Inlägg

Inlägg som Kr^PacMan har skrivit i forumet
Av Kr^PacMan

Jag tror de eventuella problemen med diskar som fejkar 512-sektorer är så stort som vissa verkar vilja tycka. Tittar man på FreeNAS 8-riggar världen över är det väldigt många som kör Samsungs F4-diskar bland annat och har inga större problem.

Ett exempel: http://hardforum.com/showpost.php?p=1037288221&postcount=1237

Av Kr^PacMan
Skrivet av zyberzero:

Har sett många spm direkt har avrått från just EARS-diskar pga problem med ZFS. Jag tänkte testa köra OpenIndiana.
Har du 2TB-diskar? Har du kört dem plug'n'play, eller körde du shiftalign eller vad det nu var för parameter vid skapandet av poolen?

Jag har inte haft några problem med diskarna i ZFS, men jag köpte ursprungligen fyra, och samtliga av dem har faktiskt kraschat över en period på 1.5 år, så min personliga uppfattning är att de inte är speciellt stabila. Men de "nya" fungerar bra i ZFS och jag har inte stött på några problem som kan härledas till filsystemet.

Jag är eventuellt på G att köpa en ny mini-filserver med fyra stycken 2 TB-diskar och då tänkte jag köra FreeNAS, och det blir garanterat Samsung F4-diskar i så fall (HD204UI).

Av Kr^PacMan

Kör ett gäng WD EARS-diskar med ZFS (FreeNAS) och har inte haft några större problem med dem. Att köpa 2 TB-diskar med 512b-sektorer idag lär vara lite halvsvårt. De flesta (alla?) kör 4 KB-sektorer rakt av, eller emulerar 512b-sektorer.

Är det specifikt för ZFS eller något operativsystem? Kan inte tänka mig att det filsystemet har tekniska problem med 4096 KB-sektorer på hårddiskar, måste vara något annat.

Av Kr^PacMan

Generellt, nej.

Av Kr^PacMan

Det största problemet för 3/4 TB-diskar är nog att man måste använda exempelvis GPT för (GUID Parition Table) istället för det äldre MBR om man vill ha partitioner större än 2.1 TB. Jag vet inte exakt hur det ser ut för alla integrerade system (typ digitalmottagare, osv) men det verkar som det är väldigt svårt att implementera GPT i integrerade system. Jag tror personligen att försäljningen av 3 TB-diskar har varit relativt liten, åtminstone jämfört med hur försäljningen av 2 TB-diskar var den när den storleken kom. Därav den slöa lanseringen och skeppningen av 4 TB-diskar. Det var ju även mer konkurrens förr i tiden, nu finns det bara kvar typ 3 stora aktörer som inte verkar tävla så mycket som det har gjorts tidigare gällande först till en specifik hårddiskkapacitet.

Problemet med sektorstorleken är väldigt litet skulle jag vilja påstå. Det finns relativt få 512b-diskar över 1.5 TB på marknaden idag, och tillverkarna skeppar ju med program med diskar för att kunna emulera 512b-sektorer på stora diskar (med 4096 byte sektorer) i Windows XP.

Av Kr^PacMan

Produktgruppen du letar efter heter UPS. Surfa in på din favoritbutik och botanisera.

Av Kr^PacMan
Skrivet av DanTheMAN!:

Ok, jag satt mest o funderade på hur jag bäst (prestanda och säkerhet) skulle använda en NAS för att ge åtkomst åt samma mappar till både en pc och mac, men det finns kanske smidigare lösningar.

ISCSI lät lockande då man tydligen mountade targeten som en lokal mapp/hd på respektive klient som vill ha åtkomst, istället för att ex använda ett webbgränssnitt (ex synologys interface) för att rota i den delade hd'ns mappar.

Men om en target låses av en initiator så kanske det inte är lösningen jag letar efter.

Vet inte heller om jag kan formatera en target med annat filsystem än det som är native på nasen (ext4 på synology, ex).

Lite förvirrande det här

Du kan formatera med vilket filsystem som helst, det spelar ingen roll vilken NAS det är eller vilket OS du kör på en filserver exempelvis. Jämfört med SMB/CIFS, NFS eller AFP tycker jag iSCSI kan anses som relativt säkert. Vill du utöka säkerheten kan du använda CHAP för authensering. Prestandamässigt slår iSCSI samtliga andra fildelningsprotokoll i skrivande stund. Har själv maxat en Gigabit-anslutning med iSCSI vilket är rätt trevligt.

Det är dock relativt avancerat, så är du inte beredd att lägga ner lite tid på det så kan du lika väl välja något annat protokoll.

Av Kr^PacMan

Vad jag kan se har det kortet ett Intel 82579-baserat och ett Realtek 8111E-baserat, vilket av dem använder du? Testat med ett annat nätverkskort? Kollat routerns loggar samt datorns loggar?

Av Kr^PacMan

Du behöver vägledning, men vad ska du ha disken till? Du ger förslag på en robust portabel hårddisk, en stor och tung stationär RAID-hårddisk, en relativt vanlig extern disk i alu samt en NAS? Det är bara du som vet vad du ska ha disken till och vad du har för mål med att köpa den.

Av Kr^PacMan

Det känns som vissa inte har speciell koll på Intel Xeon-processorer.

Väsentliga skillnader mellan 2600K och Xeon E3-1230:s

- Båda bygger på Sandy Bridge-kärnan
- E3-1230 ligger på 3.2 GHz, 2600K på 3.4 GHz
- E3-1230 har lägre (80W) TDP (95 W på 2600K)
- E3-1230 stödjer ECC
- E3-1230 har inte inbyggd grafikdel
- 2600K stödjer inte vPro, VT-d eller TXT
- 2600k har ett rekommenderat pris från Intel ($317 jämfört med $215.00)

I övrigt måste moderkortet stödja processorn för att den skall fungera i Xeon-fallet. Men generellt två väldigt liknande processorer, förutom att de riktar sig till helt olika marknader.

Av Kr^PacMan

1. Det går, och det kallas iSCSI MultiPath. Jag är dock osäker på om alla iSCSI-subsystem stödjer MultiPath. Tydligen skall det gå att göra i Red Hat Enterprise och även med viss iSCSI-mjukvara för Windows. Har själv tyvärr aldrig testat MultiPath.

2. Så länge du har en initiator på båda system ska det inte vara några större problem. Du formaterar ju blockenheten precis med det filsystemet du vill ha och så vidare.

Edit: Får du igång det får du gärna skriva kombination initiator/server-OS du använde.

Av Kr^PacMan

Står routern nära något som går på 2.4 GHz-bandet, typ telefoner eller andra trådlösa enheter?

Av Kr^PacMan

Testat uppdatera routerns firmware? 5 Mbit låter osannolikt dåligt.

Av Kr^PacMan

AHCI är en del av SerialATA-specifikationen. Den ger stöd för bland annat hotswap och NCQ/TCQ och således är det inte bundet till en specifik disk. Det bästa är om man kan köra AHCI på samtliga diskar i sitt system.

Av Kr^PacMan

Om du kan få tag i en disk med liknande prestanda så kan det kanske vara värt. Generellt är det nog dock mycket vettigare att köpa en ny snabb SSD istället.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Tuborgarn:

Tack för alla svar! När jag tänker efter så är det självklart vettigast att byta ut dessa smådiskar mot ett gäng 2 TB diskar istället! För nyfikenhets skull undrar jag dock fortfarande kring min första post i tråden (låt säga att jag haft 20+ diskar på 2TB istället). En fråga till screamcast som verkar insatt i ämnet RAID: Jag trodde risken var försvinnande liten att 2 diskar går sönder precis samtidigt, men men tack för hinten. Vad skulle du anse som mest säker av RAID-5 eller inget RAID över huvudtaget på 20+ diskar? Visst - det säger sig självt att om en disk dör då är datan borta för all framtid, men bättre det än att data på 20+ diskar ska vara borta :). Känns overkill att köra flera raidsystem (= fler diskar) för detta syfte. RAID-6 kanske skulle vara något isåfall, men om risken är stor att 2 diskar dör samtidigt bör det väl vara rätt så överhängande att även 3 diskar kan göra detsamma? Tack återigen på förhand!

Om du ska köra 20 stycken 2 TB diskar skulle jag nog personligen kört två stycken RAID6-arrayer. RAID5 är lite för riskabelt om man kör mer än 6 diskar skulle jag säga i alla fall. Man vet aldrig när Murphy är framme. Sedan är det alltid vettigt att ha backup på viktig information, finns fler sätt data kan gå sönder på än en felande hårddisk. Annars kan man alltid köra exemelvis ZFS, även om det inte är så värst dynamiskt med bland annat migration och storleksökning.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Andre_H:

Jäkligt prisvärt. Jag är i tankarna att flasha mitt Intel SASUC8I-kontrollerkort men går det åt skogen är det ju inte så värst mycket pengar för ett motsvarande.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Igelkotten Igge:

Jag har en burk med FreeNAS och tänkte flytta över allt material från min Popcorn Hour, går slött i nätverket så jag kopplade in disken direkt i min FreeNAS burk med en SATA kabel. Den kommer fram i bios och jag vet att det fungerar, men hur får jag liv i den i FreeNAS?
Jag hittar inte den, EXT är den formaterad i tror jag (det som Popcorn Hour vill ha).

Vad ska jag göra? Väldigt ovan med Linuxbaserade OS.

Tror att det kommer bli knepigt om du inte kan FreeBSD (unix-baserat) väldigt bra. Mer info här.

Av Kr^PacMan

Ja, det är svårt att trolla fram 100 GB. Jag föreslår att du lånar en extern disk av en polare eller liknande, och lagrar dem temporärt. Jag skulle nog göra det omgående om din externa disk är på väg att dö.

Av Kr^PacMan

De flesta NAS-distributioner är inte helt enkla att konfigurera med dina kriterier. Du måste veta vad du sysslar med helt enkelt. Vet ej om FreeNAS stödjer de funktioner du efterfrågar men det är enligt min ett väldigt enkelt system att ha och göra med. OpenFiler är ett annat, men det kräver nog lite mer manuell konfiguration.