Inlägg

Inlägg som superapan har skrivit i forumet
Av superapan

Har inte Windows.

Av superapan
Skrivet av perost:

Om Nvidias drivrutiner går sönder varje uppdatering så gör du något fel, t.ex. att du installerar dem manuellt istället för via din distros pakethanterare. Senast jag hade problem med det var nog för över 15 år sedan i Slackware, nu för tiden använder jag Arch istället och har aldrig såna problem.

Wayland är förstås fortfarande ett problem även om Nvidia jobbar på det, men det är ju inte direkt som att Wayland är helt moget än heller. Men Nvidia har ju stöd för både VRR och HDR i Wayland nu, även om HDR-stödet över lag i Linux är i stort sett icke-existerande.

Sen saknar ju AMD en hel del saker också, t.ex. HDMI 2.1 som jag använder till min TV. Och deras stöd för GPGPU är rätt bedrövligt också, fast det är väl förvisso inte specifikt för Linux. Så själv ser jag ingen anledning till att byta till AMD för tillfället, och Nvidias "värdelösa drivrutiner" fungerar alldeles utmärkt för mig i alla fall.

Om du kör en stabil distro sitter du med för gamla drivrutiner via pakethanteraren. Folk tvingas till manuella installationer. Men i och med att du kör Arch klarar du dig nog bättre. Klart enklare att ha drivrutinen med i kerneln som AMD i vilket fall.

HDR fungerar utmärkt med Gamescope, som är ytterst tveksamt på Nvidia.

HDMI 2.1 är en tråkig följetong, som du säkert vet beror på att AMDs drivrutiner är open source, och piraträdda HDMI Forum ställer till det. Hoppas på lösning där.

Jag började mitt inlägg, ”som Linuxgamer”. Jag bryr mig noll om GPGPU. Dock har AMD även öppnat ROCm som open source, vilket kan bli riktigt bra.

I slutändan presterar 7900 XT i nivå med 4080 (kolla valfritt Phoronixbench) i Linux. Utan bra stöd för VRR, HDR, har stora problem med microstutters.

AMD är objektivt bättre i Linux; det finns ingen seriös källa som hävdar något annat.

En Linuxanvändare sedan Slackware, och du gillar proprietära blobs?

Edit: Med det sagt, det görs nu stora framsteg för Nvidias open source-drivrutiner. Det behövs ett likvärdigt stöd som AMD om vi verkligen ska få ett "Year of Linux Desktop".

Av superapan

Nvidia har nästan helt värdelösa drivrutiner till Linux. Som Linuxgamer är AMD helt överlägset. Och då menar jag verkligen överlägset, och inte tramset kring gaming i Windows mellan Nvidia och AMD.

T.ex, med AMD behöver man inte ens installera drivrutiner i Linux, och Nvidiasystem tenderar att brickas varje uppdatering. I och med att Wayland knappt fungerar så saknar man även VRR, massor med microstutters och inget stöd alls för HDR. Listan kan göras i princip hur lång som helst. No contest.

Av superapan
Skrivet av Flutters:

Jepp, en Alienware AW3423DWF och är grymt nöjd.
En av dom bästa uppgraderingar jag gjort när det gäller datorhörnan.

Jag har samma, fast jag är förvånad över hur odelat nöjda folk är givet hur irriterande OLED flimrar med VRR. Jag måste ha det avstängt.

https://youtu.be/1_ZMmMWi_yA

Av superapan

Jag köpte en iPad Pro 2018 med 256 GB och penna för 15500 kr.

Idag kostar nya motsvarande, också med 256 GB, 20790 kr. Hmm. Och om man ska vara rimlig var 256 GB en uppgradering, så en 512 GB idag blir 23590 kr, och ger inte fulla specen CPU/RAM som den från 2018. Usch.

Av superapan
Skrivet av Zajoxx:

Himla onödigt med namnbyte

Fullt rimligt med en helt ny produkt. AMD kanske också skulle skippat Ryzen 7 1x00 och kört vidare på Bulldozerschemat, ty FX-10xxxx?

Av superapan
Skrivet av dakke:

största problemet för amd på grafikkortsfronten är fortfarande deras drivrutiner

Nvidia har nära ickefungerande drivrutiner, och för att ens få en halvdräglig upplevelse måste man köra X11 och inte Wayland.

Eller du kanske pratar Windows? Jag, och den växande skaran Linuxgamers har AMD som det helt överlägsna valet. Synd att jag inte har något att uppgradera till från 7900 XTX, men kanske bra för min plånbok.

Av superapan
Skrivet av noMad17:

Ähem...

§5 Rapportera olämpliga inlägg
Medlemmar har möjlighet att rapportera misstänkta regelbrott genom att klicka på knappen ”rapportera” i inläggets nedre kant. Använd gärna denna funktion, men informera inte om det i tråden. Kommentera inte heller det misstänkta regelbrottet i tråden.

Inceptionnivå på det här, och nu är du också en förbrytare! När ska moderatorerna vakna?

Av superapan
Skrivet av pv2b:

Om du inte vill ha politisk diskussion på forumet så får du faktiskt ge fan i att politiska saker som att en polisstat är lösningen på våld. Vill du säga något så får du faktiskt stå för att man kan bli motsagd av folk som inte håller med en, och inte bara klicka på anmäl-knappen direkt när någon inte håller med.

Globalt har Sverige låga nivåer av dödligt våld, även om det är högt i Europa. Men att andra europeiska länder har lägre våld och inte är polisstater visar om något att polisstat inte är vägen till låga våldsnivåer.

Det är inte jag som inte vill ha politiska diskussioner, reglerna är tydliga: §1.7 Politikdiskussioner på SweClockers utanför ämnena IT och teknik är generellt inte tillåtet. När artiklar om politiska ämnen publiceras är det sakfrågan som är uppe för diskussion och inte partipolitik.

Att jag skriver att jag stödjer ställningstagandet i nyhetsartikeln, även om det innebär en polisstat för somliga är en sak. Att du sedan börjar regurgitera allehanda partiprogram om att utanförskapets fel är skolkoncerner och den visionslösa politiken hör inte på något sätt till ämnet.

Förklara gärna varför ditt inlägg (och mitt svar) inte bryter mot §1.7. Konstigt att du inte verka känna till reglerna.

Av superapan
Skrivet av pv2b:

Det är inte enda sättet.

Ett annat sätt är att jobba mot ett samhälle där alla får sina grundläggande behov mötta. I slutändan är det väldigt få som begår brott för att det är kul, utan för att de ser det som enda sättet att bli "någon" i samhället. I ett samhälle där ingen behöver tänka på var hen ska få sitt nästa mål mat eller få en bostad eller andra grundläggande behov så blir brott en mindre attraktiv bana. De vi i "mainstream"-samhället stöter bort fångar det kriminella samhället upp.

Det krävs dock långsiktiga insatser som vi inte ser frukten av på många år för att komma dit, och det känns att utvecklingen är på väg åt fel håll på många sätt, allt från bostadskrisen till storföretag som satt i system att mjölka staten på pengar (allt från privata skolkoncerner till managementkonsultingbolag till stora IT-leverantörer som levererar kassa tjänster till överpriser), till att vi har en visionslös politisk elit som styr. Jämlikare samhällen är mindre våldsamma samhällen, helt enkelt. Ändå har vi ändå en ganska bra utgångsposition i Sverige att utgå från och våra problem med våld är små jämfört med omvärlden. Samtidigt är vi i Sverige inte isolerade från ojämlikhet i utlandet.

Själv tror jag att det sättet - att bygga bort ojämlikhet, och på det sättet ta bort syret från det kriminella, fungerar betydligt bättre än att förespråka en polisstat, och leder dessutom till ett bättre samhälle på kuppen.

Jag anmäler ditt inlägg (och mitt ryker med det) - det har exakt ingenting med Europol och kryptering att göra. Det är partipolitisk dynga.

Det du beskriver har vi hållit på med i 30 år. I Sverige har alla gratis skola, omsorg, universitet och alla förutsättningar. Det är inte knarkande uteliggare, som faktiskt funderar på nästa mål mat, som skjuter pappor i huvudet för att dom säger till. Kidsen anmäler sig ju frivilliga! Lösningen är verkligen inte att på Jönssonmanér bygga fler fritidsgårdar.

"våra problem med våld är små jämfört med omvärlden". Herrejävlar, är det propagandan partiet ska skicka ut nu? Första bästa googling, UNODC-rapport från 2021 (!!!) pekar på hur Sverige sticker ut. Vi är numera tvåa i Europa. Vad vill du inte se?

Din politik har lett oss i fördärv, och nu krävs något nytt. Som tur är ser även väljarna det.

Av superapan
Skrivet av krEJZi:

Klart alla brottsbekämpande myndigheter i hela världen är emot kryptering. No surprise there. De skulle säkert också gå med på att samla in dna och fingeravtryck av alla medborgare vid födsel och lagra i en databas för framtida eventuella brott folk begår.

Jag skulle stödja detta förslag. Den enda vägen ur våldssamhället är en polisstat. Tråkigt, men sant.

Av superapan

Year of the Linux desktop!

Av superapan

Skulle verkligen vilja uppgradera min Samsung the Frame (2019), som funkar väldigt bra i mitt ljusa vardagsrum. Men det är nästan ingen skillnad ens på kommande generation. OLED kommer aldrig fungera på en TV som har statisk bild många timmar om dygnet, men hoppas på något med god local dimming iaf…

Av superapan

Inget ring 0-anticheat. Det är fan helt orimligt att låta ett spel ha den kontrollen. Att det inte fungerar på Linux/Deck är en tråkig bieffekt.

Av superapan
Skrivet av rugnut:

Betalar jag ~2000kr för mjukvara förväntar jag mig att den ska vara reklamfri...

Ännu värre, min Samsung-TV för typ 15k har reklambanners överallt. Går att lösa med typ PiHole, men ändå.

Av superapan

Dom slutar alltså producera IHS:er som det står 13 på, och gör istället bara sådana det står 14 på?

Av superapan
Skrivet av Alexraptor:

Och som spelutvecklare så säger jag Nej till sådana idiotiska förslag.

Det enda vi önskar att att ni ägnar en tanke åt Steam Proton-stöd, och att ni inte rullar ut ett idiotiskt ring 0 anticheat. Tack

Av superapan
Skrivet av Leiri:

Gällande Linux, dagen Linux finns i en stabil main-distro som alla kör och kan köra Adobe och 100% av alla spel som finns även de med Kernel Anticheat så kommer jag kanske byta.

Okej, stort tack för informationen! Jag ska vidarebefordra det på direkten till Linus Torvalds.

Av superapan
Skrivet av gbgjocke:

Vilken distrubition av Linux skuille du rekommendera?

Fedora, utan tvekan. En bra avvägning mellan tidslinjen för nya releaser så att man har det senaste, och ändå god stabilitet.

Jag skulle också välja Fedora KDE spin (istället för standard Gnome) om man är mest van vid Windows, det är lätt att känna igen sig.

Av superapan

Gå över till den goda sidan!

Det mesta i spelväg, minus ring 0-anti cheat, fungerar utmärkt på Linux. Jag har kör min spelmaskin med Linux senaste året, och det funkar finfint - ibland bättre än Windows (vilket testats t.ex här).

Man kan behöva titta på protondb.com och öga av rekommenderade launch options i Steam, och det är bra att ha insikten att man måste lära sig något nytt.