Intels Extreme Edition-processorer är kända som Intels värstingar. Processorerna har högre klockfrekvenser än Intels vanliga utbud, men har i gengäld en prislapp som är långt över vad de flesta datorentusiaster är beredda att betala.

För några år sedan upptäckte Intel att det finns datorentusiaster som är beredda att lägga ut ännu mer pengar än så. Intel har därför erbjudit modifierade serverplattformar, som accepterar två stycken Extreme Edition-processorer.

Nu verkar det som att Intel planerar två ny sådan plattformar nästa år. Värstingen är en plattform för ”extreme dual desktop”, baserad på Intels serverprocessor Nehalem-Ex. Plattformen stödjer två stycken Nehalem-Ex med åtta kärnor vardera – 16 kärnor med hyperthreading.

Som om inte det vore nog stödjer varje processor desssutom fyra kanaler DDR3-minne. Intel skyltar även med stöd för flera grafikkort, 10 gigabit ethernet eller möjlighet till ”Tera SSD”, som verkar vara någon extrem solid state-lösning.

Den Nehalem-Ex-baserade plattformen lanseras tidigt 2010. I mitten av nästa år planerar Intel ytterligare en plattform, denna gång baserad på serverprocessorn Nehalem-Ep. Dessa processorer har ”endast” sex kärnor, men kommer i gengäld med högre klockfrekvens. I övrigt återfinns tre kanaler DDR3 per processor, och stöd för flera grafikkort och annan kringutrustning.

Information om prisuppgifter finns inte för närvarande, men räkna med tiotusentals kronor bara för processorerna. Ingen information finns heller vad plattformarna kommer att lanseras under för namn, men gissningsvis kommer Intel att sälja minst en av processormodellerna under Core i9-serien.

Källa: The Inquirer.