Denuvo är ett mjukvarupaket för spelutvecklare som ger dem funktioner som kopieringsskydd (DRM) och antifusk. Mjukvaran är ökänd bland spelare, då den under åren har ställt till med både sänkt prestanda och andra problem för spelare som har gjort rätt för sig.

En genomgång gjord av Extreme Tech 2018 visade på upp till 50 procent högre prestanda efter att utvecklare tog bort Denuvo från sina spel. Den genomsnittliga skillnaden är betydligt lägre, och i vissa fall verkar det stämma som utvecklarna av mjukvaran säger, att den inte påverkar alls. Det ser till exempel ut att vara fallet i Hogwarts Legacy.

Utvecklaren Maurice Heumann lyckades häromdagen kringgå Denuvo och få igång spelet på en dator där han inte var inloggad på sitt Steam-konto, rapporterar Tom's Hardware. Att komma runt mjukvaran tog Maurice Heumann fem månader och han behövde skriva 2 000 kodsnuttar för att ändra spelets beteende, vilket han kallar ”en av de tuffaste utmaningarna i mitt liv”.

Under arbetet ville Maurice Heumann testa teorin att Denuvo sänker spels prestanda, men fann att i Hogwarts Legacy anropar spelet bara Denuvos funktioner enstaka gånger med flera sekunders mellanrum. Det är så sällan att det knappast kan ha någon större inverkan på prestandan. Eftersom spelutvecklarna har kontroll över hur de implementerar tekniken i sina spel kan det dock variera från spel till spel.

Maurice Heumann är inte först att komma runt Denuvo i Hogwarts Legacy. Hackaren Empress gjorde det kort efter lanseringen av spelet, men fokuserade bara på att ”cracka” spelet och inte på att förstå sig på hur Denuvo fungerar för att kunna lura systemet och, som i det här fallet, starta spelet på en annan dator med en legitim autentiseringskod från Steam och Denuvos servrar.

Läs mer på Maurice Heumanns blogg, eller se hans video här nedan: