Quadcopter

Har funderat länga och väl (ca 5min) på att bygga en egen quadcopter fpv (First person view)
Finns att köpa RTF (Ready to fly) men för att få den utrustningen jag vill ha så blir dom väldigt dyra (ca 12000:-)
plus att jag inte får nöjet att bygga en egen.
Jag är nybörjare i RC världen, så först köpte jag en billig helikopter med kamera för att se hur det blev, fungerade och om jag hade intresset, det hade jag tydligen.
Tanken är att börja "smått" för att sedan kunna utveckla quaden till en fullfjädrad fpv.
Det är en djungel med motorer, escar, fc och propellrar men det är bara att beställa och sedan försöka få den att flyga. Mycket tid på att läsa om olika setup´s och om motorer, men kom fram till att man inte kan stirra sig blind på siffror utan måste prova sig fram.
Finns väldigt mycket sidor här ute på internet som säljer RC delar.
Jag valde Hobbyking.com, för jag tyckte dom hade mycket delar och prisvärda.
Vissa delar som jag hade svårt att bestämma mig för beställde jag på Rcflight.se som ligger i Skövde (skönt med en riktig butik om det skulle bli akut)

Från hobbyking:
* Multiwii pro - FC, flight Control, liten "dator" som ett styrkort med ingångar och utgångar.
* Turnigy plush 30 Amp - Speed controller, dessa gör om DC (Batteri) till AC (Motorer), styr hastigheten på motorerna.
* Hobbyking X580 Glass Fiber Quadcopter Frame - Ramen där allt ska monteras.
* Turnigy 5000mAh 3S 20C - Batteri

Från rcflight
* WFly WFT07 2.4 GHz 7-kanaler - Handenheten för att styra allt.
* EMax GT 2215/10 1100kv - Motorer
* EMax CF propeller 10x4.7 CW+CCW SF - Propeller så att vi får lyftkraft.

Framtiden:
* Gimbal, kamera fäste.
* Kamera, lutar åt en gopro kamera

Hoppas ni blivit intresserade och följer projektet tills det flyger

Jag fick delarna från rcflight och väntar fortfarande på hobbyking.
Fortsättning följer.........

*EDIT 140726* Tyvärr han jag inte få paketet från hobbyking innan helgen, det anlände till malmö i fredags förmiddag, så det var lite surt att åka hem i fredags med vetskapen att mina delar ligger där någonstans i mörkret alldeles ensamma i någon stor hall med massa andra paket som den aldrig träffat innan

*EDIT 140730* ÄNTLIGEN, var och hämtade paketet idag från Hobbyking. Satte genast igång och skruvade ihop ramen och började leka med Multiwii´n, har gjort lite grund inställningar och tro det eller ej, men fått igång gps med waypoints. Kan plotta upp en runda som den ska flyga (i teorin). Upp till bevis sen när allt ska monteras ihop och provflygas. Men det positiva är att jag får värden från alla sensorer + gps med rätt position.
Fortsättning följer.

*Edit 140808* Har varit iväg och jobbat så det har inte blivit så mycket byggande. Asus_84 löste mitt problem med multiwii'n under tiden. Med fw 2.3 så fungerade sensorerna och gps'en men inte mottagaren och sändaren, gav inga värden när man ryckte i spakarna, bytte till fw 2.2 då fungerade mottagaren men inte sensorerna och gps'en, jämrförde config.h filerna och tog bort lite rader i fw 2.3 som definerade speciella mottagare. Så nu fungerar det också. Men jag fick chansen att åka förbi Rcflight i Skövde, och det var lärande att prata direkt med folk som har kunskap. Tydligen (olika skolor) så har jag köpt stora motorer och risken finns att coptern blir hetsig och lite svår att flyga. Köpte lite mindre props 9x47 så kanske det blir lite lugnare innan man lastar på den så den blir tyngre, passade även på att köpa lite diverse kablar nylon distanser och ett strömfördelnings kort. Så igår när jag kom hem så blev det att löda det som kan tänkas behövas löda. Nu börjar det likna nånting. Ska inhandla lite mer grejjer, kardborreband och fler distanser för om strömfördelningskortet stör fc'en så måste dom längre isär. Vi får se hur det går.

*Edit 140809* Pillade lite igår kväll med att sätta ihop det sista, motorer, props och lite fastsättning av diverse kablage. Eftersom jag blir 2,5 år gammal när jag håller på med sånt här så var jag bara tvungen att testflyga lite i natt, bäcksvart ute och så klart kan ni gissa hur det gick (inte så dåligt som ni kanske tror) men jag fegade ur när den lyfte och den välte ner i singeln på gården (prop #1 av!)
Pratade med Asus_84 om trimning, inställningar etc etc i morse och ivrig som jag är, på med kolfiber prop'sen och trimma, kalibrera. Iväg på stycket för att ha lite fritt spelrum (och vall), tröck upp throttle och den flög! fast den ville flyga åt ett annat håll så den hoovrade inte precis som jag ville
Kunde landa men fastnade med landningsstället så ena motorn slog i marken, men allt såg ut att vara helt.
Pratade med Asus_84 igen, då kommer han på idén med att knyta fast ett snöre och fästa i marken, gjort och sagt (ivrig som jag är) märkte innan jag försökte lyfta att den ville dra lite framåt och åt vänster så jag försökte trimma in det så gott jag kunde och när jag var nöjd så full gas (inte bokstavligen), med den
påföljden att den lyfter, spänner snöret och tippar neråt, så den landar på samma motor igen som innan och motorfästet går av! sen slutar resan med coptern platt på rygg...
Inget ont som inte har något gott med sig, jag har lärt mig en hel del
1. Plast prop kan gå av vid för stark lutning mot mark.
2. Om coptern lyfter, var inte säker på att du kan flyga för det.
3. Hitta en starkare "platta" för motorfästet.
4. Kolfiber prop tycker inte om sten.
5. Kan du inte flyga och ska flyga för första gången (innan allt är intrimmat) så hitta en tennishall eller en arena med tak som du kan låna en stund.

Nu blir det att inhandla lite mer grejjer...

*Edit 140827*
Nu så, det var lite jobb och annat som kom i mellan min nya hobby, men ikväll har vi hunnit leka lite igen
Förra gången slutade i krash. Då var inte tankarna goda om detta projekt, men efter inhandlande av delar, egen tillverkning och funderingar så har jag äntligen lyckats (vad delmålet var iaf). Ny inköpta prop'ar från rcflight, ny tillverkade motorfästen av mig själv, inhandlad blåtand (kan se vad som händer med coptern i telefonen) och en ny genomgång med hur/vad/när/ med kalibrering så idag FLÖG jag för första gången =).
Gick väldigt bra (tycker jag själv) men jag hade missplacerat batteriet lite för långt "bak" så den ville flyga sakta bakåt, men ändock så kunde jag flyga i ca 10min (kanske närmre 8min). Vid landningen gick det mindre bra, för den välte... resultat = skadad prop... igen...
Men inget ont som inte har något gott med sig. Nu har jag placerat batteriet närmre CoG (center of gravity) och upptäckte också under test flygningen att det är VÄLDIGT svårt att orientera coptern när hjärtat slår i 180 och den är 15m upp i luften. Min lösning på det blev lite dioder i plexiglaset (lexan), tror det kommer fungera fint vid mörker/skymning, men dagsljus så kanske man måste hitta på en annan lösning, idéer någon?
Tyvärr blev det ingen filmning vid denna testrundan heller, men den som väntar på något gott...

Fortsättning följer...

*Edit 141006*
Lite filmer...
Test flygning och krash...
http://youtu.be/IWWXjSSa0SQ
http://youtu.be/fxKrgumOomU

*Edit 150306*
Projektet har stannat av till och från, har bara haft korta stunder att hålla på.
Men nu har det hänt lite iaf. Lite fattigare lite rikare på erfarenheter och delar.
Skriver inte så mycket nu men lägger upp lite bilder.

Lite bilder, dålig telefon kamera.