Permalänk
Medlem

tft för grafiskt arbete?

vad finns det idag för tft skärmar med samma exakta färgåtergivning som gamla proffs crts som man kan kalibrera?
och vilken prisklass snackar vi? sist jag uppdaterade mig på den fronten så gick en sån crt ny på typ 16000 spänn... finns det tfts som är lika bra eller bättre för grafiskt arbete?

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem

En bra sida som du kan uppdatera dig med:

http://www.prad.de/en/monitore/index2.html

eizo har skärmar (proffs, ColorEdge ) som går att kallibrera: http://www.eizo.se

Sedan är ju oled skärmar på g , dom skall slå crt i vad gäller färg och skärpa,
så min 19" crt får hålla till dess.

Visa signatur

Maximus V|i5 3570k|seasonic Mll 520w||8Gb crusial|ASUS GT 430 silent |Sandisk SSD 240 GB |

Permalänk

Något som aldrig kommer bli riktigt bra med dagens skärmar är betraktningsvinklarna, där är vi tvungna att vänta på OLED (eller någon annan efterträdare) för att få det helt perfekt.
Svärtan, samma sak med den. Borde bli bättre med lysdioder som bakbelysning men någon 100%-ig fix verkar det inte vara på långa vägar.

Men annars så är väl dagens platta skärmar riktigt bra, en av fördelarna är ju att de för det mesta är skarpa (pixlarna sitter där de sitter, även om det kan förekomma att vissa upplevs som suddiga, svårläst text osv så är det knappast vanligt).

Förutom Eizo Coloredge så är det ju NEC Spectraview/90-serien (ingen egentlig skillnad förutom att de 90-serieskärmar som säljs i Europa är låsta för hårdvarukalibrering). Eizo kör tyvärr med PVA-paneler i de allra flesta av sina skärmar så de har lite sämre betraktningsvinklar. I gengäld kanske svärtan är aningen bättre.
Sen har du Samsung XL-serien, 20, 24 och 30 tum. Säljs även under Lacies namn. LED-backlight här.

Visa signatur

««« »»»

Permalänk
Medlem

själv kör jag med 3st S-ips paneler och skulle inte ta någon sämre paneltyp.
Skillnaden till konsument paneler (TN) är så stor att det är löjligt.
Dock kan du inte få riktigt samma lyster på en lcd som på en crt pga backlight inte håller samma klass.

Visa signatur

System:\Dator\Spel>2600k¤5ghz_-_32Gb_-_MSI_3070.exe
System:\Dator\Lab>RaspberryPi_4_-_8Gb.com

Permalänk
Medlem

Huvudsaken är att det går att kalibrera färgerna så att det blir korrekt vid tryck/utskrifter. Sen är paneltyp rätt ointressant... Behöver en för profisionellt grafiskt arbete. Kan även tillägga att skärmen inte är till mig utan till farsan som jobbat som grafiker i hela sitt liv, så han är rätt kräsen men har ingen koll på ny teknik. Men Color edge serien från eizo verkar ändå rätt intressant. Någon som vet om det finns billigare alternativ med samma exakta färgåtergivning mm? Gärna under 10000 men helst så billigt som möjligt. Annars kanske en äldre crt är att föredra?

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem

paneltyp betyder mkt för en grafiker. man vill inte tt färger förändras när man rör på huvudet lite, så man vill ha bra betraktningsvinklar. s-pva eller ngn form av ips skall et vara, eizo coloredge och nec spectraview är riktigt bra skärmar, den färsta är s-pva och den andra är h-ips(lite osäker men ips allefall), om du har råd så kör på en spectraview 26'. eller en nec multisync: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=127209

vad för grafik arbetar han med? vilket färgspektrum skall användas, då de flesa jag tagit upp är wide gammut, så att säga har ett sötrre färgspektrum än vanliga skärmar, så de nästa täcker adobeRGB, men de är lite dåligare på sRGB.
både spectraview och coloredge stödjer hårdvar kalibrering, därför delvis de är så dyra, vilket gör att du kan koppla din kalibrator utan program.

Visa signatur

AMD 939 X2 4600+ | asus A8N-VM CSM | TwinMOS 2*1024 DDR400 cl3 | Silverstone SG01 + Tagan easyconnect 430w | Creative SB live | WD160GB + WD200GB +WD MYBOOK ES 250GB | NEC DVD-brännare | Samsung 913b(TFT) + 753s(CRT) | WACOM Intuos3 a4 |

Permalänk

Har inte så stor koll på dyra skärmar osv. Men jag uppgraderade mig från en sketen tft med tn panel till denna och skillnaden var enorm i mitt tycke.

http://www.dustinhome.se/pd_5010100657.aspx?csref=Prisjakt_Ba...

Men finns väl skärmar som är tusen gånger bättre än den också.