Majoriteten av svenskarna vill kunna jobba hemifrån

Permalänk
Medlem
Skrivet av Slashgibber:

Känner du samma sak om lagstadgad semester, föräldraledighet och sjukdagar?

Jag tror kritiken främst grundar sig i hur en sådan lagtext ska formuleras, och en hel del förakt från arbetarklassen riktad mot en försoffad medelklass som önskar inte ens behöva lämna bostaden på morgnarna. Samt hur anonymiseringen eller förfrämligandet av distansarbetet bjuder upp till en mer global konkurrens som på sikt kan bli den inhemska kontorsindustrins bödel.

Detta låter för mig inte som ett moget lagstiftningsområde, utan någonting marknadens parter - så att säga - bör lösa själva.

Permalänk

Överraskad över att det BARA är 65%. Trodde det skulle vara minst 80%.

Förövrigt så förstår jag mig absolut inte på människor som på riktigt föredrar att vara på kontoret istället för att jobba hemifrån (speciellt på SC). Vet att alla har sina preferenser, men jag kan bara inte överhuvudtaget förstå varför. I mitt huvud låter det helt absurt, men det kanske bara är jag som är konstig.

Vissa här nämner att dem saknar den sociala aspekten/prata med kollegor etc. Jag kan förstå ert tänk men förstår inte varför det spelar så stor roll för er att ni är villiga att frivilligt ta på er alla nackdelar med att jobba på plats. Har ni inte ett socialt liv utanför jobbet (menar inte att få det att låta taskigt, mer av en genuin fråga)?

Missförstå mig inte. Jag har absolut ingenting emot mina jobbkollegor. Dem är härliga människor, men jag tycker inte att det skulle påverka mitt liv överhuvudtaget om jag aldrig interagerade med dem igen. Jag är inte olyckligare om jag sitter isolerad i mitt hem under arbetstid för jag ser inte arbetstid som ett liv överhuvudtaget. Min dag börjar då jag stänger ner jobbdatorn och loggar ut för dagen. Allt annat är obetydligt. Jag har ett socialt liv utanför jobbet. Detta sociala behov som ni känner att era jobbkollegor ger er kan lätt ersättas av andra människor (familj, vänner i ditt privata liv etc.).

Jag absolut vägrar låta mitt jobbliv och privatliv överlappa varandra och jag försöker mitt yttersta att hålla dem separerade så gott det går. Privatlivet är det enda livet som spelar roll. Är jag knäpp eller är världen knäpp? Jag kan väl inte vara den enda i världen som känner såhär?

Kan skriva mer om dettta, men ska inte ranta mer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mr.Borka:

Detta låter för mig inte som ett moget lagstiftningsområde, utan någonting marknadens parter - så att säga - bör lösa själva.

Jag håller med i teorin, marknadens parter kommer troligtvis kunna lösa denna frågan, det känns som att det inte borde vara några större komplikationer att förhandla fram, men det funkar inte alltid. Det största problemet är nog att inte alla jobb går att utföra hemifrån, vilket skulle vara det stora hindret för lagstiftning.

Permalänk

100% distans för all framtid. Fyfan att åka in fem dagar i veckan 9-18

Permalänk
Medlem

Alla kan inte jobba hemifrån så att ha det som lagkrav verkar riktigt konstigt. tycker man det är jobbigt att ta sig till jobbet så är man fri att byta arbete? Bytte själv till ett arbete närmare så jag nu har max 10 minuter till jobbet.
Tar man ett jobb där man får pendla och åka i flera timmar får man nog skylla sig själv.

Sedan finns ju alternativet att vara arbetslös också och då får man vara hemma väldigt mycket.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Inte konstigt folk vill jobba hemma när de kan göra annat då 😂

Visa signatur

Lightsaber - Black armour - and balls!

Permalänk
Medlem

skulle gärna jobba hemifrån men tekniken är inte riktigt där änn för oss som arbetar fyskiskt på diverse platser som gud övergett, tog 2 timmar i duschen att bli ren en gång

Visa signatur

5800x3d | 4080 | 4x8 3600 | Strix X570-F

Permalänk
Medlem

Jobba hemifrån skulle för mig kunna linställas med att bli inlåst i en cell, villnunder inga omständigheter ha en arbetsplats där jag spenderar min fritid. Utöver det så skulle lappsjukan smyga sig på rätt snart och jag skulle utan tvekan snart må väldigt psykiskt dåligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Slashgibber:

Känner du samma sak om lagstadgad semester, föräldraledighet och sjukdagar?

Japp det tycker jag
Har personligen aldrig haft en arbetsgivare som inte haft bättre villkor än lagen.

Just nu har jag 10 veckor semester, 100% betalt under föräldraledighet samt 100% sjuklön och ingen karrens.

Mitt arbete sköts helt enligt devisen ”frihet under ansvar”
I princip får jag göra vafasen som helst så länge jag levererar.

Arbetsgivare som inte levererar får heller inte bra anställda.

Permalänk
Medlem
Skrivet av m4gnify:

Skulle väl vara soft att sitta hemma och spela Train Simulator medan man styr ett riktigt tåg

Verkligen.
Problemet blir när du får problem med en broms eller dörr.
Om folk klagar på förseningar nu...

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem

Är ganska principiellt emot att lagstiftning lägger sig i det som är förhandlingsbart och kan avtalas, speciellt när det snabbt blir snårigt med vilka som omfattas av lagen, en rimligare lösning skulle vara att anställningsavtal måste inkludera en fördelning över tillåten tid att arbeta utanför arbetsplatsen så överenskommelser inte kan ändras hur som helst, med rimligt reservation som per månad eller kalenderår.

Höll själv på att förlora möjligheten att jobba hemma efter ett VD byte, tur nog har det blivit bättre, men muntliga överenskommelser är inte alltid bra.

Till folk som tycker att arbetsgivaren ska betala för pendling... det gör dom, det är något man tar med i sitt löneanspråk, var tydligen med att de tyckte att jag var dyr, jag tyckte bensin var dyrt och 10 timmar i bil per vecka inte var roligt, vi kompromissade och lite lägre lön än anspråket med att jag kunde jobba en viss mängd hemma.
Gäller det alla yrken och alla lägen? Nej, men krav på att det ska ingå skulle betyda vadå, att man inte kan få vissa erbjudanden för att bor för långt borta? Att man skriver sig någonstans tills man är fast anställd och sedan annonserar att man tänker flytta?

Visa signatur

| Intel i2500k | 16g Ram | ASUS ROG STRIX RX460 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av maweric:

För att kunna vara lika effektiv hemma som på kontor behövs en helt annan disciplin på sig själv.

Jag föredrar en blandning. Lättare att hålla fokus då.

Jag är effektivare, vilket ger mer dötid, vilket ger mig mer fritid att göra annat under arbetstiden

Permalänk
Medlem

Jag bytte jobb för att slippa jobba med distansarbetande kollegor. Trivs oerhört mycket bättre att jobba fysiskt tillsammans med andra än att bara dega själv framför en dator. Som tur är finns det jobb som inte går att utföra hemifrån. Förstår dock inte hur man skulle tillämpa en lag som ger möjlighet att jobba hemifrån på ett sådant jobb? Man får byta jobb om man inte trivs. Gäller åt båda hållen. Tycker dock att vi får ett sämre samhälle med alla som väljer att isolera sig hemma. Det blir omänskligare på något sätt.

På mitt gamla jobb var det jättetråkigt att komma till en arbetsplats där majoriteten var frånvarande genom att "jobba" hemifrån. Aldrig att jag kommer acceptera att jobba med sådana kollegor igen.

Permalänk
Medlem

Ja tack, lagkrav på möjlighet till hemjobb vore mycket bra.

Körde 100% hemma under pandemin, funkade alldeles ypperligt, men efter det blev det tyvärr bara 50%. Förmodligen blir det nog aldrig krav på 100% på kontoret igen på företaget jag jobbar hos, men man vet aldrig, och därför vore en lag fint.

Hemma kan man jobba i lugn och ro och fokusera, på kontoret finns en miljon störningsmoment och vissa "medarbetare" som jag helst aldrig skulle vilja se en enda gång till i hela mitt liv.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem
Skrivet av m4gnify:

Skulle väl vara soft att sitta hemma och spela Train Simulator medan man styr ett riktigt tåg

"Hmmmmm... ETT tåg spårade DEFINIVT nyss ur och sen blåskärm, bäst att kolla alla blåljusens händelsenotiser och se om jag har jobbet kvar"

OnT: Känns jäkligt bortskämt, men har å andra sidan aldrig haft ett skrivbordsjobb. Hemmavid kan man iofs hänge sig åt sina hobbies, som att sova och vara onykter 👨‍🍳

Permalänk
Sötast

Att man **måste** vara på kontoret för att "det dära" ska funka och mötet ska bli "naturligt" och man kan få det dära "samarbetet" är bara horseshit i all ärlighet.

Pre corona så var vi x antal personer som driftade en hel miljö och vi hade y antal arbetsuppgifter och det tog oss z tid. Då var det naturligt att vi måste vara på kontoret, om vi inte är ute fysiskt i miljön.

Post corona är vi fortfarande x antal personer som driftar hela miljön, som dessutom har växt och vi har fortfarande y antal arbetsuppgifter och det tar oss fortfarande z tid. Nu är det naturligt att vi INTE infinner oss på kontoret för att det finns absolut ingen motivator till detta,.

Vi har alla samma fritid, vi sköter alla samma ansvar, vi har inte blivit sämre. Vårt ansvarsområde är omhändertaget och kund och ledning är nöjd. Om någon skall försöka tvinga oss "för att" så blir det till deras förlust.

Med detta sagt så önskar jag stundvis att vi sågs oftare, nu är det mindre än en handfull gånger per år. Vi bokar lite lunchdetjer å så ibland när vi är i samma stad eller något, men annars är det så jävla svårt att motivera att åka in och förlora flera timmar per dag och dessutom behöva betala för äran att få sitta på samma dator som hemma, utföra exakt samma jobb som hemma bara för den fina äran att få titta på en skärm gjord av en annan tillverkare. Alla våra möten är ändå via teams, med personer ofta från flera olika länder. Kanske de borde pendla hit också isåfall så att "det blir rätt" eller nåt

Jag gillar frihet under ansvar, man får x lön för att utföra y jobb. Om båda parterna är nöjda så behövs det inte att andra parter ska lägga näsan i blöt och komma på "bättre idéer"

Skrivet av Aka_The_Barf:

Alla kan inte jobba hemifrån så att ha det som lagkrav verkar riktigt konstigt. tycker man det är jobbigt att ta sig till jobbet så är man fri att byta arbete? Bytte själv till ett arbete närmare så jag nu har max 10 minuter till jobbet.
Tar man ett jobb där man får pendla och åka i flera timmar får man nog skylla sig själv.

Sedan finns ju alternativet att vara arbetslös också och då får man vara hemma väldigt mycket.

Det du beskriver är storstadssyndom, det är passande att det står Tullinge under ditt namn....
Det är inte alla som är i en storstad där det finns 500jobb per kvadratkilometer där man kan välja var man vill jobba för veckan ^^

inb4: "höhö bara flötta jö" please don't

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lilla Tiger:

Japp det tycker jag
Har personligen aldrig haft en arbetsgivare som inte haft bättre villkor än lagen.

Just nu har jag 10 veckor semester, 100% betalt under föräldraledighet samt 100% sjuklön och ingen karrens.

Mitt arbete sköts helt enligt devisen ”frihet under ansvar”
I princip får jag göra vafasen som helst så länge jag levererar.

Arbetsgivare som inte levererar får heller inte bra anställda.

*Fniss* Ja vet inte vad man ska säga. Komiskt naivt av dig. Hade det inte varit lagstadgat om X veckors ledighet så hade stor del av arbetarna ej haft X veckor ledighet per år. Företag i regel ger inte mer än de behöver.

Är det nån sorts försök på humblebrag?

Är ju fortfarande idag företag som tummar på regler och utnyttjar sina anställda trots deras rättigheter.

Visa signatur

Snälla, kan SweC sluta låtsas vara en Youtube-kanal och återgå till en riktig hårdvaru- sida/forum där man får ordentlig information i text.

Permalänk
Medlem

Så 2000 personer tillfrågade i norden (4 länder) vilket borde då förmodligen bli runt 500 svenskar, däromkring.
Hur kan dessa människor representera den svenska arbetskåren (även om det bara gäller jobb där det inte finns några hinder för att utföras på distans) när inte ens 1% blev tillfrågade.
Eran rubrik på denna artikel är rena påhitten. "Majoriteten av svenskarna" Nog för att Sverige har en liten befolkning men så liten är den inte att ungefär 500-1000 pers kan representera arbetskåren.

En mindre missvisande rubrik tordes vara "Majoriteten av dem tillfrågade vill kunna jobba hemifrån"
Skärpning SC, ni liknar kvällsblaskan mer och mer med era clickbait rubriker...

Visa signatur

Asus strix z490 H Gaming, i7 10700k-5,2Ghz, Zotac rtx 3060 Ti-Vattenkylt, 32Gb ram @4000Mhz, @500Gb ssd som C disk och 1Tb ssd enbart för spel...

Permalänk
Medlem
Skrivet av T4IM:

Så 2000 personer tillfrågade i norden (4 länder) vilket borde då förmodligen bli runt 500 svenskar, däromkring.
Hur kan dessa människor representera den svenska arbetskåren (även om det bara gäller jobb där det inte finns några hinder för att utföras på distans) när inte ens 1% blev tillfrågade.
Eran rubrik på denna artikel är rena påhitten. "Majoriteten av svenskarna" Nog för att Sverige har en liten befolkning men så liten är den inte att ungefär 500-1000 pers kan representera arbetskåren.

En mindre missvisande rubrik tordes vara "Majoriteten av dem tillfrågade vill kunna jobba hemifrån"
Skärpning SC, ni liknar kvällsblaskan mer och mer med era clickbait rubriker...

Sant, och utöver det så kan nog inte ens 65% av arbetande svenskar jobba på 100% distans. Känns som att mer än 35% har jobb där man behöver vara på plats, men kan ju ha fel.

Visa signatur

Snälla, kan SweC sluta låtsas vara en Youtube-kanal och återgå till en riktig hårdvaru- sida/forum där man får ordentlig information i text.

Permalänk
Medlem

Kör själv runt 75% hemifrån, hopplöst kontor utan arbetsro

Men tycker det blir fel när man tar alla dessa siffror och klumpar ihop, våra säljare föredrar kontor då de peppar varandra (extroverta hetsare) medans utvecklare och andra som arbetar med mer analys föredrar hemifrån / tyst miljö utan avbrott som sällan nås på våra kontor.

I slutändan, gör man jobbet bra borde man väl kunna välja fritt och underpresterar man kanske man inte får ha den valmöjligheten

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kotan:

Sant, och utöver det så kan nog inte ens 65% av arbetande svenskar jobba på 100% distans. Känns som att mer än 35% har jobb där man behöver vara på plats, men kan ju ha fel.

Visst är det så. Jobbar själv i livsmedelsbranschen och där börjar arbetspasset 07 vilket betyder att jag får gå upp vid 05 så jag hunner duscha och äta frukost sen iväg, Finns inte en chans att ett sådant jobb skulle funka hemifrån.
Tror att artikeln handlar om dom som jobbar i kontorslandskap och dylikt men rubriken är fel oavsett.

Visa signatur

Asus strix z490 H Gaming, i7 10700k-5,2Ghz, Zotac rtx 3060 Ti-Vattenkylt, 32Gb ram @4000Mhz, @500Gb ssd som C disk och 1Tb ssd enbart för spel...

Permalänk
Medlem
Skrivet av maweric:

För att kunna vara lika effektiv hemma som på kontor behövs en helt annan disciplin på sig själv.

Jag föredrar en blandning. Lättare att hålla fokus då.

Har man ett roligt jobb så är det väl inget svårt att hålla fokus? Jag har betydligt bättre fokus hemma än på kontoret skulle jag säga. Ibland dessutom svårt att sluta jobba i tid (kanske inte alltid positivt i längden).

I övrigt skulle jag tacka för mig om man var tvungen att vara på kontoret hela tiden. Jag föredrar en blandning, men vill kunna sitta hemma merparten av tiden om det går. 1-2 dagar i veckan på kontoret funkar, men jag har tyvärr väldigt långt till mitt kontor så det blir ständigt pain när man ska ta sig dit varje vecka. Jag har för övrigt daglig kontakt med många av mina kollegor via video, vilket fungerar alldeles utmärkt. Till och med bättre än att vara på plats många gånger då båda kan sitta vid sina skärmar och vi kan ändå prata. Parprogrammering blir dessutom enklare, om man pysslar med det. För oss som systemutvecklar då.

Visa signatur

WS: Mac Studio M1 Max | 32 GB | 1TB | Mac OS
WS: Intel i5 12600K | 64 GB DDR4 @3600 Mhz | 2x1TB nvme 2x1TB SSD SATA | Windows 11 & Manjaro Linux
Bärbar: Macbook Pro 14" | M1 Pro | 16GB RAM | 512GB SSD | Mac OS
Servrar: Intel i7 10700K | 64 GB DDR4 @3600Mhz | 3 TB SSD + 22TB HDD | Unraid |
4x Raspberry pi 4b 8Gb | Dietpi |

Permalänk
Medlem

Det vore väl inte fel att KUNNA jobba hemifrån, det är bra med möjligheter.
Många jobb är det dock inte rimligt för och för 35% är det alltså helt uteslutet, dom vill inte ens ha möjligheten.
Personligen skulle jag nog inte utnyttja en sådan möjlighet speciellt ofta om det inte vore stora logistiska problem, men då kan man ju kanske ta en annat jobb eller flytta.
Jag skulle dock inte tacka nej till möjligheten, men att lagstifta om det, pfäh!
På vissa jobb är det direkt olämpligt att jobba på distans.
Det finns redan för många lagar som inte efterlevs, börja med det istället.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem

Sen undrar vi varför förekomsten av socialfobi blir allt vanligare.

Permalänk

Jobbat hemma sedan Maj 2021, jobbar skumma tider också så det passar utmärkt. Skulle kunna jobba från vart som helst så länge det inte är i vissa länder (kunder som har restriktioner)
Får mitt sociala tillfredsställt på andra sätt.

Visa signatur

Ryzen 5 3600|Asus X-470|32Gb DDR4|Asus 2060 Super
Ryzen 5 3600|ASRock B-450 itx|32Gb DDR4|2060FE
2xE5-2630v3|DL360G9|256Gb|8Tb|Server 2019|4 Windows 10 & 11 VM |
NES|SNES|N64|Wii|Switch|PsOne|PS1|PS2|PS3|PS4|PS5|Xbox|Xbox360s|Xbox One X|Xbox Series X|

Permalänk
Medlem

Visst, kunna jobba hemifrån. Men då kanske folk ska få betalt för dom 3 timmar dom faktiskt jobbar istället för 8-9 timmar. Att företag ska betala 5-6 timmar i välgörenhet till dom 90% som knappt jobbar hemifrån är vansinne.

Permalänk
Skrivet av Ryssfemma:

Sen undrar vi varför förekomsten av socialfobi blir allt vanligare.

Tror det har väldigt lite att göra med var vuxna jobbar någonstans.

Permalänk
Medlem

Har svårt för öppna kontorslandskap. Folk pratar med varandra om icke arbetsrelaterade grejer så det stör folk trots att man har hörlurar; folk går förbi, en telefon ringer etc. I ett team som parprogrammerar mycket, planerar tillsammans etc är det jobbigt att behöva boka ett mötesrum för minsta lilla. När jag jobbar hemifrån kan jag som oftast vara tillgänglig inom 0-10 min för samtal beroende på nuvarande arbetsuppgift.

Socialiserar gärna med kollegor eller vänner öga mot öga efter arbetstid; men under arbetstid fungerar det faktiskt bättre remote.

Inget fan av att pendla heller då man måste förbereda sig med att duscha, ta sig in till jobbet etc det är två timmar per dygn som läggs på det (1h15m dit, 45min hem om man ska åka kollektivt och vänta på bussen etc).

Jag gillar ju min familj; så jag är gärna hemma direkt efter jobbet och kan spendera två timmar extra om dygnet med dem i stället för att betala i tid och pengar för att slippa dem.

Permalänk
Skrivet av Belgaar:

Visst, kunna jobba hemifrån. Men då kanske folk ska få betalt för dom 3 timmar dom faktiskt jobbar istället för 8-9 timmar. Att företag ska betala 5-6 timmar i välgörenhet till dom 90% som knappt jobbar hemifrån är vansinne.

Vet inte var du fick dessa siffror ifrån, jag vet däremot att mina KPIs har växt med närmare 30% sedan vi fick jobba distans 2021 och har stannat på samma nivå sen dess.

Sen tycker jag personligen om att inte behöva lägga tid på att pendla till och från jobbet, speciellt att jag inte vill bo i en storstad och tycker om att bo och jobba från mitt hus med havsutsikt som befinner sig i en liten ort i Småland. Och huset kostade 1/4 av vad en tråkig 2:a skulle kostat mig i Stockholm, där mitt företag befinner sig. Jag presterar gärna till 110% när min arbetsgivare låter mig leva som jag vill

Visa signatur

GamingPC: Ryzen 5800X3D | Corsair LPX 3200MHz 4x16GB | Asus TUF 3080 | WD Black 1TB NVME | ASUS TUF 1000W | Anidees AI Crystal Case | ASUS TUF B550-PLUS | Win11
MobilePC: MacBook Air M1 :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av maweric:

För att kunna vara lika effektiv hemma som på kontor behövs en helt annan disciplin på sig själv.

Jag tycker tvärs om. Helt jävla hopplöst att vara effektiv i dagens jäkla kontorslandskap. Man blir störd precis hela tiden. Dessutom ska man likförbannat leta upp något lite arbetsrum så fort det är mötesdags för hälften av deltagarna sitter ju i nåt annat land eller på någon annan sajt, så mötena är ändå nästan alltid online.

Fast det är trevligt att åka in till kontoret då och då.

Sjukt najs att jobba hemifrån. Slippa pendling (bil). Kunna göra hushållssysslorna dagtid (t.ex. behövs ju bara en 3-minuterspaus för att ladda tvättmaskinen och sen 3 minuter till för att köra igång torktumlaren), vardagen blir så mycket enklare att planera.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"