Asus har lagt upp produktsidor för en ny PCI Express-adapter för SSD-enheter som kan bli världens snabbaste när den väl börjar säljas, rapporterar Tom's Hardware. Sidorna upptäcktes av momomo_us, en välkänd spridare av läckor i PC-industrin.

Kortet heter Hyper M.2 X16 Gen 5 och är som namnet nämner ett x16-kort med PCI Express 5.0. Det ger alltså totala hastigheter på upp till 512 Gbit/s (64 GB/s), minus de vanliga overhead-kostnaderna. Kortet har plats för fyra M.2-SSD:er men saknar en switchkrets. Moderkortet måste därför stödja funktionen PCI Express Bifurcation som delar upp de 16 banorna i 4 var för de 4 anslutna SSD-enheterna.

För att se till att strömförsörjning inte är ett problem har Asus lagt till en extra 6-stiftskontakt, som låter varje SSD dra upp till 14 watt, vilket räcker även för de mest strömslukande PCI Express 5.0-modellerna. Kylningen består av en fläkt som blåser luft i sidled, över diskarna och deras kylflänsar och ut genom hål på baksidan.

De snabbaste SSD-enheterna med PCI Express 5.0 har idag hastigheter på drygt 12 GB/s. Den faktiska hastigheten med fyra sådana monterade på Asus nya kort och sammankopplade med RAID 0 bör alltså hamna kring 48 GB/s.