Intel är på frammarsch när det gäller den tekniska utvecklingen. Processorjätten har lanserat en ny arkitektur och innehar samtidigt prestandakronan. Dessutom rapporterar företaget om att introduktionen av den moderna 32 nanometerstekniken kan ske tidigare än väntat.

Konkurrenten AMD, som fortfarande brottas med ekonomiska bekymmer, har dock inga planer på att kasta in handduken. Rick Bergman, chef för plattformar på företaget, hävdar i en intervju att AMD:s hårdvarulösningar är överlägsna Intels.

In my view, if you look at an AMD platform, it's actually superior to an Intel platform.

Esset i rockärmen är Radeon. Med egen utveckling av högpresterande grafikprocessorer kan AMD slå till mot Intel där jätten är som svagast, nämligen på grafiksidan. Enligt Bergman är grafikprestanda och uppspelning av högupplöst video efterfrågat bland användare av bärbara datorer, och AMD kommer att fokusera på dessa punkter för att möta kundernas önskemål.

Bergman anser också att AMD inte har några problem att konkurrera på processorsidan, framförallt när processorerna kombineras med ett bra grafikkort. Som exempel nämner han den kommande plattformen Congo (som numera bytt namn /reds. anm.) för bärbara datorer som använder en tvåkärnig processor tillsammans med kraftfulla grafikdelar.

Han erkänner dock att Intels "tick-tock"-strategi är ett orosmoln på horisonten. Intel arbetar efter principen att lansera en ny processorarkitektur vartannat år och förbättra den nuvarande åren emellan. AMD lanserar nästa arkitektur först 2011 och måste därför ta till nya knep i konkurrensen.

Källa: The Inquirer.