Slutsats

När AMD A-serien "Llano" för tredje och antagligen sista gången äntrar SweClockers testlabb handlar det i grunden inte om några nyheter. De båda processorerna ger marginellt bättre siffror jämfört med lanseringsmodellen A8-3850, men bjuder i övrigt inte på några prestandamässiga överraskningar. Det innebär en stark integrerad grafikdel och tillräckligt med processorkraft för det stora flertalet.

Fokus ligger istället på upplåst multipel för enklare överklockning, något som dock visar sig vara ett svagt trumfkort. Visserligen går metoden runt plattformens problem med bland annat USB och SATA, men samtidigt handlar det inte direkt om skyhöga toppfrekvenser.

IMG_8527.jpg

AMD A-serien "Llano" och sockel FM1 kommer helt enkelt aldrig bli hobbyöverklockarens våta dröm, och landar märkbart på efterkälken mot gamla Phenom II för AM3. Nämnvärt är dock att Intels konkurrerande alternativ i prisklassen i stort sett inte går att överklocka alls, för det krävs fyrkärniga Core i5 2500K 6-700 kronor upp längs prisstegen.

Med blickarna mot framtiden finns ytterligare frågetecken. Våren närmar sig med stormsteg, och med den en trolig lansering av "Llano"-efterföljaren "Trinity" samt inte minst konkurrerande Intel "Ivy Bridge" i 22 nanometer. Ödet för sockel FM1 är även oklart då "Trinity" med stor sannolikhet hamnar på en egen lösning.

Med det sagt är AMD A8-3870K och Athlon II X4 651 inga dåliga processorer på något vis. När A-serien lanserades i början av sommaren 2011 tyckte SweClockers att plattformen gav mycket för pengarna, speciellt för användare på jakt efter kompetent integrerad grafik. Det stämmer fortfarande. Problemet är snarast att tiden hunnit ikapp A-serien, och efterföljaren "Trinity" känns närmare än någonsin.

AMD A8-3870K

IMG_8520.jpg

Nykomlingen AMD A8-3870K tar över efter A8-3850, och erbjuder mer prestanda till i stort sett samma pris. Det starka kortet är precis som tidigare den integrerade grafikkretsen, vilken levererar klassledande prestanda långt över konkurrensen. Även processormässigt hänger modellen med, men endast då alla kärnor kan utnyttjas maximalt.

Sammanfattningsvis handlar det inte om några världsomvälvande nyheter, och den omtalade upplåsta multipeln innebär inga nya rekordnivåer. Maximal överklockning ökar dessutom den redan höga strömförbrukningen rejält, en klar nackdel för kompakta mediabyggen.

AMD A8-3870K är en bra processor till en prislapp på cirka 1 150 kronor, men bara för användare som tänker utnyttja den integrerade grafiken. Med efterföljaren "Trinity" vid horisonten kan det dessutom vara värt att hålla i slantarna ytterligare några månader.

Fördelar:

  • Kompetent integrerad grafikdel

  • Smärtfri överklockning

  • Möjlighet till betydande spänningssänkningar

  • Tillräcklig processorprestanda

Nackdelar:

  • Hög strömförbrukning under belastning

  • Oklara framtidsutsikter

Lägsta pris:

AMD Athlon II X4 651

IMG_8519.jpg

Utan integrerad grafik riktar sig Athlon II X4 651 mot en delvis annorlunda marknad än syskonet A8-3870K. Processorprestandan är identisk, men en lägre prislapp gör stor skillnad jämfört med konkurrerensen. Istället för att stångas med Hyperthreding-utrustade Intel Core i3 handlar det om svagare modeller i Pentium-familjen.

Den upplåsta multipeln innebär dock inte några större framgångar, speciellt inte då SweClockers exemplar visar sig överklocka exceptionellt dåligt. En frekvenshöjning på 400 MHz eller 13 procent vid i stort sett standardspänning är dock gratis prestanda, speciellt lockande med tanke på att Intels alternativ i klassen inte i stort sett går att överklocka alls.

Sammanfattningsvis innebär Athlon II X4 651 i stort samma nackdelar som övriga A-serien "Llano", där bland annat skakiga framtidsutsikter och hög strömförbrukning sticker ut. Nuvarande prislapp runt 850 kronor inklusive moms innebär dock ordentligt med prestanda för pengarna, och bra potential för budgetmedvetna användare.

Mycket prestanda för pengarna gör AMD Athlon II X4 651 till ett starkt budgetval.

Fördelar:

  • Attraktiv prislapp

  • Smärtfri överklockning

  • Möjlighet till vissa spänningssänkningar

  • Tillräcklig processorprestanda

Nackdelar:

  • Tveksamma överklockningsresultat

  • Hög strömförbrukning under belastning

  • Oklara framtidsutsikter

Lägsta pris: