Inlägg

Inlägg som Felix har skrivit i forumet
Av Felix
Skrivet av martinot:

Vad är det som gått till överdrift?

Förstår faktiskt inte det teknikfientliga tugget som förs här. Vill man köpa en veteranbil så är det inget fel i det, men man behöver ju inte önska att samtidigt stoppa utvecklingen och moderniseringen av våra vanliga bilar.

This does not compute!

Om något så är det väl mobiltelefoner där tekniken gått till överdrift...

Jag tror inte att det är bra att styra radio, klimatkontroll, stolsvärme och dylikt med en touch-skärm till exempel. En fysisk knapp är att föredra. Det är väl mest det jag menar med att det går till överdrift.

Sen finns det grejer som vissa gör bra, Kia (har jag för mig) har ju en kamera som filmar i döda vinkeln och så lägger de upp den videoströmmen på en skärm på instrumentpanelen när du slår på blinkers för att byta fil till exempel. Och att kunna lägga kartan vid navigering på instrumentpanelen tror jag också är väldigt bra. Mazda kör ju med heads-up displayer också där de presenterar avlästa skyltar och nuvarande hastighet och sådär.

Så är inte alls teknikfientlig, är mest bara fientlig till dåliga infotainment-system antar jag...

Har inte supermycket att jämföra med dock, har mest kört min gamla Mazda2 från -09 och föräldrarnas moderna Jaguar-SUV.

Av Felix

Anledningen till att vi har såpass bra effektivitet på dagens motorer stavas ju ECU, så helt överflödiga är ju inte kretsar i bilar, men visst kan jag hålla med om att tekniken gått lite till överdrift...

Av Felix
Skrivet av Utrymningsplan:

Assa Cliq?
Jobbat en hel del med dom nycklarna på jobbet. Ett sattyg att sätta upp genom programmet men funkar OK sen när allt rullar på och man vet vilka behörigheter som måste laddas om vid olika tider.

Ja, jag har hört att Qliq är förjävligt att sätta upp...

Skrivet av cyklonen:

Komplicerad? Det är ju en engångsgrej vid installationen. Och det är ärligt talat inte mer komplicerat än en mobilladdare...

Vilka små urladdningar pratar du om? Det handlar om ensiffrigt volt här, och dessutom är i princip samtliga strömbrytare uppbyggda genom att metallytor omväxlande får kontakt och bryter kontakten. Exakt samma sak, bara att här sitter de olika delarna separata i lås och låsbleck.

Faktum är att det jag föreslår är så enkelt att man skulle kunna modda till det själv med en lämplig väggadapter (gissar att det är 6-9 V likström som krävs) och en sladd upp längs dörrkarmen, och ett par mässingsbladfjädrar - en per pol - som sticker ut. Ett matchande par på dörren, med en sladd in till batteriutrymmet, och sen kontakt med polerna där. Materialkostnad kanske 150-200 kr om man inte redan har väggadaptern, annars några tior. Arbetsinsats en halvtimme till timme.

150-200 kr materialkostnad och 30-60 minuter extra arbetsinsats resulterar ju dock i kanske 1000-2000 kr mer per lås för slutkunden. Och med tanke på att många sk smarta lås fortfarande kör med 8- eller 16-bitars MCUer så kanske du förstår hur priskänsligt segmentet är.

Vill du strömsätta ett lås med sladd så köper du ett sådant lås istället, det finns färdiga produkter redan.

Av Felix
Skrivet av cyklonen:

Märklig lösning. Jag hade helt klart konstruerat det så att det får ström via låsblecket i dörrkarmen. Antingen med en liten väggspänningsdosa på dörrkarmen som omvandlar till nåt lämpligt ut till låset, eller nåt i stil med USB-laddare i vägguttag och sen en fast kabel upp till dörrkarmen och låsblecket.
Så när dörren är stängd kan två fjäderbelastade kontakter slutas mellan låset och låsblecket och ladda dörrdelen, som då har ett laddningsbart, och utbytbart, batteri.

Din lösning är otroligt mycket mer komplicerad än ett gäng batterier när det gäller installation osv. Låset varnar ju dessutom vid låg batterinivå i god tid innan så att man kan byta
Att strömsätta på det viset skulle också leda till små urladdningar varje gång dörren öppnas och stängs, vilket leder till oxidation, vilket leder till sämre ledningsförmåga.

Skrivet av Chromatic:

Det går inte att uppfinna en som typ i nödfall kan laddas av att man vrider på handtaget några gånger, haha

Energy harvesting är ett intressant område, Abloy har en cylinder som strömsätts av att man sätter in nyckeln, Pulse, sen finns det produkter som du beskriver där man vrider på ett vred för att tillfälligt strömsätta låset för att kunna utföra krypto för att låsa upp.

Av Felix
Skrivet av Oliver91:

Galenskap, folk har väl datorer?

Skrivet av Oliver91:

Det kommer säkerligen till PC med och microsofts exklusiva titlar finns ju på PC nu med och sony går sakta åt det hållet med, finns snart ingen anledning till konsol

En konsol är så mycket mer lättillgänglig för genomsnittsanvändaren eller en oinsatt förälder, både när det gäller att starta och att köpa. Att köpa en speldator är otroligt mycket mer komplicerat jämfört med att köpa en konsol, det är processor, minne och grafikkort, alla har helt sinnessjuka namn och det går inte att veta om en dyrare dator är bättre utan en hel hög specialkunskaper. Sen så gör konsolen i princip bara en grej, spelar spel, så användarupplevelsen för någon som vill spela lite är enklare och smidigare.

Angående spel så kommer Polyphony nog aldrig börja göra spel till Windows, och det finns sånna som jag som köper ett playstation i princip bara för att få spela Gran Turismo 🤷‍♂️

Av Felix

1 Norge
2 Finland
3 Danmark
4 Tyskland
5 Schweiz
6 Frankrike
7 Italien
8 Portugal
9 Montenegro
10 Cypern
11 USA
12 Polen
13 Montenegro
14 Grekland
15 Kroatien

Av Felix
Skrivet av aliassund:

Om ARM baserade lösningar har 2-3 gånger högre energieffektivitet än x86 kommer industrin förr eller senare att byta, det finns helt enkelt för mycket att tjäna. Sen kan man inkludera visst stöd för x86 exekvering.

Förstå vad man kan minska strömförbrukningen i serverhallar med högre energieffektivitet.

Av Felix
Skrivet av Yoshman:

Apple har inte själva sagt att M1 har HW-stöd för x86 minneskonsistensmodell, men allt pekar på att så är fallet. Om man inte har detta stöd i HW blir tyvärr "vanlig" läs/skrivning mot RAM relativt ineffektivt i kod som översatts från x86_64-instruktioner till ARM64 instruktioner. Detta då "vanliga" x86_64 minnesoperationer ger fler garantier kring vad en CPU-kärna kan förutsätta m.a.p. "vanliga" minnesoperationer utförd av andra CPU-kärnor.

x86_64 implementerar något som kallas Total Store Ordering (användes också av SPARC). TSO är relativt lätt att förstå för människor, så var nog ett naturligt val när det beslutet togs. Men när man väl satte sig ned och funderade på hur man bäst hanterar minneskonsistens i programspråk hamnade man på en modell som ingen instruktionsuppsättning implementerade på ett "perfekt" sätt. ARMv8 (så både 32-bitars och 64-bitars ARM) och även RISC-V blev de första att implementera denna perfekta match.

Problemet för x86_64 är att en sådan förändring där skulle bryta bakåtkompatibilitet. Arm kunde lägga till det även för 32-bitars ISA då man man tidigare hade för lite garantier, att öka mängden garantier bryter inte bakåtkompatibilitet. För x86 gäller motsatsen, där ger man i flera lägen för mycket garantier idag (vilket försämrar prestanda) men om man tar bort någon av dessa garantier bryts bakåtkompatibilitet.

M1 kör normalt med den "optimala" modell som ARMv8 dikterar, men allt pekar på att man även implementerat ett läge där x86_64 modellen (TSO) används och det läget aktiveras i program som körs under Rosetta 2.

Ok, coolt! Hade bara hört det i förbifarten i en podcast som inte är så hårdvarunördig, tack för bra förklaring!

Av Felix

Jag köpte en Air till min tjej i julklapp, jag är faktiskt ganska avundsjuk...

Citat:

Att M1 lyckas köra x86-mjukvara med lika god eller bättre prestanda även i flertrådat scenario antyder att Apple lyckats nå stöd för minneskonsistensen i x86-64, vilket bolaget är ensamt om i ARM-lägret.

Som jag har förstått det så beror det här på att Apple har designat kislet så att det kan köra minnet både på ARM- och på x86-sätt beroende på om det är ARM- eller x86-kod som körs. De har med andra ord specialdesignad hårdvara för att lösa detta istället för att försöka emulera det.

Av Felix

Av alla recensioner med annat än bara helt syntetiska test så verkar ju M1 prestera sanslöst bra. Det gäller även modellerna med 8GB. Så precis som för iPhone där folk klagar över att de har så lite RAM men när det inte märks vid faktiskt användande så är jag inte så förvånad att det inte märks med M1 heller.

Jag tror att väldigt mycket av anledningen till att M1 är såpass snabb som den är är tack vare att minnet sitter på chippet. Kommer ni ihåg den där roliga CPUn från Intel med typ 128 MB cache eller något sånt absurt som var till för främst OEM-datorer utan diskret grafik som presterade något ohemult bra för spel? Mycket minne så nära CPUn som möjligt är extremt viktigt för prestandan.

@HolyFather Apple hade för några år sedan typ 7000 anställda som jobbade med kretsdesign, tror knappast att de har färre personer som jobbar på det nu. AMD har tex typ 11'000 anställda totalt. Det är välkänt att de har en kraftigt modifierad och ARM-design, som någon gång för länge sedan var en Cortex A8 om jag inte minns helt galet.
Om du sen vill ägna dig åt hårklyverier så är det väl fritt fram antar jag

Av Felix

Jag har också en T300, min börjar låta en hel del när den varit igång ett tag, i övrigt tycker jag att själva ratten är mycket bra.

Om du kan tänka dig att lägga en slant så tror jag att det kan vara värt att satsa på Fanatec för att pedalerna som följer med ska vara lite vassare. Jag upplever att det är rätt så stora dödzoner i pedalerna som följde med min T300 så jag tycker det är svårt att lägga ett väldigt litet bromstryck till exempel.

Det går också att köpa bättre pedaler till T300 för någon tusenlapp eller två, jag funderar på att göra det.

Jag tycker att du ska satsa på en bältdriven ratt i allafall, det blir mindre dödzoner i styrningen då jämfört med kugghjul.

Tex:
https://fanatec.com/eu-en/shifters-others/clubsport-shifter-s...
https://fanatec.com/eu-en/pedals/csl-elite-pedals-lc
https://fanatec.com/eu-en/racing-wheels-wheel-bases/racing-wh...

Men det går också att kika på deras setup builder för att hitta en lagom nivå: https://fanatec.com/eu-en/setupbuilder

Edit: Om du inte har plats med permanent stol kan jag tipsa om Playseat Challenge, den går att fälla ihop och ställa undan så det är rätt smidigt. Men förstår om du inte har plats för det heller.

Av Felix
Skrivet av MexxII:

Säga vad man vill om deras rubriksättning men sifforna på att det är nya Air "endast" snabbare av 97%? Är som sagt inte utav intresse heller. Apples marknadsföring kommer alltid vilja verka absolut bättre. Släng in massor med fina ord och det är sällan Apple med klarhet skriver vad det är för specifikationer. Jag är mest av allt intresserad, kommer Airen throttla och då när? Den hänger med Pron i ruscher men Pron lär vinna maratonet. Är det som en Tesla? Orkar några varv kring banan sen är den överhettad medan den gamla förbränningsmotorn tuffar på än.

IDG-artikeln känns ju som om den är skriven av någon som är lite butthurt tbh 🤷‍♂️
Sen är ju Apples påstående såklart "Vår dator som kostar mer än 98% av alla datorer som säljs presterar bättre än 98% av alla datorer som säljs". Det förstår alla som förstår hårdvara. Sen vill Apple att man läser det som "Vår nya dator presterar bättre än 98% av alla modeller på marknaden", vilket jag ställer mig jävligt skeptisk till.

Men oavsett så presterar ju alltid Apples datorer relativt dåligt om du försöker göra en "apples to apples" jämförelse med någon sorts syntetiskt test. Men om du däremot jämför till ditt verkliga workflow på en Mac mot en lika dyr Windows-dator så presterar Macen väldigt bra. Så den gamla frasen "En Mac kan inte mycket, men det den kan gör den jävligt bra" är fortfarande mer sann än någonsin skulle jag säga

Se snazzy labs för kul jämförelse mellan Mac Pro och en lika dyr "vanlig" workstation: https://www.youtube.com/watch?v=jzT0-t-7-PA

Av Felix
Skrivet av Eott:

Samma här. Men det kanske går att välja nät likt hur man kan välja mellan 3G och 4G just nu.

Men brukar inte problemet vara själva 5G-kretsen? Tycker mig minnas att det var så vid övergången till 4G... Så att köra 4G på dessa nya 5G-kretsar drar mer än 4G på en 4G-krets

Av Felix
Skrivet av talonmas:

Eller huuuuur. Eller så implementerar man olika Hz för olika funktioner och får det man vill ha samt bra batteri. Låter som en efterkonstruktion när konkurrenterna inte snålade på komponenterna men Apple ville ha liiiite mer marginal på sin försäljning.

Eller är jag för cynisk nu?

Apple har väl variabel uppdateringsfrekvens på iPad Pro om jag inte minns helt tokigt, så tror nog att det drar för mycket batteri bara. Apple tenderar ju att ha mindre batterier och blir därför känsligare mot saker som drar mycket ström.

Skrivet av edvinnn:

Eller så puttar man in ett lite kraftfullare batteri. Som andra tillverkare gör.

Då är den ju inte TUNNASTE IPHONEN I VÄRLDEN tm

Av Felix

Personligen skulle jag även välja bort 5G i förmån för batteritid.... Inte som att man har problem med att 4G är slött direkt... Man är ju ändå begränsad av surfmängd..

Av Felix
Skrivet av prpx:

Tycker verkligen både utvändiga och invändiga designen ser gammalmodig ut. Radialfläktar brukar inte vara tysta. Xboxens lösning ser mycket modernare ut. Plus för SSDen dock. Sony har dock en ovana att låsa ner tillbehör.

Tänker mig att med tanke på hur pass stor fläkten och kylflänsen är så bör fläkten kunna snurra i låga varvtal, så länge allt är fritt från damm, kanske blir annorlunda när den stått och samlat damm i 5 år...

Ang SSD så skulle de ju publicera en lista på godkända enheter enligt artikeln, så bara att hålla tummarna att den listan är lång. Har för mig att det är betydligt krångligare att lägga till mer lagring till PS4

Av Felix
Skrivet av jOnÄTÄn:

Vad innebär dessa siffror för spel då?

"bäddar för snabb spelplattform"
Kommer den kunna konkurrera med ps5 och series x eller blir den bara snabbare än deras föregående modeller?

Det beror väl på hur mycket de är villiga att skala upp kretsarna. Men kretsarna som går in i typ iPad kommer ju aldrig kunna konkurrera med konsoler av TDP-skäl

Men den kanske hamnar på Switch-nivå eller liknande?

Av Felix
Skrivet av huxflux:

Ja helt klart finns det kod kvar ända från Windows 2000, bara kolla i Kontrollpanelen med alla win32 apps. Men det har säkert skett vidareutveckling i många fall. Förhoppningsvis har de själv tittat på spagettikoden och fixat det mesta

Njah, pyttemjuk har ju typ sparkat alla sina QAs och övergått till "crowdsourcad QA", dvs öppna beta-tester istället för kvalificerade testare. De verkar inte titta på kod så länge det inte är väldigt uppenbart att något är trasigt.

Skrivet av monotux:

Ptja, nu kanske det går att ta fram egna patchar för alla gamla skitsystem en kommer i kontakt med...

Det finns ju redan företag som patchar saker som Microsoft inte längre underhåller eller inte vill fixa. Kommer inte ihåg vad den specifika gruppen jag tänker på heter...

Av Felix

Det är ju tydligt om man kikar på vilka OS som är påverkade av diverse säkerhetshål som patchas på "patch Tuesday" att det finns kod från XP kvar i Windows 10 i alla fall...
Men Microsoft har ju slagit och/eller tangerat rekorden för antal fixade säkerhetshål den senaste tiden, undrar om det beror på att den här koden har varit tillgänglig under en tid eller om vi kommer se nya rekord slås inom någon månad eller tre...

Av Felix
Skrivet av anon259487:

De har alltså gått ut nästan 1.5 år innan släpp med förhandsbokningar. Jag blir så otroligt arg på dessa jävla återförsäljare.

Kan inte annat än att hålla med ☹️