Ny filserver med FreeNAS

Jag har länge kört en Windows-baserad filserver. Det har applikationsmässigt fungerat väldigt bra, men redundans och liknande är inte optimalt i Windows-miljö. Microsofts mjukvaru-RAID-funktion fungerar irriterande dåligt och har gjort att jag förlorat otaliga terabyte med data. Så under hösten 2013 började jag skissa på en ny server. Att den skulle köra ZFS var nästan klart från början, men det tog lite reserach innan jag insåg att FreeNAS verkligen har utvecklats och blivit en riktigt stabil plattform för en filserver. Jag har tidigare erfarenhet med denna FreeBSD-baserade NAS-dist men de sista åren har mjukvaran verkligen blivit stabil och funktionsrik.

Den ursprungliga budgeten var ungefär 5 000 kronor. Det skulle räcka till ett nytt moderkort, processor, minnen och 1-2 nya diskar. Men efter djupt grävande i diverse ZFS-forum insåg jag hyfsat snabbt att jag var tvungen att satsa på serverkomponenter om det skulle bli ett seriöst bygge. Den slutgilitga kostnaden blev totalt tre gånger mer än ursprungliga budgeten, men då har jag även planerat att använda servern i många år samt satsat på exakt de komponenter jag vill ha.

Kort och gott började jag få ihop komponenter som skulle fungera ypperligt med ZFS och FreeBSD. Det blev ett moderkort från SuperMicro, inte helt oväntat, samt 24 GB ECC-minne. Som hårddiskkontroller skulle jag först använda ett äldre LSI Logic 1068e-baserat kort (flashat till IT-firmware) men efter att ha konstaterat att det inte passade vidare SMART-info till FreeBSD köpte jag ett IBM M1015 på Ebay och flashade det till IT-firmware. Det är ett av de mest använda korten till FreeNAS och jag förstår verkligen varför efter någon månads drift.

När det kommer till chassi hade jag först tänkt använda mitt gamla Codegen S411 4U-chassi, men efter att ha hittat ett trevligt 12-bays 2U-chassi för cirka 2 000 kronor exkl frakt från ett Hollänskt företag slog jag till. De säljer normalt mycket Norco exempelvis, men de har även eget märke i form av Ri-Vier. Är hittills väldigt nöjd med chassit. Den enda nackdelen är att TFX-nätagg inte passar i chassit, dock löste jag det med dubbelhäftande kardborrband. Det diffar cirka 0.5 CM på varje sida.

Jag har än så länge inte hunnit med att testa 10 Gigabit-kortet från SuperMicro, labbar just nu med både SMB/CIFS-prestanda samt iSCSI. ZFS och iSCSI är generellt ingen bra kombination vilket jag fått erfara. Intels "ix"-drivrutin som finns i FreeNAS är dessutom inte helt stabil i alla lägen, kollar just nu på lösningar på detta.

Komponenterna ser ut som följande:

Processor: Intel Core i3 4130T
Moderkort: SuperMicro X10SLM-F-O
Minne: 3x 8 GB Kingston 1600 MHz ECC (24 GB totalt)
Chassi: Ri-Vier RVS2-06A 12Bay 2U
Nätagg: Be Quiet! TFX 300W
Kontrollerkort: IBM M1015 med IT-firmware
Nätverkskort: SuperMicro AOC-STG-I2 2p CX4 10GbE
USB-bootsicka: Sandisk Cruzer Micro 8 GB
Lagring: 6x1 TB, 2x2 TB, 3x4 TB, 60 GB SSD (Intel 330)

Intel SSD:n används som syslog-disk samt jail-disk och temporär disk generellt. 1-terabytediskarna sitter i en RAIDZ2, 2-terabytediskarna i en stripe samt 4-terabytediskarna i en RAIDZ1. Det ger mig ungefär en total faktisk lagringskapacitet på 15 TB.

Övriga funktioner i FreeNAS:
:: iSCSI-server för backup från webservern via iSCSI
:: Jail: Murmur (mumble server)
:: Jail: Plex Media Server
:: Jail: OwnCloud

Framtida projekt:
:: LACP/LAGG med 10 Gigabitskortet
:: Separat fysiskt interface mot routern för internetbaserad åtkomst
:: Utökad övervakningsmöjligheter på separat burk, t.ex med monitorix
:: Ytterligare 3x4 TB diskar samt en dynamisk stripe med befintlig vdev
:: Dubbla SSD:er med UFS för blixtsnabb iSCSI-åtkomst via 10 GbE

Mer info inom kort!