Inlägg

Inlägg som Daz har skrivit i forumet
Av Daz

549kr/mån för 4G via Telia. Fungerar sämre när det är dåligt väder.

I början var det skitbra men allteftersom fler i närområdet har skiftat över till 4G från ADSL så har det blivit tuffare. Kan vara och sniffa på 200+ ner men sällan över 30 upp och pingen är ingen höjdare. När vi skaffade det för snart 2 år sedan hade vi ofta 150+/40+ och stabil ping.

Är på anmälan nummer tre för fiberutbyggnad i området i hopp om att någon gång kunna få fiber. Senaste budet är från IP-Only på, om jag minns rätt, 27k för ingrävning. Priset var egentligen 18k tror jag men ville man slippa låsa sig till ett paket med massa tv och strunt i från Allente i flera år så blev det dyrare. Fick nått brev om att jordbruksverket nu beviljat bredbandsstöd men markägarna i närområdet är inte så positiva så jag vet inte om de kommer lyckas dra in fiber till oss.

Med tanke på vad folk verkar betala i den här tråden hoppas jag att vi kan få 250-500 mbit åt båda hållen för vad vi betalar idag om fiber dras in. Skulle göra underverk för hushållet om det gick att spela samtidigt som frugan streamer sport utan att pingen slår i taket.

Av Daz
Skrivet av Sweagle:

Dags att börja planera inför årets säsong! 🌱 😀

I år kommer jag köra med odlingssäckar, Root Pouches, för mina chilis och annat som behöver vettig avrinning, typ medelhavskryddor. Jag tänkte också göra ett experiment och se om det spelar någon roll skördmässigt om man ger en jalapeño en säck på antingen 12 eller 16 liter. Eftersom jag inte har ett växthus tror jag inte att chilin hinner fylla upp 16 liter på den korta odlingssäsong vi har i Sverige, men det ska bli intressant att prova. Vad brukar ni andra som odlar chili köra för storlek på slutkrukan?

Körde någon självvattnande kruka från Lidl förra året som väl rymmer runt 20-25 liter tror jag, fick en del chili från dem men inte så mycket som jag skulle önskat. Förra året sattes dock fröna i mitten på mars och den här säsongen sattes de ner i december så en del av plantorna börja redan bli såpass att det börjar bli aktuellt med någon slags mellansteg till innan slutkrukorna enbart pga platsbegränsningar.

Sådde en andra omgång chilifrön häromdagen och nu är det väntans tider Självklart har jag gjort allting bakvänt så några milda sorter var i förra omgången och starkare nu för annars vore det ju ingen utmaning.

Sorter jag redan fått upp är:
Padrones
Jalapeno
Buena Mulata
Trinidad Moruga Scorpion Caramel (en ynka planta från 6 frön )

Sorter jag sått är:
Red Cherry Hot
Cayenne long slim
Thai Chili Culinary (mildare variant)

Mest spännande är egentligen jalapenoplanterna då det är frön från förra årets skörd och det är min övertygelse att bygga ett eget fröförråd är ett värdigt mål. Ser redan fram emot att ta frön från årets sorter så det inte behöver köpas mer.

En av buenaplantorna är tänkt att få bo permanent inne, eventuellt i köket, som en evig huschili om det visar sig att den ger lika goda frukter som plantan fröna är tagna från.

Har ingen aning om vad jag ska med Scorpion till eftersom jag inte nödvändigtvis gillar de superstarka varianterna men jag hittar väl på något. Lura kompisar med kanske?

Av Daz

Första tre ute på Prime då. Känns underbart kul att se men frågan är väl hur mycket som är hypen jag känner och hur mycket som är en faktiskt bra serie. Första två avsnitten var högt tempo men så var det väl också just den korta historien som var tänkt till en början kanske?

Plöstligt är det inte bara torsdagar man väntar på!

Av Daz

Jag hittade critical role under min covidsjukskrivning 2020 och har följt dem nära nog slaviskt sedan dess, kom ikapp i pandemiavbrottet i andra kampanjen.

Känner rejäl hype över den här serien!

Av Daz

Tycker det är konstigt att Google inte tar chansen att skapa en familytier som bara har email. Säg 10kr/månad och användare hade jag troligen köpt rakt även om jag nu varit sugen på att byta i typ 1-2 år. Faktumet att jag har släkt som har adresser i min domän har hindrat mig och nu blir det plötsligt en deadline och frågan är väl hur jag ska tänka.

Spanat på protonmail med custom domain men frun vill inte att de ska krävas en separat app på telefonen så jag misstänker att detsamma troligen gäller övrig familj/släkt. Bridgelösningen verkar bara finnas för datorer så där går jag ju också bet.

Enklaste alternativet kanske är att be alla sätta upp gmail adreser och sen lägga en vidarebefordran från webhotellet? Vet inte hur sånt fungerar men det finns en forwarding lösning hos websupport (där jag har domänerna) som bara verkar vara att man matar in adressen hos sin domän och sen vart den ska landa i slutändan.

Av Daz

But will it run Harpan?

Av Daz

Har du en extra där så har ni ju en var sin när ni eventuellt flyttar ihop i framtiden?

Jag stötte på problemet när jag blev ihop med min fru, var där kanske 80+% av tiden så jag flyttade helt enkelt dit datorn.

Av Daz

Min "flaskhals" är nog snarast i kraven jag på min stackars hårdvara. Hade jag kört i 1080p hade jag troligen inte haft någon flaskhals men i 3440x1440 är det värre.

Efter att ha sett hur Alder Lake presterar så är frestelsen stor men mer VRAM vore också bra... överlag ska nog inte klaga dock utan istället titta mer åt DLSS hållet.

Av Daz

Åkte dit på Tomb Raider frågan, hade ingen som helst aning

Av Daz

Kört samma nyårslöfte så länge jag kan minnas så kör vidare på det.

”Jag ska inte börja röka i år heller”

Gått bra hittills

Av Daz

Plötsligt händer det!

Av Daz

Vann en vinluftare, eller vad det kan tänkas heta, i julklappsspelet i år. Frun gav mig också en bok om pappalogi eftersom vi väntar barn och jag inte är lika förtjust i poddradio som hon är.

Av Daz

Internetdelningen på telefonen heter: <mitt namn>s feleton
Wifi hemma heter bara: Sn1

Tyckte Sn1 var skitkul eftersom det är Sn som i Tenn och med ettan blir det då, med lite god vilja, Tennet som i Tenn-nätet. Har en bra koppling till vart vi bor vilket jag var stolt över. Min fru kallar det för Snett och säger så till alla som hälsar på för att hon inte orkar förklara hur roligt det är

Av Daz

Har du tvåfaktorsauktorisering på dina konton? Kan vara ett bra första steg mot att ha mer kontroll över dina konton. Har du däremot misstanke om att din andra faktor, ofta mobilen, är utsatt för intrång så kan det vara svårare att lösa. En fysisk nyckel som Yubikey eller liknande kan isåfall vara en lösning så länge du kan hålla den nära dig.

Av Daz

Trodde det skulle vara svårare faktiskt

Av Daz

Hyser ett mycket starkt ogillande för de här grafiska uppgifterna med linjer och grejer hit och dit så har pausat någon dag nu. Dvs jag har ännu inte fått grepp om hur man löser dem och funderar på att kanske börja kolla på lite andra människors lösningar i hopp om att komma på något.

Har en vag tanke om hur jag ska lösa dag 4 och jag kan nog lista ut dag 5 framgent men 8 förstår jag knappt vad jag ska göra i. Passade dock på att lösa dag 6 och 7 idag och bytte språk i farten eftersom jag gjorde dem hemma snarare än på jobbet.

Dag: 6
Språk: Python 3

Efter att ha löst denna och läst lite i megatråden på reddit insåg jag att det tydligen fanns en massa fallgropar med den här uppgiften. Min lösning tog båda delarna på direkten så jag hade nog en sabla tur med metodvalet helt enkelt.

Jag insåg senare att jag kunde skapat fishpop "enklare" med

fishpop = {str(k):v for k,v in enumerate(data.count(x) for x in range(9))}

men jag vet inte hur jag skulle kunnat köra loopen på ett lämpligt sätt med en liknande lösning så jag tänkte att det var bättre för läsbarheten att göra på samma sätt på båda ställena.

#!/usr/bin/env python3 # -*- coding: utf-8 -*- from pathlib import Path def get_data(filename): data = Path(__file__).with_name(filename) data = data.open('r').read() return data def simulate_fish(fishpop,days): day = 0 while day != days: temp = list(fishpop.values()) fishpop = { "0":temp[1], "1":temp[2], "2":temp[3], "3":temp[4], "4":temp[5], "5":temp[6], "6":(temp[0]+temp[7]), "7":temp[8], "8":temp[0] } day += 1 return sum(list(fishpop.values())) def main(): data = [int(num) for num in get_data("input6").split(",")] fishpop = { "0":data.count(0), "1":data.count(1), "2":data.count(2), "3":data.count(3), "4":data.count(4), "5":data.count(5), "6":data.count(6), "7":data.count(7), "8":data.count(8) } print(simulate_fish(fishpop,80)) print(simulate_fish(fishpop,256)) main()

Dold text

Dag: 7
Språk: Python

Det här var första uppgiften jag gjorde idag och det kan vara de första pythonraderna jag skrivit på närmare året så spagettin är ett faktum.

#!/usr/bin/env python3 # -*- coding: utf-8 -*- import os import statistics import math def import_data(filename): #Get data from a csv in the filepath dir_path = os.path.dirname(os.path.realpath(__file__)) file_path = dir_path + "\\" + filename with open(file_path, newline='',encoding='utf-8') as f: input_data = f.read() return input_data def calculate_fuel_part1(lst, median): fuel = 0 for num in lst: fuelreq = abs(num - median) fuel += fuelreq return fuel def calculate_fuel_part2(lst,mean): fuel = 0 for num in lst: distance = abs(num - mean) fuelreq = 0 for num in range(1, distance + 1): fuelreq += num fuel += fuelreq return fuel def part1(data): median = statistics.median(data) return calculate_fuel_part1(data,median) def part2(data): mean = int(statistics.mean(data)) return calculate_fuel_part2(data,mean) def main(): data = [int(num) for num in import_data("input7").split(",")] print(part1(data)) print(part2(data)) main()

Dold text
Av Daz
Skrivet av Roggo:

Du har säkert redan löst det, men jag köpte just Microsoft Office 365 Dagar Personal 12 månader från https://livekort.se för 413.95:- som jag använde för att förlänga min Family-prenumeration med 9 månader. Det blir 45.99:- per månad för mig med Family och 34,50:- per månad om man har Home. Det verkar vara det bästa priset för tillfället.

Det skall bli intressant att se om det blir några ändringar i pris i övriga butiker på fredag men jag gissar på att det blir bara någon procent i rabatt, precis som man sett dom sista åren. Inga 50% eller mer längre...

Köpte en såndär nu, verkar fungera och fick 9 månader extra på kontot vilket bara fungerade. 444kr kostade det för mig alldeles nyss och det blir då ~50kr/månad vilket är klart bättre än de 75kr/mån som Microsoft vill ha om man betalar per år.

Av Daz

Dag: 3
Språk: Powershell

Idag var det tuffare, del 1 tog jag själv men då tiden tryter spanade jag på några lösningar både här och på reddit innan jag fick ihop min del 2 till något fungerande.

Del 1

[CmdletBinding()] param () $import = Get-Content .\input3.csv $gamma = "" $epsilon = "" for ($i = 0; $i -lt 12; $i++) { $ones = 0 $zeroes = 0 foreach ($line in $import) { if ($line.ToString()[$i] -eq "1") { $ones += 1 } else { $zeroes += 1 } } if ($ones -gt $zeroes) { $gamma += 1 $epsilon += 0 } else { $gamma += 0 $epsilon += 1 } } $part1 = [convert]::ToInt32($gamma,2) * [convert]::ToInt32($epsilon,2) "Value is: $part1"

Dold text

Del 2

[CmdletBinding()] param () $import = Get-Content .\input3.csv $co2rating = $import $orating = $import for ($i = 0; $i -lt $import[0].Length; $i++) { $col = $co2rating | foreach {$_[$i]} $zeroes = ($col | Where-Object {$_ -eq "0"} | Measure-Object).Count $ones = ($col | Where-Object {$_ -eq "1"} | Measure-Object).Count if ($ones -lt $zeroes) { $mostCommon = "1" } else { $mostCommon = "0" } Write-Verbose "mostCommon co2rating on run $i is $mostcommon" if ($co2rating.Count -ne 1) { $co2rating = $co2rating | Where-Object {$_[$i] -eq $mostCommon} } else { $co2rating = $co2rating } Write-Verbose "co2rating after run $i is $co2rating" $col = $orating | foreach {$_[$i]} $zeroes = ($col | Where-Object {$_ -eq "0"} | Measure-Object).Count $ones = ($col | Where-Object {$_ -eq "1"} | Measure-Object).Count if ($ones -ge $zeroes) { $mostCommon = "1" } else { $mostCommon = "0" } Write-Verbose "mostCommon orating on run $i is $mostcommon" if ($orating.Count -ne 1) { $orating = $orating | Where-Object {$_[$i] -eq $mostCommon} } Write-Verbose "orating after run $i is $orating" } $answer = [convert]::ToInt32($orating,2) * [convert]::ToInt32($co2rating,2) "Part 2 answer: $answer"

Dold text

Känner att mitt språkval måhända inte är optimalt för syftet men då det är det enda jag använt för den lilla kodning jag gjort senaste året så är det väl gamla hederliga "när allt du har är en hammare..." som gäller

Av Daz

Du kan ställa om din iphone till andra format i kamerainställningarna i appen "Inställningar" om jag inte minns fel. Har dock för mig att det även tog bort någon funktionalitet, kan ha varit livefoton?

Jag köpte tillägget och de där kronorna som det kostade var väl spenderade. Körde diverse konverterare och grejer innan som alla kändes krånligare.

Av Daz

Trodde jag skulle ha typ 2 så långt över förväntan!