Inlägg

Inlägg som "Something" har skrivit i forumet
Av "Something"
Skrivet av Campaigner:

Dem som jobbar på t.ex ACTIC, ja! En av dem var t.o.m. tjock!
De funkar för att visa hur maskiner o rörelser ska genomföras på ett ungefär.
Vill du lära dig detaljer om hur du utför snatch, Clean & Jerk o.s.v. så ska instruktören ha tävlat i det helst.

Att någon är överviktig säger absolut noll och ingenting om deras kunskaper eller kompetens gällande styrketräning eller något annat.

Men tyvärr så stämmer det att dom flesta så kallade PTs i Sverige är grovt överskattade och helt enkelt borde byta titel till instruktör.

Av "Something"
Skrivet av mpat:

Det kan ju vara förklaringen förstås.

Sen det där med att the Eye skall vara sai’din - att det ligger ”ren” sai’din där en hint till Rand som avslöjas långt senare.

Att det går att rena True Source från the taint, och en fingervisning om hur

Dold text

Den ledtråden kan ju komma långt senare, att den ligger så tidigt som i bok 1 är egentligen lite konstigt.

Vet inte ordet är en spoiler, men…de nämnde Ingtar som han som ledde jobbet med att ta fram kistan under tronen, och det är han som dör. I boken dör han ju i slutet av bok två istället för i början (den scenen kommer nästan direkt från inledningen av bok två), så jag tror att de bara slog ihop det.

Ingtars roll är att han är den ädle krigaren som gör allt rätt men som egentligen är en Darkfriend, vilket avslöjas när han dör. Poängen med det är att vem som helst kan vara en Darkfriend, en liten hint som sedan inte leder till någonting eftersom det faktiskt är väldigt få av de man litar på som är Darkfriends. Det är Verin, vilket rätt många anande tidigt, det är tjejen Mat har ihop det med i TFOH, och det är Aram som blir det under resans gång. Har en vag aning om att det är ytterligare en Aes Sedai som var lite dold, men det var en mindre karaktär. I övrigt är det folk man anar att de inte har rent mjöl i påsen.

Dold text

Låg inte "Uno" ( kille med ögonlapp och svordomar) död i rummet också med Ingtar? Han var ju och jobbade med Ingtar med att ta fram hornet, eller fantiserar jag bara att jag såg honom dö?

Dold text
Av "Something"
Skrivet av mpat:

Jag kan hålla med i viss mån. Poängen med brunnen av sai’din var ju delvis att den skulle gömma hornet så att inte vem som helst skulle kunna ta det. Green Man var väl Tom Bombadill typ. Biten med hur Fares Fares karaktär agerar är ju från Rands drömmar i boken, och utspelar sig över hela boken. Biten med Egwene och deras dotter kommer från TGH, så det finns källor till allt - de har bara vänt på det lite.

Jag tror inte att Shayol Ghul ligger där. Jag tror att det är ännu ett exempel på när Moiraine inte har koll. Showrunnern har sagt att en av ändringarna är att Aes Sedai har mycket sämre koll på de gamla legenderna, och Moiraine har helt sonika fel rätt ofta.

Avståndet är dumt. Malkier föll ju bara en generation tidigare, och om något låg så nära en stad full med soldater hade de nog hittat ögat någon gång under de senaste drygt 3000 åren.

Bokscenen var kass, men det här var inte bättre. I scenerna med Logain verkar det som om Aes Sedaierna inte har riktig koll på det där med länkar, och här förväntas två otränade klara av en länk. Sen kan Egwene också hela spontant, det var väl roligt. Hon skall ha helt andra talanger.

Tror inte att hon är det, utan jag tror att det är en sköld som Fares Fares har knutit fast, typ som händer i boken med en annan person.

Kan du lägga en spoiler på resten av den paragrafen? Jag tror nämligen att något sådant måste hända här också, bara över en mycket kortare tidsperiod.

Håller med, förutom att vi inte vet att vare sig Uno eller Loial är döda. Uno tror jag inte har nämnts alls, så han kan ju vara vid Tarwins Gap eller nåt. Tror inte att de tar livet av Loial, det är en för stor avvikelse. Ingtar är död, men det händer ju i TGH - en del av vad jag menar med att de redan rivit av en stor del av den boken.

Angående ögat så kanske dom fortfarande kör med att man måste ha ett behov för att kunna hitta det? Även om Moiraine inte vet om det i tv serien. Så att det inte upptäckts innan dess kan vara p.g.a detta. Förutsätter då att du har rätt i att Moiraine helt enkelt har fel gällande Shayol Ghul osv.

Varning för spoiler här nedan.

Ja vad jag läst har du rätt i att det är en sköld, Loial är inte död, bekräftat av regissören. "he is my favorit character, I could not do it."
Nämnde dom aldrig Unos namn? Var ju utan tvekan honom dom baserade karaktären som dog på iaf.

Dold text
Av "Something"
Skrivet av Elgot:

Nu var det förvisso några decennier sedan jag läste första boken, men en ansenlig del av den behandlar väl

hur Rand, Mat och Thom uppträder på trevliga värdshus i småstäder? Det ger förvisso goda möjligheter till karaktärsuppbyggnad, men håller kanske inte kvar tv-tittarna. Saker måste strykas, kortas ned och eventuellt bytas ut mot annat som fyller samma funktion, men utöver detta gör de som sagt även en del märkliga ändringar. Loial och Moiraine senast är ju tydliga avvikelser (men de kanske är färdiga med dem (hon har ju ändå redan fyllt sin kvot av fokus för serien)), men varför de ändrar hur vägarna fungerar är väl svårare att begripa? Och det där med att återuppliva folk borde väl kunna få konsekvenser...

Dold text

Visst gör dom det, många sidor läggs på att bygga upp karaktärerna som du säger. Och det är självklart att det måste kapas en hel del i detta och hela karaktärer måste tas bort för att det ska vara rimligt att bygga en tv serie kring. Men när man har sån gedigen hög med grundmaterial att jobba med och väljer att ta bort allt och skapa något eget (som i mitt och många andras tycke är sämre) som bryter karaktärerna från det dom är i böckerna (för att inte tala om att bryta mot "naturlagarna" i världsuppbyggnaden) är för mig galet och gränsar till hybris.

Det är lite av en örfil till alla som faktiskt läst böckerna. Jag anser att man bör kunna få till ett bättre resultat som även kan få den stora massan som inte läst böckerna intresserad av serien utan att bränna dessa på bål.

Av "Something"

För att jag stör mig på han givetvis, i tv serien. Han är inte vad han är i böckerna. Där han också har sina störiga sidor precis som Rand och mat givetvis, men inte i närheten av det här skräpet.

Nej det är din åsikt... Men jag är böjd att hålla med.
Jag tror inte dom kan rädda serien tyvärr, även om man inte tänker på hur dom skriver sig iväg från böckerna så är den ganska medium, om inte lite sämre.

Hade det varit 15 år sedan så hade jag varit extremt mycket mer missnöjd. Det är många aspekter i böckerna som absolut har ett behov av modernisering, Brandon Sanders gjorde ett bra jobb med förbättring av framförallt de kvinnliga karaktärerna t.ex.
Kastknivar är ett annat otyg som måste bort om man ska nitpicka.

Av "Something"

Som sagt, jag lämnade öppet hans eventuella kvalitéer som skådespelare. Jag ser inte problemet.

Det är fakta att dom rusat förbi, det är inte en åsikt. Dom har helt och hållet skippat karaktärsbyggande delar av böckerna. Dom har inte ens försökt sig på att få med det i showen, inte någon egen tolkning eller nytt upplägg. Dom har bara skitit i det.

Man kan ha åsikt om det dom fyllt på med är dynga eller ej, (gissa vad jag tycker).

Stör dig hur mycket du vill, det är ändå fakta. Samma sak som det är fakta att de som skrev den här serien visar totalt noll intresse att visa oss hyfsat trovärdiga strider med medeltida vapen.

Men för att vara något sånär generös så erkänner jag givetvis att en hel del av det jag skriver är mina egna åsikter.

Förövrigt så anser jag att Perrin bör skrivas ur serien omgående. Om ni missat det.

Av "Something"
Skrivet av Wiinis:

- Att de har gjort ändringar är inte samma som att de är korkade. Ändring - fakta, korkad - åsikt
- Att de rusar förbi karaktärsbyggande är väl mer frågan om man tycker de gjort det bra eller inte. Det du tycker behövs tycker kanske inte andra? Vi är nog alla överens om att de ändrar men inte om det är bra eller dåligt.
- Att de slaktar Mat och Perrin är också en åsikt. Att det inte blivit som du ville är inte fakta.

Varför Perrin skulle ha en fru i början är lite av ett mysterium. Sen att han är en dålig skådis vet jag inte om jag håller med om.
Har inte sett sista avsnittet än så han kanske är kass i det…

Jag har sagt att Perrin är en kass karaktär och lämnat öppet för att han kanske är en bra skådis.

Att Mat och Perrin är slaktade är ren fakta. Man utgår givetvis från karaktären i grundmaterialet (vad annars?) Och dom är totalt slaktade gentemot det materialet. Eller anser du att dom håller sig i närheten av hur dom framstår i böckerna?

Hur kan man inte anse att dom rusat förbi karaktärsbyggandet? Givet att det kanske utvecklas längre fram, men ska dom då köra flashbacks för att bygga upp t.ex Loial? Hann du få särskilt mycket kontakt till den figuren? Och det går att säga om flertal av karaktärerna.

Dom har ändrat inte bara historien och karaktärer i grunden, dom har även skrivit om premisserna för hur världen fungerar. Det är korkat. Jag har inte sagt att alla ändringar är korkade.

Av "Something"

- de har gjort massa korkade ändringar av WoT lore
- de rusar förbi viktiga karaktärsbyggande scener för att lägga tid på egenskriven dynga
- de slaktar Mat, Perrin och de flesta manliga karaktärerna genom att göra dem korkade och fega

Dom här tre punkterna stämmer alltså inte menar du? Det är bara en ren åsikt?
Har inga ändringar gjorts till WoT lore? Och är ingen av dessa ändringar korkade?
Har dom inte hoppat över en hel del byggande av karaktärer för att fokusera på annat? Typ Loial???? Perrin? Mat?
Är Perrin och Mat i närheten av det dom är i böckerna? Känner du att dessa karaktärer är intressanta för dig på det viset dom har visats i tv serien?

Sluta spela offer, det är inte synd om dig för att jag inte håller med dig.

Av "Something"
Skrivet av marukusu:

Helt meningslös sak att hänga upp sig på, så bara att släppa det. Vem bryr sig om de har hjälm eller ej.

Det utspelar sig i en framtid där vår tid är helt glömd. Det betyder också att de lätt kan ta sig friheter med kläddesign, och att saker kan likna vårt idag eller vara helt annorlunda. Så bara släpp din head Canon och njut av det de tagit fram 🙂

Du tror seriöst att det endast är valet att inte använda hjälmar som är ett felaktigt i det här avsnittet?
Det var en liten detalj jag tog upp som exempel vilket bör vara uppenbart.
Jag har inte nämnt ett ord om kläddetaljer.
Det enda som är meningslöst är väl egentligen att diskutera med dig, antingen är du anställd av amazon
Eller väldigt ung.

Skrivet av marukusu:

Håller helt med om påhopp, och reagerade starkt för att det jag tyckte mig fick av att kallas oärlig och okunnig för att säga att jag tyckte serien var bra. Så lämnar gärna den diskussionen därhän.

Många tycker även serien är bra, det syns på tittarsiffror, recensioner och diskussionsforum. Lite av en tudelare, som det ganska ofta är när det finns en etablerad fandom.

Det var ett konstaterande att du är oärlig när du säger att du inte håller med om någon punkt av den kritik som var i inlägget. Några av punkterna är ren fakta, alltså är du oärlig, samma sak som att du skulle säga "jag håller inte med om att solen går upp varje dag".

Givetvis finns det folk som tycker serien är bra, det står folk fritt. Men det är också vårt val att tycka att serien är fruktansvärt dåligt gjord, speciellt med tanke på vilket enormt utbud av material dom har tillgång till.

Jag anser att skådespelarna överlag är bra, (förutom perrin vilket bör nämnas så ofta som möjligt,) men nej, resterande känna bara som någon försöker göra snabba pengar på namnet, även med inställningen att man inte bryr sig om att dom följer böckerna eller inte.

Av "Something"
Skrivet av marukusu:

Tråkigt att man inte får tycka serien är bra här. Ser inte riktigt hur subjektiva åsikter helt plötsligt är fakta.

Sen utspelar sig inte serien i medeltiden, så vet inte vem som är okunnig här..

Jag instämmer inte i alla förändringar som gjorts, har givetvis åsikter om saker jag tyckt de kunde behållit eller slopas. Men överlag är det min fulla egna åsikt att den övergripande känslan och karaktärerna överensstämmer med det böckerna vill förmedla.

Sett som en serie i sig utan att tänka på allt i böckerna som uteslutits så känns det ändå som att de byggt upp känslan i världen för att kunna accelera storyn fortsatt i följande säsonger. Givet att de också skarpt kommer förändras då det är tydligt att skillnaden hur mycket man kan få med är milsvid jämfört med böckerna.

Vem har sagt att man inte får tycka serien är bra?

Du är den som är okunnig, förutom det som är rena fantasi element så utspelar sig hela historien i en värld med medeltids/renässans teknologi. Inte för att det spelar någon roll, om du så i nutid ger dig i strid med medeltid teknologi så lär du försöka använda dig av den teknik som passar den utrustning du har.

Dom har helt enkelt i sina försök att få serien intressant av en större publik förstört den för de som faktiskt läst böckerna.
Katastrofalt.

Av "Something"
Skrivet av marukusu:

Smaken är som baken, håller inte med om nån av punkterna.

Men hoppas på lite mer substans i säsong två. Gillar serien för det den är, men böckerna har ju givetvis bättre möjlighet att få med lore och detaljer.

Flera av punkterna han tar upp är ju ren fakta, så att inte hålla med om nån av punkterna är bara oärligt/okunnigt av dig.

Serien är fruktansvärt dålig, enligt mig.
Jag kan acceptera en hel del förändringar jämfört med böckerna men det här är så ute och seglar att man lika gärna kan byta namn på tv-serien. Nu är det bara namnen på karaktärer och områden som hänger ihop med böckerna.

Hittepå konflikter slängs in till ingen nytta, grunderna av hur världen fungerar skrivs om. Karaktärsmord upp över öronen.
Och striden i sista avsnittet är så hopplöst dåligt visuellt, taktiskt och tekniskt.
Dom som skrev den här tv-serien har uppenbarligen inte lagt fem minuter på att studera hur medeltida strid faktiskt utfördes. Inte ens hjälmar kunde dom ge soldaterna...

Och Perrin... fy fan vilken totalt värdelös skådespelare. Eller i alla fall den tolkning av Perrin som han får spela.
Hoppas dom skriver om serien så pass mycket att han tokdör jävligt snart.

Av "Something"

Det rollspelet köpte jag på Gothcon tidigt 2000-tal, fick aldrig tillfälle att spela det dock så vet inte bra det är, tog upp boken igår efter att ha tittat på senaste avsnittet för att visa min son, (hade till och med ett par färdiga karaktärsblad liggande i boken). Han uppskattar tv-serien men jag har inte lyckats lura honom till att börja läsa böckerna ännu tyvärr.

Tycker serien håller ok kvalitet rent objektivt, men 2/10 hur dom typ slaktat böckerna.
Förstår inte varför man ska skriva om saker/hitta på konflikter som inte finns och inte bidrar på något vis.
Att folk ligger runt och har olika hudfärg spelar ingen större roll för min del, men karaktärs slakten som pågår av Lan och Perrin, hur dom framställer Vägarna och dess faror, tuatha'an och även Mats personlighet som gått från att vara en spjuver till någon med inneboende mörker och en alkoholiserad (antar jag) far?? För att bara nämna små saker.
Jag förstår att man kanske vill snabbare framställa hur vissa karaktärer är och deras egenheter än i böckerna, men nej, mycket missnöjd.

Förövrigt så anser jag att dom bör mörda Perrin så att jag slipper se honom förpesta serien ännu mer.

Av "Something"

Marken släpar efter lite för mycket disk/ryggskott. Växlat över till sumo vilket inte gör lika ont. Men kommer aldrig bli någon marklyftare av rang tyvärr. Kul sida dock, aldrig sett den innan.

Score: 113.9
Elite
SQUAT: 124.5 [ELITE]
FLOOR PULL: 107.1 [EXCEPTIONAL]
HORIZONTAL PRESS: 112.1 [EXCEPTIONAL]
VERTICAL PRESS: 111.8 [EXCEPTIONAL]
PULL-UP / ROW: [NOT ENTERED]
ESTIMATED ONE REP MAXES
Back Squat: 270 kg[Elite]
Front Squat: 220 kg[Elite]
Deadlift: 272 kg[Exceptional]
Sumo Deadlift: 270 kg[Exceptional]
Bench Press: 185 kg[Exceptional]
Overhead Press: 120 kg[Exceptional]

Av "Something"

Årlig jouravgift?

Det har vi på några uppdrag där vi är tillgängliga 24/7 vid eventuellt avbrott.
Utöver det så fakturerar vi ett minimum av 3 timmar och mer om det längre tid att lösa + ev omkostnader.

Ska man vara beredd att alltid rycka in oavsett tidpunkt så är det rimligt att man har en fast ersättning för den beredskapen. Enligt mig.

Av "Something"
Av "Something"

Anmälan honom bara, du har vittne och du har även möjlighet att ta ut register på vilka du ringt osv.
Du kan alltså bevisa att personen svarade, ditt vittne (antar jag), kan också intyga att personen svarade och vägrade stanna osv.

Så han kan i alla fall aldrig hävda att han inte var där. Det kanske inte leder någonstans men du har i alla fall något att gå på. Har du tur så släpper han det direkt när han får anmälan och betalar självrisken.

Av "Something"
Skrivet av mrqaffe:

Om folk missköter sig så byter man ut dem mot bättre, har själv varit m,med om det så jag vet att det går.
https://www.ttela.se/nyheter/trollh%C3%A4ttan/metall-har-rest...

Jo... gör en punktlista på hur jag ska gå tillväga för att byta ut de som är heltidsanställda på byggnads väst t.ex

Det är inte de förtroendevalda arbetarna som är problemet med facket.

Av "Something"
Skrivet av anton studs:

Varför blandar du in sanktionsavgifter när det gäller din avsky för facket ? Facket styr inte detta https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/boter-st...

Tack för upplysningen jag är medveten om det, ber ursäkt för att jag inte använder ordet böter istället...
Just i det ovanstående fallet så gäller det dock sanktionsavgifter, om du hade läst tidigare inlägg så hade du sett att jag öppet blandar äpplen (facket) och päron (arbetsmiljöverket).

Förövrigt kan du ge fan i att tillskriva mig åsikter jag inte har, jag har inte avsky för facket, återigen om du läst mina inlägg så har jag avsky för hur personalen på facket (speciellt byggnads och elektrikerfacket) arbetar.

Facket är en hälsosam del av arbetslivet och har varit så under lång tid. Men precis som alla andra ställen där pengar och status dyker upp så bedrivs arbetet mindre och mindre för folkets/arbetarnas bästa och mer och mer för egoistiska ändamål.

Utvecklingen är bedrövlig helt enkelt, vilket uppenbarligen inte har uppfattats i folket i den här tråden, vilket inte är förvånande eftersom det större antalet här inne antagligen inte haft någonting med facket att göra, varken som arbetsgivare eller arbetstagare.

Av "Something"
Skrivet av snajk:

Hmm, det känns som om du tar i lite här, eller så är det en väldigt speciell bransch med mycket konstiga kollektivavtal. Självklart kan och bör en person med mer erfarenhet ha högre lön. Läser man kollektivavtalen så finns det kapitel om detta där man delar in arbetstagarna i kategorier efter just erfarenhet och hur avancerat arbetet är för att fastställa minimilönerna. Och jag har aldrig sett ett kollektivavtal som inte specificerar att ökad erfarenhet ska/bör ge högre lön. Det här är vad som står det avtal jag faller under som exempel:

Byggbranschen.

Du har stegvis indelning, beroende lite på om du är vuxen lärling med nåt års erfarenhet, gymnasielärling osv.
Men så fort du fått ihop antal timmar du behöver för ditt yrkesbevis och du har fått beviset så ska du ha exakt samma lön som alla andra som har yrkesbeviset oavsett om någon av de andra jobbat i 15 år och du i en kvart efter ditt YB.

Sen har du utöver det prestationslön om du hamnar i en yrkesgrupp som använder sig av det, vilket alla inte gör men det är en bisak, samma regler gäller oavsett.

Olika firmor kan ha olika lön oavsett att dom gör exakt samma jobb, (fortfarande gäller lägst minimilöner eller över givetvis enligt KA) men sätter firmorna fötterna på samma område, t.ex om man lånar in någon gubbe från en annan firma så ska det vara exakt samma lön. Vilket också blir skevt, varför inte ha exakt samma löner oavsett vilket företag man jobbar i, istället för att så länge man är på olika firmor kan man sätta olika löner. Om man ändå ska kludda i det.

Dock får man inte hyra in gubbar på det viset längre enligt byggnads.
Ska bli spännande att se hur dom ska lösa det på alla industrier där man kör servicestopp osv.

Av "Something"
Skrivet av Sysop:

Förändringar i arbetsmiljö, exempelvis byte av bilar, verktyg, schemat skall alltid kollas med skyddsombuden och självklart skall ”större” förändringar informeras facket om sådant är ansluten arbetsplatsen. Det känns ju som någonting har gått ordentligt fel hos er/dig om det är facket som bestämmer vilket fordon personalen skall ha/inte ha.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Sysop:

Arbetsmiljöarbetet ligger på chefens ansvar, jag har aldrig sagt att det är skyddsombudets ansvar att meddela facket. Pengar är det enda språket som förstås i affärsvärlden, anser jag...

Skickades från m.sweclockers.com

Jag tolkade ovanstående fetade som att du menade att det låg på skyddsombudet efter man meddelat dom.

Skrivet av Sysop:

Nu vet jag ingenting mer än det som skrivits här i tråden, men om facket har begärt vite av ett företag, antar jag att företaget har brustit i lagar/avtal och om så inte har skett bör ju företaget driva frågan vidare. Det jag utläser här är att man tycker facket i sig är bra, men man anser att det är dåligt att de de facto gör det de är satt att göra, med andra ord förvirrande på alla sätt och vis.

Skickades från m.sweclockers.com

Har ni någonsin testat driva något hos facket?
Eller försökt driva något rättsligt överhuvudtaget?

Det har jag, som ni kunde läsa tidigare i den här tråden. Det går inte schysst till om man säger så.
Av erfarenhet så vet jag att dom fulspelar så långt det går, även om du har rätt och kan peka exakt var dom tänker / gör fel så blir det tungt att genomföra.

Först lokal förhandling, sedan regionen, sedan riksnivå.
Det betyder att jag i det här fallet får spendera enormt mycket tid för att driva ärendet, även vid hjälp av t.ex BI.
Att lägga dom veckor det tar, all energi och all förlorad produktion för ett litet företag som vårt gör det näst intill omöjligt att gå vidare.
Medan motpartern (i det här fallet den före detta anställde) inte över huvud taget behöver visa sig på något av mötena.

Detta vet facket och dom utnyttjar det mot mindre företag, dom större skiter i vilket för dom har flertal heltidsanställda som sköter juridiken.
Blir man sedan lokalt uppmärksammad som så här av facket så kan man räkna dagar innan det helt plötsligt blir "slumpmässigt" besök av facket...

Men det är skönt att höra att ni har förtroende för facket, det hade jag med som ni kan se i nåt år äldre trådar här på sidan. Men precis som allt annat så lär man sig mer när man växer upp och inser att ingen yrkesgrupp är ofelbar. Polis, politiker, läkare likväl facket.

Anyhoe, jag kommer alltid rekommendera mina anställda att vara med i facket,som jag alltid gjort. Men välförtjänt kritik kommer jag ändå lägga fram, facket behöver sluta supa upp våra pengar, sluta jävlas p.g.a statistik och se till att arbeta fram ett arbetsklimat där man hjälper varandra istället för att försöka sätta dit varandra.