Permalänk
Medlem

Arbetsgivaren får ta alla de kostnaderna. Att man själv ska behöva köpa utrustning som tex. brusreducerande i ett öppet landskap är inte okej.

Likaså har jag blivit sån när det kommer till att ta bil till projekt/kund. Tar aldrig egen bil längre och kommer aldrig göra. Milersättningen och annat täcker ej om något skulle hända och jag står utan bil efteråt.

Företagen får hosta upp. Så enkelt är det bara.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej

I mitt arbetsliv har jag sett lite olika typer av arbetare. Det finns såna som under inga omständigheter skulle använda något privat utrustning. Har arbetsgivaren för deras +70 000kr/mån systemutvecklarjobb gett dem en kulmis från år 1995, så kommer de används denna kulmus och kanske klaga på den, men om de ej får en ny mus så kör de med den gamla kulmusen. De skulle aldrig få för sig att köpa en egen mus för 100kr och använda på jobbet.

Detta till personer som har med mängder av privata saker på jobbet, vi pratar tagenbord, möss, hörselskydd, mätinstrument, skruvmejslelsatser, hörlurar, usb ssd etc. Det är inte alls svårt att ha privat utrustning för 30 000kr på jobbet.

Och jag funderar hur är ni och hur tänker ni?

Mitt resonemang är att jag får betalt för vad jag gör. Använder jag då sämre saker så får jag arbeta längre och under sämre föresättningar.
Jag har skåp och väskor fyllda med saker som vanliga anställda ej får av deras arbetsgivare då de är för dyra. Likaså adaptrar och annat.

Senast förra veckan visade jag upp min nya nästan 1000kr dyra komptakta skruvmejselsats för en bekant. Och det var omöjligt att förklara för denna varför man har en privat sådan på jobbet och varför arbetsgivare inte ger anställda dessa.

Jag har en privat laptop på jobbet utöver min arbetsdator där jag har gratis programvaror som jag inte får installera på min arbetsdator såsom winrar å bös. I min arbetsbeskrivning klarar jag mig med de program min arbetsgivare ger mig, men irritationen över saknaden av dessa andra program gör att jag hellre tar med mig min egna dator för att på så vis får en mer kvallitativ tillvaro under dessa 40 timmar i månaden som jag tvunget måste vara på jobbet. Quallity of life helt enkelt.

Visa signatur

Star citizen - swedish umbrella. En svensk union för er spelare och organisationer som tycker om demokratiska val.
https://robertsspaceindustries.com/orgs/SWEUMB
Discord:
https://discord.com/invite/j5AkGERJz3

Permalänk
99:e percentilen

Tycker det vore intressant att höra panelens åsikter om följande hypotetiska, men inte otänkbara, scenario: genom att köpa kringutrustning ökar man sin trivsel och produktivitet, och därmed det värde man skapar, så mycket att man lyckas förhandla fram en såpass mycket bättre löneförhöjning att man snabbt kan räkna hem den summa man spenderade.

Skulle du i det scenariot välja att spendera egna pengar, eller skulle du vägra av ren princip?

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem

Jobbar på ett rätt så nytt företag inom tillverkningsindustri och har upplevt att det varit en stor brist på verktyg och övrigt som vi behöver. Flera av kollegorna har med sig privata saker till jobbet, t.ex vissa verktyg, ficklampor, osv. Extremfallet är väl en av elektrikerna som har en slags verktygsryggsäck full med privata verktyg som han bär runt på på jobbet. Han tröttnade på att sakna verktyg så han tog tag i det själv.

Själv skulle jag inte ta med privata saker till jobbet. Är det t.ex ett verktyg jag behöver för att kunna göra mitt jobb så är det arbetsgivarens ansvar att se till att jag har tillgäng till det verktyget. Finns det inte så blir inte jobbet gjort heller. Det bör alltså ligga i deras intresse att se till så att vi har vad som krävs för att göra jobbet vi förväntas göra.

Ett undantag är dock mobiltelefonen. Vi har jobbtelefoner (inte personliga) som vi lånar under dagen och kan använda för att ringa varandra eller använda group talk. Group talk är tyvärr rätt värdelöst så nästan ingen använder det, och eftersom det är bökigt att bära med sig två telefoner (privata och jobbluren) så blir det oftast att man bara har sin privata och behöver man nå någon kollega så ringer man från sin privata till deras privata. Nu när alla har gratis samtal så är det ingen big deal direkt.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Skrivet av Kalium:

Jobbar på ett rätt så nytt företag inom tillverkningsindustri och har upplevt att det varit en stor brist på verktyg och övrigt som vi behöver. Flera av kollegorna har med sig privata saker till jobbet, t.ex vissa verktyg, ficklampor, osv. Extremfallet är väl en av elektrikerna som har en slags verktygsryggsäck full med privata verktyg som han bär runt på på jobbet. Han tröttnade på att sakna verktyg så han tog tag i det själv.

Själv skulle jag inte ta med privata saker till jobbet. Är det t.ex ett verktyg jag behöver för att kunna göra mitt jobb så är det arbetsgivarens ansvar att se till att jag har tillgäng till det verktyget. Finns det inte så blir inte jobbet gjort heller. Det bör alltså ligga i deras intresse att se till så att vi har vad som krävs för att göra jobbet vi förväntas göra.

Jag tänker såhär. Man är anställd för att lösa problem. Arbetsgivaren på många ställen har inte en susning om hur många timmar man har jobbat. Det enda de vet om är vad man har uträttat.
Har man då dåliga verktyg så kan man uträtta mindre. De som har bättre verktyg kan på olika sätt dra nytta av att de är mer produktiva.

Jag själv stör mig att jag på arbetsplatser saknar verktyg för att göra vissa kontroller, man får lägga ner mycket tid på omvägar. Eller så tar man upp ens privata pryl i väskan. Ta en apparat som ej är igång, den kan ha gått sönder och den kanske ej har spänning. Många tekniker står där som ett fån och grunnar, hade de haft en 79kr multimeter från Jula så hade de kunnat mäta om apparaten får spänning

Självklart får man tänka till med ens privata prylar vad det innebär för risker.

Permalänk
Medlem

Har ”clean desk policy” på kontoret dvs alla platser ska se likadana ut. Det du tar med dig om dagen tar du hem när du är färdig. Har inget intresse av att byta ut någon av deras saker, allt funkar. Det enda egna jag använder är NC hörlurar som jag hade sedan tidigare och som är oumbärliga.

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Master of Overkill

Vi har 0 ok har privata saker som stoppas in i datorerna förutom 3.5 hörlurar, det skapar problem med vissa saker folk tar med sig.
Egna tangetbord som behöver nån drivare eller mus eller annat så det pallar jag inte felsöka extra bara för nån tagit med sig egen mus utan att fråga.

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240

Permalänk
Medlem

Jag själv är rätt känslig för att få musarm eller liknande om jag inte har bra utrustning. Hade en ok mus på jobbet som gick sönder. Fick en ny annan som var väldigt dålig formad och som hade i princip ljudlösa knappar utan någon som helst känsla av feedback.
Blev trött på skiten och köpte mig en likadan Logitech-mus jag har hemma, och skaffade mig även senare ett rätt trevligt mekaniskt t-bord.

Kanske att jag hade kunnat få en del av kostnaden av företaget, men jag har ändå grejer jag kan ta med mig om jag byter jobb. Något jag inte förstår är arbetsplatser som måste envisa sig med att använda exempelvis "tvål-möss" som jag kallar dem, utan någon som helst ergonomi.

Visa signatur

Lian Li PC7SE | Athlon 2800+ | 2x 512MB | Leadtek 6800LE 16/1,6 @ 1,3v 400/870 | 250 + 160 + 2x 200 + 40 = 850GB
Pergo-kuben | Pergomodd2 | PSX-modd | HTPC i CD-spelare | Pergo-tower

Permalänk
Medlem

Grundprincipen är såklart att arbetsgivaren ska stå för den utrustning som behövs för att utföra jobbet. Men det är ju på samma vis självklart att det upp till arbetsgivaren att bestämma vilken utrsutning detta är.
Jag har jobbat på både små företag och väldigt stora. Min erfarenhet är att på mindre företag finns det ofta mer flexibilitet och det går att "önska" vad man vill ha. Stora företag har helt andra processer, vilket nog är nödvändigt för att det ska fungera, och där får man hålla sig till vad som är erbjuds i dessa processer. Jag tror inte det handlar om att stora företag inte vill att de anställda ska ha bra utrustning, men det blir mer eller mindre omöjligt att hantera att alla ska få välja och vraka vad de anser att de vill köpa in. Nu jobbar jag på ett stort företag och då finns det finns t.ex. 4 modeller av datorer att välja på (beroende på arbetsguppgifter) och vissa standardtillbehör. Datorerna leasas och tillbehören köps genom ramavtal. Det finns tre telefonmodeller som köps genom ramavtal med teleoperatören. Det är helt enkelt så det fungerar när det är storskaligt.

Permalänk
Medlem

Det varierar från arbetsplats till arbetsplats och företagets storlek, samt hur mycket du betyder för ditt jobb.

Jag arbetade för ett litet privat företag med 5 anställda i Danmark, dom ansåg att det var bättre att jag använder min egen dator då dom egentlig inte brydde sig så mycket om hur lätt det var att arbeta med datorn (3D grafik), men lönen var hög.

I Sverige har det varit lite varierat, arbetade i ett litet reklambolag, där fick jag köpa all den mjukvara och hårdvarade jag ansåg var viktig för en snabb och effektiv vardag. Chefen var dock alltid på vippen och sade "behöver du verkligen detta?" och man kunde se drömmar om pengar försvinna ur hans ögon varje gång jag skulle köpa en programvara licens uppgradering eller nytt grafik kort, klarar du dig inte med det vi har nu då? "Lång diskussion om effektivitet vs prislapp följer...varje gång".

Så arbetade jag för ett stort företag, där var policyn att alla ska ha exakt samma utrustning, så dom hade en deal med ett större PC bolag som levererar standard kontorsdatorer till absolut överpris, och vi fick välja mellan 3 billiga tangentbord och 3 möss.

Sen var det någon som fick 34" bredskärm, då ville hela kontoret ha detta istället för 3 skärmar, men det blev det inte nåt av, och den stora skärmen blev liksom en "belöning" till den som hanterade mest tickets etc.

Permalänk
Medlem

Jag skulle aldrig ta med privat utrustning till mitt arbete. Jag ser det som en sanitetsfråga, anser de att jag inte skall ha den utrustning jag behöver så kommer jag ge dem en sämre arbetsinsats.
Jag vägrar jobba hårdare eller mer för att de skall spara någon krona. Anser jag att någon utrustningsdel försvårar mitt jobb med 20% så jobbar jag 20% mindre helt enkelt.
Jag tänker inte bryta min rygg för mitt arbete, jag har minst 20 år kvar att jobba och vill kunna njuta av min pension och då behöver jag en pigg hjärna och en pigg kropp.

Visa signatur

R&D Elektronikingenjör

Permalänk
Medlem

Om man har behov av ergonomiskt stöd... Är det ingen av er som påtalat det som klarar av att ha ett samtal med chefen. Det brukar vara 0 problem att få vettigare grejjer inom rimlig kostnad om man anför det.

Generellt vad gäller BYOD så säkerhetsriskerna med USB så lär det dras åt rejält. Vi har exv totalförbud mot USB minnen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej

I mitt arbetsliv har jag sett lite olika typer av arbetare. Det finns såna som under inga omständigheter skulle använda något privat utrustning. Har arbetsgivaren för deras +70 000kr/mån systemutvecklarjobb gett dem en kulmis från år 1995, så kommer de används denna kulmus och kanske klaga på den, men om de ej får en ny mus så kör de med den gamla kulmusen. De skulle aldrig få för sig att köpa en egen mus för 100kr och använda på jobbet.

Detta till personer som har med mängder av privata saker på jobbet, vi pratar tagenbord, möss, hörselskydd, mätinstrument, skruvmejslelsatser, hörlurar, usb ssd etc. Det är inte alls svårt att ha privat utrustning för 30 000kr på jobbet.

Och jag funderar hur är ni och hur tänker ni?

Mitt resonemang är att jag får betalt för vad jag gör. Använder jag då sämre saker så får jag arbeta längre och under sämre föresättningar.
Jag har skåp och väskor fyllda med saker som vanliga anställda ej får av deras arbetsgivare då de är för dyra. Likaså adaptrar och annat.

Senast förra veckan visade jag upp min nya nästan 1000kr dyra komptakta skruvmejselsats för en bekant. Och det var omöjligt att förklara för denna varför man har en privat sådan på jobbet och varför arbetsgivare inte ger anställda dessa.

Är väl lite beroende på arbetsgivare antar jag- när jag reste mycket hade jag med mig egen laptop och mus vid sidan av jobblaptop för att kunna spela när jag låg på hotell osv, men det var ju ändå för privat bruk typ.

På kontoret ändrade jag istället sakta deras förväntningar re: inköp. När någon ville ha ett tystare tangentbord beställde jag inte något fejk-ergonomiskt skräp utan corsair supertysta gamingkeyboard vilket fått toppbetyg av de som fick ett. Såg till att alla fick riktiga musmattor och inte någon sketen reklamgrej av plast osv. Inte supertunga konstiga möss av dålig plast utan intellimouse eller Logitech. När jag behövde börja repararera eller uppgradera laptops beställde jag in ett stort iFixit kit.

Även på fältsidan uppmuntras det att köpa "rätt grejer" istället för att ha mängder av "fel grejer" och hoppas att man kan lösa det.

Men- rätt inköp är lätta att motivera när varje förlorad fältteknikertimme är runt 2000kr förlorad fakturering.

Överlag kan det mesta som faktiskt är rimligt motiveras om man sätter det i sammanhang av bortslösad arbetstid eller ej fakturerar tid.

EDIT: kan lägga till att i den mån jag kunde påverka så har jag alltid försökt se till att folk specifikt inte tar med sig privata verktyg, framförallt bland fälttekniker. Folk kommer och går och ingen orkar faktiskt försöka inventera alla handverktyg för att se om allt som är inköpt av företaget faktiskt finns kvar i teknikerbil när den lämnas över, men skitirriterande att få återbesök om och om igen med nya tekniker då det visar sig att diverse verktyg saknas från bilen och utrustningen de tagit över (som normalt sett ska vara komplett) för att förra teknikern tagit hem sina grejer.

Visa signatur

Gamingrigg: MEG x570 ACE, 5950X, Ripjaws V 32GB 4000MT/S CL16, 6800XT Red Devil LE, HX1200i.
Laptop: XPS 9570 x GTX 1050 x 8300h + 16GB Vengeance 2666Mhz + Intel AX200
Valheim server: i7-8559 + Iris Plus 655 + 32GB + 256GB
Printers? Yes. Ender 5, Creality LD-002R, Velleman VM8600, Velleman K8200

Permalänk
Medlem

Jag har en del privata grejer jag använder på jobbet, bland annat hörlurar och lite sånt. Ser inget större bekymmer med det. Jag har även mina privata kläder på mig. På en del här i tråden låter det som att detta är helt orimligt. Att slita på sina privata kalsonger under arbetstid!! Crazy.

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem

Jag är f.d. mekanisk tangentbordsmissbrukare och har mina privara tangentbord på jobbet för att de inte får plats hemma.

Visa signatur

Gaming: 5800x, 32Gb Dual Rank B-Die 3800MHz 16-16-16-32, RTX4080S
Desktop: 4750G, 32Gb 3200MHz, A300 DeskMini Hotrod
På huvudet: ZMF Auteur & Verité closed, Feliks Echo 2, Topping E30

Permalänk

Jag har privat tangentbord samt musmatta på jobbet, tangentbord för att jag vill behålla utifall jag skulle börja jobba någon annanstans. Chefen erbjöd sig att köpa ett men det men då hade det inte varit mitt

Musmattan är min gamla efter jag bytte ut den jag hade hemma då jag ville ha en större.

Skärmar etc har jag inget att klaga på, 16:10 paneler som är mycket trevliga att jobba på!

Visa signatur

12900K, 48GB DDR5, INTEL INTEGRATED GRAPHICS!

Permalänk
Medlem

Vi får rätt bra saker på mitt jobb, men sen vill jag nästan alltid ha udda grejer. Ibland orkar jag motivera varför jag vill ha det och ibland går jag bara och köper det jag vill ha för egna pengar.

Dock har mina privata inköp gjort att andra fått bättre grejer, då företaget har insett att det gör rätt stor skillnad för de anställda.
Privat utrustning jag har på jobb
Sony NC lurar - numer får alla beställa det om de vill. (pga att jag hade med det till jobb och visa chefen fördelarna)
Skärmstativ (nu kan andra få det också)
E-GPU (mest för att jag ville prova, kan säkert få betalt för den om jag vill)
Musmattor modell XXL (nu kan andra få det också)
iPhone 11 pro, vi hade std modellerna, jag vill inte ha en std modell och absolut inte två telefoner. Så lättare att använda min egen (och ha två nummer i den). - nu kan folk få betala mellanskillnad mellan det företaget har och det man egentligen vill ha.

Udda grejer jag fått igenom
Corsair K95 med de 18 extra knapparna (går mycket fortare att cadda med ett sådant)

Visa signatur

AMD Barton Xp 2400+ Mobile @ 2680 mhz!Sapphire Radeon 9800 pro @ orginal, TwinMos Winbond 2x256, 250 Gb WD S-ata, 120 gb Maxtor, Seagate 200 gb

Permalänk
Medlem

Av ergonomiska skäl köpte jag ett mekaniskt tangentbord för 1000kr till jobbet. Jag får ont i händerna annars. Då jag ville ha exakt samma modell på tgt och inte ville vänta veckor/månader så köpte jag det själv. Ville ha samma hemma som på jobbet. Nu är det lite konstigt däremot när man jobbar hemifrån - vem borde stå för tgt kostnaden?

Permalänk
Medlem

Arbetsgivaren får ta alla kostnader som är rimliga. Däremot har jag ju mina egna tangentbord på jobbet för att jag själv vill, men det är svårmotiverat att säga att arbetsgivaren ska stå för mitt fritidsintresse så det är ju något jag väljer själv. Jag hade aldrig kommit på tanken att betala en skruvmejselsats själv om jag behöver en sådan för att göra mitt jobb.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nioreh83:

Jag har en del privata grejer jag använder på jobbet, bland annat hörlurar och lite sånt. Ser inget större bekymmer med det. Jag har även mina privata kläder på mig. På en del här i tråden låter det som att detta är helt orimligt. Att slita på sina privata kalsonger under arbetstid!! Crazy.

Nja, så länge slitaget är normalt så är det väl inga problem med privata kläder men om jag fick börja köpa kläder oftare eller blivit tvingad att ha en viss typ av kläder eller skyddskläder hade jag höjt rösten om jag var tvungen att betala dem själv. Om jag känner att jag måste jobba långsammare för att inte riskera att förstöra mina privata kläder så gör jag det. Om jag känner att jag inte får de skyddskläder jag behöver så jobbar jag inte alls.
Mitt arbete skall ej ge min någon minuspost i min ekonomi, bara plusposter.

Visa signatur

R&D Elektronikingenjör

Permalänk
Medlem

Roligt med blandade åsikter Jag spenderar 8-9h/dag på kontoret, och investerar gärna lite för att slippa lida dagligen pga dålig kringutrustning.

Kan hålla med om att det borde vara arbetsgivarens utgift (i mitt fall trådlös mus, musmatta, mekaniskt tangentbord) men när arbetsgivaren säger nej tänker jag inte heller vara en tjurskalle och sitta med en 49kr Dell-mus som knappt går att scrolla med.. 😅

Visa signatur

“More Human Than Human”
kniffswelt

Permalänk
Medlem

Skrämmande hur många som gör och tycker det är helt okej att koppla in egen utrustning i sitt företags datorer och nätverk utan att tänka alls på den säkerhetsrisk det kan medföra!

Skillnad där vissa använder privata mejslar, hylsnyckelsatser osv då det inte kan medföra någon säkerhetsrisk på samma sätt men jag förstår ändå inte hur det kan vara ett problem att bara fråga sin chef eller arbetsledare om rätt verktyg för att kunna utföra sitt arbete effektivt och på bästa sätt?

Har man bra argument till varför något verktyg eller hjälpmedel behövs har jag aldrig hört att arbetsgivaren nekat detta på någon arbetsplats oavsett branch. Kan du inte på ett bra sätt motivera något du vill ha behöver du det förmodligen inte heller.

Permalänk

Beror väl på, är det något jag vill använda men är svår-motiverat så tar jag med eget, köper dock sällan specifikt. Men det rör sig oftast om tangentbord/mus. Annars ligger så mycket i azure och vpc:er så vad det är i burken spelar inte så mycket roll egentligen. Det är väl att laptopen ska ha skönt tangentbord för när man jobbar på altanen

Visa signatur

På tok för många datorer för att skriva här

Permalänk
Medlem

Jobbar kommunalt, all kringutrustning är på topp då det bara är för mig att beställa direkt. Dubbla 27 tum 1440p, docka, logitech MX tangentbord och mus. Allt förutom PC inköp, det sker centralt och det snålas rejält. En budget laptop HP med klen i3 och kasst batteri är det man får.

Visa signatur

i5-12600K med Noctua 12A | MSI z690 d4 | 2x16 corsair ddr4 lpx 3200mhz | evga 3060ti xc | samsung 980 m2 | LG 27" GP850 | xfx pro 850w | fractal design r6

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej

I mitt arbetsliv har jag sett lite olika typer av arbetare. Det finns såna som under inga omständigheter skulle använda något privat utrustning. Har arbetsgivaren för deras +70 000kr/mån systemutvecklarjobb gett dem en kulmis från år 1995, så kommer de används denna kulmus och kanske klaga på den, men om de ej får en ny mus så kör de med den gamla kulmusen. De skulle aldrig få för sig att köpa en egen mus för 100kr och använda på jobbet.

Detta till personer som har med mängder av privata saker på jobbet, vi pratar tagenbord, möss, hörselskydd, mätinstrument, skruvmejslelsatser, hörlurar, usb ssd etc. Det är inte alls svårt att ha privat utrustning för 30 000kr på jobbet.

Och jag funderar hur är ni och hur tänker ni?

Mitt resonemang är att jag får betalt för vad jag gör. Använder jag då sämre saker så får jag arbeta längre och under sämre föresättningar.
Jag har skåp och väskor fyllda med saker som vanliga anställda ej får av deras arbetsgivare då de är för dyra. Likaså adaptrar och annat.

Senast förra veckan visade jag upp min nya nästan 1000kr dyra komptakta skruvmejselsats för en bekant. Och det var omöjligt att förklara för denna varför man har en privat sådan på jobbet och varför arbetsgivare inte ger anställda dessa.

Jag tänker om alla tog med sig egna saker så försvinner motivationen för arbetsgivaren att köpa det personalen behöver.

När jag ibland jobbade hemifrån under pandemin fick vi inte ta med oss bildskärm och liknande hem från kontoret. Däremot hade vi en pott att köpa saker avsedda för hemarbete så jag köpte bildskärm, tangentbord, headset, skrivbord och mus. Jag tar inte med mig dessa till jobbet utan använder dem bara hemma. Det är också det som är tanken med den där potten, att man ska ha en bra hemarbetsplats redo när det behövs.

Arbetar inte längre hemifrån eftersom jag inte trivdes med detta. Någon gång har jag haft hörlurarna på jobbet men annars är jag den typen som bara använder det som jag får. Sedan har vi ganska stor frihet att köpa det vi behöver, men jag tycker det jag redan har funkar ganska bra. De "tvingade på mig" en ny bildskärm då de tyckte alla skulle ha modernare skärmar som funkade bättre med nyare datorer.

Jag får betalt för det jag gör oavsett hur effektivt jag arbetar. Jag kan påtala att om jag får den och den utrustningen kan jag jobba effektivare och tjäna mer pengar åt dem (de får betalt från våra kunder utifrån det jag gör och mer betalt ju mer jag gör) men vill de inte köpa in det så är det deras förlust. Jag tänker att det ska drabba dem om de är snåla, inte mig.

Permalänk
Medlem

Jag köper det mesta för egna pengar. På så vis får jag arbeta med precis de verktyg jag själv föredrar. I princip är bara datat jag producerar för arbetsgivaren arbetsgivarens. När som helst byter jag utrustning till något som passar mig bättre. När jag slutar på ett ställe är det ingen tvekan om vem som behåller utrustningen.

💻
Laptopen köpte jag på egen hand direkt när jag kom till den senaste arbetsgivaren. Står inte ut med underdimensionerade datorer.

📺
Ett tag hade de inte USBC-skärmar till laptops på kontoret så jag köpte en sådan för att förenkla anslutningen. Kontoret blev inspirerat och idag är hela kontoret standardiserat på detta koncept. Idag kör jag med arbetsgivarens skärm. Jag var ändå med och rekommenderade vilken de skulle standardisera på.

🖱️
Jag står inte ut med laggiga möss, får på riktigt ont i handen/armen, så naturligtvis har jag skaffat en Logitech G. Gäller även musmattan.

📱
Mobil och abonnemang har jag också skaffat på egen hand. Den enheten använder jag VÄLDIGT mycket till privata saker så det släpper jag inte det minsta i arbetsgivarens händer. Gäller även laddutrustning.


Har skaffat en egen kaffekopp som jag tycker är skön att hålla i och dricka ur.

🤗
Såna här saker handlar för mig om att se efter sin livskvalité och att välja de verktyg som jag är effektivast med.

Visa signatur

Primär Torrent Compact, Prime 650 Platinum, Prime Z790 mATX, i5-13600K, U12A, 32GB 3200, 1080Ti, 2xNVMe + SSD, Predator X38: Time Spy 11430, GPU 10939, CPU 15340
Sekundär i5-8400, Asus B360 mATX, 16GB, Asus 1070, 970 + 860 Evo, 750W PSU

http://rec.elmor.se/review.php?user=570

Permalänk
Medlem

Man ska helt klart få det som behövs för att göra sitt jobb effektivt.

Sen finns det gränser kan inte be om en dator med 4090 graffe om du inte gör något i ditt jobb som kräver det.

Skulle aldrig få för mig att skaffa egna saker. Arbetsgivaren ska stå för det som krävs.
Sen är det lite annorlunda när man jobbar hemifrån, där har man jo privat skärm etc som man kopplar in och jobb kringutrustningen är kvar på jobbet
Men arbetsgivaren ska låta en låna hem utrustning som behövs om man 100% jobbar hemmifrån.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

Tycker det vore intressant att höra panelens åsikter om följande hypotetiska, men inte otänkbara, scenario: genom att köpa kringutrustning ökar man sin trivsel och produktivitet, och därmed det värde man skapar, så mycket att man lyckas förhandla fram en såpass mycket bättre löneförhöjning att man snabbt kan räkna hem den summa man spenderade.

Skulle du i det scenariot välja att spendera egna pengar, eller skulle du vägra av ren princip?

Det är så jag jobbar iaf. Jag har fått lönehöjningar av min flexibla inställning i flera år nu då jag har med mig mina egna lösningar, så dessa sakerna ha redan blivit betalda i efterhand.

Visa signatur

Star citizen - swedish umbrella. En svensk union för er spelare och organisationer som tycker om demokratiska val.
https://robertsspaceindustries.com/orgs/SWEUMB
Discord:
https://discord.com/invite/j5AkGERJz3

Permalänk
Skrivet av Nioreh83:

Jag har en del privata grejer jag använder på jobbet, bland annat hörlurar och lite sånt. Ser inget större bekymmer med det. Jag har även mina privata kläder på mig. På en del här i tråden låter det som att detta är helt orimligt. Att slita på sina privata kalsonger under arbetstid!! Crazy.

Dina privata kalsonger används väl på fler platser än enbart din arbetsplats?

Mvh,
WKL.

Visa signatur

"Den säkraste koden är den som aldrig skrivs"

Permalänk
Medlem

När jag kom till jobbet som ny finns det ett gammalt membrantangentbord för en hundring vid min platts.
Chefen sade, om du vill köra med ett annat är det bara säga till så fixar vi det.
Frågade då om jag måste hålla mig inom något budget, då ordentliga tangentbord kostar en slant.
"Så länge du håller dig under 5000:- är det lugnt"

Nu behöver man inte gå till överdrift, men valde ett för ~1500:-.
Gav namnet på tangentbordet och fick det efter någon dag.
Det handlar ju inte bara om att det är mekaniskt, men om man sitter vid datorn hela dagarna och skriver så är det en billig peng för att hålla upp ergonomin och inte få problem med handleder etc av att skriva på ett skräptangentbord.

Hade de inte tillhandahållit det hade jag bara tagit med mig ett eget, då hälsan inte är något man skall tumma på.
Om det hade handlat om en dator så hade jag aldrig bekostat det privat.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME