Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mats42
någon hundring skulle jag tippa och närmaste teliabutik.
Sitter ett antal filterkomponenter i den så nej det är inte ett vanligt grenjack.

Det är som mats42 skriver. Tyvärr så kan man lätt göra misstag och inte se skillnaden på en extern ADSL splitter samt en vanlig mellanpropp. Om du har en extern splitter(har jag på min reservlina) så bara att byta--->vänta och se om problemet uppstår igen. Däremot om det är som jag haft på ett annat ställe så var tyvärr ADSL splittern inbyggd i modemet/brandväggen/routern vilket gör det nära omöjligt på att byta själv.

Däremot om man öppnar en vanlig mellanpropp så består den i regel utav plast och metall. Om det är en ADSL splitter så är det som mats42 skriver, du kommer att hitta minst en elektronisk komponent i den.

Det som gör det hela intressant är att dom symptom du beskriver visar sig när man har en kass fysisk förbindelse, dock så behöver det inte vara så enkelt. Felet kan också vara ett överhettningsproblem(trasigt modem eller DSLAM i telefonstation) samt även så enkelt som att telefonledning mellan telefonstationen och ditt första jack är på något sett skadad t.ex fukt i ledningen. När det gäller utrustningen i telefonstationen samt ledningen fram till ditt första jack så har TeliaSonera metoder för att snabbt upptäcka DSLAM problem(utrustning som larmar/överstiger viss feltolerans) själv alternativt när en kund ringer och felanmäler. Dom kan t.o.m se var ett ev. avbrott finns eller var fukten finns i ledningen.

Men eftersom det verkar att dom inte har nämnt något om dålig telefonledning fram till ditt första jack så har dom antingen inte kontrollerat det eller så hittade dom inget fel där. Sedan finns ju alltid risken att om bostaden har nyttjats utav någon annan boende tidigare så kan denna ha kopplat om det första telefonjacket eller gjort en dålig skarv.

/|\
\ /

^----- "Bilden" ovanför ska föreställa ett grisatryne/telefonjack.

Om du kan så kan du kontrollera att inkommande telefonledning in i bostaden kommer in på dom två nedersta klämmorna/skruvarna som är kopplade till dom två nedre metallbleck. Där ska endast sitta en ledning på vardera klämma/skruv. Om jag utgår ifrån att du har flera telefonjack i bostaden samt att det första jacket är rätt kopplat, så kan du tillfälligt koppla bort ledningarna som är anslutna till dom två övre klämmorna/skruvarna, detta under den period du testar om allt fungerar eller om problemen återkommer.

Metallblecket i den övre delen/mitten utav telefonjacket i den beskrivning jag ger ovan, är inget att tänka på om du väljer att koppla bort eventuella ledningar på dom två övre klämmor/skruvar. Endast blecken längst nere samt dom två övre/yttre blecken är dom jag beskriver.

Visa signatur

Grundregel för felsökning: Bryt och begränsa.