Kortsluten hårddisk, behöver hjälp att hitta ersättningskomponent!

Permalänk
Medlem

Kortsluten hårddisk, behöver hjälp att hitta ersättningskomponent!

Jag har lyckats med konststycket att vända en molexkontakt fel. Jag skulle ansluta en eSATA disk och dum som jag var anslöt jag kabeln till hårddisken först. När jag seden skulle koppla in den i datorn visade det sig att den var upp och ner. Kontakten var inte idiotsäker nog, så stiften fick kontakt och hårddisken fick 12V istället för 5V och tvärtom.

De synliga skadorna på hårddisken är en bränd ytmonterad diod (lite osäker på att det är en diod). Den har ledningsbanor till 5V stiften på SATA-kontakten. Det sitter en liknande (lite större) vid 12V-stiften som det står "KVP 62A" på.

Jag undrar om det är lönt att försöka hitte en ersättnignskomponent och byta ut den, eller om hårddisken är trasig?

Allt jag har hittat om komponenten är att förpackningen är av "SMA"-typ och det står "GP6xx" på den (de sista siffrorna går inte att läsa).

Hårddisken är en Seagate Barracuda 7200.10 320GB.

Tack på förhand!

Permalänk

mja datan är nog redig skulle jag tippa på.

svårt att byta en ytmonterad komponen . det kan nämligen vara mycket anant som strykigt med då 5V inmatningen ahr fått 12v istället.

12v inmatninen som fick 5v bör ha klarat sig utan problem.

Är datan mycket viktig så går den att rädda genom att byta kretskortet mellan 2 likadana hårddiskar och sedan föraöver datan till en annan disk.

Visa signatur

I am Extrazz.

Permalänk
Medlem

Disken var tom och jag har alltid backup, så det är ingen data som saknas.

Så du tror inte det är värt ett försök ens?

Permalänk
Medlem

Klart det är värt ett försök, men du bör inte lägga ner mycket pengar på det. En 320GB hårddisk kostar ju inte så mycket i dagsläget.

Du skulle kunna försöka fjäska med Seagate och kolla om du skulle kunna få en sådan komponent hemskickad, eller iaf få reda på vad det är för typ samt värden på komponenten. Jag har varit i ungefär samma situation (mekaniskt skadad ytmonterad komponent på ett moderkort) och jag faxade tillverkaren som var hjälpsamma nog att skicka mig en komponent med posten så jag kunde ersätta den skadade komponenten.

Men som sagt bör du inte lägga ner särskilt mycket pengar på den om du ändå inte har något värdefullt på den då hårddiskar i dagsläget är relativt billiga. Dessutom finns ju, som fullmoon påpekade, risken att fler komponenter är skadade.

Visa signatur

Asus P8P67 Pro | Core i7 2600 | Sapphire Radeon R9 290 | A-DATA SSD 510

Permalänk

Det är så svårt att veta med 'finelektronik' om det är något mer som är sönder eller inte. Jag skulle troligen gissa på att hela kretskortet är sönder.

Men det skadar ju inte att byta ut den Dioden eller om det är ett motstånd eller vad det kan nu ha varit mot en likadan.

Det är en fråga och att ha tur isf. Är du stadig på hand och kan byta komponenten kör för det annars är bat bara att kasta.

Visa signatur

I am Extrazz.