Permalänk
Medlem

Fått tag på en kylare, behöver tips.

Tjenare. Jag har lyckats få tag på en värmeväxlare från en saab 9-3 i perfekt skick. Jag har aldrig tidigare byggt någonting som har med vattenkylning i datorer att göra så jag är total nybörjare på detta. Har läst en del om det sen jag fick tag på kylaren så jag vet hur det fungerar teoretiskt sett.

Jag antar att kylaren är rätt så stor för att användas till en dator. Hela storleken på kylaren är 230mm hög och 180 bred. Kylflänsarnas storlek är 210mm/180mm. Så 4 stycken 92mm fläktar passa bra.

Slänger upp lite bilder på den:

http://i82.imagethrust.com/images/48nn/view-image/suc-53475.h...

I en gammal compaq med en massa utrymme, om det blir av hade jag tänkt prova att bygga i det här chassit. Datorn är helt fungerande och som ni ser på bilden finns det plats så det räcker. Det fattas dock nät och ljudkort.

http://i81.imagethrust.com/images/48nd/view-image/suc-53472.h...

Blev lite svårt att försöka hålla kylaren, ta ett kort och lysa med lampan bakom så ni ser hur tätt flänsarna sitter och hur många kanaler det är.

http://i81.imagethrust.com/images/48nf/view-image/suc-53474.h...

Liten storleksjämförelse med en c vitamin tub.

Hur stark pump tror ni denna kylare krävs? Hade bara tänkt köra ett block på processorn först för att se om det fungerar i huvud taget, sen om allt går som det ska kan man börja fundera på fler grejjer.

Denna kylare kostar runt 5000 kronor ny så den borde ju vara effektiv

Ge gärna lite tips och idéer. Vet som sagt inte mycket om hemmabyggen, denna kylare kanske har för många och smala kanaler för att fungera effektivt.

Ge gärna lite tips på pumpar som kan användas. Detta ska vara ett super budget bygge till att börja med. Vill bara prova på att bygga lite så delarna behöver inte vara gjorda för datorer.

Permalänk
Inaktiv

att den kostat 5000 ny behöver inte göra den effektiv, betyder bara att det är en sak som kanske normalt inte lagerförs bland reservdelarna och därför dyr.
Anslutningarna kräver lite specialbygge.
Ser ju ut att vara rätt grova kanaler så det borde inte vara alltför stort flödesmotstånd i den.
Synd att den är gjord i alu då det inte är optimalt att blanda alu med koppar.

Men till att köra endast ett block kommer det säkert fungera bra ur effektivitetssynpunkt.

Mvh