Inlägg

Inlägg som "Something" har skrivit i forumet
Av "Something"
Skrivet av Sysop:

Okej, men bristen på dialog var från arbetsgivarens sida och fackets enda vapen är vite för att kunna förbättra och förhoppningsvis inte få detta att återupprepas.

Skickades från m.sweclockers.com

Hur kan det vara arbetsgivarens bristande dialog som är felet här , om det nu är som du hävdar skyddsombudets ansvar att meddela facket?

Och återigen, varför ska företaget böta för detta? Varför får inte företaget en varning till att börja med precis som en anställd, eller prata med dom anställda om detta har varit ett bekymmer m.m

Det finns många mer resonabla åtgärder än att direkt skicka ut ett bötesbelopp, enda anledning för det är signal politik. Facket vill visa att bra statistik.

Det är trams.

Av "Something"
Skrivet av Sysop:

Förändringar i arbetsmiljö, exempelvis byte av bilar, verktyg, schemat skall alltid kollas med skyddsombuden och självklart skall ”större” förändringar informeras facket om sådant är ansluten arbetsplatsen. Det känns ju som någonting har gått ordentligt fel hos er/dig om det är facket som bestämmer vilket fordon personalen skall ha/inte ha.

Skickades från m.sweclockers.com

Nu tror jag vi talar förbi varandra.

Poängen här var att facket tilldömde företaget böter för att det inte meddelat att skifte av bilmärke skulle göras.

Inte att facket bestämt vilket bilmärke skulle användas.

Det kokar ner till det här med fackets totala bristande intresse att faktiskt ha en dialog.
Hade dom varit vettiga så hade dom pratat med skyddsombud om bytet av fordon hade påverkat någon negativt eller om det fanns några klagomål, istället för att "Ni har inte meddelat detta, här är böter".

En trival skitsak som facket kan lägga in som en vinst i deras statistik för att det ska se bra ut. Jakten på pinnar i protokollet är intressantare än att faktiskt sträva efter att göra en skillnad till det positiva för folk.

Som sagt, jag dömer inte ut facket, det har jag aldrig gjort. Men fackförbunden är mer och mer politiska och mitt politikerförakt växer.

Av "Something"
Skrivet av anon246659:

Blanda inte ihop individer och ett kollektiv.
Det där kan man även ha med kollektivavtal, finns inga hinder seru. Har alltid haft en massa extra förmåner hos mina arbetsgivare och samtliga har haft kollektivavtal.
Tron att kollektivavtal är ett max-tak måste försvinna.. det är ett minimum som arbetsgivaren alltid får krydda till med bonusar och förmåner.

Skickades från m.sweclockers.com

Helt beroende på vilket fack.

Lika lön gäller oavsett vad du har för erfarenheter m.m Jag får inte ge någon tillägg för att någon har 30.000 timmar i yrket jämfört med en som precis uppnått timmarna och tagit sin licens. (strax över 4k timmar).
Så ja, du får givetvis ha högre än kraven i avtalet, dock ska det gälla alla med samma yrke.
För hade vi t.ex lagbas tillägg i branschen, det får man inte ha längre, då ska alla ha det.osv osv.

Inga extra förmåner eller annat få ges.

Däremot får två olika företag ha olika löner oavsett att dom gör exakt samma jobb, och inte arbetar tillsammans någonstans, så länge du följer minimikraven.

Av "Something"
Skrivet av Sysop:

Det är skyddsombuden som ska meddelas förändringar innan det förändrad, så att det kan upprättad risk- och konsekvensanalyser. Skyddsombuden är lagstadgade och är enbart knutna till facket om avtalet gör det gällande. Så om man inte informerar skyddsombudet kan vite utbetalas till denne person och inte facket.

Skickades från m.sweclockers.com

Du får nog klargöra vad du menar här. Menar du företaget?

I princip alla företag i vår bransch har kollektivavtal. Även vi givetvis.

Det här fallet med skifte av bilarna var givetvis dom anställda medvetna om det inkl skyddsombudet innan det gjordes. Knappast möjligt att genomföra utan att berätta för dom anställda.

Av "Something"
Skrivet av SUMITOMO:

Ja det är hemskt att brukarna skall ha ett medbestämmande.
Sånt borde chefen få bestämma helt själv efter eget tycke

Lika trivalt som att en mekaniker skulle få välja verktygen själv.

Ska förövrigt t.ex varje bilmekaniker själv välja vilken utrustning dom ska få använda sig av tycker du? Eller ska facket få bestämma det?

Den ena vill använda sig av Bosch diagnostik verktyg, den andra vill ha Autel,osv osv. Ägaren av företaget ska inte ha något att säga till om i det här?

Eller att den ena vill jobba med Dewalt, den andra med Makita?
Det blir knappast smidigt eller kostnadseffektivt om alla kör med olika verktyg i företaget.

Av "Something"
Skrivet av SUMITOMO:

Ja det är hemskt att brukarna skall ha ett medbestämmande.
Sånt borde chefen få bestämma helt själv efter eget tycke

Lika trivalt som att en mekaniker skulle få välja verktygen själv.

Så facket brukar mina fordon?

Att mina anställda kommer med synpunkter gällande vilken typ av utrustning eller vad som helst i företaget är knappast något jag klagar över, de som producerar har oftast bra synpunkter på vilket material som passar oss bäst.
Men att facket ska ge mig böter för att vi för ett år sedan bytte ut fordonen till ett annat märke utan att meddela facket våra planer på att byta märke är för mig skevt.

Glöm inte meddela facket när du byter skoleverantör för dina anställda så du inte får böta.

Jag har förövrigt svårt att förstå varför någon som har startat och byggt upp ett företag inte ska ha i alla fall någon sorts bestämmanderätt över sitt eget företag. Men jag verkar vara ensam att vara oförstående i den frågan här.

Av "Something"
Skrivet av Nils-Göte:

Facket företräder den anställde i alla lägen. Men det som gör det möjligt för facket är genom att stödja sig på den lagstiftning som reglerar arbetstagarens rättigheter. Det är inte facket som hittat på dem. Kan du visa att en anställd stulit är det skäl för omedelbar uppsägning.

Alla andra saker du nämner gäller i princip alla anställda i Sverige. Det har inget med kollektivavtal eller fackförbund att göra. Det har med bl a Arbetsmiljölagen att göra. Att du som arbetsgivare får böter är p g a att arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön, inte den anställde. Därför är det också skäl för uppsägning att t ex inte följa arbetsgivarens föreskrifter om skyddsutrustning.

Du blandar äpplen och morötter friskt även om jag till viss del sympatiserar med den omöjliga situationen att vara arbetsgivare ibland.

Eftersom det är en hel frukt och grönt gryta så är det svårt att inte blanda. Men visst gör jag det.

Det första fetmarkerade stämmer "typ", men inte riktigt. Jag har varit i situationen.
En person som slutat och totalvägrat lämna tillbaka utrustning för ungefär 25k, (dator, telefon m.m). Personen i fråga krävde dessutom utebliven lön retroaktivt för lite över 2 år för en ny arbetsposition som han aldrig fick.
Positionen blev tillsatt av en annan person eftersom ovanstående visade sig inkompetent.

Han hade dock ett mail där företaget förklarade att om xxx händer så ser vi framför oss att du kan ta den tjänsten när det blir aktuellt.
Detta visade han för facket månaden efter han slutat, som helt enkelt förklarade att det spelar ingen roll om han gjort jobbet eller ej för han ska ha sin utlovade lön. Oavsett att han över huvud taget inte nämnt det här de senaste 3 gångerna vi haft årliga lönehöjningarna.

Efter ett antal möten hos byggnads där den före detta anställde vägrat dyka upp så var beskedet att vi skulle antingen visa upp ett papper som han signerat där han är klart och tydligt meddelad att han inte fått tjänsten och att han accepterade det ,eller betala ut lönen retroaktivt.
Det räckte helt enkelt inte att säga "tyvärr men du fick inte tjänsten".
Vi krävde att han skulle lämna tillbaka sin utrustning, han hävdade att han inte hade någon och att den returnerats för länge sedan, däribland en laptop.
Jag visade kvittot på datorn, papper han signerat att han fått datorn samt att han varit inloggad med den datorn på vår server från området där han bor två månader efter han slutat.
"Han hävdar att han inte har någon dator"

Slutar med att företaget fick betala honom retroaktiv lön, dock inte hela summan efter förhandling och efter signerat papper fick jag i handen en påse med dator och telefon.

Det andra fetmarkerade stämmer inte. Jag har inte rätt till det.
Däremot har jag rätt att varna personen, och efter ett par varningar så kan jag efter förhandling med facket försöka få personen sparkad.

Återigen ett problem där firman kan bli skyldig hundratusentals kronor om en sur anställd bestämmer sig för att jävlas när han sagt upp sig. Vilket givetvis har hänt, dock inte på vårt företag som tur är.

Som sagt, jag är i grunden positiv till facket. Jag anser att vi ska ha ett starkt fack. Men dom är inga helgon, dom är inte heller allvetande eller har någon sorts högre moral än andra. Det är ett väldigt fåtal som brinner för det dom gör och faktiskt gör det för att göra saker bra, precis som nutidens politiker så handlar det om profit på ett eller annat vis. Med undantag givetvis.

Får inte ens göra ändringar av mitt eget företag utan att be facket om deras välsignelse, som t.ex byte av leverantör av firmabilar, för att nämna en liten trival sak.

(

Av "Something"
Skrivet av Sysop:

Medlemmarna väljer väl fackliga representanter återkommande?

Skickades från m.sweclockers.com

Förtroendevalda, jodå det gör de anställda. Det påverkar dock inte vad fackförbundet tar för sig.

Av "Something"
Skrivet av M_X_E_Q:

@Something som vanligt nuförtiden tror många att om jag varit med om något måste detta då gälla allt och alla ....

Vi är fem företag i branschen som ska ha möte nästa vecka tillsammans med BI diskutera fackets nya påhitt som riskerar slå ut en stor del av de små företagen i landet.

Av "Something"
Skrivet av mrqaffe:

Du klagar på lagar och inte kollektivavtal.

Nej jag klagar på kollektivavtalet och lagar. Vilket är tragiskt eftersom jag försvarat båda hela mitt yrkesliv.

Det är inte så att mina små exempel är det enda som inträffat, i min bransch har jag kontakt med kanske 50% av alla företag i branschen regelbundet. Vi har alla problem med hur facket agerar,på flertal olika vis.

Som sagt, jag rekommenderar fortfarande alla anställda att vara med i facket men facket behöver en rekonstruktion och tänka om.
Facket ska inte arbeta mot företagen, det ska jobba för arbetarna med företagarna. Det måste finnas rim och reson.
Just nu är det störst går först och facket slår ner stenhårt på små företag som dom vet att dom kan påverka medan de större etablerade företagen tar smällen och kör vidare utan att bry sig.

Men jag orkar inte diskutera det här faktiskt, det var en tabbe att öht skriva nåt här. Fortsätt ni helt okritiskt hylla facket, det blir nog bra.

Av "Something"

Jag själv har mycket med metall, byggnads och almega fackförbunden att göra.
Och efter nästan 20 år som fackligt ansluten har jag faktiskt gått ur byggnads.
När jag var anställd fick jag väldigt varierande hjälp beroende på om man fick en engagerad person eller inte till hjälp.
Efter jag drivit eget i 4 år så fick det vara nog och gick ur. (byggnads, göteborg) Det är statistik och vinst som gäller för dom. Ingen som helst diskussion går att föra med dom och en före detta anställd som både ljuger och stjäl ska det kämpas för , förtroende pissas på och lögner rätt upp i ansiktet var det som levererades.
Lång jäkla historia som jag inte orkar gå igenom men fy fan för sådana personer...

Förövrigt så förhindrar facket mig från att ge t.ex individuella löner över vad kollektivavtalet bestämt.
Har en anställd xxx kr så ska alla andra med samma anställning ha exakt samma lön, oavsett om den enda har 4000 timmar och den andra 30.000 timmar i yrket.
Jag tvingas på sanktionsavgifter om inte personalen använder sig av den skyddsutrustning jag köpt till dom, betalt kurs för hur dom ska använda sagd skyddsutrustning samt signerat i samband med anställning att dom kommer använda utrustningen.
Skiter personen helt i detta så får företaget en sanktions avgift på ett flertal hundratusen, den anställda drabbas inte.
Jag får inte ens avskeda personen.
Använder personen inte de idkort som loggas varje dag både ut och in så är det jag som får betala, inte den anställde.
Äsch, jag kan fortsätta i evighet om saker som är ruttet med facket.
*bort* /Mod

Jag har alltid sagt åt alla jag anställer att dom ska vara med i facket, och har själv varit det hela livet fram till ett år sedan.
Det är rätt bra jobbat av ett byggnads att lyckas omvända en livslång sosse.

Tack och godnatt.

Av "Something"

p2015 är insugsspjället som krånglar.
Det är ett vanligt bekymmer som jag har för mig WV täcker upp till x antal år eller x antal mil.

Av "Something"

Om du tröttnar på det hela så skicka mig ett PM och kom till Falkenberg så kan min far byta dom åt dig i sin verkstad.

Av "Something"

Gött att det löste sig. Angående frågan så kan jag nämna ett liknande fall där jag precis varit inblandad.

Anställd som vi kallars Anders har sagt upp sig, månaden efter han slutat kommer ett mail där han kräver xx kronor retroaktivt sen 3 år tillbaka för ett jobb som han blivit erbjuden. Erbjudandet bestod av ett mail där dåvarande chef skriver snarlikt detta "När vi får xx kontrakt, blir Anders projektledare för detta och hans lön höjs då med xx"

Det blev dock så att en annan person fick anställningen eftersom Anders visade sig inte ha kompetensen. Anders jobbade tätt med den här personen dagligen under kommande tre åren.

Aldrig under den här tiden har Anders gjort jobbet, vilket han faktiskt också säger till facket, Anders har aldrig under de tre åren sagt något om att han vill ha den lönen han skulle haft om han fått tjänsten. Inte heller när den årliga lönediskussionen och ökning av hans lön genomförs tar han upp detta.
Det är alltså först månaden efter han bytt företag som kravet kommer. Veckan efter han skickat kravet går han till facket och ber dom hjälpa honom eftersom han anser att företaget vägrar göra vad dom lovat och därmed bryter mot lagen om lönblahablah.

Facket lägger fram yrkande på drygt 55.000 plus semesterersättning och ränta. Samt skadestånd till Anders och facket.

Oavsett om Anders har tillträtt jobbet eller utfört det så bör han ha rätt till den aviserade lönen, enligt facket. Anders hävdar dessutom att han ett flertal gånger under åren har krävt ökningen.
Vilket jag personligen kan intyga att han inte har.

Så just nu ligger vi i förhandling om detta.
För min del tycker jag det borde räcka med att personen inte har gjort jobbet och inte heller varit kompetent till att utföra det för att hans yrkan ska avslås. Så är det i min värld. Men inte i fackets.
Dom anser att företaget varit otydlig när Anders inte fått tjänsten och därmed bör företaget betala denna summa.
Företaget har informerat anders muntligt att han inte fått jobbet, samt satt Anders som arbetande under den personen som fick tjänsten, så hur han inte kunde förstå att han inte fått jobbet är för mig främmande.

Men men, ska bli kul att se hur vi slutar med detta.

Av "Something"

Nej det är inte särskilt svårt, tänk på att du ska ha koningsverktyg också så du kan göra en skarv. Om du inte byter hela då.
Annars är det bara att köpa en bit kopparrör, böja det som du vill ha den och kränga dit. när du luftar systemet ha med dig en kompis så slipper du krångla.

Testa först att det går att lufta föresten, gå runt och känn på alla nipplar så du faktiskt kan öppna dessa och släppa ut. Går inte det så försök få loss dom. Går inte det så be ett proffs om hjälp.

Av "Something"
Skrivet av SunQ:

@kakann : Vad är dina tankar gällande https://www.enkla.com/ ?
Har ni haft krismöte på jobbet gällande detta?

Verkar ju "för bra för att vara sant" men många stora tidningar skriver om dom nu och hyllar lite.

Fördelar:
* Betydligt lägre ränta (från 1,54 till 0,95)
* lite friare val i övrigt när man väljer bank

Nackdelar:
* Behöver ta del av nya amorteringskrav, nu är inte det jättestort problem för min egen del. Ska göra en omvärdering snart på lägenheten och bör då ligga under 50% i belåning.. Men ändå så är det nya villkor som gäller
* Svårare vid förhandling av andra tjänster om man skulle byta bank

För tillfället omfattas inte vi av amorteringskravet eftersom vi är ett bostadskreditinstitut. Men de som amorterar i dag kommer kunna fortsätta göra det, säger Alexander Widegren.

Av "Something"
Skrivet av Henrik21:

Pratar vi här omsättningskrav för entreprenadföretag? Dessa krav kan ju vara rimliga i förhållande till omfattningen av entreprenaden, men inte i oskäliga storleksordningar. Annars ska ju företaget kunna visa att man har kapaciteten att slutföra entreprenaden så att det inte blir som med vissa oseriösa bolag, konkurs mitt i och ny upphandling (det här går ju att komma runt genom krav på bankgarantier motsvarande entreprenadbelopp etc).

Som sagts ovan, detta är/var inte en upphandling enligt LOU/LUF utan en utlysning om medfinansiering/bidrag till projekt, vilket är en helt annan sak.

Nej det gällde inte omsättningskrav.
Men jag missuppfattade upphandlingen, min var enligt LOU/LUF. Inte en utlysning så mitt exempel kan vara helt ovidkommande.

Av "Something"

Jag hamnade i konflikt i en offentligupphandling där myndigheten ställde ett krav som jag ansåg inte var rimligt i förhållande till blahablaha.

Med lite hänvisning till EU lagstiftning gällande proportionalitetsprincipen kom dom fram till att det var enklare att ta bort nämnda krav än att krångla med mig de närmaste månaderna och därmed skjuta hela projektet framåt i dryga året.

Dock förlorade jag upphandlingen till slut i vilket fall.

Men som sagt kan man "vinna" och dom måste reagera på ditt klagomål om det nu har någon grund alls vilket gör att dom kommer få problem att dra igång sitt projekt om det ska stötas och blötas om dom faktiskt gjort rätt i det hela, oavsett hur det blir till slut.
Har du tur orkar dom inte med den processen och låter er vara med i upphandlingen igen eftersom ni faktiskt ser ut att ha fyllt kraven.

Jag hade lagt in ett formellt bestridande av deras slutsats.

Av "Something"

Så länge den här ligger i varukorgen så går det inte att komma till betalning. Kan vara intressant att veta kanske

https://www.komplett.se/product/895978/datorutrustning/lagrin...

Av "Something"

Har lite bekymmer med min beställning. När jag försöker gå till kassan får jag bara "checkoutfailure" urlen. :/