Permalänk
Medlem

Processor kylning och chassi tips

Tjenare. Kunde inte riktigt sova så jag gick upp och satte mig vid datorn. Tyckte fläktarna lät lite mycket så jag tänkte damma av dom. Kollade runt lite i chassit när jag ändå plockade bort lite prylar och kom på en skum sak.

Jag vet att man kan ha en "strut" på fläkten till processorn. Men jag har ett dumt jävla rör (detta är en standard dator från fujitsu siemens, har inte gjort något än att byta ut lite skit som cd läsare, nätverkskort mm.) Förstår att det är till för att ta luft utifrån för att kyla processorn och inte varm luft i chassit, men grejjen är ju det att fläkten sitter onödigt långt ifrån.

Så här ser röret ut:
(Klicka för att få bilderna större)

Visst, inget konstigt med den men det sjuka är ju att fläkten sitter i mitten av röret och inte precis vid processorn.

Här är anslutningen till struten:

Där kunde jag lika gärna sätta dit en extra chassifläkt för utblås istället och sätta fläkten som sitter i röret här:

'

Finns ju fästen för fläkten. Vad för skruv ska jag använda att sätta fast fläkten med här?

Så, kan jag göra det här eller ska jag låta det vara som det är? Tycker det är en sjukt dålig konstruktion då fläkten sitter väldigt långt ifrån processorn och röret håller ju inte riktigt tätt så viss luft slinker ut på sidorna.

Jag är nybörjare på sånt här så jag ursäktar om jag ställer lite dumma frågor.

Sen när jag ändå har startat en tråd vill jag gärna ha lite tips vad jag kan göra åt min framsida på chassit utan att köpa ett helt nytt. Vill ha den lite mer stilren.

Skulle vilja ha svart plexiglas över hela framsidan. Så man inte ser cd läsarna utan bara en knapp och en skarv för släden. Att man kanske sätter plexiglas på cd läsaren och brännaren så dom kommer ut från "ingenstans". Det svåra är ju att fästa det på ett snyggt sätt, kan ju inte precis limma för då kommer man se limmet igenom plexit.

Tips mottages!

Permalänk

ser mer ut som om röret gick direkt till prollen för att inte nån av kallluften ska någon annan stanns, inte snyggt, men effektivt.

Plexi har jag skruvat fast (ett par diskreta M3-skruvar är perfekt)

Visa signatur

x1900xt | x2 64 4200+ | 1024mb RAM

Permalänk
Medlem

Aa röret går direkt till processorn men fläkten sitter ju långt ifrån så luften får färdas en lång bit. Sen är också anslutningen från röret till processorn riktigt smäckig, läcker ut luft på sidorna som annars kunde kyla. Har sett att nästan alla har en fläkt som sitter direkt på kylflänsarna.

Permalänk
Medlem

Är det inte som så att fläkten blåser utåt då? Om den nu inte gör det så tror jag att du skulle tjäna på att vända den så den blåser ut.. Men sätt in en till fläkt för att suga ut annan varmluft du får i chassit.. "Stuprännan" borde ju vara ganska effektiv trots allt så den hade nog jag lämnat kvar om jag inte skulle ha köpt en annan kylare..

Visa signatur

Pennywise: Beep-beep Richie!

Permalänk
Medlem

Jag provade att fippla runt lite med fläktarna och kolla vilket som ger bäst resultat. Om du koller på pilen på fläkten i stuprännan ser du att fläkten blåser mot processorn, ej ut.

Såhär monterade jag det i alla fall:

(Ja jag vet att sladdar och upphängning av fläktar inte är det bästa, men jag provar lite olika varianter)

Ska även montera en fläkt i fram som suger in luft, fläkten där bak suger ut varm luft.

Nu när jag skulle kolla tempen på processorn ser jag att mitt 30 dagars trial med everest har gått ut, och speedfan har jag men den visar endast hårddisktempen av någon dum anledning. Vad för annat program är bra?

Permalänk
Medlem

Poängen med att ha fläkten i mitten av röret är att garantera att den faktiskt kommer fram någon friskluft till processorn. Om du sätter fläkten i slutet av röret, på processorn, kommer den inte orka suga luft genom hela röret eller kommer bara orka flytta en bråkdel så mycket luft. Tryckfallet i röret gör heltenkelt att det inte flyttas lika mycket luft. Om du istället sätter fläkten i mitten av röret utnyttjar du dels undertrycket och övertrycket som den skapar. Det finns alltså en anledning till att sätta fläkten i mitten av röret...

Visa signatur

- In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move
- The Guide is definitive. Reality is frequently inaccurate.
Douglas Adams

Permalänk
Medlem

Jahaj, smart. Tycker ändå konstruktionen var smäckig då den inte tätade bra alls, fast det går ju lätt att fixa.

Men jag tror så som jag gjort nu ändå kommer funngera effektivast. Om jag fixar ett till fläkthål på sidan i samma höjd som processorn och en fläkt som suger inåt kommer det komma frisk luft till den. Sen även en insugsfläkt där framme om det nu är nödvändigt. Men man kan ju aldrig få för många fläktar

Permalänk
Medlem

Varför inte ha kvar fläkttunneln, och sedan montera en fläkt vid prollon i tunneln. som den sitter nu, fast med röret kvar och den andre fläkten, det lär ju öka blåset med kall friskluft på processorn och det skadar ju inte att göra ett fläkthål i toppen och dra ut all varmluft därifrån.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av R | |< |{
Varför inte ha kvar fläkttunneln, och sedan montera en fläkt vid prollon i tunneln. som den sitter nu, fast med röret kvar och den andre fläkten, det lär ju öka blåset med kall friskluft på processorn och det skadar ju inte att göra ett fläkthål i toppen och dra ut all varmluft därifrån.

Jo tänkte på det också men tyvärr är tunneln alldelens för liten för det, då skulle jag behöva kapa och ha mig i tunneln, plus att den då skulle vara ännu mer otät.

Kanske bygger en egen liten tunnel som jag sätter mellan cpu fläkten och sidan där jag kanske gör ett litet hål, får se hur det blir.

Permalänk
Medlem

Det finns väl silikon?:D

Permalänk
Medlem

Fläktröret är coolt.

Med fläktrör
Utan fläktrör
Med moddat fläktrör

Sandpapper, UV färg och klarlack så har du en snygg datormodd

Visa signatur

Modifikationer blir alltid dyrare än man tänkt sig.

Permalänk
Medlem

Svenska hemmapulare är uppenbarligen bättre på att designa datorkylning än vad tyska ingenjörer är.

Visa signatur

AMD Athlon XP 2000+(Palomino) | 512MiB DDR333 | Gigabyte GA-7VRXP | Point of View GeForce 4 Ti4200 XP | 2x IBM Deskstar 80GB i Raid 0 | Chieftec Dragon | Win2k |

AMD Ryzen R7 5700X | 16GiB DDR4 3200 CL14 | MSI B450 Tomahawk II | Sapphire RX5700 Pulse | Intel 660p 1TiB | Nanoxia Deep Silence | AOC CQ32G1 144Hz 1440p | Win 10 |

Permalänk
Medlem

Jag skulle ju inte kalla det där en effektiv design överhuvudtaget - kolla bara vad dom har för kylfläns Med en större kylfläns behöver man bara en bråkdel så mycket luftflöde för att kyla av den, och därmed blir det långt effektivare. Min P4 prescott 2.66 kyls till runt 45 grader idle, endast med två, 140 resp. 120mm fläktar på 300-500rpm vilket gör den helt ljudlös tillsammans med en 2.5" ljuddämpad disk.

Tyska ingenjörer är tydligen inte särskilt haj på det här med datorkylning

Visa signatur

Silvertejp, silvertejp!

Permalänk
Medlem

Jo klart jag skulle kunna lacka och ha mig på fläktröret, men vad gör det prestandamässigt? Sitter inte och stirrar in i min burk hela dagarna. Hade på datorn hela dagen igår och precis efter jag stängde av den knäppte jag loss fläkten och fästet och kände på processorn och den kändes väldigt sval, så det är nog lungt. Har också just monterat en till chassifläkt som suger in luft fram vid hårddiskarna.

Men jag behåller det såhär som jag har det nu, det är också mycket lättare att rengöra fläktarna nu.