Effektivisering av repetitiva eller omständliga aktiviteter kan åstadkommas med makrotangenter eller lediga tangentkombinationer. De skärmbestyckade snabbknapparna Stream Deck från Elgato är ett annat populärt alternativ, som namnet till trots kan användas till att styra det mesta i mjukvaruväg. Stream Deck är en lösning som inte har särskilt mycket konkurrens, men nu hoppar Razer på tåget med Stream Controller.

Razers variant blandar fysiska och digitala knappar och i mitten av Stream Controller finns en pekskärm som huserar tolv knappar, där både svepgester och haptisk återkoppling lyfts fram som funktioner. Till höger och vänster om dessa knappar finns information som hör till de sex vridreglage som flankerar skärmen, vilka exempelvis kan användas för styra volymen på olika ljudkanaler.

Ytterligare åtta fysiska knappar står att finna på enheten. Ett möjligt användningsområde för dessa är att växla mellan olika digitala knappuppsättningar, något som också kan automatiseras och följa aktivt program. För att sköta alla inställningar är det för ovanlighetens skull inte Razers Synapse-mjukvara som krävs, utan tredjepartsprogrammet Loupedeck. Med det följer färdiga ikoner och funktionspaket, som kan styra olika tillbehör och program för arbete, nöje och livestreaming.

stream controller 2.jpg
loupedeck.jpg

Användningsområden som lyfts fram skiljer sig åt, men hård- och mjukvara ser ut att vara desamma med Stream Controller.

Tilläggas kan att det inte är någon tillfällighet att just Loupedeck är partner i detta fall, eftersom Stream Controller ser ut att vara en ommärkt variant av produkten Loupedeck Live. Stream Controller mäter in på 151 × 102 × 30 millimeter och pallas upp med ett löstagbart stöd. Enheten ansluts med medföljande USB Type-C-kabel med längd om två meter, där USB Type-A gäller på datorsidan. Prislappen för nykomlingen är 270 euro, eller runt 2 850 kronor, men det är i skrivande stund okänt när den dyker upp i butik.

Använder du makrotangenter eller till exempel en Stream Deck för att effektivisera? Vilka funktioner sköter du med automatik? Berätta i kommentarstråden!