Windows 10 är alltjämt betydligt vanligare än Windows 11. En orsak till det är de stränga hårdvarukraven, men det beror också på att många användare helt enkelt föredrar den äldre versionens användargränssnitt. Aktivitetsfältet och Startmenyn hör till de funktioner som användare har klagat mest på, och det har dykt upp flera program som återställer dem till hur de var i Windows 10.

Ett av de enklaste och mest använda av dessa är betalprogrammet Startallback, men nyligen började användare rapportera om problem. Det visar sig att Microsoft har börjat blockera programmet, och vad värre är även systemuppdateringar om programmet är installerat, rapporterar Neowin.

Den som försöker uppdatera till en förhandsversion av Windows 11 får ett felmeddelande om att Startallback inte kan köras eftersom det ”orsaker säkerhets- eller prestandaproblem i Windows”. En liknande dialogruta visas också om användaren försöker installera eller köra programmet efter uppdateringen.

På X rapporterar användare att de har lyckats uppdatera systemet och behålla Startallback genom att avinstallera det innan uppdateringen och sedan döpa om programmets .exe-fil så att det inte innehåller namnet Startallback innan de installerar det igen.