Startproblem efter diskbyte

Permalänk
Medlem

Startproblem efter diskbyte

Nya problem precis efter att man löst andra.

Jag köpte precis ett par mSATA SSDer på marknaden med avsikten att byta ut en IDE HDD.

På HDDn finns tre partitioner; Win ME (8GB), Win XP (8GB) och en för blandat innehåll (15GB).

Satte in den största SSDn (120GB) och det verkade inte vara några problem, disken hittas redan i BIOS och test slutförs OK.
Så jag lägger då över en exakt avbild av HDDn.
Exakt samma layout och filer som innan, ändå blir det problem: Windows ME startar inte längre. XP fungerar dock lika bra som innan.

Hade nyss problem med att ME inte startade efter att jag ändrade storlekar på partitionerna. Jag löste det då genom att m.h.a. ett program kallat bootpart skapa en fil, som sedan raden i boot.ini pekade till. Funkade felfritt efter detta.
Har provat att göra samma sak nu igen, men det ger ingen skillnad.

Det som händer nu är endast en svart skärm med ett blinkande streck.

boot.ini ligger på samma partition som ME och jag har gjort felkontroll på partitionen, utan att något hittas.

Finns det något mer jag kan prova? Eller måste jag gå tillbaka till HDD...

Något jag tycker är lustigt är att datorn nu inte heller vill starta från diskett längre, den läser i några sekunder sen stannar det på samma typ av skärmbild. Gick utmärkt förra veckan när HDDn satt i.

Jag tror inte det har någon relevans här, men eftersom man uppmanas att skriva specifikationer så:
IBM ThinkPad 600E (1999), Intel Mobile Pentium II 366, 544 MB RAM, FDD / DVD

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Vad jag minns så har inte winME något stöd för s-ata, det kom väl inte förrän till xp.
Men det kanske går lösa numera, då retro-dator blivit såpass populärt.
Det är väl isåfall nån drivrutin som ska dit, gissar jag.

Permalänk
Medlem

Om inte winME förstår AHCI så kommer den inte hitta några SATA-diskar utan förgäves letar efter någon IDE-disk som svarar på IO-adress 01F0-01F7, 0170-0177, 01E8-01EF, 0168-016F (IDE port 0, 1, 2, 3) och i samband med boot INT13-anrop, som BIOS supportar (även via AHCI-systemet - därav att du måste välja vilken bootdisk du vill starta upp på i BIOS) för att få in de första sektorerna för bootprocessen och därefter tas över av drivrutinerna som laddas in och pratar med disken direkt.

Varför man inte kör vidare med int13-interrupt för att prata med lagringen beror på att int13-interupt fungerar endast i intels 8086 real mode och 16 bits 8086-kod vilket man vill gå ur så fort det går idag och hoppa över till protected mode för 32 och 64 bits ordlängd, men med priset att de flesta BIOS-interrupt som tidigare DOS använde sig av slutar att fungera. man skall komma ihåg att alla windows upp till winME ligger på en MS-DOS i botten och det var först med NT och NT4/win2K som man fick den grunden av windows som de flesta är bekanta med idag.

Det är också en orsak varför alla moderna CPU:er ur x86-familjen alltid måste ha en 8086-kärna i sig då den alltid startar på denna i real mode efter boot/strömsättning och idag är inget annat än en bootstrap-processor i en modern dator - ja såvida den inte kör på gammal DOS-kod...

du får titta om det fins en lösning med drivrutin för AHCI-support för din winME, som då laddas in väldigt tidigt i boot-processen om det skall kunna boota upp hela vägen.

(det här micklet kan man råka ut även på virtuella maskiner som skall köra DOS/win3.x/win95 och man hade samma situation med PCIe NVMe när det var nytt och ingen stöd för boot av det i BIOS - dvs. man var tvungen att bota på USB/ISO eller SATA-disk innan windows kunde komma åt PCIe NVMe-lagringen)

Permalänk
Medlem

Datorn är från 1999 så jag tror inte den bryr sig om AHCI eller SATA. BIOS och OS ser bara IDE, så jag tvivlar på att det är problemet.

Men jag har nu läst att det kan vara SATA-kontrollern (jmicron) som har dålig kompatibilitet, jag ska tydligen kolla efter en med Marvell-krets istället. Jag får återkomma efter det.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Och om du verkligen kör med >512Mb RAM så kommer W9x system att krasha.
Lösningen är en fix:
https://archive.org/details/PATCHMEM

Permalänk
Medlem

Det där kan orsakas av typ tusen olika grejer dessvärre, kompatibilitetsproblem som du är inne på är en potentiell orsak.

Antar du har kvar den gamla disken som backup. Några grejer att kolla/testa, i valfri ordning:

Klonade du den gamla disken? I sådana fall, testa om det lirar med en fräsch W98-installation.

Kan vara värt ett försök att boota XP-installationsskivan till recovery console och köra fixmbr-kommandot.

Controllerkortet har sin egen BIOS, och ofta finns det en inställningsmeny för det också. Datorns BIOS brukar ha en inställning för huruvida output från option roms ska visas eller ej, default är ofta att inte visa det. Kolla den prylen om du inte ser något från controllern efter POST.

Ibland kan det finnas olika BIOS till fristående controllers beroende på vilket mode man vill köra diskarna i. Kolla upp vad som finns på den fronten. Något för att köra diskarna i IDE-kompatibilitetsläge är lämpligt om det finns.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!