Inlägg

Inlägg som JugsteR har skrivit i forumet
Av JugsteR
Skrivet av MBY:

Optiska fibrer är inte ett material utan minst två lager, oftast tre; skydd, cadding och kärna. Inte sällan även fyra. Vidare, hur tror du plasten i artikeln ser ut på mikronivå? Tror du att materialet är helt homogent? Nä, precis som nyheten beskriver handlar det om utdragna trådar. Mellan dessa finns någon form av isolering. Dessutom är det värme som ska överföras, inte ljus. Så knippen med kopparstänger e.dyl är en direkt principskiss, medan en optisk fiber i bästa fall är en analogi. Möjligen har optiska fibrer mer gemensamt med kylplasten tillverkningsmässigt, men vi talar inte tillverkning här. Vi talar om funktionen i princip, konsten att leda värme längs med en axel. Optiska fibrer är en analogi ungefär på samma sätt som heatpipes, kopparstänger har mer gemensamt.

Jag trodde faktiskt att en optisk fiber var homogen, där brytningsindex ensamt gjorde att ljusstrålarna inte försvann ur fibern. Men en snabb titt på wikipedia dementerar det. Jag har dock för mig att jag har läst det nånstans, det kan vara för att jag är av en så avancerad ålder, så att det helt enkelt var så förr i tiden. Kanske har fler lager lagts till för att de ska bli mer böjliga och ha bättre prestanda.

/J

edit:
ps. Den där artikeln är ju något tvetydig skulle jag säga... Står ju att "the cladding (reflecting the light pulses back into the core)" samt att "Light is kept in the core of the optical fiber by total internal reflection." Vilket är det egentligen, är det brytningsindex eller cladding som gör att ljuset stannar i fibern? ds.

Av JugsteR

Stora kylare är bäst!

Ojdå, hade missat att så många kommenterat...

Vad är det jag säger som inte stämmer?

Enligt mig finns det två sätt (som jag kan komma på just nu) som värme kan spridas till chassit:

  • fysisk kontakt (diverse komponenter i chassit)

  • luft (med hjälp av diverse fläktar)

Förstår jag det rätt om ni menar att det inte är så?
Luften avger alltså ingen värme till chassit överhuvudtaget?

Vad är det för skillnad på att chassit inte tar upp värme från luften, kontra att luften tar upp värme från en processorkylare, bortsett från att värmeledningen sker i olika riktningar?

/J

Av JugsteR
Skrivet av MBY:

Jag fattar inte vad det är du inte fattar? De flesta plaster isolerar så visst kan man isolera med plast, men ingen har faktiskt påstått att vi ska isolera med plast utan vi talade bara om isolerade - i största allmänhet - kopparstänger. Plasten läste du in i budskapet själv. Det lideri skrev var bara att man kan jämföra den plast vi diskuterar i tråden med isolerade kopparstänger, helt utan att gå in på vad isoleringen består av. Och hans jämförelse var mitt i prick; just så är det.

Eftersom ett knippe isolerade kopparstänger kommer leda värme bättre i kopparns riktning än tvärsöver och det faktiskt är just värmeledning, så är det väl en mycket bättre jämförelse än optisk fiber? Men visst, den analogin fungerar också, även om det nu är en analogi och inte en rak jämförelse, som fallet med kopparstänger är.

Det jag inte förstod var hur det var en bättre jämförelse/liknelse med koppar som var isolerad än en optisk fiber.

Valfritt material + en isolator är helt enkelt en sämre jämförelse pga att det är två material med, som du säger, olika egenskaper. Man missar då poängen med att materialet var utformat på ett speciellt sätt för att få en viss egenskap.

Det jag gjorde var att göra en jämförelse med ett annat material som har liknande egenskaper. Ett enda material. Precis som i artikeln. En bättre jämförelse av en liknande egenskap helt enkelt.

/J

Av JugsteR
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
lideri: Precis, ett knippe med isolerade kopparstänger/trådar är en bra liknelse!

Jag fattade inte alls det exemplet. I fallet isolerade kopparstänger, så fungerar plasten som isolator, till skillnad från kopparen som leder betydligt bättre.

Imho, så är en optisk fiber en betydligt bättre jämförelse, då den leder ljus i sin längdriktning (åt båda hållen), men betydligt sämre i nån annan riktning.

/J

Av JugsteR

SATA I = Sata 1,5 Gbit/s
SATA II = SATA 3,0 Gbit/s
SATA III = SATA 6,0 Gbit/s

Är det som Osten87 sa, så betyder antingen att man har mätt diskens råa prestanda, dvs utan att ta hänsyn till gränsnittet eller så menar han som skrivit artikeln egentligen SATA 6,0 Gbit/s.

/J

Av JugsteR

Vad hände med itx lådan som ni skulle lansera, jag hoppas att den fortfarande är på gång.

/J

Av JugsteR

Jag vill ha ett tangentbord som är en kopia av Microsofts Natural Ergonomic 4000, fast utan nummerdelen till höger. De knapparna är aldrig använda av mig, och tar plats i onödan där jag borde ha min (er) mus. Page Up, Insert och piltangenterna ska alltså vara kvar.

Kan ni fixa detta?

Tack för ordet,
J

Av JugsteR
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jdad
Jag tror jag varit med om livet längre än du men jag har ändå inte begripit varför det är ett självändamål att bete sig som en idiot. Går utmärkt att svara på ett normalt sätt, eller inte alls, om man inte gillar budet. Det enda man uppnår med att bete sig som en idiot är att man blir uppfattad som en. Och när det ryktet väl är etablerat...

Nu kan jag inte hålla mig längre...

+1 * 1000

Av JugsteR

Kalibrerad termometer.

Jag hoppas du har mätt temperaturerna med ett kalibrerat instrument, annars har du ingen aning om vilken temperatur det egentligen är.
Program som speedfan, motherboard monitor osv, visar inte korrekt temperatur allt som oftast.

/J

Av JugsteR

Om du vill ha en bra lågprofilfläkt, kan jag rekommendera den här.

Till mitt Compucase 8k01, har jag förstått att den är aningen för stor för att kunna placeras ovanpå processorn på ett Zotac 9300 wifi. (Rätta mig gärna om jag har fel, som alltid)

/J

Av JugsteR
Citat:

Det som spelar roll är HUR luftflödet går igenom burken och HUR MYCKET luft som rör på sig i burken, storlek har absolut ingen betydelse.

Det är helt enkelt fel. Det är som att säga, det spelar ingen roll hur stor en kylfläns är, det enda som är viktigt är hur luften passerar genom den. Varför är då merparten, ja kanske till och med alla bra luftkylare till processorer konstruerade för att maximera arean på kylflänsen? Arean av kylflänsen är det som är viktigt. Återigen, större area leder värme bättre.
Luften passerar chassit, och ju större chassi luften har att leda värme igenom, desto mer värme leds igenom chassit. Jag itererar, större chassin leder värme bättre än små på samma sätt som processorkylare gör det.

Är detta verkligen svårt att förstå?

Citat:

Har du läst vad du själv skriver?
Du säjer ju själv att din teori inte är sann

Jag läser vad jag skriver, ja. Jag kan dock inte garantera att de som läser förstår vad jag skriver, så jag försöker förklara ännu lite tydligare. Teorin blir inte sann för att du eller jag säger det. Den blir sann för att man kan visa att den relaterar till verkligheten. Jag skulle vilja påstå att det finns chassin som visar det. här är ett exempel.

För mig är det självklart att alla egenskaper hos ett chassi bidrar i olika grad till kylning. Tex material, luftgenomströmning, storlek, osv. Varför är det inte självklart för alla?

/J

Av JugsteR
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lideri
Och därför är det även mycket bättre med aluminium chassin än stål då aluminium leder värme bättre, och alla chassin har en massa kylflänsar på utsidan för att öka arean mot omgivande luft.

Nej vänta så är det inte, vad kan det bero på?

Törs lova att bidraget till kylningen från chassiet är av i bästa fall av försumbar storlek, men den bidrar säkert med någon tiondels grad.

Min teori var ju att chassit hjälper till med kylningen, vilket du alltså bekräftar snarare än dementerar. Sen om det är någon tiondels grad eller ej spelar mindre roll.

Faktum kvarstår alltså, större chassi kyler mer än mindre pga större area om alla andra förutsättningar är likadana.

Alla chassin har inte kylflänsar, det har du rätt i. Men för att min teori ska vara sann behövs inte att alla ska ha det, det behövs bara ett. Och det vet både du och jag att det finns. Eller ja, teorin blir inte sann för det, men det betyder iaf att det finns de som håller med mig.

/J

Av JugsteR

I manualen till moderkortet brukar det finnas en lista över vilka felkoder man kan få, antingen finns det en liten display på moderkortet, eller så piper det olika felmeddelanden. Eventuellt kan man även se det på displayen när an har kommit så långt.

Ta reda på hur det funkar för ditt specifika moderkort.

Försök att eliminera villken komponent det är som är sönder/har blivit felmonterad genom att ta bort dem en och den tills du kommer längre i processen.

Det kan vara tex att cpun inte sitter riktigt nere i sockeln, eller att minnena är sönder alternativt inte är ordentligt isatta.

Ta en sak i taget och prova dig fram, lycka till!

/J

Av JugsteR
Citat:

Ursprungligen inskrivet av boy
vet inte riktigt om din teori stämmer, värmen går genom luften, det är luften som kyler skulle jag säga.

Vilken del är det som inte stämmer?

Värmen leds bort av ventilerad luft, men även av chassit. Hade inte chassit lett bort nån värme skulle det inte blivit varmt. Blir inte dina chassin varma? Ett större chassi blir kanske inte lika varmt, men eftersom det har större area leder det bort mer värme.

/J

Av JugsteR

Det finns en ytterst påtaglig chans att temperaturerna som visas i *valfritt temperaturprogram* inte stämmer.

Dvs, motherboard monitor, speedfan, core temp och andra sådana program visar helt enkelt _inte_ korrekt temperatur.

Enda sättet jag vet är att mäta med kalibrerad mätutrustning, allt annat är bättre eller sämre gissningar.

Tack för ordet,
J

ps. Ett litet chassi kyler sämre än ett stort chassi, varför? Jo av samma anledning som en mindre kylare kyler sämre än en stor. Chassit i sig fungerar som värmeledare, och med samma förutsättningar i övrigt kyler mindre chassin sämre än större. Jag trodde detta var något som alla visste. ds.

Av JugsteR

Bilder
Fläktar

De tystaste fläktarna är de som inte används. De här fläktarna kan jag dock varmt rekommendera.

/J

Av JugsteR

Mitt inlägg i den här konstiga debatten är som följer:

Jag vill ha flest pixlar och bäst kvalitet till det lägsta möjliga priset.
Jag tycker att 1920x1200 är bättre an 1920x1080 pga att det är fler pixlar.
På samma sätt är 1024x768 bättre än 320x240 osv.
Är man såld på ett visst AR, så får man helt enkelt acceptera att det är det som bestämmer och inte antalet pixlar. Jag tror att de som köper en skärm accepterar det.
Är det så att nån annan köper en skärm man inte accepterar, så får man helt enkelt köpa en ny skärm till den personen.

För att sätta det där sista på prov, så har jag en 19" skärm hemma, och ni som inte accepterar det är välkomna att köpa en ny till mig. Pm:a mig för adressuppgifter.

Tack för ordet.

/J

Av JugsteR

Re: Går det genomföra?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Appelton
Hej!

Tänkte bygga mig ett mindre chassi med hjälp av mdf skivor eller något liknande men helst mdf.

sitter på ett ganska litet moderkort som är 24.5cm x 24.5cm och har kollat runt lite på shuttle chassin o dom är ju inte direkt gjorde för att passa ett atx morderkort vad jag vet har inte hittat något som passar ialla fall.
detta chassit får ju bli lite större än en shuttle men helst inte mkt vill bara ha plats för moderkortet o och ett "vanligt" nätagg och 2 hårddiskar som ska sitta på botten av lådan bredvid varandra.

Skulle vara kul o höra vad ni tycker om detta eller om någon skulle kunna rita lite typ i scratch eller något annat. tyck till är ni snälla :>

Det där ganska lilla moderkortet du har är ganska säkert ett matxkort. De är nämligen 244mm x 244mm enligt wikipedia.

Om du vill ha en låda som passar dina behov att rita efter så går det bra med tex detta från Antec. Passar matx och rymmer 2 diskar. (Jag har ett själv, och det är väldigt trevligt.)

Mitt är till salu för övrigt, för nu har jag ett mini-itx på ingång. Och för det som undrar så är mini-itx 170mm x 170mm. Litet och trevligt.

/J

Av JugsteR

Knappändring

Jag har alltid haft stor lycka med SharpKeys när jag velat ändra någon knapps betydelse.

SharpKeys

För min del brukar jag alltid göra så att Caps lock beter sig som shift. Vem f-n använder Caps lock som den är menad att bete sig egentligen.

Håll till godo,
J

Av JugsteR

Vet inte riktigt hur du åtgärdar problemet, men för andra som inte förstår frågan kan jag förtydliga att det han menar är det faktum när man installerar nytt nätverkskort så dyker ett nytt nätverk upp, och har man två nätverkskort så kommer det vid varje uppdatering att bli två nya nummer, efterföljande på varandra.
Internet Connection, Internet Connection 2 etc. Kommer inte ihåg den exakta texten, men det är nåt i stil med det jag skrev.

En lösning som fungerar, men som du kanske inte vill göra, är att installera om Windows. Men det finns ingen bra anledning att inte använda 6:an eller 7:an, de går precis lika fort som de föregående.

/J