Den första hårdvaran för USB 3.0 börjar sakta men säkert dyka upp på marknaden. Det nya gränssnittet tiodubblar överföringshastigheten från dagens USB 2.0 och kan skicka data i 4,8 Gbit/s.

Detta är dock inte tillräckligt för framtidens hårdvara. För att nå riktigt höga överföringshastigheter krävs ny teknik som inte begränsas av dagens koppartrådar. Det hävdar Intel, som nyligen visat upp gränssnittet Light Peak.

Kort och gott handlar Light Peak om ett kommunikationsgränssnitt som använder fiberoptik och laser för att nå höga hastigheter. Enligt Intel kan tekniken komma upp i 10 Gbit/s, men inom det kommande årtiondet är hastigheter på upp till 100 Gbit/s planerat.

Light Peak har redan flera intressenter och kommer troligtvis att användas i framtidens USB. Jeff Ravencraft, vd och styrelseordförande på arbetsgruppen för USB-standarden, kommenterar:

At some point the industry is going to have to transition. I think the next transition is going to be to optics.

Det är dock inte bara i USB som Light Peak kan användas. Richard Doherty på Envisioneering ser bland annat att det optiska gränssnittet passar bra till högupplösta skärmar. Han hävdar att Displayport, ersättaren till dagens DVI, inte kommer att räcka till om 24–30 månader. Fiberoptik ses som den naturliga lösningen.

Andra tunga namn som visar ett intresse för tekniken är Sony och Apple. Det sistnämnda företaget planerar att introducera Light Peak till Mac-datorer redan under 2010.

Källa: Cnet.