Inlägg

Inlägg som Kr^PacMan har skrivit i forumet
Av Kr^PacMan

Du kan alltid kika på exempelvis Teltonika RUTX50 som är en mer industriell router, men har rätt bra VPN-stöd och är förmodligen rätt mycket stabilare än mer konsumentmärken. Dock lite kostsam initialt kanske.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Swedishchef_90:

Man lägger alltid korrekt färgat rör pga framtida problem som fel typ kan medföra samt lägger ut markör tejp över röret en bit ovanför.

Om man inte följt standarden så brukar man inte få/avsevärt krångligare ersättning om något händer.

Nyfiken - i vilken standard står det att man måste använda en specifik färg för exempelvis fiberkablar eller strömkablar?

Av Kr^PacMan

Vill du ha något som fungerar över tid kan det vara värt att kika på ett paket med länkar. Exempelvis Ubiquiti Building Bridge som kör 60 GHz med 5 GHz backup. Kostar en slant, men ger en ruskigt stabil överföring som fungerar över tid. Kan manageras i UniFi-gränssnittet också. Finns motsvarande Mikrotik Wireless Wire för ungefär halva priset.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Bottson:

Hej,

Tänkte att jag lånar denna tråden för jag är på väg att göra samma resa och blev intresserad av vilken kabel som valdes av #robex till slut.

Hade först bara tänkt ha ett par SingleMode LC-LC, men då jag ändå skulle gräva så kanske det var lika bra att ha en kabel med 2 par. De kablar jag har hittat är rugged och undrar också ifall jag kan lägga den direkt i jorden eller ifall jag måste lägga den i ett flexrör? Det är en gräsmatta och där kommer det inte att grävas med några tyngre maskiner. Vill hitta en billig men bra kabel att köpa.

Jag köpte en billig BiDi-kabel som bara har en "tråd" vilket gör kabeldragningen superenkel men kräver förståss speciella BiDi-SFP:er. Drog allt i 20 mm kabelrör från Biltema. Eftersom sladden var förkontakterad var det "bara" att dra igenom kabeln och ansluta i SFPn och sen funkade det direkt. Köpte Ubiquitis SFP:er samt en billig kabel (Direktronik eller Pro Optix) och det har funderat klockrent, både med först fiberkonverterare i båda ändar tills att jag bytte till switchar istället.

Min kabel ser ut som den vänstra på bilden nedan.

https://cdn11.bigcommerce.com/s-ade35/product_images/uploaded_im...

Av Kr^PacMan

Produkt: Zyxel Nebula SCR50AXE
Länk: www.dustinhome.se/product/5011331430
Kategori: Nätverk
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=9637099
Pris: 995kr

Av Kr^PacMan
Skrivet av Baxtex:

Beror på. Jag klämde med nöd och näppe ner två kablar i 20mm slang. Bättre att köra 2 st 16mm slangar om möjligt.

Detta! Två CAT6/CAT6A-kablar i 20mm-rör blir svårt och krångligt, även om man köper en lite tunnare kabel. Hellre två 16 mm-rör i så fall.

Av Kr^PacMan

Har inte testat den själv, men Grandstream GWN7003 verkar ticka de flesta boxar. Den har 9 st RJ45-portar (Gigabit) samt två SFP-portar med 2.5 GbE-stöd, något som i min bok är rätt ovanligt (man burkar köra SFP+ med 10 GbE). Gissningsvis är stödet bra för att köra en SFP-RJ45-modul så att du kan få ut 2.5 GbE RJ45-kopparport om du önskar. Den kommer med rackmonteringskit och har två PoE-portar (dock endast 802.3af, dvs ca 13W per port).

Jag kör Grandstreams AP-system (som ingår i GWN-ekosystemet) och är väldigt nöjd. Tror inte du kommer bli besviken, men det är ju kanske inte den mest beprövade produkten. Men jämför du specar är denna exceptionellt prisvärd. GWN7003 kan ju också agera kontroller för GWN-accesspunkter.

Mer info här.

Av Kr^PacMan

Det finns massa bra WiFi-system att kika på nuförtiden. Ubiquiti är det kändaste, men det finns gott om alternativ som i mitt tycker erbjuder smidigare managering och samtidigt en bättre prispunkt.

Zyxel Nebula är t.ex. ett vettigt alternativ, med ett par stycken NWA50-accesspunkter samt en SCR50AXE-router får du både lokal- eller molnmanagering samt en router med WiFi 6E.

TP-Link Omada är ett annat system där du kan köra ett par stycken EAP610-accesspunkter och exempelvis en ER605 alternativt ER7206 router för ett komplett paket. Värt att tänka på där är att du måste ha en OC200 manageringsprodukt.

Jag själv kör Grandstreams ekosystem av produkter. Enkla att managera, stödjer att en AP är kontroller, lokal kontroller på dator/server eller molnmanagering. Exempelvis skulle två stycken GWN7660 lösa biffen där en AP är kontroller och den andra är failsafe-kontroller. Lägg till en router med 2.5 GbE-stöd med GWN7003 så har du en komplett setup till en bråkdel av Ubiquiti.

Av Kr^PacMan

Schneider Exxact använder terminaler som är busenkla och verktygslösa att koppla. Ska inte vara några större problem att köra Cat5e-kabel på CAT6-terminaler heller. Köper du billigare (t.ex. från Biltema) är det klurigare och kräver verktyg i många fall, dock rätt mycket billigare.

https://static.byggahus.se/attachments/images/medium/2/2968-6eda...

Av Kr^PacMan

Är det bara tillgängligheten som hindrar dig från att köpa ett Intel? I så fall skulle jag rekommendera Intels nya WiFi 7-modul istället. Det finns i hyfsad tillgång hos återförsäljarna.

Exempel: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=13247000

Av Kr^PacMan
Skrivet av jope84:

Slår jag till på 25g så får det bli fiber mellan datorerna och rj45 till switch, om jag nu inte hittar en prisvärd sfp switch .
Idag kör jag cat kabel , med intel x540 kort.
När jag kör smb multi kommer jag upp i 1,1 -1,2 Gb i sekunden och en anslutning 0,98 Gb s.

Begagnade fiberkort är betydligt mycket billigare än rj45 kort.

Exempelvis Mellanox ConnectX-4-kort med SFP28 (25 Gigabit) kostar under tusingen på Ebay. Med en kort SFP28 DAC (antingen koppar eller fiber) blir totala investeringen under 3000 spänn - extremt prisvärt i min bok.

Av Kr^PacMan
Skrivet av blunden:

Routrar som klarar att routa 10 Gbit/s är ju dock inte nödvändigtvis särskilt billigt. Han borde ha fått med en sådan från Bahnhof.

Nu lät det som att han fick en mediakonverterare.

Nu verkar ju TS fått/haft en TP-Link Archer BE800-router som har 10 Gigabit, så problemet ligger nog inte där. Har dock inte kollat om den orkar routa 10 Gigabit, det beror kanske på vilka inställningar som är default på routern. Men det är ju en ny WiFi 7-plattform den bygger på iaf.

(TP-Link Archer BE800)

Av Kr^PacMan
Skrivet av magnusv:

Tack för bra info!
Funkar det bra med keystonejack på den Schneiderkabeln som jag tänkt? Tänker mig dpm s-one i ena änden och keystone i andra änden?

Ska fungera utmärkt!

Av Kr^PacMan
Skrivet av TrinitoN:

Tack för tipsen!

Schysst input! Det kliar lite i fingrarna att bygga en burk, det måste jag erkänna. TrueNAS SCALE verkar ju rätt smidigt, och allt jag vill ha verkar finnas som "appar", så jag får väl försöka leta reda på lite hårdvara...

Det låter bra. TrueNAS är ju en otroligt stabil plattform i min värld, så sätter du upp en "app", så brukar det funka bra även vid uppdateringar tex. ZFS är också enligt mig ett av de bättre filsystemen. Har för mig Synology använder BTRFS som visserligen också är ett Copy-on-write filsystem, men kanske inte har alla funktioner som ZFS. Min rekommendation är att du lägger lite extra tid på att hitta rätt hårdvara, det kommer spara dig strul i framtiden, både med mjukvara och hårdvara.

Av Kr^PacMan

Jag kör själv både en Synology samt en TrueNAS-burk och båda har defintivit sina fördelar. De flesta av dina krav fungerar finfint med en TrueNAS med "jails". Jag kör själv Plex, Adguard home, Nextcloud och Home Assistant. Det kräver lite pill med bland annat användarrättigheter. Om du gillar att pilla med saker här och där är TrueNAS mycket kraftfullare än en Synology. Men Synology har ju en enormt användarvänligt gränssnitt och den stödjer ju också en mängd med olika plugins och VM:ar.

Så vill du ha mer flexibilitet och kan tänka dig att pilla lite med systemet, välj ex. TrueNAS. Annars tar du en turnkeylösning som Synology.

Edit: Byggde min TrueNAS-server på stabil hårdvara (2U 19" chassi med 12 diskplatser samt SuperMicro-hårdvara med EEC-stöd) och den fyllde nyligen 10 år. Då har den i princip varit igång 24/7 i 10 år utan några större hickups.

Av Kr^PacMan

Testkörde Alta Labs precis när de lanserades i Sverige. Riktigt trevliga produkter, välbyggda och fenomenalt enkel managering och installation. Det jag saknar är lite större produktflora, bland annat utomhusaccesspunkter och en enklare router. Testade funktionen med ett SSID med olika access beroende på lösenord och det är en underbar funktion i min värld.

Av Kr^PacMan
Skrivet av No_Jah:

Beroende på hur ditt rack ser ut så kan du kanske använda dessa:
https://www.dustinhome.se/product/5011292301/l-stod-for-racku...

Ska kika, tror inte mitt rack har sido-fästena för dessa, men ska kolla!

Skrivet av krapnek:

Min UPS väger ~22kg och är 2U. Jag kör dessa bak och fram i racket: https://aurdel.com/se/sv/10-33l
Kostade ~70kr*2 på Dustin.

Jag har dessa, och tyvärr är de för korta så att säga. UPS:en och EBM:erna är typ 45-50 cm djupa, medan racket är 60. Men tack för tipset!

Av Kr^PacMan

Prisvärda hyllor/L-stöd för rack?

Hej,

Jag har köpt ny UPS med tre stycken EBM:er men det följde inte med rackkit till dem. Så jag behöver racka 4 stycken enheter (2U) som väger cirka 25 kilo styck.

Original rackkit kostar cirka 1000 kr styck vilket blir lite för mycket för min budget just nu. Men är det någon som har tips på prisvärda rackhyllor alternativt L-stöd likt Deltaco 19-AL4560 men ännu mer prisvärt?

https://aurdel.com/media/mf_webp/png/media/catalog/product/cache...

Ska sägas att mitt rack är cirka 60 cm djupt.

Av Kr^PacMan

Om du inte behöver WiFi, köp en trådad router! De brukar vara mycket stabilare och ha bra throughput. Netgate 1100, Ubiquiti ER-X eller Mikrotik L009UiGS-RM skulle funka bra tror jag, och har en vettig prissättning.

Av Kr^PacMan
Skrivet av magnusv:

Tack för info, kommer köra på Actassi slim kabeln och deras S-one kontakter. Planen är att sätta utanpåliggande uttag dit jag drar kabeln. Om det inte är något specialfall. Intressant om S-One kontakterna passar i andra patchpaneler också. Får forska vidare kring det.

Vet inte om du kör Schneider Exxact, men deras kompletta nätverksuttag är jäkligt enkla att ansluta (samma typ av terminering som de du tänkt köpa) och kostar runt 300 spänn för ett dubbeluttag för CAT6. Lite mer än mer noname-märken, men totalt värt det i min bok i alla fall (har dragit flera hundra meter nätverkskabel i huset). Ett sånt uttag plus en förhöjningsram borde fixa biffen.