Helgsnack: Är all reklam av ondo?

Permalänk
Medlem

Reklam är en bra grundtanke, att nån gör något o sedan på en relevant plats visar upp att den finns så folk med intresse vet om att den finns o sedan kan ha den i åtanke när dom ska inhandla en sådan pryl.

Men nu känns det mest som nåt som används för att webbsidor, tidningar, platser o kommunaltransportmedel ska dra in cash genom att ha så skrikiga o säljande bilder, texter o klipp som möjligt, vi blir alltså till större delen bombarderade av totalt irrelevant information/bajs som inte gagnar oss något.
Är väl dock lite mer okej när sidor som Swec enbart har reklam för datordelar, blir inte riktigt lika påträngande då. Dock finns det ju samtidigt hifi-sidor som WhatHifi, Sterephile eller Darko Audio som jobbar precis som gamla hifi-tidningar, alltså att dom är fyllda med reklam för dyra audiofilmärken som medvetet eller omedvetet gör att dom reviews som skrivs på sidan så gott som alltid är positiva, o då nästan enbart med subjektiv blaj som egentligen inte säger nåt om produkterna, det blir alltså som att hela websidorna/hifi-magasinen är en enda stor reklamsida.

Sen är det ju oftast redan relativt stora märken som fortfarande syns mest o tar mest plats, medans mindre obskyra grejer som faktiskt behöver det utrymmet sällan får det eftersom dom inte alls kan tävla med dom stora om pengar att lägga på marknadsföringen.

Så allt som allt så är reklam en bra grundtanke, men så som den är nu så är den sjukt äcklig o nåt jag blockerar så gott jag bara kan på internet. Sätter jag mig på en buss eller tåg med nån reklamgrej på fönstret eller bredvid mig så adblockar jag den också genom att slita ner den o lägger på golvet. Som tur är så är det inte alls lika reklamfyllt i kommunaltrafiken här i Norge som i Sverige.

Permalänk
Medlem

Nope, bara vilseledande reklam är av ondo!

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

Jag aktivt väljer bort märken/produkter som jag ser i reklam. Om jag inte redan har dem. Tar även bort dem ur all diskussion på all nivå. Syns något i reklam som tvingas på en raderar jag det från livet.

Reklam är pissdåligt och jobbigt som fan.

Det här inlägget sponsrades av Systembolaget. Varför ha reklam när man har monopol enligt lag?

En person efter mitt eget hjärta. Minimjölk eller grädde, inget mittemellan. Ska börja följa denna filosofi kring inköp. Inte medlem i några kundklubbar och jobbar aktivt för att brevlådan ska vara helt tom varje gång jag öppnar den.

Hur ställer vi oss kring sponsrat innehåll? Följer en del Youtube kanaler för bilar och motorcyklar och ibland blir de utflugna till t.ex. BMW eller Toyota för att bo på hotell, äta gott och testa deras fordon och sen "säga vad de tycker". Om de säger taskiga saker blir det inga mer resor med boenden och mat, än mindre gratis material att posta till Youtube.

Permalänk

Galet mycket pengar i reklam, prova bara att gå vartsomhelst, krävs typ att de är i amazonas jungel djup in för att kanske inte se reklam inom närmsta kilometern, och även där så finns det säkert i form av pant som i sig gör reklam för flaskan.

Permalänk
Medlem

Reklam är bara till för att försöka sälja saker som man egentligen inte vill ha... Funkar ju uppenbarligen att lura folk till köp tillräckligt ofta för allt spenderade på reklamen skall vara värt det. Personligen har jag svårt att se något bra med det.

Permalänk
Medlem

Reklam ska:
1) vara smala banners som håller still och håller tyst, och som inte spårar mig.
2) vara saklig, Safe-For-Work och inte uppenbara lurendrejerier.

Tyvärr är det bara ca 1% av all reklam man ser på Internet som uppfyller de kraven numera.
I tryckta tidskrifter och dagstidningar är 1) förstås pga tekniska begränsningar, men 2) brukar heller inte vara något problem. Men varför ska Internet nödvändigtvis ha undantag från anständighet!?
Man ser skitreklam även på Google's website:r, på YouTube, och det är rena lurendrejerier på Facebook och klick från Microsoft Edge's startsida (som min mor ibland besöker...).

Jag har postat många gånger att jag använder Privacy Badger, som blockerar nätverk som spårar mig. Det har som följd att 90% av all reklam på Internet också blockeras. Det har funnits i tio år, och reklamnätverken känner väl till det, men de väljer fortfarande att spåra användare.
De site:r som blockerar mig för att jag använder en "ad blocker" som blockerar deras spårningsprogram kan dra åt h-e.

Ett exempel på en site med bra reklam är Elektronikforumet.se. De har en banner i sidhuvudet och en i sidfoten. De roteras mellan några olika firmor som säljer elektronik. Det händer då och då att jag klickar på dem.
SweClockers brukade också vara bra förr i tiden, men numera blockeras även reklam här.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem

Kör AdGuard, NoScript och NextDNS, så ser sällan reklam på någon digital enhet som jag själv har kontroll över.

Föredrar digitala erbjudanden för produkter och tjänster på mina villkor Benify och Mecenat Alumni passar mig utmärkt!

Permalänk
Medlem

Får rätt mkt reklam på facebook i flödet från typ Autodude och andra bilrekond firmor. Så har blivit en hel den bilrekond produkter.

Visa signatur

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro PSU:BeQuietDarkPowerPro1000w Moderkort:AsusZ170ProGamingAURA
CPU:i7-6700K 4.2Ghz Kylare:BeQuiet!SilentLoop240mm Ram:Corsair 32GB DDR4 3200MHz Vengeance
GPU:AsusRadeonRX5700XT8GBRogStrixGamingOC SSD:Corsair 2x120GB, M.2 1TB HDD:Seagate/WD->30TB Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM, LG 65"UHD65UM7100 OS:W10
Tillbehör:LogitechG915,G915TKL,ProX,G502,MxMaster3,G930,Z906,G510,K350,M705,G440,C922Pro,MionixNaos3200,5000,7200,8200,NaosQG
Mobiler:Xperia 1 III,Xperia1,SonyZ5 🎮 🖥️ ⌨️ 🖱️ 🎧

Permalänk
Medlem

Absolut Ja

Permalänk
Medlem

För mig har det blivit ett brus, en ruta med något i man ska klicka bort eller scrolla förbi men tänker inte på vad det är för reklam i dom. Reklam som intresserar får jag till min epost via prenumerationer, resten är bara något som jag ska ta mig förbi.
Samtidigt förstår man syftet då inget är gratis men nivån av reklam på vissa hemsidor är så extrem att man knappt kan använda dom.

Permalänk
Medlem

Jag har blockat reklam från den dagen det blev möjligt, Det började egentligen långt innan reklamblockerare på nätet uppfanns. Spelade in de program på TV jag ville se för att kunna spola förbi reklamen. Är jag inte ute efter att köpa något speciellt så är reklam ointressant och störande. Och jag kan inte minnas att jag nånsin köpt på inspiration av direkt reklam, dvs när jag blir utsatt för det utan att ha bett om det. Jag funkar så att jag köper när jag kommer på att jag vill ha något, men då blir det nog ganska mycket reklam (sponsrad sådan) när jag gör researchen. Men visst, den reklam jag inte kan undvika påverkar säkert undermedvetet den dagen jag råkar köpa något jag vill ha.

Reklamen i sig som företeelse är inte av ondo, bara att jag vill inte se det oombett, och allra minst bli avbruten i det jag håller på och tittar på.

Jag gillar t.ex. rolig reklam och kan sitta och titta på såna samlngar på youtube (med adblock förstås ) Och så gillade jag reklamen på bio förr, den var oftast genomtänkt rolig för att ge betraktaren underhållning samtidigt som de ville sälja och passade som inslag innan filmen.

Visa signatur

Gigabyte UD AX,
Intel i7 13700KF, Arctic Freezer III 280mm. Corsair Dominator Platinum 32GB,
XTX Radeon RX 7800 XT Speedster MERC 319 Black,
Samsung Odyssey G7 Neo "32
Phanteks XT Pro Ultra chassi. Garuda Linux/Windows 11.

Permalänk
Medlem

Utan reklam vore det ju svårt att veta vad som finns och upptäcka nytt. Däremot finns det ju miljoner företag som vill visa deras produkter till alla hela tiden. Att se reklam man inte är intresserad i eller har sett innan är tråkigt. Människor blir griniga när de blir uttråkade.

Permalänk

Asså, kommer det en ny smak av något man redan tycker om så blir man ju inte irriterad över att få se det sålänge man inte behöver se det om och om igen dag ut och dag in..
Men lika lite som man tycker om att höra musik man ogillar, tycker man om reklam som inte har mig som målgrupp...

Det är väl mest hjärntvättningsmetoderna och valmöjligheterna att kunna neka eller visa som får en att avsky reklam. 🤔

Men ni som säger Ja, hur vill ni få information om produkter och tjänster?

Permalänk
Medlem

Problemet är att de företag som spenderar mycket på kvalité, kundvärde och utveckling har inte de ekonomiska musklerna att spendera på reklam.
Istället dyker de här skitföretagen upp med sin enda affärsidé att kunna göra så mycket reklam som möjligt för att manipulera folk att köpa.

Tydligen så är det en affärsmässigt lönsam modell och google, facebook osv hjälper till för att deras affärsidé i sin tur gynnas av sådana företag.

Permalänk

Vad är reklam och vad är informationsupplysning? Om jag är inne i en matbutik vill jag se tydligt markerat om det är rea på något, detta kan räknas som reklam och det kan räknas vanlig informationsupplysning.

Det jag har emot är störande reklam. Störande reklam är sådant som avbryter en (reklam filmer) eller upptar yta som man kunde ha till annat. Jag är dock uppvuxen innan de flesta hade reklamtv och fick vara med när vi fick detta. Mina kamrater tycker det var superspännande med TVreklam och så fick man så mycket mer kanaler.

När det gäller det mesta så ska det på något sätt betalas. Jag upplever att väldigt många inom många områden anser att någon annan kan betala åt dem. T.ex. att det är helt okej att både skippa betala prenumeration och ha olika program som skippar reklamen. Där någon annan betalar så de också får.

Permalänk
Medlem

På det stora hela ett irritationsmoment, men har också fått nys om vissa produkter som har intressanta att kolla upp.

Främst när det kommer till tv har reklamen tagit över helt inte minst de gud-förbannade casino, reklamen tar aldrig slut heller är väl numera närmare 5-8 minuter långa.

Visa signatur

Desktop|Intel i5 12600|Asus Prime B760 Plus|Nvidia RTX 3070|Corsair DDR5 2x16GB|1TB M.2/1TB SSD
Mouse|Sensei Ten|Keyboard|Xtrfy K4|Monitor|Asus PG279QZ|Dell u2415
Laptop|HP ProBook 4320s I3|525GB SSD|4GB DDR3|NAS|Synology 412+ 30TB
Phone|iPhone 13 128GB|Tab|Mi Pad 4 64GB|HTPC|Google TV|Server|Intel Nuc

Permalänk
Medlem

Minns inte när jag fick ett bra erbjudande av reklam. 90-tal kanske? Bra erb. får man leta själv och reklamen idag används för att bli av med skräp till ovetande kunder....

Permalänk
Medlem
Skrivet av StuntmanMike:

Asså, kommer det en ny smak av något man redan tycker om så blir man ju inte irriterad över att få se det sålänge man inte behöver se det om och om igen dag ut och dag in..
Men lika lite som man tycker om att höra musik man ogillar, tycker man om reklam som inte har mig som målgrupp...

Det är väl mest hjärntvättningsmetoderna och valmöjligheterna att kunna neka eller visa som får en att avsky reklam. 🤔

Men ni som säger Ja, hur vill ni få information om produkter och tjänster?

Jag föredrar att få informationen när jag väl har bestämt mig för att köpa någonting. Då letar jag upp reklamen helt enkelt. Dvs, kollar och läser sponsrade recensioner, fullt medveten om att det är reklam det handlar om. Information om saker/tjänster som jag inte visste att jag ville ha kan jag t.ex. få genom vänner och bekanta.

Visa signatur

Gigabyte UD AX,
Intel i7 13700KF, Arctic Freezer III 280mm. Corsair Dominator Platinum 32GB,
XTX Radeon RX 7800 XT Speedster MERC 319 Black,
Samsung Odyssey G7 Neo "32
Phanteks XT Pro Ultra chassi. Garuda Linux/Windows 11.

Permalänk
Medlem

Det här inlägget presenterades av Loka Björnbär.

Visa signatur

Skriv jätteintressant information här.

Permalänk
Medlem

Jag skulle vilja veta vilken typ av person som ens klickar på en reklambanner, jag har aldrig i mitt liv köpt något som har visats på reklam på en banner.

Reklam som pausar en video är det värsta som finns.

Om jag ska köpa något så går jag in på en butik och kollar vad som finns och sen kollar jag upp de produkter som såg intressanta ut.

Permalänk
Medlem

Jag föredrar Elgigantens reklam här på Sweclockers: statistik, icke skrikande, icke störande - tack.

Permalänk
Medlem

Ja.

Visa signatur

42? Seven and a half million years and all you can come up with is 42?!
► FD Define R2 | Win10Pro | i7-3770K | Hyper212+ SP120PWM | P8P67 PRO | CML8GX3M2A1600C9 | 1080 Ti | AX750 | Asus VG27WQ | Eizo S2100 | HP Z24n |► OnePlus 6 |

Permalänk
Medlem

Köper produkter utifrån personlig preferens. Om man utgår från att reklam även gäller specialerbjudanden och dessa omfattar produkter enligt min preferens så finns det absolut en plats för den.

Rent allmänt reklamskval där producenten försöker sälja in sin, för mig, oftast oanvändbara eller helt ointressanta produkt är meningslöst och ett slöseri av både producentens och min tid och energi.

Vill en producent sälja något nytt inom mitt intresseområde så fungerar word of mouth bättre.

Permalänk
Medlem

Ja, all reklam är av ondo, i bästa fall kunde pengarna ha använts till något mer användbart/konstruktivt.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Smasher89:

Galet mycket pengar i reklam, prova bara att gå vartsomhelst, krävs typ att de är i amazonas jungel djup in för att kanske inte se reklam inom närmsta kilometern, och även där så finns det säkert i form av pant som i sig gör reklam för flaskan.

Varför får man inte betalt när man har "märkeskläder" på sig, där man klart och tydligt skyltar med tillverkarnas logotyper?

Genom att ha sådana kläder på sig så ger man ju tillverkarna lite gratis reklam mer eller mindre. Ta en sådan simpel sak som träningskläder... ser man någon bära kläder med vita ränder så tänker man omedelbart på Adidas... oavsett vad det nu faktiskt är för tillverkare av kläderna.

Personligen så har jag i 9 fall av 10 sådana kläder på mig där man inte kan se någon märkning på utsidan av klädesplaggen.

Permalänk
Medlem

Nej, reklam om sånt jag är intresserad av kan jag ibland uppskatta. Ett exempel från här i veckan; hörde på radioreklam att Rod Stewart skulle till Stockholm i Juni. Gick in och bokade biljett. Hade det inte varit för reklam hade jag helt missat detta.

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Glädjespridare

Ett överflöd av reklam är av enorm ondo...

Det kan bli för mycket helt enkelt, som i stort sett allt annat som tillåts metastasera utan hejd.

Permalänk
Medlem

Nej,
Reklam är ett nödvändigt ont för att kunna leverera saker gratis, en stor del av internet drivs av inkomster från reklam.

Sen finns det ju snyggare sätt att hantera reklam på och när reklam tar upp 80% av sidan då är det för mkt.

Visa signatur

Fractal Design Node 304 -> ASUS ROG STRIX Z370-I GAMING ->i5 8600K -> be quiet! Pure Rock -> MSI GeForce RTX 4070 VENTUS 2X E 12G OC -> Corsair Vengeance LPX 3200 32GB -> Seasonic FOCUS Plus 650W Gold -> Samsung 960 EVO 500GB -> 2 * Western Digital Black 2 TB -> Samsung 850 EVO Basic SSD 500GB

Permalänk
Skrivet av friArsenik:

Jag föredrar Elgigantens reklam här på Sweclockers: statistik, icke skrikande, icke störande - tack.

Jag vet inte riktigt, sweclockers är nog den sidan jag har, utan att vilja tryckt på reklamen så jag kommit vidare...

Permalänk
Medlem

Nja. Hur ska man formulera detta...

Jag tycker inte om reklam, det gör nog väldigt få. Men vad reklam gör är att det kan inspirera och ge idéer. Det är sällan som jag ser en reklam och tänker sådana ska jag ha! (Sen att detta sker undermedvetet hos en överväldiga majoriteten är annan diskussion i psykologi)

Vad reklam gör när man aktivt ser den är att den fungerar som inspiration, någon arla reklam på bussen när man har tråkigt som berättar om att man kan använda deras ost att göra en lasagne eller något sådant, så går man till affären köper skånemajeriet och gör lasagne. För det var inte produkten ifrån märket som intresserade dig, det var vad den kunde användas till.

Samma sak med teknik prylar, kolla de här hörlurarna ramlar inte ut när du är ute och tränar, man letar efter produkt som gör saken bättre för du behöver ju hörlurar som inte ramla ut när du träna. Osv osv.

Visa signatur