Telekompaketet är en samlig lagar som syftar till att harmonisera regleringen av telekomföretag inom EU. Sedan det ursprungliga lagförslaget skrevs har flera tillägg inkommit, där vissa härrör från upphovsrättsindustrin och andra från mer liberala håll.

Det är ändringsförslag 138 och 166 som fått mest uppmärksamhet. Frankrike har länge arbetat för att fildelare ska stängas av från internet efter två varningar, vilket ändringsförslag 138 stoppar. Förslag 166 rör istället rättighetsfrågor, som att webbplatser inte får censureras godtyckligt.

EU-parlamentet har idag röstat ja till 138:an. Däremot fattades inget beslut om ändringsförslag 166. Parlamentet har istället skickat tillbaka hela telekompaketet till ministerrådet. Det innebär att telekompaketet ännu inte är beslutat, utan vad som egentligen blir lag avgörs av ministerrådet och parlamentet i en förlikning.

Exakt vad som händer om telekompaketet röstas igenom är osäkert. Följderna av de nya lagarna beror på vad som händer med alla tilläggsförslag. Om de två mest uppmärksammade förslagen röstas ned kan det bli lättare för EU att censurera internet och tvinga medlemsländer att stänga av fildelare.

Källa: SvD.