I mars lanserade AMD de två mobila grafikkorten Mobility Radeon HD 4860 och 4830, som båda är tillverkade i 40 nanometer. Det tillverkningstekniska genombrottet gör det möjligt att pressa in fler transistorer på samma yta, och därmed kunna höja prestanda ytterligare ett snäpp.

Konkurrenten Nvidia är fortfarande på 55 nanometer, men enligt nya uppgifter kan det gröna laget vara på väg att släppa kretsar med den nya tillverkningstekniken – dock endast till bärbara datorer. Grafikdelarna kallas för Geforce 240M och 210M, där åtminstone en av modellerna använder en grafikkrets med kodnamnet GT215.

Några mer exakta detaljer om de nya grafikdelarna har ännu inte avslöjats. Nvidia hoppas dock att den mer avancerade tillverkningstekniken kommer att sänka energiförbrukningen, utan att för den skull påverka prestanda. I just mobila datorer med sämre möjligheter till kylning är behovet av 40 nm som störst.

Nvidias nya grafikdelar har redan skickats ut till datortillverkare för utvärdering, och kan lanseras redan till sommaren. Eventuellt kommer tillverkaren att demonstrera nykomlingarna på mässan Computex i juni.

Källa: Tech-Report.