Datorn dog och nu piper den bara vid uppstart.

Permalänk
Medlem

Datorn dog och nu piper den bara vid uppstart.

Som topicen lyser jag satt och surfade runt lite när helt plötsligt datorn bara stannade, jaha tänkte jag och startade om.

Allting verkar gå igång som vanligt cpu fläkt grafikkorts fläkten osv rör på sig som dom alltid har gjort men bilder är nu helt svart och datorn piper med jämna mellanrum.

Satte i ram minnena i dimm slottarna 3-4 eftersom dimm 1-2 verkade ha lagt av, inga problem datorn körde vidare som normalt fram tills igår då hände samma sak men nu fungerar INGA av dimmslottarna?

Har testat minnena i annan dator och bytt grafikkort för att konstatera att det inte är nått fel på prylarna.

Vill bara veta om det är någonting annat jag kan testa? eller om det är moderkortet som har lagt av?

Att dimmslottarna slutar fungera har jag aldrig varit med om förut men men nångång ska väll alltid vara den första om det nu är det som är felet.

SPECC

Moderkort: Abit IS-7
CPU: P4 3ghz
Graffikkort: Radeon 9800 pro
Ram: 1gig ddram av nån sort inte kollat vad dom heter.

Permalänk

Tror inte att det var dimm-slottarna i första läget heller, utan den gick igång för att den varit helt avstängd en stund (med nätkabeln urdragen).

Mina erfarenheter är att nätaggen har bivit av sämre kvalité på senare år, och ett dåligt nätagg kan ge alla möjliga konstiga fenomen, så testa med ett annat. Det är ju hur som helst en enkel grej att testa.

Permalänk
Medlem

Förmodligen en hårdvara som har gått i krash eller inte sitter i ordentligt. Bioser piper och berättar vad som är trasigt. Kolla upp signalerna på en annan dator's internet för att se vad som är trasigt.

Visa signatur

Im a hijacker!

Permalänk
Medlem

Det har jag redan gjort och pipet säger att Ramet inte fungerar, men jag har testat mina minnena i en annan dator och dom funkar utmärkt det var därför jag började undra om moderkortet har lagt av.

Lasseinorr allting går ju igång som det ska och lamporna på moderkortet lyser och alla fläktar snurrar som dom ska, så nätaggregatet verkar det inte vara några större fel på? kanske värt att testa ett annat endå?

Permalänk

Om jag förtydligar lite: Jag jobbar dagligen med datorer, och då menar jag inte enbart som användare, och om jag drar mig till minnes ett antal situationer, där felet har visat sig vara nätagget, så ser man att det kan yttra sig på ganska många olika sätt:

* Datorn går inte att starta utan att man först drar ut nätsladden en stund, annars händer INGENTING.

* Datorn piper med OLIKA pipkoder vid uppstart, men startar ändå, åtminstone två av tre gånger. Beter sig sedan skumt, utan några egentliga felmeddelanden.

* Fläktar och hårddisk drar igång, men skärmen tänder aldrig upp, och inget mer händer.

* Datorn bootar om när den går in i grafikläge. (Med XP: När bakgrunden blir blå.)

* Datorn bootar om efter en stunds drift, 1 - 2 tim.

* "No boot disc" Egentligen inget fel på själva nätagget, men kall-lödning på strömkabeln till hårddisken, inne i nätagget alltså.

Bland andra skumma fel så kan jag även nämna ett till:

Datorn bootar aldrig. Blir bara en blinkande markör uppe till vänster. Inget pip eller andra meddelanden.
Lösning: Tangentbordet trasigt, bytte det och allt funkade, men givetvis var det inte det man misstänkte först.

Således: Det handlar om gissningar, så min tanke om nätagget är så klart också en gissning, men det är ju inte alltid som första gissningen är rätt, så visst, det kan även vara moderkortet, men även något annat. Det är ju precis som i windows-världen... Inte alltid som man får relevanta felmeddelanden.
Ta bara det klassiska:

Om man startar en dator utan tangentbord, så får man oftast meddelandet:
"No keyboard present or keyboard error. Press F1 to resume."

Lycka till med felsökningen!

Permalänk
Medlem

Har nu testat med annat nätagg (funkar inte) precis samma fel den piper och inget händer börjar mer och mer tro att det är moderkortet som har sagt upp sig, och socket 478 moderkort finns det inte så gott om längre :/