Bygga trådlöst nät på större område

Permalänk

Bygga trådlöst nät på större område

Hej,

Jag har funderingar på att bygga ett allmänt trådlöst nät i en lokal åt min gamla arbetsgivare, dom har ett antal laptops samt stationära men vill gärna slippa dra kablage osv. Då det är ganska omständigt i en stor verkstadshall med långa sträckor som skall dras och har nu frågat mig om jag inte kanske kan hjälpa dom med att fixa något trådlöst nät.

Jag har aldrig tidigare gjort något liknande och sa att jag kan ta mig en titt på det hela innan dom beslutar sig om hur dom skall göra. Men då vi snackar om ett riktigt stort område med sträckor från allt från 3m till 500m i avstånd från ena änden av lokalen till andra änden och dom övriga byggnader som finns ute på företagets område som behöver kopplas upp antar jag att man behöver sätta ut ett flertal accesspunkter eller?

Om man vill komma undan billigt i hårdvara vad behöver man för grejer klarar man sig med ett par billiga nyare trådlösa accesspunkter/routers av känt märke och klarar dessa att länkas samman på något sätt?

Tanken är att routa trafik samt ha DHCP via m0n0wall eller något liknande system som sedan är kopplat till typ en trådlös accesspunkt och ut efter det bygga ut nätet med flera accesspunkter, antar att dom flesta men kanske inte alla stödjer någon form av möjlighet för att koppla samman flera accesspunkter i en lång "kedja" för att nå längre räckvidder?

Har ni några tips på enkel, billig men ändå bra hårdvara av hög kvalité? Finns det grejer för vettiga pengar av nya trådlösa tekniken som ger 300mbits eller är dessa inte riktigt stabila och välfungerande ännu?

Mvh,
Viper@God

Permalänk
Medlem

Det du gör är att du skaffar accesspunkter som du sätter upp i en kedja (detta klarar alla nuvarande accesspunkter. Sen använder du dig av antingen repeaterfunktionen (dvs. APn skickar vidare all information från routern till nästa punkt osv) eller så använder du dig av att sätta upp en WDS2 anslutning mellan varje punkt. Om du inte ska ha några betalningsmöjligheter eller andra mer komplicerade funktioner kan du använda dig av en vanlig router typ D-Link, TP-Link, Linksys, Belkin osv för runt 1000kr.

Du bör dessutom ha accesspunkter med en extern antenn för att förlänga räckvidderna. Jag täcker just nu upp ett större campingområde med hjälp av fyra accesspunkter av märket Compex. Skulle dock inte rekommendera detta märke då de lever ett eget liv.

Kan inte rekommendera något märke just nu men om du behöver kunna ha signal genom diverse tjockare väggar (betong) och liknande så bör du ha någon som klarar 802.11n (det nya snabba trådlösa http://www.sweclockers.com/nyhet/9843-tradlos_standard_80211n...)

mvh
Kuddz

Permalänk
Hedersmedlem

Om du ska köra m0n0wall och vill slippa kryptering kan du sätta upp en Captive Portal (antingen med lokal användarhantering eller RADIUS eller tom AD) och låta användarna logga in och sedan kunna surfa. Kör en Captive Portal på Pfsense med FreeRADIUS och det fungerar utmärkt.

Visa signatur

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today ::
WS: Gigabyte Z690 UD DDR5 :: Core i5 12600K :: 32 GB RAM :: Geforce RTX 3060 Ti :: 10 GbE NIC :: AOC C32G1 32" :: Seagate FireCuda 530 1TB :: Deepcool Matrexx 55
NAS: SM X10-SLM-F :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+

Permalänk

Låter helt klart intressant med den där funktionen faktiskt PacMan, får ta mig en närmare titt på det hade varit gott att kunna släppa på krypteringen då det antagligen underlättar en aning när man skall länka samman flera access punkter kan jag tänka mig.

En annan sak jag funderade på är om det går att ansluta flera WAN till det trådlösa nätet på något smidigt sätt? Som det är nu idag finns det 3-4 linor in på företaget för bredband (ADSL företagslinor) tror jag för att få en vettig hastighet när det är många samtidiga användare.

Går det koppla in så att det trådlösa nätet typ använder alla WAN anslutningarna och lastbalanserar åtkomsten till nätet utanför det lokala trådlösa?

Mvh,
Viper@God

Permalänk
Hedersmedlem

Jadå. Har ingen personlig erfarenhet av lastbalansering mellan flera WAN-linor men det finns ett par på forumet som kör detta via Pfsense. m0n0wall har förmodligen samma funktion. Du behöver dock flera nätverkskort i så fall på routern.

Nackdelen om du inte kör krypterat är att informationen kan sniffas, men normalt är ju detta inget problem.

Visa signatur

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today ::
WS: Gigabyte Z690 UD DDR5 :: Core i5 12600K :: 32 GB RAM :: Geforce RTX 3060 Ti :: 10 GbE NIC :: AOC C32G1 32" :: Seagate FireCuda 530 1TB :: Deepcool Matrexx 55
NAS: SM X10-SLM-F :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+