Vad alla bör veta om drm

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo

Hur många är det egentligen som ser på DVDs på datorn?

Jag gör det jämt, jag har inte ens en TV, och jag kan anta att andelen som tittar på DVDs här på swec. är hyffsat hög.

Jag äger ingen dvd-spelare förutom den som sitter i min dator och jag tittar ocså på inköpta dvd-filmer på min dator(med en gammal 19-tums crt).

Visa signatur

Bärbara [ Nada ]
Jobbets [HP Elitebook]
Stationära [ kaputt ]
Övrigt [LG OLED65C2] [PS5] [Xbox One X] [Xbox One Series X]

Permalänk
Medlem

Ingen vill betala 10 kr för en drm-skyddad låt. Ett helt album kostar som det gjorde på 90-talet, men då får man stå för skivan själv.

Många av spelen är inte värda 4-500kr och därför tankar man ner och testar vilka man gillar. Klassiker som Oblivion och Civ4 är ju spel som man bara måste ha orginal.

Visa signatur

GUD VÄLSIGNE DIG!
Ryzen 7 5700X3D - 64Gb DDR4 - RTX2060 - Coolermaster Stacker
---------------------------- www.roaddogs.se ------------------------
------- Bofors Interstellar - A Star Citizen Corporation --------
---------------------------------- Twitch ---------------------------------

Permalänk
Hedersmedlem

Synd att jag inte sparade sidan för nu kan jag inte hitta den. Hursom så läste jag för någon dag sedan Intels egna uttalanden om sina processorers prestanda. Intressant i det här sammanhanget, och som inte var med i artikeln här på Sweclockers, är att DRM naturligtvis kräver systemresurser. Med kommande HD material kan det bli frågan om ganska stora resurser, om de nu förhoppningsvis inte inser hur dum hela idén blir med än mer DRM. Alltså dumpar vi i princip reell CPU prestanda på helt menlös kryptering istället för att köra all kraft på bra mediaåtergivningskvalitet. Intel tar upp detta som en del av hur den högre CPU prestandan kommer att behövas.

Fråga: "Vad ska du ha din nya QXY-quadro-giga CPU till?"
Svar: "Jag ska hem å köra lite DRM beräkningar."

Permalänk

Musik, film o spel industrin har enligt mig grävt sin egen grav genom att kämpa emot och försöka hitta på grejer som hindrar användaren från att själv bestämma hur han vill använda sina lagligt köpta grejer. När allas vårat napster först dök upp skulle de direkt fösökt lanserat sina egna motsvarigheter men utan alla dessa drm skydd och spionprogram. Men nej de kunde de ju inte för då skulle de inte kunna kontrollera marknaden på samma sätt som de gjort tidigare så därför kämpade man emot med näbbar o klor mot något som de bör ha vetat var dömt att misslyckas från början.

Visa signatur

Fractal define XL R2, Asus maximus VII hero, core i7 4790K, Corsair Dominator Platinum 16GB, Asus 680 DC2T

Permalänk
Hedersmedlem

Jag ska försöka att inte gå ut för hårt, jag rycker ett litet citat från texten och skriver mina tankar kring det. Många anarkister kommer nog gå i taket på mina kommentarer, men so be it.

Citat:

Förlorarna är de stora massorna, konsumenterna som gick på historierna om tjuveriet och snyftandet från musiker som inte längre får betalt för sin musik. För kampen mot piratkopiering har aldrig varit målet, utan sidoeffekten i försöken att låsa och kontrollera användarna.

Målet med DRM är att möjliggöra försäljning av musik över nätet. Det kommer alltid att diskuteras kring huruvida tex. Apple's sätt att stänga ute konkurrenter från marknaden är rätt eller ej. Faktum med Apple's lösning är att den är så bra att många köper Ipod-spelare för att kunna använda Itunes store, jag är en av dem. Det finns artiklar och studier som pekar på att Itunes hade varit så etablerat idag som det är om Apple hade släppt in fler aktörer. Sedan ska vi inte glömma att det är skivbolagen som själva väljer hur de vill distribuera sin musik på nätet. Jag är starkt övertygad om att DRM behövs lika mycket som traditionella lagar i vårt samhälle, bara för att det är digitalt så gäller inte anarki. Historien har redan visat vad som händer när man släpper något för fritt.

Jag köper musik för att det går snabbt, det är inte alls dyrt och framförallt stödjer jag skivbolag och deras artister. Faktum är fortfarande att många artister som ses som framgångsrika har det svårt ekonomiskt.

Visa signatur

Föredetta hårdvarubesatt

Permalänk
Medlem

Jag har ingen Ipod och vill ingen ha så Apples DRM-nerlusade musik kan jag inte lyssna på men inte gråter jag för det för som vi alla vet här så finns det alternativa sätt att få tag i sin musik.

Iofs så ska EMI släppa sin musik fri men däremot inte Beatles som väl får anses höra till nått av det mest piratade så varför EMI väljer att iaf inte släppa den utan DRM det kan dom gärna förklara för mig.

DRM är bara till för att musikindustrin ska ha kontroll över sitt material och gärna sälja den flera gånger för kan du inte rippa musikskivan som du köpt så får du även ladda ner det i mp3-format och bingo så har musikindustrin fått betalt 2 ggr vilket jag anser är svinigt och arga konsumenter bryr sig inte om vad lagstiftningen säger utan tar lagen i egna händer vilket ju 1 miljon människor bara i Sverige gör så något är fundamentalt fel med DRM-talibanernas sätt att möta sina konsumenter?

Sen försöker musikindustrin lobba för att copyrigt ska förlängas på musik för som det är nu så är det 50 år som gäller i flera länder vilket innebär att Elvis, Beatles mm musik snart blir fritt att distribuera för vem som helst utan att musikindustrin kan göra något åt det vilket återigen är något dom ogillar för då förlorar dom kontrollen över den vilket betyder förlorad inkomst enligt deras sätt att se då pengar är allt för dom flesta i denna branch av musikdirektörer idag om du frågar mig.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av PsychoSaurus
Jag köper musik för att det går snabbt, det är inte alls dyrt och framförallt stödjer jag skivbolag och deras artister. Faktum är fortfarande att många artister som ses som framgångsrika har det svårt ekonomiskt.

Det är inte Cd-skivor som artisterna tjänar stålar på. Det är Live spelningar som artisterna tjänar på. Det är bolagen som förlorar pengar genom att folk tankar musik och inte betalar för sig och kan då i längden göra så att artisten också förlorar på det.

Det är bevisat hur många gånger som helst att artisterna blir större snabbare genom piratkopiering och nerladdning av musik. Detta var uppe på piratpartiets hemsida med analyktiker som förstod efter några år att även mindre "underground" artister kan bli större och större snabbare än att blanda sig med olika skivbolag. Jag är en av dom.

Du behöver inte skivbolag för att vara relativt stor i ditt land, ett land som Sverige. Sen när dom blir så pass stora utan hjälp av någon större så köper många skivbolag upp artister.

Visa signatur

Min musik
@albinloan
Allt vi kan tänka, kan vi skapa.

Permalänk

Vet inte vad som är sorgligast. Det artikeln påpekar, att det är dom som köper lagligt som åker på smällen eller att det sitter en hel satans massa folk som påstår att piratkopieringen skulle minska om man sänker priset. Dom flesta jag känner säger att dom skulle köpa spel om dom skulle kosta 100 spänn styck. Men jag vet att dom ljuger. Kanske ett eller två spel, men sedan skulle dom inse att varje spel är lika med en öl på krogen, och då är dom genast pirater igen. Man ska inte underskatta människans förmåga att ta minsta möjliga ansvar.

Visa signatur

"You know what's fun to do? Rent an adult movie, take it home, record over it with The Wizard of Oz, then return it so the next guy that rents it is thinking. 'When is this Dorothy chick going to get naked?'"
- Mark Pitta

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Domifuling
Vet inte vad som är sorgligast. Det artikeln påpekar, att det är dom som köper lagligt som åker på smällen...

Men det är ju just så! DRM förhindrar inte piratkopiering, det har vi ju sett. Däremot blir det omständligare för den vanliga användaren som kan få problem att spela upp materialet som denne tänkt.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk

I artikeln låter det som att Apple är ett svinigt företag som inte vill dela med sig av sin DRM-modell. Det är nog lite mer komplicerat än så. Andra DRM-modeller kan knäckas just på grund av licensierade företag, till skillnad från Apples modell som ger god säkerhet för de som äger innehållet (skivbolagen). Det är kanske dags att förstå att det naturliga inte nödvändigtvis är att göra precis som Microsoft, att ta fram en mjukvaruplattform och sälja den till hårvarutillverkare. Anledningen till att Apple inte kommer att licensiera sitt DRM:

1) Apple vill sälja iPods, dvs hårdvara.
2) För att kunder ska köpa hårdvara vill de kunna skaffa musik enkelt och lagligt.
3) Apples hårdvara är alltid väl integrerad med mjukvara (iTunes).
4) Skivbolagen som äger potentiellt innehåll till iPods gillar inte piratkopiering.
6) Apple lovar att mota piratkopieringen om skivbolagen säljer musik genom iTMS.

Alltså, förutsättning för att sälja iPods med en integrerad mjukvarulösning är att kunna tillhandahålla innehåll. För att kunna tillhandahålla innehåll krävs att inte skivbolagen är rädda för piratkopiering, vilket kräver DRM. Själva försäljningen av musik drar inte in några pengar till Apple, iTMS går ungefär plus/minus noll. Däremot tjänar de drösvis på hårdvaran genom höga marginaler.

Permalänk

Om man hårdrar det lite kan man jämföra drm skydd med att du köper en bil i t.ex. karlstad och då får du bara köra med den inne i karlstad eller om du har en väldig tur kanske i hela värmland. Men om du ska åka till din kompis i örebro så stannar bilen så fort du åker över värmlands gränsen. Jag skulle inte vilja ha en sådan bil iaf och det är samma med det du köper som är drm skyddat om jag köper något vill jag kunn använda på alla sätt jag kan komma på. jag vil kunna lyssna på musik på min dator i min mp3 spelare eller bränna en skiva och ha den i bilen.

Visa signatur

Fractal define XL R2, Asus maximus VII hero, core i7 4790K, Corsair Dominator Platinum 16GB, Asus 680 DC2T

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Domifuling
Vet inte vad som är sorgligast. Det artikeln påpekar, att det är dom som köper lagligt som åker på smällen eller att det sitter en hel satans massa folk som påstår att piratkopieringen skulle minska om man sänker priset. Dom flesta jag känner säger att dom skulle köpa spel om dom skulle kosta 100 spänn styck. Men jag vet att dom ljuger. Kanske ett eller två spel, men sedan skulle dom inse att varje spel är lika med en öl på krogen, och då är dom genast pirater igen. Man ska inte underskatta människans förmåga att ta minsta möjliga ansvar.

Jag håller inte med. Det handlar inte om folks förmåga att ta ansvar. Ansvar för vad? Att göra rätt för sig enligt lagen? Att betala sjuka överpriser för att toppcheferna i ett företag ska tjäna ett halvt BNP om året? Att stena en människa för att lagen påbjuder sådant efter otrohet?
Det senare är naturligtvis sju resor värre, men det är tyvärr jämförbart.

Det handlar om att folk vill slippa cracks, keygens, väntan på patchar och oförmågan att lira tillsammans med orginal-spelare, m.m.

Nog för att en stor massa fortfarande hade använt piratkopior som "demon" och nog kommer det finnas både ett och två bibliotek med "warez" på var mans dator annars också, men försäljningen (det viktiga, eller hur?) skulle skjuta uppåt.

Visa signatur

Gammal garvad IT-tekniker med lång erfarenhet av nätverk, server och IT-säkerhet m.m.

Permalänk
Medlem

Personligen tycker jag att de som skapar mjukvara / platformar har rätt att skydda sin programvara hur de vill men jag tycker inte de har rätt att ta till lagar som kan straffa de som inte följer det som mjukvaru industrin vill.

Visa signatur

tack o bock

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Timpa
Personligen tycker jag att de som skapar mjukvara / platformar har rätt att skydda sin programvara hur de vill men jag tycker inte de har rätt att ta till lagar som kan straffa de som inte följer det som mjukvaru industrin vill.

Visst, det tycker nog alla. Men DRM, har det ju visat sig, skyddar inte utan handlar mer om att cementera konsumenternas beteenden (de "ickepiratrelaterade") och beroenden. Så DRM är fel sätt att skydda sig.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Hedersmedlem

Diskussionen om hurvida man inte vill bidra till chefslöner eller att man inte har råd ser jag som en dålig ursäkt. I stort sett alla andra varor i samhället genererar löner till mäktiga chefer. Varför skulle denna branch vara ett undantag?
Och har man inte råd med den nyaste sportbilen så kan man väl inte bara stjäla en för att man inte vill ha sin gama skruttiga bil längre. Har man inte råd att köpa så många spel, så får man väl köpa färre. Även om de är väldigt dyra.
Sen är det enligt mig helt ok att ladda hem spel för att testa om de är bra och sedan bestämma sig om man vill köpa.

Det som däremot är väldigt intressant och värt att strida mot är storföretagens ökade inflytande i var/hur/när man får använda en produkt man har betalat för. Musik man har betalt för borde få användas på många olika sätt av vederbörande. Apple med hela deras DRM-system gör ett stort övertramp här som inte borde stödjas då det är till stor nackdel för konsumenten!

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Söderbäck
Och har man inte råd med den nyaste sportbilen så kan man väl inte bara stjäla en för att man inte vill ha sin gama skruttiga bil längre.

Kanske inte, men det vore väl OK att kopiera en?!

(Kunde inte låta bli. Att forfarande behöva argumentera om den här saken är som att slå på en död gräsfläck på marken där det en gång för länge, länge sedan stod en häst...)

Permalänk
Medlem

Folk kommer inte att sluta piratkopiera om de så kunde köpa prylarna för en krona styck. DRM är ett jävla fanstyg, men motståndarna till det måste sluta framstå som några slags fallna jävla änglar.

Vi vet alla att så gott som varenda användare på Sweclockers är pirater. Det är helt fascinerande att en sajt med en användarbas som för det mesta fortfarande går på gymnasiet/högskolan har råd med hela Adobes programsvit, fem upplagor av Windows, tre olika brännarprogram och alla de senaste spelen. Någonstans ljuger vi, så sluta hymla: de flesta av oss skulle inte betala överhuvudtaget.

Och då kommer det där dumma resonemanget om att "då får de hitta andra affärsmodeller"! Exakt vilka affärsmodeller använder man för att sälja saker till personer som inte vill betala?

EDIT: Sen måste jag säga att det var lite humor att artikelförfattaren drog in spel-patchar i en diskussion om DRM. För spel behövdes ju inte patchas någon gång före DRM:s intåg, eller nåt...

Visa signatur

För övrigt anser jag att Sverker Olofsson borde bannlysas, som Cato den Äldre sade.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Genome

Exakt vilka affärsmodeller använder man för att sälja saker till personer som inte vill betala?

Reklam :D.

Permalänk
Medlem

oj oj , orkar inte läsa ALLA inlägg men jag tror man har fel när man säger att folk inte vill betala.
SÅÅ många personer tycker om den känslan att ha ett litet CD häfte, och ett fint tryckt original hemma. Men man måste ge folk lite extra. I andra länder finns det hela bonus skivor man får, affischer och bonusspår.
Så fort man ser en "nordic" version, så blir man lite rädd faktiskt.. man undrar.. vad har de skalat bort denna gången för att några mellanhänder har skickat en pall CD skivor till stan..

Nej, vill man behålla en högt pris, måste man FÅ folk att VILJA betala.
DRM är en sak som gör raka motsatsen. Kanske sanningen är att det inte lönar sig för de att sänka priset för tillfället eller?? tror ni inte att dessa SJUKT stora företag har analytiker som kollar varje möjlighet till att öka inkomsten? Det de gör är säkerligen rätt sak.. eller tror ni att de gör "fel" hela tiden?
Jag tror de har ganska bra koll på läget, och vill helt enkelt låtsas att situationen är så dålig.

Visst, det finns folk som aldrig kommer betala, de spelar in från MTV, RADION eller till och med snappar upp streams från internet radion.
De gör nog detta för "sportens" skull, och lyckligtvis spelar denna skara ingen större roll.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av olirc
Reklam :D.

Tyävrr måste även de som betalar för att visas i reklamet ta betalt för något

Visa signatur

"Den sötaste användaren på sweclockers.com är defenitivt "o3w1". Han blev medlem i December 2001 och har sedan dess skrivit mycket trevliga inlägg och gjort söta kommentarer." - 118100 Svarar på allt!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av o³w¹
Tyävrr måste även de som betalar för att visas i reklamet ta betalt för något

Jo där ligger också problemet att dom sk "rättighetsinnehavarna" har blivit för giriga för sitt eget bästa. Kan ju bara ta detta fenomen med att internetradiostationer får betala för att spela musikennär dom i själva verket gör reklam för artisten och dess musik hos sin förläggare men nej då betalt ska rättighetsinnehavarna ha och det dubbelt upp och så undrar dom varför man inte vill betala för deras produkt :confused:.

Nä både hoppas och tror på en framtid där förläggare och liknande parasiter är lika obsoleta som fotoframkallning är för allmänheten för dom använder sig av digitalkameror idag.

Pirate Bay kanske har ett koncept som håller där musikerna får dela på annonsintäkterna på deras sida för musik och du laddar ner det gratis. Skulle kanske gå även med att men prenumererar för säg 49:-/mån för gör tillräckligt många det så blir det pengar och det inte lite heller!

Jaja framtiden får utvisa om förläggare är ett utdöende släkte eller inte?

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Genome
Folk kommer inte att sluta piratkopiera om de så kunde köpa prylarna för en krona styck. DRM är ett jävla fanstyg, men motståndarna till det måste sluta framstå som några slags fallna jävla änglar.

Jag citerar inte mer än så för annars får jag känslan av att jag är så gammal!

Operativsystem: ett av de större problemen med DRM är att vi som väljer alternativa os utanför Windows och Mac sfären blir tvingade in i ett kodknäckande varken vi vill det eller inte. DRM kostar hela vägen i kedjan av hårdvara. HDCP kompatibla enheter kommer inte gratis; varje extra chip kostar. Egentligen är idén bakom DRM och dess snart kommande mer avancerade kusiner en form av bedrägeri; du köper en rättighet du kanske lagligen inte kan använda. Precis som Steve Ballmer hatar allt som heter Open Source eller lyder under GNU/Linux licensen hatar även mediaindustrin att förlora möjligheten att dra ansenliga summor i royalties ifrån hårdvarutillverkare.

Nästa problem med ditt resonemang är att du förbiser det som artikeln lyfter fram: de verkliga förlorarna. Själv har jag en ansenlig samling av legal musik, inköpta skivor. Jag tillhör faktiskt en av dem som aldrig laddar ner musik per Internet. Idéer och musiknyheter fångar jag ofta upp per Internet Radio. Vad är då problemet med att ha en lagligt inköpt skivsamling? Ett av problemen är att pressningarna emellanåt håller ganska dålig kvalitet, vilket gör att program som EAC kommer väl till hands för att korrigera felaktigheter; efter det kan man som jag ibland gör bränna om skivan på t ex en svart CD som har bättre egenskaper. Som audiofil vill du ha bort all "skit" som försämrar ljudet. Nästa problem är att CD skivor faktiskt långsamt "tynar bort", vilket också leder till att äldre skivor helst bör brännas om. DRM försvårar all denna hantering och det trots att jag lagligen har köpt rättigheten att använda materialet för personligt bruk.

Summan av allt är att många av oss lagliga tvingas till att använda s k olagliga metoder. Om du kontaktar något av bolagen om detta ignoreras du fullständigt, vilket får en att känna sig som om man är en oönskvärd kund.

Permalänk

För er som missade Richard Stallman i Göteborg/Linköping i onsdags/torsdags:
http://www.lysator.liu.se/upplysning/film/20070517_RMS/
Finns bara ljud där ännu, men videon kommer såsmåningom. Det handlar mycket om copyright och friheter för användare osv, mycket intressant.
Btw, det heter Digital Restrictions Management

Edit: Videon är uppe nu!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ArtMan
Dålig timing? I nyheten nedan står att Apple söljer nu en del musik utan DRM.

http://www.sweclockers.com/nyhet/5912-borjan-pa-slutet-for-dr...

Ananrs bra skrivet

Tycker det var intressant att det inte nämndes i artikeln, reagerade också på det.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Genome
Exakt vilka affärsmodeller använder man för att sälja saker till personer som inte vill betala?

Fri mjukvara med ej obligatorisk donation.

Permalänk
Geeks
SweClockers
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ElDiablo
Tycker det var intressant att det inte nämndes i artikeln, reagerade också på det.

Spelar det någon roll?

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015

Permalänk
Medlem

Bra artikel.

Heder åt PsychoSaurus.

Men drm är inget för mej.

Visa signatur

Lenovo Thinkpad T14 gen 2 - i7 1165G7 - 32Gb ram - 512Gb OPAL2 ssd - 300 nit 1080p

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Jag gör det jämt, jag har inte ens en TV, och jag kan anta att andelen som tittar på DVDs här på swec. är hyffsat hög. Men skulle jag uppskatta en siffra så skulle den bli runt 1%. Det jag vill ha sagt är att MS inte har ett skit att säga till om i de här frågorna.

95% av 1% är en försumbar siffra - särskilt om man resonerar som filmindustrin brukar göra, då skulle de göra miljardvinster bara genom att utesluta datorn.

Jag vill nog påstå att det är fler än 1 på 100 som kollar på DVD'er via datorn. Speciellt nu när MediaCenter kommer mer och mer och stora LCD'er. Mediacentret måste ju ha ett OS och jag skulle gissa på att Windows MCE är det vanligaste inom området. Så visst kan du sitta i din soffa, titta på din stora LCD-TV och ändå drabbas av detta...

95% av 1%, alltså 0,95% enligt din uppskattning. På en marknad som omsätter många miljarder dollar blir det snabbt tio-, hundratals miljoner dollar. Även om det är en liten del av marknaden är det ändå otroligt mycket pengar.

My 2 cents.

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fog
Jag vill nog påstå att det är fler än 1 på 100 som kollar på DVD'er via datorn. Speciellt nu när MediaCenter kommer mer och mer och stora LCD'er. Mediacentret måste ju ha ett OS och jag skulle gissa på att Windows MCE är det vanligaste inom området. Så visst kan du sitta i din soffa, titta på din stora LCD-TV och ändå drabbas av detta...

95% av 1%, alltså 0,95% enligt din uppskattning. På en marknad som omsätter många miljarder dollar blir det snabbt tio-, hundratals miljoner dollar. Även om det är en liten del av marknaden är det ändå otroligt mycket pengar.

My 2 cents.

Att ej förglömma är ju den otroligt dåliga PR:en som slår mot hollywood om man stöter ut alla datorer; denna smittar ju även av sig på de som sitter med sina vanilla-dvd-spelar.

Visa signatur

"Den sötaste användaren på sweclockers.com är defenitivt "o3w1". Han blev medlem i December 2001 och har sedan dess skrivit mycket trevliga inlägg och gjort söta kommentarer." - 118100 Svarar på allt!

Permalänk
Avstängd

Jag fick en tolkning efter att läst artikeln att man smartast kör pirat och opensource/freeware-mjukvaror framför köpta produkter.

Okey, är man en moralnisse så visst, piratkopirering är la ingen höjdare alltid, men därimot är freeware/opensource-program ofta bra, tex openoffice, ..
Och så får man typ endast köpa de datorspel man känner att man har råd med och verkligen ger valuta för pengarna... hosthost...