Inlägg

Inlägg som Valiumballong har skrivit i forumet
Av Valiumballong

Jag har en telefon, min jobbtelefon och använder den för arbete och för privat bruk. Ringer det svarar jag om jag kan, samma sak gäller mail, Teams eller vad det nu kan vara. Har aldrig varit ett problem.

Brukar stänga av notifikationer på email oavsett.

Av Valiumballong
Skrivet av beachroadsix:

Var ju inte riktigt det som var frågan, trodde det var om det räckte att ha Garmin Connect på sin telefon och ett Garmin pulsband, utan att äga någon Garmin klocka.

Det var väl exakt den frågan som informationen i länken besvarade? Det står vad du kan använda pulsbandet till utan klocka, och med klocka.

Edit: ah, du läste inte länken för jag skrev ”telefon” istället för klocka. Vi kan väl ta delat ansvar på den.

Av Valiumballong
Skrivet av beachroadsix:

Hur gick det med din tänkta setup?

Jag är inne på samma sak, då jag helst skulle vilja klara mig med pulsband och Garmin connect. Men kruxet är väl hur man startar ett pass, bandet är väl knappast så smart att det känner av och startar ett?

Garmin har en massa information om vad man kan/inte kan göra utan telefon:

https://support.garmin.com/en-US/?faq=vs3FdBS9QZ4DE2MWVAeZfA#...

Av Valiumballong

Det är rätt få yrken, och ännu färre ifall du är junior, där det inte är fasta arbetstider som gäller. Den här idén om att få en hög med uppgifter att göra under en dag/vecka i den takt man vill bara man blir klar är ett minst sagt ovanligt upplägg. Igen, speciellt om du är junior.

Lär dig ett yrke och starta eget efter ett par år, då kan du styra din tid som du vill. Hitta något som du tycker är roligt att pyssla med istället för att jaga enhörningar.

Av Valiumballong
Skrivet av solomon:

Om det är ett centralstyrt system (dvs en undercentral med shuntar/ställdon etc) så är radiatorerna "aldrig av". Om du har kroppstemperatur 37 grader och känner på en radiator som är 35 grader så kommer det automatiskt kännas kallt.

Du har 22 grader inomhus och i hyran *BRUKAR* det ingå 21 grader.

(Detta förutsatt att det är vattenburna rediatorer)

När jag förvaltade en del fastigheter brukade jag köra att kring 0 grader ute = 38-45 grader ut på radiatorer

+15 20-25
+5 32-38
0 38-45
-5 48-52
-15 55-60

Detta berodde lite på hur gamla husen var och deras isolering etc

Nej, en radiator som är 35 grader känns inte kall. Jag skickar fram 33 grader just nu, rören är varma.

Radiatorerna är ”av” när pumpstoppet går till, vilket är vanligtvis sker vid runt 15 grader ute. Bor man i ett hus med styrsystem från stenåldern kanske någon fysiskt behöver stänga av pumpen och det brukar ställa till det lite på vårkanten.

Av Valiumballong
Skrivet av risby:

Finns det något bra att plugga igen med som man lätt kan hitta på typ Kjell & Co? Tänker att man inte ska gaffatejpa utan har någon silikonbit som sitter tätt.

Avslutningspropp och kontramutter is the dag

https://www.elbutik.se/product.html/rutab-avslutningspropp-pg

Kontramutter köps separat.

Av Valiumballong
Skrivet av Cr4zyt0e:

Så detta gör då så man kan se vad som söks på google, yahoo osv?

Du behöver fortfarande tillgång till enheten du vill övervaka för att installera certifikatet för att komma åt den krypterade trafiken.

Av Valiumballong
Skrivet av Cr4zyt0e:

Jag håller på med ett projekt där valfri router ska köpas och användas av runt 5 personer via wifi samtidigt. Det följande kraven som kommer ställas in är följande.

Användaren ska max få 40 mbits upload/download speed.

Man kan bara använda nätverket 2 timmar per dag.

I routern ska det loggas om vilka hemsidor användaren besöker.

Routern ska även logga vad användarna söker på exempelvis google, yahoo.

Automatiskt avstängning av router från 23.00 till 06.00, för uppdateringar.

Har den här routern nu. https://www.inet.se/produkt/5411647/asus-rt-ax82u-v2-aimesh

Men kan inte hitta något som visar att jag kan ställa in för att se vad användaren söker på Google, Yahoo. Är det ens möjligt? Eller ska man köpa ny router? Är ny på nätverk, men har koll på hur man sätter igång webbhistorik och begränsar användarens timmar samt speed.

Att hålla på att logga och övervaka vilka hemsidor användarna besöker, även om det rör dina barn (det är den enda målgruppen jag kan tänka mig i det här fallet) är jävligt onajs. Prata med ungarna om internet istället för att spionera på dem.

Och nej, du kan inte via routern se vad någon har sökt på, men eftersom du inte har några problem med att övervaka trafiken är det bara att installera mjukvara på deras datorer för att logga all aktivitet. Ska man bete sig som ett arsle kan man lika gärna göra det ordentligt.

Av Valiumballong
Skrivet av Alphahanne:

Krossade tomater är än värre. Färska solmogna tomater som skållas, skalas och finhackas ska det vara. ,)

Antalet veckor om året när det går att få tag på bra färska tomater är färre än antalet veckor då jag vill inte köttfärssås Det är oftast godare tomater på burk än på grönsakshyllan (under förutsättning att man är beredd att betala lite för sina burktomater).

Av Valiumballong

Du har inte funderat på att försöka engagera dig i studentkåren? Eller en studentnation?

Att du inte klickar med dina kurskamrater är vad det är, det är ingen idé att försöka tvinga fram det.

Av Valiumballong

Köttfärs (högrev om man vill fina till det)
Sidfläsk (guanciale eller pancetta om man vill fina till det lite mer)
Lök (riven)
Vitlöl (finhackad)
Morötter (riven eller fintärnad)
Stjälk/rotseller (riven eller fintärnad)
Krossade tomater
Vitt vin
Köttbuljong vid behov
Timjan
Oregano
Litet lagerblad
Salt och peppar
Parmigiano Reggiano eller Grana Padano på toppen

Koka åtminstone en timme.

Mjölk och grädde i köttfärssås är Satans påfund. Speciellt med ketchup till. Fy.

Av Valiumballong

Vad är det för kurvlutning ni har? Om man bortser från maskinproblem tänker jag mig att vattnet som går ut ur LVPn är för varmt vilket ställer till det för verkningsgraden, och sedan så stryper man på golvvärmekretsarna istället.

Av Valiumballong
Skrivet av Dr.Mabuse:

Det är riktig, Lämnas allt för låga bud diskvalificeras dessa så bara korrekta underbyggda anbud kvarstår och därigenom har han rätt i sak, det lägsta budet vinner.

Nja, upphandlaren ska ifrågasätta en onormalt låg prissättning, men det är inte diskvalificerande. Anbudslämnaren får förklara hur denne har tänkt att uppfylla kraven med det pris som satts och kan man göra det på ett "tillfredsställande" sätt så kan man inte förkasta budet. Vad som är tillfredsställande är inte helt enkelt att bedöma.

Det går inte heller att sätta ett golvpris och förkasta alla anbud som kommer in under det golvpriset.

Av Valiumballong

Min bild av offentlig upphandling är att pris fortfarande är det som styr för att inköparna inte vet hur de ska kravställa ordentligt, och att det ofta är någon som går in med en timpenning som är en ren förlustaffär för att de hittat något kryphål i förfrågningsunderlaget. Såsom att man får debitera kostnad för underentreprenör eller sätta fasta priser.

Sen är det ett känt faktum, åtminstone i fastighetsbranschen, att ifall någon debiterar 50% mindre så får man betala för minst 100% fler timmar. Det är inte billigast med lägsta timpris.

Och sen har vi hela köret med överklagade upphandlingar och annat elände som ställer till det för beställare. Men det löser man också med mer kompetenta inköpare som klarar av att granska anbuden.

Men det är förstås skillnad på OU och OU. Det är inte samma sak att handla upp en tunnelbaneoperatör som en printer-lösning.

Av Valiumballong
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Typ ingen arbetsgivare ger deras anställda grymma produkter. De får en schyst laptop och mobil, typ inte en enda systemutvecklare i landet får en egen Fluke 789 processmeter osv: https://www.elfa.se/sv/processmultimeter-400ohm-40mohm-fluke-...

Nej men det beror ju på att varje anställd inte behöver ha en egen Fluke 789. Det finns ingen anledning att stilla ha-begäret hos varenda anställd.

Vi har jättemycket fin och dyr mätutrustning på kontoret. Den lånar man när man behöver den. Det är inget man har i bilen eller på skrivbordet till vardags. Det är lite fördelen med att vara ett stort företag, att man kan ha flera anställda som nyttjar sådant som används sällan. Att du får lite komplex av kukmätartävlingen med egenföretagarna är trist, men något du får lära dig att hantera.

Av Valiumballong
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Processmeter simulera 4-20ma, modbus adapter, rs485, rs233, KNX adapter, bacnet, canbus profibus you name it.

Min fråga var generell och jag trodde innan det var kört, men ville bara få det bekräftat. Och det säger lite om varför tekniker i sverige ofta har så lite erfarenhet av praktiska saker. Det är inte roligt att lägga ut kanske 20 000kr på en pryl, där man endast har prylen för att labba lite och det finns ingen som helst privat användning såvida man inte äger en fabrik eller liknande för privat bruk.. En person som är egenföretagare och då ofta grymt mycket bättre, tjänar mer etc. Ja den kan öka sitt försprång ännu mer.

Det är kört eftersom det uppenbarligen inte är ett verktyg som är nödvändigt för att utföra arbetsuppgifterna du fått av din arbetsgivare. Att du vill laborera för att lära dig är en hobby/fritidssysssla. Dvs privat bruk.

Vill man ha andra arbetsuppgifter som kanske kräver annan teknisk utrustning så pratar man i första hand med sin arbetsgivare, och kan man inte komma överens får man söka sig till ett annat företag (eller starta eget).

Av Valiumballong
Skrivet av Ashzala:

Jag använder standard-appen "klocka" och den verkar sporadiskt helt strunta i att väcka mig på morgonen.

Jag har Stör Ej aktiverat men det har inte varit något problem senaste åren. Någon som har en aning vad det kan bero på? Se exempelbild, notera när bilden är tagen och när alarmet ska ringa, borde inte vara möjligt...

OnePlus Nord 2T 5G
Android 14
<Uppladdad bildlänk>

Rensa cache för klock-appen

Sätter du ett individuellt alarm för varje dag eller har du ett veckoschema? Om veckoschema, kontrollera volyminställning för alarm.

Av Valiumballong
Skrivet av Dallen:

Hallo!

Köpte mig precis en bostad och har efter tillträde upptäckt att det är en spricka i induktionshällen som går från kant till kant nere vid ena hörnet. Jag kollade med säljaren om det var något gammalt eller om det kan ha hänt i samband med att någon av hantverkarna varit där. Säljaren svarade då att det hänt under deras tid och att de själva försökt limma fast den bit som är sprucken.

Sprickan och limmet har väl förmodligen precis lossnat då detta inte är något som jag eller någon annan i familjen lagt märke till tidigare. Den är svår att missa, och heller inget som säljaren informerat mig om eller står skrivet i några papper. Jag kan tycka att det är något som vi borde ha informerats om, för något som är limmat är ju svårt att upptäcka.

Säljaren är annars väldigt bra att ha å göra med, men jag vill ändå veta hur det här fungerar och vad man har rätt till?

Dels så ska du inte ha kunnat se sprickan innan om du tittade noggrant.
Dels så ska felet vara av sådan art att det hade påverkat värdet på bostaden.

Är det ett kosmetiskt fel eller påverkar det på något sätt funktionen?
Hur gammal är spishällen?

Egentligen har du inte rätt till något alls, sprickan hade garanterat gått att se om den var limmad, men om hällen är sprillans ny och sprickan gör att den inte fungerar så kanske en vänlig säljare går med på att dela på materialkostnaden.

Av Valiumballong
Skrivet av FX9:

Alltid en liten risk för konstruktionsfel, och då kanske man inte kan koppla ur sladden snabbt nog?

Bara spekulerar. Lär vara väldigt få skarvsladdar som är felproducerade då de varit med länge och tillverkarna vet hur man ska tillverka säkra sladdar

Den risken finns alltid. Ligger en grendosa i en kabelhållare under ett skrivbord är den inte heller synlig, fram tills det att det börjar ryka. Och samma risk finns förstås även med fasta anslutningar.

Skrivet av musse pigg:

fast skarvsladd får man ej klamra, då blir de fast installation...

Nej, det är fel. Flexibla kablar får förläggas enligt tillverkarens anvisningar. En fast installation (egentligen fast anslutning) är en installation som kräver verktyg för att koppla bort (förenklat). En stickkontakt blir inte fast bara för att kabeln är klamrad, däremot så ska man förstås inte klamra så att det inte går att dra ut stickkontakten utan att rycka loss klammern. Precis som att man kan lägga kabel för ström till sin TV eller dator i en kabelkanal utan att installationen är att se som en fast anslutning. Det är inte heller en fast anslutning för att kabeln är silvertejpad mot golvet.

Att klamra eller på annat sätt fästa en flexibel kabel är att föredra över att ha den liggandes lös på golvet eller hängandes från taket.

Av Valiumballong
Skrivet av musse pigg:

Pratade med en elektriker jag känner för ett tag sedan, då minns jag han sa att ett grenuttag/förgrenings kontakt/förlängnings kabel aldrig får ligga så att det inte går att dra bort snabbt, alltså de får inte vara lagt på ett sådant sätt så att man ej kan snabbt dra bort de därifrån de ligger.... Stämmer de? Vad jag vet är att man ej får fast installera dessa eller klamra kabeln mot list o annat...

Varför jag frågar är för att jag tänkte köpa en 3 meters förlängnings kabel och dra in till min tv möbel på baksidan så att jag kan koppla invändigt till olika enheter, får man göra det, eller måste man dra ut kablarna från alla enheter man har i tv möbeln så de kopplas till grenuttaget på utsidan?

Jag kommer givetvis få göra ett hål på baksidan i masoniten på tv möbeln där förlängnings kabeln kommer in, så storleken på hålet kommer vara ganska stort...

Förläggning av ledningssystem ska följa tillverkarens anvisningar, det finns inget förbud mot att klamra en skarvsladd. Det kan ofta vara fördelaktigt att klamra förlängningssladden så man slipper snubbla på den, det är också en risk.

Sunt förnuft kommer man långt med (det är dock inte ett substitut mot föreskrifter och tillverkarens anvisningar). Vad skulle faran med att ha ett grenutag i ett skåp? Brand? Möjligtvis ifall du belastar kabeln väldigt hårt. Om det är en spelkonsol, TV, förstärkare och andra småförbrukare är brand p.g.a. överbelastning inte en risk.