Inlägg

Inlägg som jookeer har skrivit i forumet
Av jookeer
Skrivet av adzer:

Jag tycker det är smått absurt att en sådan dyr dator ens säljs med bara 8GB ram. 16GB borde vart standard i mitt tycke.

Standard borde vara att användarna själva kan köpa till extra minne för en billig penning.

Av jookeer

ATX-Chassi i fint skick + 400W PSU och CDRW

- plats för 5 diskar
- CDRW 52-32-52 (IDE/PATA) inkl. kabel
- diskettstation
- 4 fläktar + kablar och motstånd
- 400W Nätagg (Colorsit 330U-SNE) med Molex- och SATA-kontakter - Fungerar, såklart

Funkar bra som filserver eller hembyggd NAS
200:-

Hämtas nära Odenplan/Norrtull

Läs hela annonsen här

Av jookeer

Det började 1978: DEC pdp-8 VT78
https://en.wikipedia.org/wiki/DECmate

Sedan 1980 blev det Pdp-11
https://en.wikipedia.org/wiki/PDP-11

Ett par år senare Vax-11
https://en.wikipedia.org/wiki/VAX-11

Tror ingen i tråden varit med om nåt liknande?

Av jookeer
Skrivet av Belzader:

Nyckeln är språk oberoende, så det spelar absolut ingen roll på vilket språk man väljer att installera.

OK.

Följdfråga: Skiljer nyckeln mellan 32 resp. 64 bit givet samma version av Win10?

Av jookeer

Är aktiveringsnyckeln bunden till vilket språk i Win10 man installerat?

Tex. Kan en nyckel till en Windows 10 Home Svensk aktivera Windows 10 Home eng-US

Av jookeer

@ExecutedExile: du har PM

Av jookeer

Hur länge ligger annonsen ute?

Av jookeer

Bjuder 325:- för G.Skill Sniper DDR3 1600MHz 2x4GB

kan möta upp i city

Av jookeer
Skrivet av dumbo:

Eftersom du säger att fattningens diameter inte spelar roll så kan vi ju vända lite på det hela:
Hur lätt tror du att det skulle vara att konstruera ett högpresterande ljusstarkt objektiv, säg en 50/0.95, med en fattning som är 5mm i diameter? Det är ju, enl. det du säger, inga som helst problem.

Hitta inte på saker jag aldrig sagt. Citera mig gärna men lägg inte ord i min mun. VAR jag sagt ovanstående. Oseriöst och osakligt.

Av jookeer
Skrivet av dumbo:

Helt oavsett vad du tycker eller tror...

Jag varesig tycker eller tror, jag utgår från egna praktiska erfarenheter från mina tester och ställer dessa mot andras tex.:
https://mrleica.com/tag/leica-noctilux-50mm-f1-0/

medan teoretikerna utan egna erfarenheter tycker och tror vad andra som också ofta saknar praktiska erfarenheter tycker och tror. Så, vem är det som tycker och tror? Orka?

Så, vilka egna praktiska erfarenheter kan bjuda på från dina tester av extremt ljusstarka gluggar på FF?

Av jookeer

@dumbo:
https://www.japancamerahunter.com/2012/01/the-incredible-cano...
https://global.canon/en/c-museum/product/s43.html

har inte testat ovanstående så du får söka på annat håll om de har de problem du refererar.

Däremot har jag testat denna:
https://www.leicastoremanchester.com/50mm-f-10-noctilux-x384....
på Leica-M och Sony A7 som inte har "dina" problem.

Nikons nya manuella Z f/0.95 50mm sägs hamna på $6K vilket gör den oåtkomlig för de flesta.
Nikon har aldrig tidigare gjort en f/0.95 så det är väl lite sent påtänkt men att motivera den större bajonettdiametern pga av detta låter lite märkligt, särskilt med tanke på att Nikons ev. APS-C kameror med Z-fattning lär bli onödigt stora.

Mina och andras erfarenheter av svindyra, tunga superljusstarka objektiv är att de oftast är optiskt underlägsna sina ljussvagare syskon på samma bländare. Enda motivationen är i de fall man söker specialeffekter med kort skärpedjup, för sk. vardagsfoto finns det bättre alternativ.

Av jookeer
Skrivet av ArtMan:

Kan det var så att fler och fler börjat gå över från Nikon till Sonys spegellösa system och strategin nu är helt enkelt att föhindra migrationen?
https://www.youtube.com/watch?v=iUii9dTwPkw

Många vill förhindra migration. Både Nikon och Canon har tappat försäljning till Sony och blivit störda av att många överger stora feta DSLR-system och går över till spegelfria system.

Enligt roadmappen på kommande Z-objektiv lär det dröja 2+ år innan det släpps native objektiv i proklassen och innan dess blir det till att använda adapter till de gamla gluggarna. En situation där Sony var för 5 år sedan och blev kritiserad för.

Avseende den stora diametern på fattningen som påstås möjliggöra stora bländaröppningar så klarade både Canon och Leica detta redan sedan 60-talet med mindre diameter.

Översikt och omdömen:
https://kenrockwell.com/nikon/mirrorless/index.htm

Av jookeer

Lite blandad pos. och neg., kritik.
https://www.sonyalpharumors.com/nikon-z7-z6-quirks-has-blacko...

Många hade förväntat sig mer med tanke på all hype från fansen.
"Mycket skrik å lite ull" som kärringen sa efter att ha klippt grisen.

Anses inte (tyvärr) vara en Sonykiller. Snarare en väckarklocka till redan Nikonimpregnerade DSLR-fans att fundera på en FF spegellös, om dom har råd...

Kul att Nikon sätter ner foten trots att de ligger 5 år efter Sony, innan de förmår springa ikapp måste de lära sig krypa.

Frågan är nu hur länge Canon tänker sitta kvar på läktaren och titta på...

Av jookeer
Skrivet av mrqaffe:

Du bör ha mycket ram och minst 3 lagringsenheter !& Gbyte ram är nog minimum

Tryckfelsnisse har varit framme. !& skall nog vara 16?

Av jookeer
Skrivet av Sebbepojken:

Tack för era svar!

Nu har jag skrivit om det här meddelandet ungefär tre gånger Så med risk för att skapa ännu mer förvirring...

Det som i grunden har gjort mig förvirrad är det här med att det finns generella riktlinjer/rekommendationer för vilka brännvidder som är bra för olika typer av fotografering, till exempel att 50 mm är lagom för porträtt.
Min egentliga förvirring är vad de rekommendationerna baseras på. Jag har antagit att det har att göra med "lagom" avstånd mellan fotograf och objekt. Men jag börjar misstänka att jag är fel ute.

Min tankegång igår var "Ah, så om 50 mm (underförstått till fullformat) är rekommenderat, så vill jag ju hitta ett objektiv för APS-C som motsvarar de 50 mm så att jag får samma kameravy/komposition utan att behöva zooma ut".
Jag vet att brännvidden inte påverkas av sensorstorleken, men kompositionen gör ju det - så jag ville ta med det i beräkningen när jag följde olika såna här riktlinjer.

Jag har trott att rekommendationerna baseras på att fotografen hamnar på ett lagom avstånd från objektet. Det är därför jag har varit inne och snurrat på att jag vill konvertera brännvidden på objektiven jag tittar på.

Min enda gissning på en lösning till min förvirring är om ovanstående helt enkelt är fel, och att de olika rekommendationerna för brännvidd på olika avstånd bara har med hur proportionerna blir? För porträtt blir det ju då till exempel mer smickrande med höga brännvidder än låga.

Det går att ta porträtt med i stort sett alla objektiv. Till klassiska porträttobjektiv brukar räknas kort tele, 85-135mm för FF, stor bländare för krämig bokeh. För motsvarande brännvidd och bokeh på APS-C får du räkna om mha crop faktorn.

Finns en massa youtubefilmer som förklarar.

Av jookeer
Skrivet av Sebbepojken:

@Harddrive: Tjusigt, bra med tips!

När du säger "mycket mer ljuskänslig", menar du då att f-siffran är lägre (att den kan släppa in mer ljus)?

Hur funkar det med brännvidden i produktnamnen på objektiv för crop-sensorer överlag... Är de "normaliserade" till fullformat eller behöver man göra det i huvudet när man läser produktnamnen? I det här fallet verkar ju enligt produktbeskrivningen som att brännvidden i produktnamnet är i APS-C-standard.

Titta på denna video:
https://www.youtube.com/watch?v=DtDotqLx6nA&t=1749s

så får du svar på dina frågor, särskilt avseende skillnaderna mellan APS-C och FF (objektiv, sensorer mm.)

Har publicerat länken tidigare men du har nog missat den eftersom du frågar om fakta denna video tar upp?

Av jookeer

@Kaptens: Att köpa dyra FF AF objektiv till APS-C eller omvänt är väl ingen bra ide' då objektiv är optimerade för en viss avbildningsyta (sensor eller film).

Visst kan det fungera rätt bra, har själv använt APS-C gluggar till FF hus med utmärkta resultat men då har kameran automatiskt ställt om från FF- till APS-C format. Ett APS-C objektiv behöver inte vara sämre än ett FF objektiv på APS-C sensor. Tumregeln är att använda objektiv till den sensorstorlek de är konstruerade för.

Av jookeer

@dumbo: Vet inte om det trollas här i tråden?

1. Med småbild avses 35 mm film som kommer från biofilm. Oscar Barnack använde denna film för att ta fram en liten "minikamera" vid namnet Leica. De flesta andra stillbildskamerorna på den tiden använde decimeterstora plåtar (oftast av glas), därav begreppet "plåta" isf för "fota" eller fotografera. Oscar valde att konstruera ramverket från 35mm filmen med utsnittet 24x36 mm som fick namnet småbildsformat. I dagens digitala termonologi benäms detta format som FullFormat eller kort FF. Säger man småbild syftar man på 35 mm film, säger man småbildsformat syftar man på formatet 24x36mm. Skall man undvika missförstånd så skippa begreppet småbild, använd i stället ordet småbildsfilm när du refererar till 35mm film och småbildsformat när du syftar till fullfilmsformatet 24x36mm.

2. Avskärmar man småbildsformatet till hälften, dvs. 24x18 mm får man halvformat. Hade själv en Olympus Pen och en Canon Dial halvformatskameror då det begav sig. Dessa använde samma småbildsfilm som Leican. I dagens digitala värld benäms format mindre än FF som cropformat eller APS-C. När jag köpte film i fotobutiken på den tiden sa jag alltid jag ville ha x rullar småbildsfilm oavsett den skulle användas till Leican eller Olympusen. Så, begreppet "småbild" säger bara att det är 35 mm film inte hur stor del av filmen som kameran utnyttjar (formatet). Testade också en panoramakamera på den tiden som använde småbildsfilm, formatet tror jag var 60x24 mm. Mao. är det skillnad på småbild och formatet kameran använder av filmen. Analogt med begreppet crop sensor som inte säger ett skit om sensorns storlek bara att det är en sensor mindre än en FF sensor.

3. Med begreppet mellanformat avses ett format större än FF som i den analoga världen använde 120 film. Formatet var ofta 60x60 mm (Hasselblad, Rolleiflex mfl.) eller 60x45 mm (Bronica, Mamaya). Så i den g:la analoga likväl som i den moderna digitala säger begreppet mellanformat inget om hur stor bildrutan eller sensorn är bara att formatet är större än FF men mindre än storformat.

Begreppen fullformat, halvformat, mellanformat, storformat, APS-C, crop etc. är inga kvalitativa subjektiva värdebegrepp, som om 1 meter skulle vara bättre än 1 liter, det viktiga är att man använder begreppen korrekt och det råder koncensus om definitionerna. Så, APS-C är per definition inte samma format som FF. Å nej, begreppet FF används inte bara som ett värdeutryck för att nedvärdera mindre format. 1 kilo är inte bättre än 1 cm.

Väljer man det bästa inom varje format så har det visat sig (generellt) att ju större format desto bättre teknisk kvalitet vilket i somliga sammanhang anses vara viktigt men i andra oväsentligt.

Av jookeer
Skrivet av dumbo:

Jag tror han menar att eftersom man ändå måste köpa "riktiga" objektiv, som främst är anpassade för småbild, så spelar det ingen roll om man väljer APS-C eller småbild. Objektiven blir ju ändå den större varianten.

Nej, jag begriper fortfarande inte begreppet "spelar ingen roll", ej heller vad "riktiga" objektiv är, som om det skulle finnas "oriktiga" objektiv.
Varför använda begreppet "småbild" om man avser FF?
Lika missledande som att säga "lins" när man menar objektiv. Hur svårt kan det bli?

Objektiv tillverkas och optimeras optiskt till ett visst avbildningsformat, tex. olika APS-C eller FF (24x36mm). För mig är det ena äpplen å det andra päron, typ. Somliga objektiv tillverkade för ett visst format optimeras också till just den tillverkarens sensorer vilket kan innebära att det objektivet inte ger samma prestanda på samma format från en annan sensortillverkare.
Ex.: Jag och andra har testat olika Leica-M vidvinklar på A7, de flesta funkar helt OK men ett fåtal ger färgdistorsion och usel kantskärpa vilket de inte gör på Leicas sensorer.

Av jookeer
Skrivet av Rattnalle:

Sen är det i praktiken så att de få objektiv som finns som är anpassade till ASP-C oftast är enklare objektiv så inom t ex canons system gör det ingen skillnad på objektiven vad du väljer för sensorstorlek.
Skickades från m.sweclockers.com

Det där får du gärna utveckla så vi begriper vad du menar.