Permalänk
Medlem

Raptor VS 2xSATA?

Vilken konfiguration blir snabbast rent allmänt? En Western Digital Raptor 74GB eller 2 x 320GB SATA2 hårddiskar, ej i Raid? Priset är ungefär detsamma.

Permalänk
Avstängd

Snabbast (och mest högljut) blir nog WD Raptor. Men frågan är om inte 640 GB endå är att föredra?

Visa signatur

[ Gigabyte GA-M57SLI-S4 ][ AMD Athlon 64 X2 6000+ ][ 4096 MB ][ 160 GB seagate + 2 * 250 GB spinpoint + 250 GB mybook pro ][ 22inch wide lcd, Benq ][ Creative 2.1 ][ Sennheiser HD 270 ][ steelkeys 6G ][ Razer Copperhead / intelli 3.0 (orginal) ][ Razer eXactmat + eXactrest ][ Zalman 600W HP ]
[Lånat grafikkort XD]

Permalänk
Medlem

Raptorn blir väl snabbare, fast ack så mycket mindre lagringsutrymme!
stjäl denna tråd och frågar en enkel fråga, vad är snabbast mellan en raptor och 2x 320gb i RAID0 då? eller RAID1, jag är okunnig. Funderar på snabbare systemdisk..

Visa signatur

Antec P180B | Corsair HX620W | Asus P5P55D | Core i7 860 | 4Gb Corsair Dominator 1600mhz | 1TB Seagate 7200.11 | GeForce GTX285 |
Vattenkylning: MCR220, MCR320, MCP355 (XSPC-top), DD Dual-bay Res | EK Wave, EK S-max NB | MCW60

Permalänk
Medlem

Raptorn har ju snabbast access, men jag tänker om prestandavinsten ändå blir störst mellan två hårddiskar. Är det någon som vet?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Chokla
Raptorn blir väl snabbare, fast ack så mycket mindre lagringsutrymme!
stjäl denna tråd och frågar en enkel fråga, vad är snabbast mellan en raptor och 2x 320gb i RAID0 då? eller RAID1, jag är okunnig. Funderar på snabbare systemdisk..

För systemdisk gäller så snabba accesser som möjligt (låga sök/accesstider). Raid-0 är det absolut sämsta man kan köra om man vill ha snabba diskaccesser (filen är splittad, så båda diskarna måste hitta den innan man kan pussla ihop och returnera den). Raid-1 är bäst (filen finns i en egen kopia på varje disk. Så fort en av diskarna hittar filen kan man returnera den).

2x320GB i Raid-1 ger liknande accesstider som raptorn (troligen något snabbare om man tar IBM eller WD, och något långsammare om man tar Segaste eller Samsung), men raptorn får högre överföringshastighet.

Det finns även ett trick man kan ta till på en stor men långsam disk - partitionera upp den i två partitioner - först en liten partition för systemet och de nödvändigaste programmen (t.ex. på 70GB), och en på resten för annat.

Den första partitionen kommer då att ligga i ett smalt band längst ute på disken. När man bootar datorn eller använder de program som ligger på den partitionen, kommer diskens läshuvud bara behöva röra sig litet i sidled, så söktiderna blir _riktigt_ låga. Dessutom har yttre delen på disken mer diskyta per varv, så överföringshastigheten blir som högst - jämförbar med genomsnittliga överföringshastigheten på en raptor.

2x320GB i Raid-1 med lämplig partitionering och installation känns helt klart mest prisvärt. Det är f.ö. så jag kör själv.

Visa signatur

Gammal och gnällig

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lambroo
För de som inte orkar söka...

http://www.tomshardware.com/2007/03/12/cheap_raid_ravages_wd_...

Ursäkta, men testet på Tomshardware är uppenbarligen gjort av någon som inte har båda årorna i vattnet - han skriver t.ex. "In real life, access times usually suffer from a marginal increase in RAID 0 setups. This is no reason for worry, as we're talking about half a millisecond, which is nothing you will ever notice."

I själva verket skillnaden flera millisekunder och högst märkbar. Det vet man om man antingen räknar på fysiken hos en disk eller faktiskt testar verklig accesstid, istället för att stirra sig blind på HDTach eller nåt annat program som helt uppenbart mäter fel. (Vet inte om det pratar med cachen eller vad det är, men siffrorna är fel, vilket alla som funderar litet på fysiken kring en disk kan räkna ut).

Att författaren påstår att man inte kommer att märka det är bara fånigt, och visar att han inte kollat siffrorna han fått från sitt mätprogram.

Här, däremot, gjorde xplane_uppsala ett test av verklig performance i Raid-0, utan raid, samt i Raid-1; http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=6...

Ifall du inte orkar läsa; Raid-0 var långsammast på 63s, singeldisk tog 48s, och Raid-1 tog 30s att boota en nyinstallerad Vista.... Vilket visar att den sämre accesstiden i Raid-0 visst är något man kan märka. Ganska mycket, faktiskt.

Visa signatur

Gammal och gnällig

Permalänk
Medlem

Jag har svarat följande i en annan tråd.

---
Ni som går i hårddisk-köpar-tankar, borde kolla in lite tester om de ny stora hårddiskarna som har släppts. Ja tänker på tex. Western Digital 750GB och Hitachi 1000GB och om någon vecka så kommer även Seagate Barracuda 7200.11 1000GB 32MB cache.

Ni får betydligt mer GB för pengarna och kanske även mer prestanda(?).
http://www.anandtech.com/storage/sh...?i=3061&p=1
http://www.tomshardware.com/2007/07...king_hard_disk/
http://www.storagereview.com/WD7500AAKS.sr
http://www.storagereview.com/HDS721010KLA330.sr
---

Raptorn har en gammal teknik om man jämför med de nya som kommer.

Permalänk
Medlem

Lincoln - Ett av de absolut bäst och mest utförliga svar jag någonsin har läst, hands down. Tack ska du ha!

Permalänk

Det är märkligt att myten om RAID-0 och dess förträfflighet lever fortfarande, seriösa tester av storagereview och mindre seriösa tester av mig och andra här på swec visar att i det verkliga livet så har man ingen som helst nytta att köra med en nolla...

Men för att skryta för polarna i den lokala korvmojjen så duger det ju och frågan är vilket som smäller högst. Vi som eftersträvar snabba och stabila system vet ju men alla andra !?

Visa signatur

Striker Extreme, E4300@3200, 8800GTS 320MB, 2GB PC6400, WD Raptor 74GB x2, Eizo L768, Corsair HX 620, Vista Home Premium.

Permalänk
Medlem

Raid 0 ger sämre acesstider. Vilket märks av om du flyttar eller läser in småfiler. Men kör du större filer så blir ju överföringshastigheterna mkt bättre och då tjänar du på det. Men så länge använder datorn endast till att spela och vissa program så är RAID inte att föredra. Ta hellre en separat disk till operativsystemet och program och en separat till sådant som du inte tänker flytta ofta såsom vissa spel som du spelar ofta och ha en tredje som är hyfsat stor där du kan har såna filer du flyttar ofta (Nedladdat material. patcher. kartor mm). På så vis så får du ett system som flyter på snabbt och inte behöver defragmenteras särskilt ofta. I praktiken är det den tredje disken som behövs defragmenteras då och då eftersom det är där som du kommer ta bort och lägga till information som mest.
Själv kör jag med RAID0 på 2 diskar. Varav den är partionerad då jag kör systemet+program på den ena och sånt som jag har kvar på den andra delen. Den tredje disken används till material som flyttas runt.
Numera finns SATA2 och med 300MB/s och när mina maxtor diskar sjunger på sista refrängen så kommer jag att köra med 3 diskar som jag beskrivit ovan.

Visa signatur

Dator - Dell Alienware Oled AW3423DW, Phantek Enthoo Pro, Intel i7 8700K, Noctua NH-14, Asus TUF Z370-PRO, Samsung SSD 840 Pro 128GB, 32 GB DDR4, Gigabyte Geforce GTX 1080 Ti, 2st x 3 TB WD RED, Logitech MX518, Sennheiser Momentum, Qpad Pro MK80.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av outfit
Lincoln - Ett av de absolut bäst och mest utförliga svar jag någonsin har läst, hands down. Tack ska du ha!

Kul att det var uppskattat.

Visa signatur

Gammal och gnällig

Permalänk
Medlem

Hejsan jag ska till att installera om mitt system här nu i veckan och ska försöka testa 2x500gb samsung sata diskar i raid 0 och 1, samt 1st raptor 74gb för att se vad blir bäst för mig.

Jag kommer använda systemet till allt möjligt, spel, videoredigering, med mera...

Jag har några till ??? som kommer ställa till det i era ekvationer:
* Kan raid kontrollern verkligen kommunicera med 2st+ hårddiskar _exakt_ samtidigt eller tidsmultiplexar den vilket för mig verkar mer sannolikt. Detta torde väl då påverka rätt mycket.

* Moderkort med dubbla sata/raid kontrollers. Jag har ett P5Q pro moderkort med både ICH10 samt Jmicron raid (om jag inte minns fel). Då borde det väl vara rätt praktiskt att ha systemet på den ena kontrollern och lagring för video/spel på den andra..

* Är NCQ på eller av i RAID?, det påverkar ju accesstiden rätt mycket säger vissa ;p

* Stripestorleken... Liten är bra för små filer, Stor är bra för stora filer. Så kanske ett medel på 128kB (4-256kb möjligt för mig)

Det känns som att det är så mycket som spelar in i bland så man undrar om man inte bara skulle köra med första bästa haha...
Men iaf, jag ska försöka testa lite nu här i veckan

Permalänk
Medlem

Min erfarenhet av raid0 är possitiv. Och raid0 är mer än att bara skryta med sina vänner. Dock krävs det ju att man vet vad man gör. Det raid0 tappar i access tid kompenserar den med snabbare datahantering. Jag har på flertalet datorer märkt stor skillnad på att köra os på raid0 jämfört med singel disk. Och access tiden har inte varit mätbart större i raid0. Kanske jag dock bara haft tur, men jag har använt mig av mestadels billiga controller för mina raid uppsättningar.
Dock är raptorn deffinitivt ett steg bättre vad gäller OS.