära tjänster för avdrag medan exempelvis bostadsbidrag kallas för bidrag.

Citat:

För med ditt sätt att se det så skulle ingen någonsin ta sms-lån o.s.v. eftersom all information finns att ta fram den och man lätt kan räkna den ut faktiska kostnaden.

Nu blandar du ihop begreppen en del. SMS-låns vara eller inte vara har inte att göra med om kostnaden för dem är tydlig eller inte utan om att folk är desperata och är beredda att ta kostnaden sen för att få pengar nu, inte bryr sig, eller så kan man förstås vara dum också men det får man ju vara med. Jag tog ett sms-lån en gång, jag minns inte till vad men jag behövde pengar just då och var medveten om kostnaden. Jag har för mig att jag lånade 3000 i två veckor för en avgift på 100 vilket är en väldigt hög effektiv ränta men det passade mina behov just då.

Det sagt så är det ju väldigt bra att den effektiva räntan tydligt måste framgå för sådana situationer här, och att det finns begränsningar i hur höga kostnaderna får vara för ett lån. Väljer man ändå att ta en massa sms-lån eller köper grejer på avbetalning trots att kostnaden är tydlig och trots att risken är stor att man inte kommer att kunna betala av dem så har man ju bara sig själv att skylla.

Citat:

Du ser ju TS att hen orkar ju inte ens gå in i sin skattetabell och där se varför löneavdelningen gjort det skatteavdrag de gjort utan frågar här på swec istället...

Ja, många frågar om saker som är kända och enkla att ta reda på. Jag vet inte varför en del tycker det är lättare att skapa en tråd om något än att bara googla det, men så är det.

Skrivet av Aktsu:

Har nog inte stött på ett enda företag som inte räknar totalkostnad när de anställer personen, väljer man bort en sak (som högre pension) ger de högre lön istället.

Räknar totalkostnad; självklart, lägre totalkostnad = högre lön; inte alls självklart någonstans.

Citat:

Så om arbetsgivaravgiften försvinner kan de helt klart erbjuda högre lön.

Jo, precis som all vinst eller alla kostnadsbesparingar också innebär att de kan erbjuda högre lön. Ordet kan är ganska viktigt här dock.

Citat:

Huruvida de skulle göra det handlar mest om ifall det finns många andra tillgängliga som kan göra lika bra jobb för mindre pengar eller inte. Ett företag kommer ju aldrig betala högre lön än de måste göra så vad som kommer bestämma ifall man får mer eller inte hänger helt enkelt på värdet man skapar.

Fast nu säger du två saker. Företag betalar inte mer i lön än vad de måste. Det är förstås sant, om de kan hitta någon som gör samma jobb som du eller jag till lägre kostnad så kommer de att göra det, om allt annat är samma. Att det hänger på vad man skapar för värde är ju sant i bemärkelsen att de inte anställer någon om de inte räknar med att gå plus på det, någonstans. Men det spelar ju ingen roll om du drar in väldigt mycket pengar om de hittar någon som gör samma sak för mindre lön ändå liksom, då tjänar de ju mer pengar på att ha den anställd istället för dig och då hade de hellre anställt den.

Citat:

Jag hade garanterat fått motsvarande kostnadsbesparingar på direkten mest för att annars kan andra bolag locka med högre lön enkelt.

Så varje krona extra du drar in ger en löneökning? För då har du ett ganska bra förhandlingsläge som de flesta inte har. De flesta har heller inte en så direkt koppling mellan deras arbete och arbetsgivarens vinst att det är rimligt att räkna på det sättet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Men vad gör det för skillnad? Jag argumenterar inte för att arbetsgivaravgift inte är en skatt utan att det inte är en skatt på individen utan på företaget.

Transparens och förståelse, alla ska med. Jag skulle önska att det var så enkelt att vem som helst lätt kan ta till sig informationen och förstå den. Det är vi jättelångt ifrån i Sverige idag.

Min hemkommun hade t.ex. en period en sida i lokaltidningen där kommunen informerade om vad de sysslade med och där hade de även 100-lappen. D.v.s. de förklarade vad skattepengarna användes till X kr till förskola, X kr till åldringsvård o.s.v. o.s.v. Enkelt, lätt att förstå och ta till sig. Tyvärr har de slutat med det. Skulle jättegärna se en sån 100-lapp från staten. X kr försvar o.s.v.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Nu blandar du ihop begreppen en del. SMS-låns vara eller inte vara har inte att göra med om kostnaden för dem är tydlig eller inte utan om att folk är desperata och är beredda att ta kostnaden sen för att få pengar nu, inte bryr sig, eller så kan man förstås vara dum också men det får man ju vara med. Jag tog ett sms-lån en gång, jag minns inte till vad men jag behövde pengar just då och var medveten om kostnaden. Jag har för mig att jag lånade 3000 i två veckor för en avgift på 100 vilket är en väldigt hög effektiv ränta men det passade mina behov just då.

Du kan resonera på exakt samma sätt med skatt, vi kan spendera X kr på saker vi inte tycker är vettiga bara för att vi känner för det för stunden, vi är desperata o.s.v. Liknelsen är taktiken att obfuskera för kunden/medborgaren som är densamma. Är transparens och öppenhet verkligen en dålig sak?

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Fast nu säger du två saker. Företag betalar inte mer i lön än vad de måste. Det är förstås sant, om de kan hitta någon som gör samma jobb som du eller jag till lägre kostnad så kommer de att göra det, om allt annat är samma. Att det hänger på vad man skapar för värde är ju sant i bemärkelsen att de inte anställer någon om de inte räknar med att gå plus på det, någonstans. Men det spelar ju ingen roll om du drar in väldigt mycket pengar om de hittar någon som gör samma sak för mindre lön ändå liksom, då tjänar de ju mer pengar på att ha den anställd istället för dig och då hade de hellre anställt den.

Ja precis, och detsamma gäller ju såklart åt andra hållet där de betalar så mycket de kan för att hålla kvar folk som är svårare att ersätta.

Skrivet av snajk:

Så varje krona extra du drar in ger en löneökning? För då har du ett ganska bra förhandlingsläge som de flesta inte har. De flesta har heller inte en så direkt koppling mellan deras arbete och arbetsgivarens vinst att det är rimligt att räkna på det sättet.

Det är inte så att avtalet ser ut som så att det sker automatiskt men min lön jämförs hela tiden med vad jag drar in. Så när jag stegat upp och drar in mer än tidigare så börjar man från chefers håll ta upp det och det läggs på mer lön, organisationer är ju dock lite trögrörliga så det sker inte alltid så snabbt som jag vill.

Nu är jag anställd konsult så då är det ju enkelt att se vad jag bidrar med men även innan när jag var vanlig anställd på bolag har det alltid varit så att när man skapar mer värde i sin roll än tidigare kommer löneförhöjningar (ibland utan att be om dem).

Sen är det ju som sagt rätt hård konkurrens om kompetens idag, så den arbetsgivaren som skulle bestämma sig för att behålla hela kostnadsbesparingen av en slopad arbetsgivaravgift skulle snabbt få svårt att behålla kompetensen när konkurrenterna inte gjorde det. Det blir helt enkelt spelteori där det bästa agerandet är att tulla på den ökade marginalen man fått.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mindfighter:

Transparens och förståelse, alla ska med. Jag skulle önska att det var så enkelt att vem som helst lätt kan ta till sig informationen och förstå den. Det är vi jättelångt ifrån i Sverige idag.

Det är väl en uppgift för journalistiken i så fall.

Citat:

Min hemkommun hade t.ex. en period en sida i lokaltidningen där kommunen informerade om vad de sysslade med och där hade de även 100-lappen. D.v.s. de förklarade vad skattepengarna användes till X kr till förskola, X kr till åldringsvård o.s.v. o.s.v. Enkelt, lätt att förstå och ta till sig. Tyvärr har de slutat med det. Skulle jättegärna se en sån 100-lapp från staten. X kr försvar o.s.v.

Som sagt så borde journalistiken ta hand om det. Om det är information som efterfrågas så borde de fortsätta med den utan att kommunen behöver köpa annonsplats. På samma sätt borde det redovisas i valtider hur det skiljer sig mellan olika partiers budgetförslag och liknande, men det är ju komplicerat för en budget för en stat eller kommun är ju mer av en förhoppning än hur det blir i slutändan. Problemet är väl att det inte är såpass slagkraftigt att journalistiken har något större intresse av det, och skillnaderna mellan partierna är så små att de inte ser någon större nytta i att diskutera på det sättet. "Vi ger ett öre mer till försvaret än de andra per hundralapp i skatt!" jämfört med "Vi ökar försvarets budget med 100 miljoner mer än de andra".

Skrivet av Mindfighter:

Du kan resonera på exakt samma sätt med skatt, vi kan spendera X kr på saker vi inte tycker är vettiga bara för att vi känner för det för stunden, vi är desperata o.s.v. Liknelsen är taktiken att obfuskera för kunden/medborgaren som är densamma. Är transparens och öppenhet verkligen en dålig sak?

Men det är transparent och öppet, jag förstår inte vad problemet är. Om du vill veta vad din chef tjänar och hur mycket han betalar i skatt så kan du enkelt ta reda på det exempelvis, eller om du vill veta vart varenda skattekrona tar vägen så är det bara att läsa på, är du osäker på om du betalade 25% eller 12% moms på chokladbiten du köpte på Ica så är det bara att kolla kvittot. Att exempelvis göra det sämre för konsumenter genom att tvinga på avgifter i efterhand istället för på förhand bidrar inte till transparens eller öppenhet för det är redan transparent och öppet. Eller vart menar du att "obfuskeringen" sker? Att man kallar arbetsgivaravgiften för en avgift och inte en skatt? Det är bara semantik.

Skrivet av Aktsu:

Ja precis, och detsamma gäller ju såklart åt andra hållet där de betalar så mycket de kan för att hålla kvar folk som är svårare att ersätta.

I teorin fungerar det så men företag är ju inte perfekta konsumenter precis som faktiska konsumenter inte är det. Det är ju ganska känt att man behöver byta jobb för att öka i lön mer än några procent exempelvis, vilket är kontraproduktivt för företagen då det ju är bättre att behålla en anställd som redan är utbildad internt och så jämfört med att ta in någon ny, men likväl så vägrar de nästan alltid att ge någon säg 10% högre lön för att behålla den. Även om personen de får anställa för att ersätta den kräver lika hög lön från början.

Citat:

Det är inte så att avtalet ser ut som så att det sker automatiskt men min lön jämförs hela tiden med vad jag drar in. Så när jag stegat upp och drar in mer än tidigare så börjar man från chefers håll ta upp det och det läggs på mer lön, organisationer är ju dock lite trögrörliga så det sker inte alltid så snabbt som jag vill.

Nu är jag anställd konsult så då är det ju enkelt att se vad jag bidrar med men även innan när jag var vanlig anställd på bolag har det alltid varit så att när man skapar mer värde i sin roll än tidigare kommer löneförhöjningar (ibland utan att be om dem).

Just konsulter är ju lite speciella för då säljer ju ditt företag dig per timme liksom. De skiter i om du rullar tummarna hela dagarna eller jobbar som ett djur, det viktiga är timpengen och hur många timmar du drar in, för din arbetsgivare då förstås. Vilket gör det väldigt lätt att räkna på intäkter mot kostnader. Sen vet jag förstås att det inte är bra för ett konsultbolag om deras konsulter inte levererar värde åt kunden men då är vi inne på mer sekundära effekter.

Citat:

Sen är det ju som sagt rätt hård konkurrens om kompetens idag, så den arbetsgivaren som skulle bestämma sig för att behålla hela kostnadsbesparingen av en slopad arbetsgivaravgift skulle snabbt få svårt att behålla kompetensen när konkurrenterna inte gjorde det. Det blir helt enkelt spelteori där det bästa agerandet är att tulla på den ökade marginalen man fått.

Jo absolut. I en teoretisk situation där alla arbetsgivaravgifter försvinner så hade lönerna sannolikt ökat, men inte nödvändigtvis överallt, och framför allt inte nödvändigtvis i samma utsträckning som arbetsgivaravgifterna minskade. Det har ju aldrig skett den typen av kostnadsförändringar i så stor skala men vi har ju haft några hyfsat stora omställningar. Som när matmomsen sänktes eller när arbetsgivaravgifterna för (riktigt) unga minskade kraftigt. Men merparten av dessa pengar som staten numera inte får har ju inte gått till högre löner för de som jobbar i livsmedelsbutiker exempelvis, eller de unga som jobbar på McD, eller åt minskade priser för konsumenterna, utan för att höja företagens marginaler.

Sen är det ju hård konkurrens om kompetens på vissa områden idag, men det förändras ju. Som utvecklare ringer rekryterare och tjatar hela tiden, men en inte ens en stjärnkock har ju så lätt att hitta ett jobb idag exempelvis. Om fem år kanske det är omvänt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

I teorin fungerar det så men företag är ju inte perfekta konsumenter precis som faktiska konsumenter inte är det. Det är ju ganska känt att man behöver byta jobb för att öka i lön mer än några procent exempelvis, vilket är kontraproduktivt för företagen då det ju är bättre att behålla en anställd som redan är utbildad internt och så jämfört med att ta in någon ny, men likväl så vägrar de nästan alltid att ge någon säg 10% högre lön för att behålla den. Även om personen de får anställa för att ersätta den kräver lika hög lön från början.

Aldrig varit med om det själv så kan inte säga något om det, oftast fått vettiga löneökningar varje år på de bolag jag varit på. Sen är det ju så att även om de skulle skita i att ge det till redan anställda skulle de tvingas göra vid nyanställningar om andra gjorde det osv. Finns alltid någon som vill dra till sig personal med högre löner om det finns utrymme för det, så är det även idag och då tvingas övriga bolag upp också om de skall ha en chans.

Skrivet av snajk:

Just konsulter är ju lite speciella för då säljer ju ditt företag dig per timme liksom. De skiter i om du rullar tummarna hela dagarna eller jobbar som ett djur, det viktiga är timpengen och hur många timmar du drar in, för din arbetsgivare då förstås. Vilket gör det väldigt lätt att räkna på intäkter mot kostnader. Sen vet jag förstås att det inte är bra för ett konsultbolag om deras konsulter inte levererar värde åt kunden men då är vi inne på mer sekundära effekter.

Nja, jag tar inte betalt per timme utan säljer tjänster eller projekt till fasta priser, att fakturera per timme är bara dumt då det skalar sämre. Jag sköter det mesta säljet själv också så slipper man inblandning från andra. Det är ju även bra att ha hela kedjan när man förhandlar med arbetsgivaren så det gäller att vara taktisk.

Men ja konsulter är ju enkla att räkna på men som jag sa har det mer eller mindre alltid varit det angreppssättet bara det att det är lite svårare att kvantifiera exakt så man går mer på om det ökat eller ej.

Skrivet av snajk:

Jo absolut. I en teoretisk situation där alla arbetsgivaravgifter försvinner så hade lönerna sannolikt ökat, men inte nödvändigtvis överallt, och framför allt inte nödvändigtvis i samma utsträckning som arbetsgivaravgifterna minskade. Det har ju aldrig skett den typen av kostnadsförändringar i så stor skala men vi har ju haft några hyfsat stora omställningar. Som när matmomsen sänktes eller när arbetsgivaravgifterna för (riktigt) unga minskade kraftigt. Men merparten av dessa pengar som staten numera inte får har ju inte gått till högre löner för de som jobbar i livsmedelsbutiker exempelvis, eller de unga som jobbar på McD, eller åt minskade priser för konsumenterna, utan för att höja företagens marginaler.

Jag säger inte att det kommer ske automatiskt direkt för alla, de allra flesta skulle nog inte få det för de är så lätta att byta ut idag eftersom det finns ett överflöd av arbetskraft in enklare yrken. Men pratar vi mer kvalificerade yrken med duktiga människor så är det ju en helt annan femma. Och pratar vi hög marginalskatt är det ju dessa människor som är intressanta då de andra inte kommer i närheten av den högsta marginalskatt.

Vi har ju redan sett en stor kostnadsminskning redan som förmodligen delvis gett upphov till att vi sett ökade löner i många branscher, nämligen när man gick från förmånsbestämd till premiebestämd pension.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jo det är klart att man kan ha åsikter på hur pengarna används, men man få ju ha lite rimlighet i sina förväntningar och lite koll på vad kostnaderna faktiskt är liksom. Uppsala kommun har uppenbarligen bedömt att det var värt de pengarna och det är en extremt liten del av deras budget. Uppsala drar vad jag kan se in över tio miljarder i kommunalskatt så det handlar om några promille av en procent av deras budget. Och vad får man för en sådan summa? Fem hantverkare som bygger något i en vecka med en timkostnad på 1000 kr är inte orimligt på något sätt. Och det är inte säkert att det hade lönat sig att diskutera detta även om man hade bestämt sig för att inte bygga det med tanke på politikernas och tjänstemännens arvoden och så. Ett extra budgetmöte på en timme med förarbete, lokaler, kaffe, transport av politiker, säkerhet för politikerna och så kostar ju en del också liksom.

Och tro inte att jag inte känner igen känslan. Göteborgs kommun är världsmästare i konstiga prestigeprojekt för att locka hit turister, konferenser eller vad nu meningen är. Exempelvis en jätteful fontän som kostade 30 miljoner att bygga och som har gått sönder flera gånger och ett tag krävde konstant bevakning för att folk inte skulle köra upp på den med sina bilar och för att barn som lekte i den inte skulle bli påkörda.

I mina ögon är det förstås ett rejält slöseri, bättre om de anställt 30 nya förskolelärare exempelvis. Men samtidigt bidrar ju dessa projekt positivt ändå. De skapar, visserligen kortvariga, arbetstillfällen så en del av kostnaden kommer ju tillbaka i skatt igen exempelvis. Och någonstans lönar det ju sig att försöka locka turister och så, annars hade väl inte kommunerna fokuserat så mycket på det.
Nej, påmind om momsen blir man om man tittar på sitt kvitto. Irriterad blir man när priset på hyllan eller i annonsen inte är vad man sen får betala i kassan.
Transparens är bra, men systemet är transparent. Statens och kommunernas budgetar är offentliga. Vill man skapa uppmärksamhet kring detta så finns det en massa sätt att göra det på som inte är konsumentfientliga. Till exempel kan man starta en (till) lobbygrupp som "skattebetalarna" eller så. Kanske skriva debattartiklar som svenskt näringsliv eller Timbro gör.
Jo visst kan absolut göra stora skattereformer och det kan ju vara kul att räkna på. Personligen hade jag gärna sett ett skifte mot mer koldioxidbaserad skatt snarare än inkomstskatt. Det hade pushat folk att göra smartare val och de som förstör miljön mest hade fått betala mest. Samtidigt är det ju väldigt svårt att göra det rättvist. Ska man inte exempelvis omöjliggöra flygresor för de med inkomster under snittet så kan man inte beskatta de så hårt att höginkomsttagare skulle påverkas särskilt liksom. Men det system vi har är ju framarbetat under lång tid av politiker från alla ideologier typ. Det är inte enkelt att bygga upp något helt nytt och kostnaderna hade förstås varit enorma. Och din modell gör ju ingen skillnad egentligen, om samma skatt ändå ska betalas.
Nej, jag ser bara inte att arbetsgivaravgifter är att likställa med lön på något sätt. Det är inte dina pengar, om vi skulle få ett stimulanspaket idag som tar bort arbetsgivaravgiften för dig eller mig så påverkar det inte våra pengar ett skit.
Tja, samtidigt får man väl betala skatt på sina pensionsuttag i framtiden, eller? Så det är ingen enkel kalkyl. Men staten vill ju gärna att folk pensionssparar, det brukar löna sig för dem i slutändan, och därför stimulerar de det, inget konstigt med det.
För en del är det säkert det, för mig vars friskvårdsbidrag brukar "brinna inne" varje år så gör det varken till eller från. Men det är ändå liksom bredvid poängen. Företag har ett antal kostnader för att ha en anställd, lön, försäkringar, kontorsutrymme, arbetsredskap, pensionsinbetalningar, föräldralön och så vidare. Arbetsgivaravgiften är en del av det. Som privatperson har man en lön som man betalar skatt på, sen betalar man mer skatt på diverse andra sätt som moms eller punktskatter exempelvis, men arbetsgivaravgiften påverkar inte det precis som vilken kontorsstol företaget köper åt dig inte påverkar det. Söker jag nytt jobb så kan många av dessa saker påverka mitt val, får jag en bra kontorsstol exempelvis, eller har de pensionsinbetalningar enligt det ena eller andra kollektivavtalet? Men hur mycket arbetsgivaravgift företaget betalar för att anställa mig är totalt ointressant för mig förstås.
Tja, jag tog bara den skattetabell som gäller. Men tittar jag på min deklarationer så har jag betalat under 30% i skatt ganska länge.
Transparens är bra, ifrågasättande är bra inom vissa gränser. Att fortsätta att dra upp påhittade siffror eller "kreativa beräkningar" som inte håller om och om igen är inte bra, speciellt inte när folk tar dem som fakta.
Tolkningen är inte så fri, marginalskatt är inkomstskatten man betalar på sista hundralappen. Det innefattar inte moms, arbetsgivaravgifter eller liknande. Hade tolkningen varit fri så hade det varit ett helt värdelöst begrepp. För att kunna diskutera något måste ju ramarna, begreppen, vara definierade annars är det ingen mening.

Marginalskatt är ändå ett ganska kasst begrepp för det säger ju inget om vem det gäller. Timbro säger bara "höginkomsttagare" men hur hög säger de inget om. Min marginalskatt är inte i närheten av deras siffror. Skulle min lön öka med en tusenlapp så hade jag betalat runt 330 kronor mer i skatt, alltså har jag en marginalskatt på runt 33%.
Med tanke på siffran så känns det ganska uppenbart att de inte har räknat så mycket på det. Och allt handlar ju om utgifter här, de räknar inte med bidrag/avdrag och höginkomsttagare har ju generellt större möjligheter att få dessa. Jag är inte en höginkomsttagare och jag har väldigt få möjligheter att göra avdrag, men jag får ju exempelvis barnbidrag som är rena pengar in på mitt konto varje månad.
Det är absolut en diskussion värd att ha, men inte inom ramen för hur mycket skatt en individ betalar.
Jag har på flera företag varit med om att löneökningarna har fått stå tillbaka under flera år för att företaget gått dåligt, med utlovad kompensation när företaget väl går bättre, som har uteblivit när så har skett. Så om facket/de anställda gått med på säg 1% under tre år när företaget har gått knackigt så har de ändå landat i märkets ~2% när företaget har börjat göra stora vinster igen. Facket har inget att sätta emot det tyvärr då de ju har gått med på lägre löneökningar.

Angående märket så är det ju bra att ha någon form av riktmärke att förhålla sig till, å andra sidan är det inte industrin som driver produktivitetsökningarna i landet längre så det är inte så relevant för många. Går Volvo och LKAB dåligt så borde det inte påverka mig som jobbar med IT om mitt företag eller min bransch ökar produktiviteten och gör vinstökningar på tiotals procent varje år.
Det är en skatt på att ha en anställd, inte en skatt på den anställde. Jag tror det är där våra synvinklar skiljer sig åt och det verkar inte som om vi kommer att komma närmare varandra.
Vi ligger stadigt ett par procent under OECD-snittet de senaste åren, och då är vi ändå ett välfärdsland med höga skatter generellt vilket inte gäller alla OECD-länder. Jag säger inte att vi borde ligga i toppen där på något sätt, bara att relativt varandra så har vi hög skatt på arbete och låg skatt på företag (och kapital). Företag hotar gärna med att de skulle flytta om skatten höjdes och så, vilket det säkert ligger en del sanning i, men samtidigt har ju företagen stora vinster av att finnas här med sociala skyddsnät, fri utbildning osv.
Det finns många anledningar skulle jag säga. Varför går det inte så bra för Uzbekistan eller Bosnien eller Makedonien när de har så låg företagsskatt? Är de stora exportländer? Frankrike har hög företagsskatt men är ändå femte största exportnationen i världen.

Ja ett liknande ultimatum skickades till Sas anställda att gå ner i lön när företaget numera går uselt. Då är det upp till facket och dem anställda att stå på sig givetvis, eller gå vidare till en konkurrent som uppenbarligen tjänar pengar. Alternativt får ägarna ta lån, göra en nyemission etc. Anställda ska inte behöva göra samma uppoffringar som ägarna om de ska skörda hela vinsten vid senare tillfälle, men många fack är antingen korrupta eller svagsinta.

Industrimärket, anledningen till att det är exportindustrin är ju för att dessa håller i handelsbalansen, vissa länder är ju fullständigt bekväma med att ha ett stora negativa handelsnetton varje år och bara låta det fortlöpa via ökade lanseringar av statsskuldsobligationer, smart eller inte får tiden utvisa. När It branschen exporterar tjänster för större summor än industrin så vi får vi möjligtvis ett "ITmärket", och det är mycket möjligt så som branschen växer.

Frankrike kontrollerade år 1997 ungefär 7% av den globala exporten, och hade en positiv handelsbalans på nästan 43miljarder Usd. Idag är den siffran runt 2.9% och ett negativt värde på -27miljarder usd 2019.

Visa signatur

=)

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Det är väl en uppgift för journalistiken i så fall.

Det fungerar ju uppenbarligen inte med tanke på TS förvåning över att ha gått upp en nivå i skatteskalan och att TS inte är stolt över att ha bidragit lite extra till alla bra saker pengarna kommer användas till.

Utopin vore att alla förstod exakt hur mycket skatt som de betalar och att vi vet ungefär hur mycket som går till respektive sak (därför är 100-lappen så bra, den kan alla relatera till när man då förklarar att 5kr går till rättsväsendet o.s.v.).

I grunden är statsekonomin inte mer komplicerad än ens egen privatekonomi. Vi har pengar in, Vi har kostnader för saker och ibland måste vi prioritera eller försöka höja våra inkomster.

Det skulle t.ex. aldrig vara några problem med skattehöjningar om folk förstod dessa två saker. Då skulle vi alla kunna säga, ja, vi håller med om 70% av budgeten (ingen kommer någonsin bli 100% nöjd, man får alltid acceptera att en del håller man helt enkelt inte med om).

Nu har kostnaderna ökat här för X och vi behöver mer pengar för att bekosta det. Ungefär som man i en familj kommer överens om att man vill ha en ny TV.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Aktsu:

Aldrig varit med om det själv så kan inte säga något om det, oftast fått vettiga löneökningar varje år på de bolag jag varit på. Sen är det ju så att även om de skulle skita i att ge det till redan anställda skulle de tvingas göra vid nyanställningar om andra gjorde det osv. Finns alltid någon som vill dra till sig personal med högre löner om det finns utrymme för det, så är det även idag och då tvingas övriga bolag upp också om de skall ha en chans.

Jo i teorin är det ju en bra lösning. Men i praktiken är det ytterst få som är beredda att byta jobb om och om igen för att få upp sin lön. Det ser heller inte så bra ut om man har haft många jobb på kort tid när man söker sig vidare. Jag har en släkting som bytte jobb fyra gånger på tre år efter utbildningen, sen började det bli svårt att få tjänsterna.

Citat:

Nja, jag tar inte betalt per timme utan säljer tjänster eller projekt till fasta priser, att fakturera per timme är bara dumt då det skalar sämre. Jag sköter det mesta säljet själv också så slipper man inblandning från andra. Det är ju även bra att ha hela kedjan när man förhandlar med arbetsgivaren så det gäller att vara taktisk.

Men ja konsulter är ju enkla att räkna på men som jag sa har det mer eller mindre alltid varit det angreppssättet bara det att det är lite svårare att kvantifiera exakt så man går mer på om det ökat eller ej.

Jo men många jobbar ju inte så med så klara leveranser och så. Jag jobbade exempelvis med ett RnD-projekt i fyra år som inte drog in en krona till företaget under den tiden, mer än att de kunde visa upp det på mässor och liknande och på så sätt framstå som man låg i framkant.

Citat:

Jag säger inte att det kommer ske automatiskt direkt för alla, de allra flesta skulle nog inte få det för de är så lätta att byta ut idag eftersom det finns ett överflöd av arbetskraft in enklare yrken. Men pratar vi mer kvalificerade yrken med duktiga människor så är det ju en helt annan femma. Och pratar vi hög marginalskatt är det ju dessa människor som är intressanta då de andra inte kommer i närheten av den högsta marginalskatt.

Jo men det där ändras som sagt med tiden. Om fem eller tio år kanske det inte är så stor brist på utvecklare längre och i så fall kommer det förstås inte att vara så lätt att byta jobb eller ställa höga krav på lön och så. Hela utvecklingsbranschen är ju fortfarande ny liksom, den har inte riktigt landat i väl definierade roller och arbetsmetoder än och många i ledningarna är lite för gamla för att liksom förstå vad som krävs, vad arbetet faktiskt innebär och så. Men när femtiotalisterna och kanske sextiotalisterna också börjar gå i pension mer så tror jag att det kommer innebära en ganska stor förändring speciellt inom IT-relaterade yrken. Samtidigt förenklas ju arbetet hela tiden med mer genererad kod, mer färdiga bibliotek och så vidare, vilket minskar kraven på de yrkesverksamma.

Citat:

Vi har ju redan sett en stor kostnadsminskning redan som förmodligen delvis gett upphov till att vi sett ökade löner i många branscher, nämligen när man gick från förmånsbestämd till premiebestämd pension.

Jo, men tittar man på produktivitetsökningarna de senaste 40 åren och jämför med löneökningarna så har produktiviteten gått upp enormt och lönerna har knappt rört sig alls, om man räknar bort inflationen. De som har fått högre reallöner är ju i princip bara de högst upp i toppen av löneligan.

Skrivet av Maarus:

Ja ett liknande ultimatum skickades till Sas anställda att gå ner i lön när företaget numera går uselt. Då är det upp till facket och dem anställda att stå på sig givetvis, eller gå vidare till en konkurrent som uppenbarligen tjänar pengar. Alternativt får ägarna ta lån, göra en nyemission etc. Anställda ska inte behöva göra samma uppoffringar som ägarna om de ska skörda hela vinsten vid senare tillfälle, men många fack är antingen korrupta eller svagsinta.

Nej det hade ju varit fint. Men folk överskattar makten facket har i sådana här frågor. Jag satt i löneförhandlingsdelegationen på ett företag som gick knackigt och deras startbud varje år var 0% och vi fick jobba som as för att få upp det till 1,5% eller så, som ändå var under inflationen liksom. Vi försökte säga ifrån och istället få dem att säga upp folk, ur fackets synvinkel är det bättre att släppa några anställda så att de kan byta till mer livskraftiga företag där de kan få den lön de förtjänar istället för att hållas tillbaka år efter år, men det är ju inget facket kan styra över liksom. Personerna själva kan ju välja att byta jobb förstås, men folk är bekväma och rädda för förändringar så väldigt många vågar ju inte söka sig vidare hur dålig lönen än är. Och det finns ju andra aspekter än lön som också spelar roll förstås.

Citat:

Industrimärket, anledningen till att det är exportindustrin är ju för att dessa håller i handelsbalansen, vissa länder är ju fullständigt bekväma med att ha ett stora negativa handelsnetton varje år och bara låta det fortlöpa via ökade lanseringar av statsskuldsobligationer, smart eller inte får tiden utvisa. När It branschen exporterar tjänster för större summor än industrin så vi får vi möjligtvis ett "ITmärket", och det är mycket möjligt så som branschen växer.

Jo, problemet är att IT-produkter inte produceras som fysiska produkter så bara för att utvecklingen sker här så betyder inte det att pengarna eller skatterna hamnar här liksom. Det finns företag som väljer att behålla sina huvudkontor där de kommer ifrån, som Spotify, men det är ju många fler framgångsrika som blir uppköpta av någon koncern.

Citat:

Frankrike kontrollerade år 1997 ungefär 7% av den globala exporten, och hade en positiv handelsbalans på nästan 43miljarder Usd. Idag är den siffran runt 2.9% och ett negativt värde på -27miljarder usd 2019.

Så är det säkert, men det är inget jätteproblem än och att dra slutsatsen att det beror på företagsskatterna är förhastat. Frankrike är protektionistiskt på ett sätt som vi inte är, och det ligger dem i fatet nu när världen blir allt mer global. Tyskarna klarar sig bättre exempelvis trots att de ligger bra mycket högre än oss i företagsbeskattning.

Skrivet av Mindfighter:

Det fungerar ju uppenbarligen inte med tanke på TS förvåning över att ha gått upp en nivå i skatteskalan och att TS inte är stolt över att ha bidragit lite extra till alla bra saker pengarna kommer användas till.

Att information finns tillgänglig betyder inte att alla känner till den.

Citat:

Utopin vore att alla förstod exakt hur mycket skatt som de betalar och att vi vet ungefär hur mycket som går till respektive sak (därför är 100-lappen så bra, den kan alla relatera till när man då förklarar att 5kr går till rättsväsendet o.s.v.).

Men varför är det så viktigt? Jag menar, det är viktigt att informationen finns tillgänglig förstås, för de som är intresserade och för de som vill granska. Men varför måste vi anstränga oss och lägga en massa resurser på att förenkla saker än mer när det uppenbarligen inte intresserar den stora merparten av befolkningen? Hade folk varit intresserade av detta hade det tagits upp i media, speciellt med tanke på alla de organisationer vars syfte är just att få ner skatterna genom att skapa opinion och "informera" som "skattebetalarna", Timbro, Svenskt Näringsliv m.fl. och i viss mån arbetsgivarorganisationer som Almega.

Citat:

I grunden är statsekonomin inte mer komplicerad än ens egen privatekonomi. Vi har pengar in, Vi har kostnader för saker och ibland måste vi prioritera eller försöka höja våra inkomster.

Jag skulle säga att det är ganska mycket mer komplicerat än så. Man kan inte producera nya pengar till sin privatekonomi, man kan inte påverka räntorna för sina lån (in eller ut), och man kan inte som privatperson påverka sin inkomster och utgifter alls på samma sätt

Citat:

Det skulle t.ex. aldrig vara några problem med skattehöjningar om folk förstod dessa två saker. Då skulle vi alla kunna säga, ja, vi håller med om 70% av budgeten (ingen kommer någonsin bli 100% nöjd, man får alltid acceptera att en del håller man helt enkelt inte med om).

Nu har kostnaderna ökat här för X och vi behöver mer pengar för att bekosta det. Ungefär som man i en familj kommer överens om att man vill ha en ny TV.

Kanske, i teorin är det ju det vi gör när vi röstar var fjärde år, problemet är ju att partierna är överens till väldigt stor del så antingen tolkar man det som att folket är med på vad staten gör och tycker det är bra eller så är partierna verklighetsfrånvända. Men man röstar ju inte på en budget eller enstaka förslag så man får helt enkelt ta det goda med det onda när man röstar. Så är det ju med allt inom politiken dock. Nu är det dock ingen som är nöjd med en minoritetsregering och en budget som till stor del har satts av två av de minsta partierna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Ja men han måste som sagt skatta på de där 31 800 i slutändan ändå och i de flesta fall låst dem till lägre avkastning i 30-40 år i genomsnitt (många avtal kräver ju t.ex. en del som traditionellt förvaltad placering). Det enda som kan rädda kalkylen är just ifall man idag ligger över brytgränsen för statlig skatt men är bombsäker på att man hamnar under när man plockar ut pension, men även i det scenariot är det osäkert ifall man går plus. Det kommer även in aspekter som lägre sjuklön ifall man löneväxlat osv.

Kan väl säga att jag har jobbat med att räkna på olika tjänstepensionsrelaterat saker och jag skulle aldrig löneväxla just för att det är svårt att tjäna på det jämfört med att spara pengarna själv...

Om jag förstått rätt så tillkommer statlig skatt på en pension över 575000/år för 2020 (?).
Att folk gnäller över det majoriteten av Sveriges blivande pensionärer troligen ligger kring halva den summan och många nuvarande pensionärer ligger långt under är ju bara tragiskt.

Åh nej, det är ju så synd om de stackars pensionärer som kommer få sån pass inkomst så de kvalifierar sig för statlig skatt.

Visa signatur

Snälla, kan SweC sluta låtsas vara en Youtube-kanal och återgå till en riktig hårdvaru- sida/forum där man får ordentlig information i text.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Red Beaver:

Har nyligen bytt jobb och får i december slutlön från min fd arbetsgivare. Slutlönen består av sparade semesterdagar och 80 timmar komptid.
Skatten på denna slutlön är på 54% vilket jag tycker låter helt j*vla orimligt. På lönespecen benämns skatten som Engångsskatt och verkar vara en skatt som beskattas på exempelvis bonusar och slutlöner. Tycker dock det är underligt att sparad semester och komptid ska beskattas så högt, detta är på inget sätt en bonus eller "extra" pengar utöver min vanliga lön. Stämmer det att skattesatsen på den här typen av utbetalningar är högre än ordinarie lön, eller är detta bara ett sätt att safe:a upp att jag inte ska få restskatt vilket borde innebära att jag kommer få tillbaka det på skatten (som överstiger den vanliga kommunala skatten och ) vid nästa års deklaration?

Fullt normalt förfarande från arbetsgivare.
De skall göra så.

Det reglas i deklarationen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kotan:

Om jag förstått rätt så tillkommer statlig skatt på en pension över 575000/år för 2020 (?).
Att folk gnäller över det majoriteten av Sveriges blivande pensionärer troligen ligger kring halva den summan och många nuvarande pensionärer ligger långt under är ju bara tragiskt.

Åh nej, det är ju så synd om de stackars pensionärer som kommer få sån pass inkomst så de kvalifierar sig för statlig skatt.

Nja gränsen ligger vid 537 100 kr för 2021, den var på 523 200 kr för 2020.

Själv kan jag tycka det är konstigt att man skall tvingas betala så hög marginalskatt på pensionen när större delen av ålderspensionsavgiften man betalat inte gett något intjänande redan. Man får helt enkelt betala för ingenting hela livet och om man ändå får ihop en vettig pension så skall man skattas för det (mer än som anställd tom).