Inlägg

Inlägg som Aqualize har skrivit i forumet
Av Aqualize
Skrivet av tomgot:

Så jag antar (vet alldeles för lite om StarLink egentligen) att deras laser kommunikation var det som räddade dom?
Antar att dom kopplade upp sig där ryssarna inte kunde störa (USA) och sen skickade vidare uppdateringen via laser till de satelliter som är ovanför Ukraina?

Nej så ligger det inte till. Laserkommunikation, åtminstone sådan för att skicka användardata ("surf"), finns bara på ett fåtal som skjutits upp i år. Jag tror inte deras tidigare har någon laser alls (ens för management).
Eftersom satelliterna är i så låg omloppsbana färdas de runt hela jorden. Det finns ingen "stationär" över ett visst område. Så en uppdatering borde gått ut till alla satelliter från var de nu är (finns många basstationer de passerar över) så att när de kommer över Ukraina igen hade något slags skydd mot var ryssarna gjorde.

För att visuellt se detta kan du titta på https://starlink.sx/ och https://satellitemap.space/?constellation=starlink#

Av Aqualize
Skrivet av Rattnalle:

[...]
Men jag ser ingen anledning att köpa något annat än robot om det inte är absurt stora ytor som en robot inte fixar eller något annat fel på tomten som gör att det fungerar dåligt.
[...]

Det finns robotar för de stora ytorna med, t.ex. Ambrogio L400 Elite för 30 000 kvm (3 ha). Men man får ju ett stor problem också om en sådan gör sönder och är trasig under en lite för lång tid...

Bærheim golfpark i Norge köpte i år in 64 st. klippare av AM 450X-modellen (Husqvarnas största). Verkade ju väldigt knasigt med konsumentprylar...Men nästa år kommer Husqvarna med 500-serien. Allas Husqvarnaprodukter ska gå mellan 100- till 500-serier där de senare är de mest professionella. Nya modellerna 520 och 550 verkar ha samma chassi undertill (men snyggt röda) som 420 och 450X men det nya är att de bara har start/stopp-knapp. Resten sköts via fjärrstyrning med något fleetmanagementsystem så man inte behöver konfigurera varje klippare manuellt. Så de här 450X var väl troligen under-cover med ny mjukvara för uttestning.
Går någon av 64 st maskiner sönder lär det väl vara möjligt att släppa in grannmaskin att hjälpa till för man har ju en viss överkapacitet. Golfbanan blir inte ful medans reparation/service utförs.

Av Aqualize
Skrivet av Joakim1024:

Skulle titta på Honda's robotgräsklippare. Den verkar riktigt fin! Tydligen också säkrare för både igelkottar och andra. Dessutom knivblad som inte splittras om de går emot något hårt. Inte kul att ha knivrester i gräsmattan...

Både Honda och Husqvarna använder rakbladsknivar som viker undan om de slår i något. Överlägset för robotsgräsklippare jämfört med vissa som arbetar som förminskade bensinmotorgräsklippare med fasta stora knivar. Vilket jag tror är de som orsakar skadorna på de (få) igelkotteolyckor som sker. I nämnda Automower-grupp har det frågats (och numera förbjudet för det blir aggressiv pajkastning), några få av tusentals medlemmar som varit med om att klipparen skadat igelkottar. Bl.a. brukar djurvännerna (som nog inte har robotgräsklippare) alltid förespråka att inte köra den på natten men bland fallen så skedde det olyckor även när det var ljust.
Vet man av att det bor igelkottar i trakten kan man väl välja hur försiktigt man vill köra den. Hos föräldrarna finns det inga alls så klipparen får gå tidigt & sent om det behövs.
Också välidgt sällsynt att någon fått sin kniv splittrad. Böjd och skev osv. händer. Ett bra trick är att fästa starka magneter i klipparen, eftersom den kör över alla områden så kommer den förr eller senare passera över ev. metallsplitter och förhoppningsvis fånga upp det. På Husqvarna kan man fästa någon pinne som är ledbar vid handtaget så den hänger ner på gräset och ha neodymmagneter med hål i fästa på den. Folk hittar mest gammal rostig spik etc. så det gör ju nytta.

Av Aqualize

Och hur gick det med gräsklipparvalet?
Hos föräldrarna installerades en Husqvarna AM 430X i juni, räknat fram att det är runt 2400 kvm rätt komplex trädgård. Är också med i nämnda FB-grupp och läst på mycket innan och efter köpet.

Och lite allmänna tankar, även om du nu kanske vet detta efter ett eget köp;
AM 440 tror jag definitivt skulle klara det men för att hinna med behöver den köra längre tid av dygnet. Allra helst kör man bara när det är torrt för att de inte ska se ut som sjömonster undertill men måste man så måste man.
Alla i 400-serien har samma chassi (alltså under krock-kåpan), antalet/storleken på batterierna som skiljer och att 450X har AM Connect för internetuppkoppling, de andra får extrautrustas med det. 450X kör också snabbare genom att den har ultraljudssensorer så den "vågar" köra snabbare då det inte blir så kraftiga krockar. Man får räkna in det, har man bestämt sig för AM Connect-tillbehöret så minskar ju prisgapet till 450X från dem andra med 2000 kr.

Av Aqualize
Skrivet av Deadrat:

Övertygad om att alla dessa pengar INTE kommer gå till public service. Lär gå till statskassan och sedan kommer diverse regeringar portionera ut vad de tycker är tillräckligt till public service för att använda resten för att täcka upp det vanliga slöseriet de sysslar med.

Står inte hos Resumé men man får väl hoppas/anta det blir som ofta föreslagits - det står separat på skattesedeln, likt begravningsavgiften. Helt öronmärkta pengar alltså och inget regeringen kan bestämma över själva (statskassan) utan som idag när riksdagen sätter TV-avgiften.

Av Aqualize

Man vill ju ha en uträkning på hur mycket de väntas få in på det här viset, totalt. Det försöktes med tidigare i tråden men hade felaktigt antagande tycker jag. Hoppas det kommer med när förslaget presenteras och inte bara läcks info från.
Maxtak borde ju vara förväntade tv-licensavgiften 2019 minus vad RIKAB kostar. Och gärna mindre genom att skära i lite väl dyra underhållningsprogram.

Av Aqualize
Skrivet av Bananen12:

Du får nog läsa på lite. Vi får regelbundet brev från dem årligen att de sitter i nya förhandlingar om olika kanaler och måste öka priset.
Stod nyligen att miljoner förlorar tv 5 m.m för att de just inte kommer överens om priset. Inte bara en kontakt man betalar för. De sitter och styr våra kanaler som vi betalar för.

Du får nog skilja lite på saker, även om det är svårt numera. Internetanslutningen är en sak, "TV" en annan. Sen är ju många internetleverantörer idag också tv-leverantörer i form av boxar som istället för satellit, kabel eller marknät använder internettrafik.
De sitter inte och betalar för att deras användare som inte har TV-paket kan komma åt olika playsajter (som inte väljer att ha ta betalt och ha användarkonton).

Av Aqualize
Skrivet av cjal:

Lite synd det där med hushållen, tycker det borde finnas något tak där. Jag och min syster har bott hemma hos min mamma och hennes sambo. Alla av oss jobbar så med nya förslaget betalar alltså vårt hushåll 5200:- i månaden.

Endera skrivfel eller så blir du lättad nu: 5200 kr per år.

Av Aqualize
Skrivet av 220volt:

Är det någon som har koll på om Dell har en uppföljare på gång till denna skärm?

Sent svar nu men har för mig att det inte är på gång. Var på Dellmöte i våras där en roadmap lades fram på vad för skärmar som var på gång. Det vi vill ha till jobbet är 24-25" med minst 1920x1200 (16:10) eller 16:9 men då måste det vara 2560x1440 (alltså denna skärm). Såg ut som de skulle köra på med dessa modeller ett tag till. Det var annat på gång men det filtrerade jag bort.

Själv har jag gått från 2st U2415 till denna U2515H. 24" med 1920x1200 fungerar utmärkt med 100% skalning i DPI-inställningar. Kör Linux och har en del program som inte skalar som inte kan skala om (toolbarknappar osv). Jag har dragit upp fontstorleken i terminalen osv. för att kompensera för den högre upplösningen. Helst skulle jag köra två st U2715H. Då tror jag man inte skulle tycka saker är för smått. Så köper man den här tycker jag man ska se till att programmen fungerar att skala upp en gnutta.

Av Aqualize

Har hittat lösningen och tycker den är värd att lyftas upp.

Köpte ny mobil (Moto G 4th gen) och samma problem. Köpte en ny adapter från Kjell (Art. 92331). Då fick jag ljud men upptäckte senare att det var väldigt dåligt (bas fattas osv.).

Googlade senare på detta igen och specifikt på mitt headset.

Det är inte fel standard på 3,5 mm pluggen utan det är att den känner av att det är en 4-polig och testar det men upptäcker ingen mikrofon (den och minus är helt okopplade) eftersom jag har haft mikrofonbommen bortkopplad!
Så telefonen blir helt osäker på vad det är för något och använder den inte (den antar det är ett trasigt headset).
Jag skulle kunna tänka mig att man löser detta genom att löda på ett motstånd på en plugg att sätta i hålet för mikrofonbommen, som om det vore en mikrofon som inte gav något ljud ifrån sig.

En annan lösning som jag hittade är att lösa det i mjukvara.
Till Android finns appen SoundAbout.
Där kan jag välja "Media audio" och växla från standard ("Let App Decide") till "Wired Headset (with Mic)". Man kan även lägga till det som en widget att slå på och av. Betalversionen kan ställa om till massor med andra utgångar (BT, HDMI osv. om man skulle haft det). Efter några dagar den begränsades den men har kvar den här som är viktig för mig (Wired Headset (with Mic)).

Av Aqualize

Kingston HyperX Cloud II till Motorola Moto G LTE (1:a generationen), problem. Behöver adapter, var säljs det?

Köpte hem HyperX Cloud 2 (headset) när det var på rabatt och det fungerar med t.ex. laptopen via 3,5mm utgången (sådan med kombinerad för headset) men inte till telefonen (Motorola Moto G LTE, 2014 års version).
Trycker jag in kontakten helt i telefonen så här jag bara ett pulserande ljud. Lämnar man dem inte helt intryckta (men sitter inte fast och ramlar ur om man rör det minsta) så fungerar det.
Så det får mig att tro att telefonen har OMTP standard, eller åtminstone inte lyckas autojustera (kan lurar det?) till CTIA som hörlurarna är gjorda för (enligt manualen).
Skillnad OMTP och CTIA/AHJ för 3,5mm kontakter: två innersta (jord och mikrofon) är skiftade. Men med pluggen nästan helt inne så får rätt pinnar kontakt.

Nåväl, plockade hem en billig adapter från England. Fungerade inte. Mätte med multimetern och de har ju kopplat helt fel i adaptern!
Vill inte testa någon till därifrån eller vänta på kinaleverans.

Så var kan man hitta adapter i Sverige? Söker på prisjakt men omtp och ctia ger inte träffar förutom en adapter utan kabel (dvs. stel rak plug) från något ställe jag aldrig hört om. Någon som vet om man kallar sådan här adapter för något annat i Sverige? Helst i butik i stockholmsområdet.

Tack på förhand!

Av Aqualize

Skräpkorgen i mailen, utifall något spamfilter sorterade in det där?

Av Aqualize

Om de enkelt kunde söka på namn så tror jag det kanske kan missbrukas. "Nu går jag in och kollar om Kalle Kula kommer få något paket". Anställda på postnords företagscenter etc. litar jag nog på men generellt så finns det nog en del rötägg som får hantera utlämningsställen.
Visst, är de riktigt nyfikna kan de väl läsa på alla paket men jag tror det är bra hinder att det inte går automatiskt.

Av Aqualize
Skrivet av Dimestam:

Produkt: Dell UltraSharp U2713H 27" 16:9 2560 x 1440
Länk: https://www.dustinhome.se/product/5010663786/ultrasharp-u2713...
Prisjakt: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1578515
Pris: 6690kr

Till er som kollar på denna får man vara lite på sin vakt. Ibland är Ultrasharp-serien mer åt proffshållet men annars billigare (när vi talar % av RGB och Adobe etc.). Jag vet inte hur det är just här.
U2713H betyder 27" och lansering (ungefär) 2013. U2715h-modellen, alltså nyare (speciellt smalare bezel) tar DH 5590 kr för (normalpris). Finns andra på prisjakt som tar ännu mindre. Som vanlig användare ser jag ingen nytta med U2713H över nyare U2715H (kollega bredvid har sådan och är nöjd).

Av Aqualize
Skrivet av x3me00:

Visserligen inte mycket webbutveckling men tycker du om programmering och har el och energi i bakgrunden tycker jag du skall kolla automationsbranschen.
Gick själv en 2årig yh-utbildning efter el på gymnasiet fick jobb direkt. (examen gymnasiet 2013, YH 2015)
Branschen skriker efter kompetent folk.

Jobbet jag fick innefattar PLC/HMI/Servo programmering, Elkonstruktion, Dokumentation och drifttagning av maskinlinjer runt om i europa (och senare ev världen med mer erfarenhet).
Under drifttagningar och utveckling innefattar jobbet även en del elektronisk felsökning och skruvande med maskiner, man är alltså inte bara programmerare utan även elektriker, mekaniker och amatörfysiker.
En kombination av teori och praktik jag känner oerhört tillfredsställande.

Om trådskaparen går El och inte tycker det är tråkigt/vill ifrån el-delen så tror jag det där kan vara något riktigt bra.

Någon som valt El-inriktningen tänker jag inte typiskt på som någon webbdesigner. För själva presentationslagret ("längst upp") känns det ju delvis fråga om estet-inriktning.

Själv är jag utvecklare både på databas/server och gui (men inte webbsidor alltså). Har dock också en ådra av hårdvarasaker så pysslar lite med Arduino. Förstår mycket väl att arduino bara är hobbysaker men tror just sådan automation kan vara roligt, skulle kunna tänka mig det (förutom att gå någon YH eftersom jag redan är ute och jobbar).

Av Aqualize

Jag har köpt in rätt många licenser. Ibland tog leverantören det via activate-here.com (så det är väl via Techdata antar jag).
Så sidan är legitim, jag har kört igenom 30+ licenser.

I köpet får man en nyckel men den är bara för att skaffa sig ett konto, matar du in den i offline-office får som du sett länk om att skaffa dig office.com-konto eller något sådant. Vill man inte ha något sådant (för varje maskin/användare) så går man in på activate-here.com och och associerar den nyckeln med office.com konto och därifrån välja att installera på en maskin. På ett ställe så får du ut en annan produktnyckel (men den kan väl av dem härledas till det första) som du kan mata in i t.ex. word. Då kommer det aktivera och vara glad ut att du behöver binda maskinen med onedrive osv.

Edit: Nu har ingen skrivit fel men kom ihåg att det är activate-here med bindestreck. Ihopskrivet är en helt annan sida.

Av Aqualize

Hur många datorer är det frågan om i företaget och hur ser fördelningen ut osv.?
Jag tror det är enklast om du får tag i media (Microsoft erbjuder det ju nedladdningsbart) och installerar med nyckel som finns.

Jag kan berätta av erfarenheter från företaget jag jobbar på och varför volymlicenser (för klienter) inte passade utifall du börjar fundera på att skaffa det, kanske kan vara värt att jämföra och tänka efter.

Vi har väl ca 100 klientdatorer igång och det är en rätt utspridda flora. Detta är alltså inklusive lånedatorer (bärbara), datorer i konferensrum samt i en liten utbildningslokal. Övriga är personliga datorer och det är mestadels "medium till powerusers" som hanterar datorerna själva. Så långt ifrån klassiska skolmiljöer med likadana datorer i datorsalar.

Vi har använt Microsoft Open Value Subscription (OVS) med Software Assurance samt Office Professional inbakat för varje maskin. Men vi har gått ifrån det här, helt enkelt inte förlängt.
Med en volymlicens så krävs det ändå att du har en grundlicens på datorn. Dvs. en OEM eller en retail som passar (professional-utgåvan av windows). Så för att det ska löna sig måste man hitta besparingar i annat som motiverar den årliga licenskostnaden för volymlicensen, du kommer inte betala mindre till Microsoft/partner.

Tidigare satt jag och bakade ihop en image av windows med verktygen för sådant som Microsoft har. Även integrera drivrutinerna (Dell har .cab- downloads som ger en alla som behövs för en specifik modell, att plocka dem separat från från servicesidan som jag gjorde först var riktigt tidskrävande) tog lite tid och man fick testa sig fram med svarsfilen för att se saker som fungerar och annat som krånglar.

I början var det mycket löpande uppgraderingar men jag försöker standardisera på 1 större omgång per år. Men det blir ändå bara kanske 10 stationära och 5 bärbara vid det tillfället. Årligen är det lite fler som köps in men de halv-bra "ärvs" även till extrajobbare. Utöver det höftar jag till med 5 (anställer man en person kommer man ju inte låta anställningen vänta ½ år för att datorn ska köpas in vid en specifik tidpunkt...).

Vi har många användare som kör Linux också. Men de kanske även kör/kommer köra ett virtuellt Windows så alla datorer köps med OEM-licens. Men med volymslicensavtalet måste vi betala för alla datorer där det är licensmässigt gångbart att installera Windows (dvs. att de har en windowsetikett). Enda undantaget var datorer som var helt ägnade åt en opersonlig uppgift . Tänk dig en presentationsdator i entrén eller en PC:n som är kopplad till en CNC-fräs etc.
Skulle man köpa dem utan OEM-licens så blir det ändå efterhand så att de behöver det och att då köpa en retail gör det dyrt.

Microsoft vill ju även ha koll på vad man har så man fick göra en sammanställning av hela sin it-miljö. Vi har inte benkoll på hur allt är så det tar tid att arbeta med det dokumentet så man får ihop sammanställningen. Det finns program som MS ger för att skanna i nätverket men det behövdes manuella saker med. Visst, finns inventarieprogram som ska hålla koll på saker och gör det riktigt bra. Men de kostar ofta pengar och/eller kräver tid för uppsättning, vi kändes oss inte stora nog för att ha dessa som licensierades per maskin.

Med Software assurance har man fri rätt att uppgradera/nedgradera Windows inom samma variant (professional edition). Låter bra i teorin men Windows 8 skulle ju vara idioti att försöka inför som standard-OS på företaget när det kom. Så det har varit Windows 7 som gällt. Det var bara några med XP OEM som vi fick över till 7:an innan utökade supporten för XP slutade. Software assurance blev ju väldigt lite värt efter att Windows 10 blev gratis uppgradering. Många som har Windows 7 nu kommer väl fortsätta med det. Ska ta en liten kampanj för att de som vill ska uppgradera så datorn blir registrerad som win 10-legitim innan sommaren. Alla nya får Windows 10, det är inte så vi måste ha en och samma variant över hela företaget.

Många datorer var installerade med Windows 7 Enterprise men jag har nedgradera datorerna (->professional) och skrivit in OEM-nyckeln. Så det har varit på så vis rätt mycket manuellt arbeta i början. Någon gång hade vi väl aktiverat lite väl många OEM från samma externa IP inom kort tid så man fick ringa automatiska tjänsten för att aktivera, det var lite väl frustrerande). Kanske kommer använda bitlocker och det ingår ju även i professionalutgåvan av 10:an.

Installationen av datorerna? Ja vi köper ju företagsdatorer. Det kommer inte med så mycket skräp förinstallerat tycker jag, bara att avinstallera. Plus att alla drivrutiner är på plats och tillverkaren kan ha något program som uppdaterar även dem. Vi har KVM-switch där vi förbreder dem så man arbetar med flera samtidigt och får rutin på det när det är flera datorer som ska sättas upp. För varje enskild dator när det väl görs men en images ska ju förberedas med...
De flesta av programmen vi har till alla datorer går att deploya med Active Directory.

Microsoft Office behöver vi eftersom många arbetar med dokument som skickas till kunder och partners. Då funkar det inte med att en powerpoint sparad i LibreOffice ballar ur. Men det är samtidigt inte alla som behöver det och de flesta behöver definitivt inte så stark version av officepaketet (Professional). Nu kanske det gick att välja lägre när vi tecknade, det minns jag inte. Men det kostade på rätt mycket att ha detta.
Men när de väl fått sin version (2010) så var det inte någon som ville uppgradera till 2013 när det kom. Men nu var ju 2010 tvungen att skickas ut.
Jag kollade på Office 365 men vi är ju inte inkörd på MS-spåret helt (Exchange, Ondrive etc.). Och kollade vad utgåvan som vi behövde för att ha rätt program installerade, även offline, kostade. Ja på 2 år hade man tjänat in det på att köpa lös retail licens av Office 2013 och numera 2016 för (home&business) och professional (Access...) sparades väl in på 3 år. Jag räknar med att använda varje exemplar till slutet på utökade supporten (slut på säkerhetsuppdateringar). Samtidigt är det väldigt lång tid, 11 april 2023 för office 2013 och 14 oktober 2025 för office 2016. Men bara man tar sig fram till 2020-talet så har man ju rejält besparat sig saker. Vi är rätt så traditionellt företag så att helt bo uppe i molnet och outsourca allt etc. känns inte aktuellt.

För volymslicensdelen finns det ju rätt avancerat verktyg för att deploya office, men de har ju även den simpla varianten som får användas av alla, click-to-run installer, fungerar bra. Här är det ju lite manuellt mäck med en nyckel per dator men jag har gjort skript som plockar rätt saker så det installeras vid uppstart av datorn.

I en utbildningslokal var de flesta OEM-lapparna XP och med software assurance hade vi kört 7:an. Så där blev det att snällt köpa en retail-licens (10:an) per dator. Samtidigt passade vi på att köpa små & billiga SSD:er för att fräscha upp datorerna.

I stor IT-miljö, speciellt väldigt homogen i konfigurationer och användning, så är volymlicenserna väldigt bra och det ger rätt till verktyg för att deploya identiska maskiner enkelt. Men det måste motiveras av att man sparar in kostnaden mot att ha folk som gör sakerna manuellt. Här var det inte värt det.

Jag ska också lägga in en brasklapp här att jag försöker ta till mig licensvillkoren så bra det går och läser på om dem. Men något kanske vi gjorde fel. Har även pratat med licensexperter hos vår leverantör. Men att det finns dem som är experter på detta som yrke visar ju att det är komplicerat.

Av Aqualize

I allmänhet brukar jag använda prisjakt för att kolla om en butiks reapris är något reguljärt återkommande. Inte allt för ofta kan man ju se att prylen prishöjdes 2-3 veckor innan.
Men ett tjuvknep verkar vara att de (butiken) listar om den eller något sådant så som om det vore en ny produkt. Man vet att prylen sålts länge men går man in och kollar prishistoriken så är det "Nytt pris" för den butiken.
Någon mer som ser sådant här?

Av Aqualize
Skrivet av jonetan:

Jag letar efter ett Grafikkort som kan klara av 4k (inget spelande) för film osv, för runt 1500 så om ni hittar något får ni gärna hojta till!

Vad har du för dator och skärm?
Intels inbyggda i processorerna, om det är någorlunda nytt (HD Graphics 4400 eller nyare, kollar inte upp exakta lägsta) klarar DisplayPort 1.2.

Man behöver DisplayPort 1.2 eller HDMI 2 för att kunna köra 4k i 60 Hz (annars blir det 30!). Fanns en del grafikkort under 1000-lappen som hade DP 1.2 när jag sökte på prisjakt.

Av Aqualize
Skrivet av DeluxXxe:

Genomtänkt inlägg, men jag vet inte... mer matematik tar inte ut programmering som jag ser det. Programmering är ju skapande och kreativitet. Det behöver inte vara lika teoretiskt som matematik. Nu är jag född den senare halvan av 80-talet och har dålig koll på hur mycket ungdomarna kan idag, men visst har de redan en hyfsad datorvana? Jag tror ändå den datorslöjd du föreslår vore bra, men varför inte både programmering och datorslöjd som separata ämnen?

IT-industrin kommer vara, om den inte redan är, den största industrin. Att Sverige tänker på att ligga i framkant tycker jag bara är häftigt och helt rätt.

Ska man ha båda och så måste det väl rensas bort i annat. Är ju inte så att eleverna kommer gå längre tid i skolan så man hinner med mer.