Missa inte! Fyndchans i Månadens Drop
Permalänk
Medlem

Utbildning systemutvecklare

Hej,
Jag funderar på att börja plugga vidare och tittar på systemutveckling. Vad jag ser finns det tre inriktningar: Java, .net och objektorienterad programmering.
Vad är den objektorienterade för något? I programmet skriver dem att den leder till jobb inom Java och .net.
Är det en combo av de andra två? vad är skillnaden på den och bara .net?
Också ser jag att det finns 12veckors intensiver till liknade program. Någon som gått dem istället för det 2åriga yh?
Det låter inte helt dumt att göra intensiven och låsa sig hos dem i ett par år och jobba än att sitta i klassrummet.

Objektorienterad utbildning:
https://www.nbi-handelsakademin.se/utbildningar/it-tech/syste...

Intensiv:
https://www.awacademy.se/utbildning/jobbgaranti

Permalänk
Medlem

Jag har typ aldrig hört att någon som gått ett liknande program efter utbildningen varit "låst" till det språk eller plattform man lärde sig i skolan.

Det är ju ingen nackdel att välja något mer populärt och då faller ju java tokbort, såvida du inte verkligen vill jobba på skatteverket typ? Jag började plugga 2001 och då var java helt ok, jobbade också med det i typ 7 år efter.

"objektorientering" säger ju ingenting, värdelöst namn i min mening. 90+% av alla utvecklare idag lär sig OO på något sätt.

Permalänk

Som arbetsmarknaden ser ut just nu för utvecklare så kan en 12-veckors utbildning vara en bra väg in på ett företag om du har fallenhet för utveckling. Om du sedan är duktig är det väldigt lätt att byta jobb och på det sättet bygga upp ett bra CV som kan fungera även utan en högskoleutbildning.

Med det sagt så finns det många fördelar med en universitetsutbildning och det finns företag som ser en kandidat som en sorts tröskelnivå. Det gör också skillnad på lönenivå, speciellt första åren.

Men allt beror också på vilken typ av utveckling du ska göra. Vill du jobba med frontend så räcker en 12-veckors snabbkurs och ett stort intresse långt, men jag skulle rekommendera en längre utbildning.

Angående att välja språk, så begränsa dig inte i början av karriären. Både java och .Net är objektorienterade språk och är strukturellt väldigt lika, så det är lätt att hoppa mellan dom. Det är mestadels verktygen som skiljer sig åt. Angående arbetsmarknad för språk så finns det en drös jobb för java, och en drös jobb för .net-utvecklare. Lär dig båda språken men bli expert på ett.

Java används mycket på banker, finans, försäkringsbolag och dylikt. .NET finns lite överallt och har vunnit mycket ny mark med nya .Net Core då microsoft gjort det open source.

Jag rekryterar en del utvecklare, dock seniora. Det vi främst kollar på är erfarenhet av liknande projekt och passform i teamet. Mycket av kodandet kräver förarbete i form av kravställning och se över vilka följdproblem som kan uppstå, så den sociala komponenten är mycket viktig. Vi kollar inte på utbildning, dock är 5-10 års erfarenhet ett krav.