Inlägg

Inlägg som zorp har skrivit i forumet
Av zorp

Vad jag inte förstår är varför man inte kan stoppa det här med tekniska lösningar? Alla enheter som man har när man använder internet banker har ju IP adresser.

Så en bank vet ju snabbt vilka IP adresser jag brukar använda. Och om jag blir lurad att logga in med BankId så en bedragare får tillgång till min Bank så kommer ju bedragarens följande följande instruktioner komma från en ny "okänd IP adress".

Sker det så skickas en ny "begäran" med information att "jag" håller på att överföra massa pengar, till mig antingen till mitt BankId eller sms med en kod för att godkänna.

Nu finns det garanterat andra som har bättre kunskap om det här än jag, men borde det inte finnas tekniska lösningar som försvårar det här?

Av zorp

Handlat därifrån och inga problem, och dom hade ett mycket bättre pris på den än andra med samma spec.
Också fått den reparerad, utbytt MB, där jag skickade datorn till Tyskland med DHL efter att fått papper från Lenovo sverige.
Tog ca 2 veckor innan jag fick den tillbaka.

Ett tips. Efter att du fått den, registrera den och kolla pris på extended warranty för din dator, jag fick 2 år extra garanti för ca 500:-. Klart fynd att få 2 år extra för en 16000:- dator.

Av zorp

Dom ska ju betala skatt som alla andra.
Idag använder Facebook koncern-upplägg som "flyttar" intäkterna till skatteparadis.
I Sverige hade dom intäkter på 4,4 miljarder förra året varav det mesta flyttades bort, efter det hade dom kvar 134 Miljoner som då skickades iväg som koncernbidrag. Kvar: ingen vinst och en skatt på 44 tusen kronor.

Samtidigt ska svenska bolag betala full skatt, dvs dom får en konkurrensnackdel.

Av zorp
Skrivet av ylledjur:

Om dom faktiskt har rätt att ändra pris eller avboka ordern beror även på konsumentköplagen. Ett företags villkor kan aldrig stå över konsumentköplagen även om man som konsument godkänt dom.

Dom har rätt att avboka en order fram till det ögonblick dom skickar en orderbekräftelse. Det är då köpavtalet är genomfört och därefter gäller konsumentköplagen.
Notera att en "beställningsbekräftelse" som många skickar inte är en orderbekräftelse, dvs inget köp har genomförts än.

Av zorp
Skrivet av Hjemrdeil:

Jag tycker egentligen inte om fingeravtryckssensor alls.. Sparar Apple på ens fingeravtryck? Skrämmande värre.

Nej, inga sparar dina fingeravtryck. Vad sensorn gör är att identifiera vissa definierade Minutiaes, relationen mellan dessa skapar sen ett mönster. Och det är det här mönstret av minutiaes som sparas i krypterad form. Och det är det mönstret som sen används som template för att identifiera ditt fingeravtryck.
Det går således inte att "återskapa" ditt fingeravtryck från den här informationen.

"The major minutia features of fingerprint ridges are ridge ending, bifurcation, and short ridge (or dot). The ridge ending is the point at which a ridge terminates. Bifurcations are points at which a single ridge splits into two ridges. Short ridges (or dots) are ridges which are significantly shorter than the average ridge length on the fingerprint. Minutiae and patterns are very important in the analysis of fingerprints since no two fingers have been shown to be identical."

Av zorp

Den här kan ev fylla dina krav. En 27", 2560p x 1440p, 144Hz IPS och på rea.

Har dock ingen koll på hur bra den är så du får kolla recensioner på nätet.

https://cdon.se/hemelektronik/acer-27-led-xf270hua-freesync-g...

EDIT Missa att jag var 2'a på den. Sorry

Av zorp

kabanan

2 domar av ARN som du kan skicka till Netonnet så dom får lite koll på vad som gäller.

https://lagen.nu/arn/1996-6571
https://lagen.nu/arn/1999-4494

Notera att när dom talar om "skadestånd" så är det ersättning förutom återbetalning av köpeskillnaden.

" L har därför enligt 26 § konsumentköplagen rätt till omleverans, om detta kan ske utan oskälig kostnad för säljaren. ........ Om detta inte är möjligt bör L ha rätt att häva köpet och få tillbaka köpeskillingen 590 kr. Hon bör därutöver ha rätt till skadestånd i form av ersättning för prisskillnaden vid ett s.k. täckningsköp enligt 33 § konsumentköplagen . Skadeståndet skall i ett fall som detta bestämmas till prisskillnaden mellan gängse pris för aktuell vara och det pris som konsumenten erlagt för köpet."

Av zorp

Lehto

Haft exact samma problem men fick lite annorlunda information från posten när jag pratade med dom. "Felet" var enligt dom att avsändaren skulle satt värdet på försändelsen till noll eftersom du inte betalar något för varan.

"Hur stor tullavgiften blir beror på vad det är för slags vara, vad den kostar och från vilket land den kommer........
Momsen är 25 procent på alla varor förutom på livsmedel där den är 12 procent och på vissa trycksaker där den är 6 procent. Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift." (Tullverket)

Notera att det hela tiden talas om vad varan "kostar" och "inköpspris".

Och till mig förklarade posten att jag inte skulle ha betalt någon moms eller avgifter eftersom jag inte betalar något för varan, men då måste det stå på tulldeklarationen att värdet är noll, så säljaren hade gjort fel.

I mitt fall kontaktade jag säljaren och fick faktiskt ersättning av dom eftersom dom hade skrivit fel på tulldeklarationen.

Av zorp

@hunkaboy86:

Du bör bestrida fakturan, som man ska med alla bluffakturor och det är av en anledning. Skulle företaget gå vidare till inkasso och sen kronofogdemyndighet så garanterar bestridande i "alla led" att du inte kan få nån betalningsanmärkning.

"Om du har bestridit en felaktig faktura, men ändå får krav från ett inkassobolag eller Kronofogden ska du bestrida även de kraven till inkassobolaget respektive Kronofogden. Bestrider du kraven i alla led finns ingen risk för betalningsanmärkning."

https://www.konsumenteuropa.se/sv/amnesomraden/e-handel/E-han...

https://www.kronofogden.se/bluffakturor.html

I det här fallet är det ju mindre troligt att dom går vidare, men det har ju knappt nån tid och du riskerar inget att göra det. Tvärt om har du ju markerat att kravet är felaktigt.

Av zorp

Som många redan skrivit spelar 1 dags försening ingen roll.

Fast för skoj skull kan det vara intressant att veta vad lagen säger. Kap 12 Jordabalken.

"5.1.2 Påföljd vid försening med betalning av hyra

Det är självklart att hyresgästen är skyldig att betala dröjsmålsränta vid försening med hyran. Därutöver är den primära påföljden att hyresrätten blir förverkad enligt 12:42 1 st. 1-2 p. JB. För att en lokalhyresgästs hyresrätt ska bli förverkad räcker det med att dröjsmålet är endast två vardagar efter förfallodagen. För att en bostadshyresgäst måste dröjsmålet vara minst en vecka om inget annat följer av hyresnämndens beslut.

Dröjsmålet med betalningen måste även utgöra ett väsentligt kontraktsbrott för hyresvärden, se närmare avsnitt 3.4.3 samt avsnitt 4.4.1. Det får således inte vara frågan om något bagatellartat kontraktsbrott som att betala några kronor för lite i hyra. Hyresgästen har hela tiden innan hyresvärden har sagt upp hyresrätten på grund av förverkande möjlighet att vidta rättelse och betala hela hyran samt dröjsmålsränta. Hinner hyresgästen göra detta kan inte hyresrätten längre förverkas på den grunden. Detta stadgas i 12:43 1 st. JB.

I 12:44 JB ges hyresgästen ytterligare möjligheter för att återvinna hyresrätten och undvika att den förverkas. Denna bestämmelse är dock inte tillämplig om hyresgästens avtal ändå skulle upphöra att gälla inom en månad på annan grund än förverkande av hyresrätten. I paragrafens första punkt stadgas att om bostadshyresgästen betalar hela hyran inom tre veckor från att denne underrättats om att hyresrätten förverkas om inte hela hyran betalas."

Så i princip kan hyresvärden säga upp kontraktet om betalningen är mer än 1 vecka försenad. MEN så länge man betalar inom 3 veckor efter att man underrättats om uppsägning så får man behålla kontraktet.
(Sen har jag aldrig hört talas om en hyresvärd som sagt upp kontraktet bara efter 1 veckas försening)
Vid många upprepade sena betalningar kan kontraktet sägas upp ändå trots att man betalar, men då gäller det mer allvarliga förseningar, och som sagt upprepade förseningar.
Hyresvärden har dock alltid rätt att kräva dröjsmålsränta (och inkassoavgift om dom skickat kravet till inkasso).

Av zorp
Skrivet av DPG:

Lånar tråden lite. Är själv intresserad att göra lägenheten mer finare med hjälp av ljus och vill gärna ha mer kontroll än bara en strömbrytare men detta är första gången jag hör om detta och undrar och nyfiken på hur man kan få mest av dessa lampor? Kul att man kan styra vi appar men vill ju även kunna använda dimmer på dessa inbyggd i strömbrytaren. Själv gillar jag nedtonad och mysigt ljus och är inte efter att det skriks från lamporna. Varje rum ska ha något speciellt. Ni får jätte gärna mata på hur jag kan använda detta så hemmet blir riktigt fin och stilrent.

Du kan koppla ihop flera lampor i ett rum och styra dom som grupp. Dels via deras egen "dimmer switch" som du kan sätta på väggen eller via deras app. Jag har en dimmer switch i vart rum som styr just det rummet. (Givetvis kan du också styra var lampa individuellt via appen)

Köper du "White ambiance"(2200-6500K) lampor så kan du ändra färgen från vitt till gult så dom rekommenderas om du vill ha "mysljus".

Även där kan du styra färgen som rum eller individuellt. Appen har också massa förställningar på olika "scenes" med olika ljusstyrka och färgsättning, och du kan också skapa dina egna scenes med dina egna inställningar. Där du sen kan programmera din vägg switch med 5 olika förställningar.

Otroligt smidigt och du kan få precis det ljus du vill ha.

https://www2.meethue.com/sv-se

Av zorp

Hoppas inte för mycket på Galaxy S9 då det finns rapporter på att dom inte kommer att använda det. Sannolik orsak är nog att även den startar massproduktion nu och det är för tight och riskfyllt att satsa på en ny teknik i deras viktigaste modell.

http://www.theinvestor.co.kr/view.php?ud=20171108000824

Däremot är det ju inte uteslutet att det kommer i en premium eller plus modell.

Av zorp
Av zorp

Felet är både EA och Biowares.

Ursprungligen skulle MEA släppas i slutet av 2016, huvudsakligen för att den bästa försäljning perioden i USA är Thanksgiving till Jul. Det klarade inte Bioware av utan launchen fick skjutas till Q1 2017. Redan det betyder mindre försäljning och vinst för EA.

Sen slutar EA's redovisningsår sista Mars, dvs spelet måste ut innan dess för i annat fall måste EA gå ut med en vinstvarning eftersom MEA fanns med i deras earnings prognos för fiscal 2016 (Q2/16 till Q1/17).

Och det hade inneburit fallande börskurs, missade bonusar etc etc. Det här är också förklaringen varför EA flera gånger tidigare tvingat ut spel under mars månad som inte riktigt är klara.

För att få ut spelet i Mars tvingades Bioware farma ut delar av spelet, tex dom hemska animeringarna, vilket i sin tur ledde till dåliga reviews och klart sämre försäljningssiffror än väntat.

Så Bioware tappade bollen för att dom inte kunde producera spelet i tid och med bra kvalité, och ur EA's ögon misslyckades dom leverera vad dom lovat när dom lovade det (Q4-2016). Vilket sannolikt spelade roll i nedläggningen av studion och satsningar framåt.
Och EA är skyldiga till att tvinga ut spelet innan det var klart.

Take your pick.

Av zorp

@Pluffo:

För att statisk elektricitet ska bildas krävs 2 saker.

Dels en relativt låg luftfuktighet, är lägre luftfuktighet ju mer statisk elektricitet skapas. Så ESD problem ökar med luftkonditionering och tex under vinterhalvåret vid minusgrader. Vid höga nivåer av luftfuktighet laddas den statiska elektriciteten ur mot den omgivande fuktigheten och blir ett minimalt problem.

Dels måste du ha friktion mellan 2 material som kan skapa statisk elektricitet tex torr hud och polyester, lädersulor och syntetmatta. etc.

Så ESD är helt beroende på omgivningen.

Sitter du på ett kontor med luftkonditionering när det är minusgrader ute, med nylon skjorta, lädersulor och heltäckningsmatta av syntet plus att du precis klappat din hund i en kvart så har du ett stort problem med ESD.

Är det sommar, ingen luftkonditionering, du har bomullskläder, i strumpläst, trägolv etc etc så är problemet minimalt. Och jag hade inte oroat mig. Jag tar ändå rutinmässigt och jordar mig mot tex en kran innan jag rör nått med elektronik.

Av zorp

Helt rättvist att höja.
Grovt orättvist att en Playstation spelare skulle spara MER pengar än en PC spelare när dom skiter i att köpa det här spelet. Nu blir det rättvist och vi sparar alla €70.
Härligt, nu ska jag bara komma på vad jag ska göra med dom pengarna.

Av zorp

När det gäller CDON ska man ha klart för sig att dom friskriver sig från ansvar när köpet kommer från en "samarbetspartner".

"Allmänna vilkor:

1.2 Såsom angivet ovan ingås avtal vid köp via Webbplatsen mellan dig och CDON och/eller mellan dig och en eller flera Samarbetspartners. Du kan alltid se på varusidan och i kassan vem som är Säljare.

9.2 Reklamationsrätten täcker varor som är felaktiga enligt gällande konsumentskydds-lagstiftning. Kund som önskar göra gällande fel i beställd vara ska kontakta Säljaren så snart som möjligt efter att felet upptäckts"

Så finns det en "samarbetspartner" som står som "säljare" så gäller avtalet bara mot dom och CDON har friskrivit sig från allt ansvar oavsett vilken väg betalningen går. Och reklamationer ska gå direkt till "säljaren" för köpavtalet har gjorts mot "säljaren" inte CDON.

Så man ska ha klart för sig att CDON inte tar något ansvar enl konsumentköplagen i dom fallen.

Rätt fult av CDON, för dom använder ju sin renommé för att sälja produkter från mer tvivelaktiga företag. Och i längden tror jag det här kommer att skada dom (vilket dom faktiskt kan ha).

Av zorp

Garv.

Jag gillar sådana här "nyheter" som nån skriver om, och som sen sprids från site till site utan att nån kollar "nyheten".

Det här patentet filades 2014-10-16 (och patentskyddet gäller den dess) och patentet publicerades 2016-04-16.

Sen var det visst ingen som hitta det förrän nu, nästan ett år senare

https://patents.google.com/patent/US20160109908A1/en

Av zorp

Du kan testa med en range extender som du sätter i rummet med dålig teckning.

Ofta har dom betydligt bättre antenner så dom har lättare att hålla kontakt med din router.

Jag har en enkel https://www.inet.se/produkt/6210391/netgear-ex2700-n300?utm_s... och bara den dubblar signalstyrkan i andra änden av lägenheten.

Du bör dock köpa en bättre med ac och dual band. (Även om 2.4 har bättre räckvidd som noterat ovan)

Trots att man rekommenderar att sätta range extenders på en unik SSID så kan du sätta samma SSID som på din router. (Om det här ger samma problem som för din home plug är svårt att säga. Har lite svårt att förstå varför dina Sonos skulle strula.) EDIT se längst ner.

Att ha samma SSID på flera sändare kan ge problem med roaming i lägenheten dvs mobila enheter byter inte från från en svagare signal till den starkare när du går runt där. Men stationära enheter kopplar upp till den starkaste signalen så enheterna i rummet med dålig täckning bör gå bättre.

Ett par år sen jag testade det här så googla för säkerhets skull, så ingen ny teknik ändrat det här.

Förresten, den här mobilappen är rätt bra för att kolla signalstyrkan på olika ställen i en lägenhet för att få en uppfattning var det är skugga och hitta bästa band.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wif...

EDIT Googlade Sonos-problemet med extender och det är ett problem med extenders. Lösningen heter Sonos BOOST. http://www.sonos.com/sv-se/shop/boost.html
http://sonos-sv.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/3079/~/s...

Och för PC'n får du köra en range extender och då med unikt SSID.

Av zorp

@arch:

HDMI "kan" vara boven. Hade exakt samma problem med en ny Samsung att den tappade kontakt för några sekunder var 10'e sekund.

I mitt fall visade det sig vara HDMI kabeln, trots att den var en rätt ny "2.0 High speed 4k etc etc kabel". En annan exakt lika dan kabel löste problemen. Så det var nått fel med första, trots att den fungerat med en annan TV.

Behöver ju inte vara så i ditt fall, men kan du låna en kabel och testa så kan det vara värt det.